Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Eri valmistusmenetelmät  (Luettu 44129 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #15 : Toukokuu 23, 2008, 21:52:07 ip »

Coffeegeekiin olikin ilmestynyt pitkästä aikaa uusi kahvinvalmistusopas, tälläkertaa oli vuorossa "lappokeitin" (englanniksi "siphon brewer" - siphonille löytyi suomennos lappo). Tämä keitin tunnetaan myös (engl.) nimellä vacuum brewer/vacpot.

Melkoisen vinkeän näköinen laite - näyttää vähän joltain laboratorioinstrumentilta. Pitäisi kyllä jossain päästä tämän tuotosta maistelemaan - on ainakin itselläni "listalla" Chemexin kanssa.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #16 : Toukokuu 23, 2008, 22:58:14 ip »


Tuttu vehje.  Meillä oli kotona tuollainen.  Äitini hajoitti muutamia puteleita ja sitten koko vehkeestä luovuttiin.  Seuraava metodi oli perkolaattoripannu.  Sellainen lasikantinen, josta oli kiva seurata kahvin "pulputusta".  Sifonikeittimen aktiiviaika sattui about 1950-luvun loppupuolelle.  Alkää kysykö miltä kahvi maistui... :-)

cartman
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #17 : Toukokuu 25, 2008, 09:01:05 ap »

Minä olen tuommoisen nähnyt viimeksi 70-luvulla. Ilmeisesti se on aika ajoin markkinoille tuotava erikoisuus, joka ei sitten ole oyttanut tulta koskaan. Varmaan ihan kelvollinen menetelmä kahvin valmistukseen, ja ainakin näyttävä. Veden lämmöt lienevät aika lähellä oikeaa, ja kahvin imeminen filtterin läpi alipaineella vähentää kontaktiaikaa suodatinkeittelyyn verrattuna.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #18 : Toukokuu 25, 2008, 11:36:23 ap »

Minä olen tuommoisen nähnyt viimeksi 70-luvulla. Ilmeisesti se on aika ajoin markkinoille tuotava erikoisuus, joka ei sitten ole oyttanut tulta koskaan

Menetelmä syntyi vuosien 1830-1840 välillä ja koki suurimman "kansansuosionsa" maailmalla ilmeisesti sitten tuossa 1800-1900 lukujen vaihteessa jonka jälkeen se jossain mielessä "unohtui". Varmaankin syynä lievä epäkäytännöllisyys arkikahvinkeittimenä (paljon lasiosia ja valmistusta pitää valvoa vieressä jos haluaa hyvän lopputuloksen) - lisäksi eivät ole ihan halvimmasta päästä. Nykyisin tuo on taas nostanut suosiotaan näissä "harrastelijapiireissä" - varsinkin moni kahviammattilainen toteaa sen lempitavakseen nauttia kahvia (muistaakseni ainakin tuon Sweetmariasin Tom Owen ja Coffeegeekin Mark Prince ovat tainneet näin todeta).
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 25, 2008, 13:29:44 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #19 : Toukokuu 25, 2008, 13:01:19 ip »

Minulla on tuollainen Bodumin vakuumikeitin, isoäidiltä olen sen perinyt. Toisinaan sillä tulee keitettyä kahvit vieraille, käy ohjelmanumerosta. Harvoin tulee katseltua kahvin tippumista edes Moccamasterilla. :D
Samaa Bodumin keitintä myydään ainakin Clas Ohlsonilla, maksaa alle 50 euroa. Kahvi on oikein hyvää, muistuttaa kovasti pressokeittimellä tehtyä.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #20 : Toukokuu 25, 2008, 13:43:53 ip »

Tarkoitatko tätä Bodumin Santosia?

Itsekin olen tuollaista silmäillyt (tullut parissa liikkeessä vastaan), mutta esim. täältä löytyvien kommenttien perusteella olen jättänyt vielä ostamatta (ja odotellut josko tulisi Cona edullisesti vastaan). Eli tuolla edellisessä linkissä on tehty vertailua Bodumin ja Conan keittimien läpi ja sen mukaan Bodum häviää aika selvästi maussa Conalle (jolla aromit tulevat kuulemma voimakkaammin ja puhtaammin esiin). Eli näissä keittimissä on varmasti paljonkin eroa vaikka toimintaperiaate on sama. Eroja on varmaan ainakin laitteessa olevassa suodattimessa ja sitten lasin laadussa (lasin laatu vaikuttanee ilmeisesti uuttolämpötilaan).
Kirjattu

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #21 : Toukokuu 25, 2008, 19:35:00 ip »

Juuri tuollainen Santos minulla on, malli ei ole muuttunut 50 vuodessa miksikään. En ole päässyt maistamaan muilla vakuumikeittimillä tehtyä kahvia, Santosillakin keittelen vain harvakseltaan. Rutiinia en siis ole päässyt kehittämään.

Uuttolämpötila on varmasti se suurin makuun vaikuttava tekijä, muotoilu vaikuttaa siihen varmaankin jollakin tavalla. Ilmatila alapannussa vaikuttanee siihen, missä vaiheessa vesi alkaa nousta ylös. Lisäksi pannuun jää vähän vettä pohjalle, senkin määrällä on varmasti vaikutusta makuun. Mainitussa keskusteluketjussa kerrottiin Conan "nousuputken" olevan kapeampi, voihan tälläkin olla vaikutusta. Suodattimen vaikutukseen sen sijaan en oikein usko, se on pelkkä muovinpala, ei edes verkko. Eikä Santosissa tule oikeastaan lainkaan puruja kahvin joukkoon suodattimen läpi. Suodatus on kuitenkin todella nopea suoritus.

Voisin oikeastaan kuvitella, että suurin vaikutus on ilmatilalla, joka alapannussa ennen valmistusta ja putken läpimitalla. Ylipainehan nostaa veden kahvinpurujen joukkoon. Paine tuotetaan keittämällä vettä, joten suurempi ilmamäärä vaatii pidemmän keittoajan -> korkeampi lämpötila. Kapeampi putki toisaalta nostaa painetta nopeammin, vaaditaan siis matalampi lämpötila. Lasi vaikuttaa tietysti lämpötilaan ja sen pysyvyyteen. Voihan olla, että Conassa on laadukkaampaa lasia. Aivan varmasti se on erilaista, kuin minun vuosikymmeniä vanhassa pannussani. Kahvi on kuitenkin suorastaan kuumaa neljän minuutin uuton jälkeen.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #22 : Toukokuu 25, 2008, 20:24:37 ip »

Suodattimen vaikutukseen sen sijaan en oikein usko, se on pelkkä muovinpala, ei edes verkko.

Tuolla coffeegeekin jutussa mainitaan seitsemisen erillaista suodatintyyppiä (mm. kangas, paperi, nailon, metalli, lasi, näiden yhdistelmiä jne...) - ja tästä syystä oletin tuolla suodattimella olevan jotain vaikutusta (Conassa se taitaa olla lasia). Mutta kuten totesitkin, niin todennäköisimmin juuri nuo laitteen fyysiset mitat ja niiden vaikutus uuton kulkuun saavat aikaan sen merkittävimmän eron.
Kirjattu

SiriusAng

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #23 : Syyskuu 11, 2008, 12:31:57 ip »

Meillekin siunaantui herätysostoksena Bodumin Santos pannu. Näin äkkiseltään tuosta tuli heti suosikkilaite parin kokeilun jälkeen vaikka onkin pressoa ja MM:ää työläämpi. Nyt eilen tosin onnistuimme käyttämään laitetta ehkä vahingossa vasta oikein.. eli alapalloon muodostui alipaine joka veti kahvin vauhdilla ylhäältä alas. Normaalisti isoin miinus on ollut että valuminen alas kestää hemmetin pitkään.. Olemme nyt yrittäneet pariin otteeseen toistaa tuota mokaa, mutta huonolla menestyksellä. Hyviä arvauksia mikä meni pieleen otetaan ilolla vastaan.. ;D
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #24 : Syyskuu 11, 2008, 15:15:39 ip »

Ensimmäiseksi tuli mieleen, että olettehan valmistaneet sillä "täysiä pannullisia"? Eli jos laite on vaikka 6 kupin keitin niin sitten kuuden kupin verran tavaraa sisään.
Kirjattu

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #25 : Syyskuu 12, 2008, 14:13:32 ip »

Olettehan pitäneet Santosia liedellä riittävän pitkään, kun vesi on yläpallossa? Joku kolme tai neljä minuuttia veden poristessa alapallossa. Näin alapallon ilma on riittävän kuumaa -> veden jäähtyessä syntyy suurempi alipaine.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #26 : Syyskuu 12, 2008, 14:37:31 ip »

Näin alapallon ilma on riittävän kuumaa -> veden jäähtyessä syntyy suurempi alipaine.

Ei kai tässä niinkään siitä ilman kuumuudesta ole kyse? Tietysti ilma kuumetessaan laajenee ja jos sitä pääsee tarpeeksi paljon sitten samalla "ulos" sinne yläpallon puolelle, niin toki jäähtymisen aikaan sitä imua syntyy jonkinverran. Omasta mielestäni kuitenkin oleellisempaa näyttäisi olevan se alapallosta poistunut veden määrä (jonka tilavuuden verran sinne sitten jää sitä "tyhjiötä"). Tätä seikkaa tarkoitin tuossa edellisessä kysymyksessäni. Eli laitteen toiminnassa olellisempaa on tuon veden liike (ja muuttuminen höyryksi) kuin ilman (?).

Lisäkommentti vielä tuohon kysyjän ongelmaan: poistittehan pannun pois lämpölähteen päältä (miten sitä nyt lämmitetäänkään) - eli että alapallo pääsi jäähtymään tarpeeksi nopeasti?
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #27 : Syyskuu 13, 2008, 18:08:25 ip »

Ei se ole jäähtyvä ilma, joka imee, vaan tiivistyvä höyry. Alapallossa on melkein pelkästään vesihöyryä  keiton jälkeen ja lämmityksen loppuessa se tiivistyy, mikä tuottaa voimakkaan alipaineen. Itse asiassa ensimmäiset höyrykoneet, kaivospumput, toimivat sen alipaineen voimalla.
Kirjattu

SiriusAng

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #28 : Syyskuu 14, 2008, 14:18:50 ip »

Olettehan pitäneet Santosia liedellä riittävän pitkään, kun vesi on yläpallossa? Joku kolme tai neljä minuuttia veden poristessa alapallossa.

No tässäpä se taisi tulla, varmaan unohtunut tuo Santos liedelle sillä kertaa tavallista pidempään.. Tähän mennessä ollaan napattu heti liedeltä pois kun tuo lasiputki ei enää yllä veteen.. Ettei vaan hajoa, tosin eihän sen voi hajota niinkauan kuin nestettä alapallolla riittää nyt kun aivot ottaa käteen.. Köh. Kiitän jälleen! :D
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Eri valmistusmenetelmät
« Vastaus #29 : Tammikuu 26, 2009, 21:52:27 ip »

Edellä mainittujen vakuumikeittimien historiasta voi lueskella tarkemmin täältä (englanniksi). Löytyy mukavasti myös kuvia.
Kirjattu