Tuli käytyä parin päivän reissulla Tukholmassa.
Pahus, kun on kallis nykyisin
, 1e ~ 8 kruunua. Asiaan, eli kahviin.
Sosta espresso bar (
http://www.sosta.se/ )
Ensimmäinen kahvimatkaajan kohde. Jostain syystä en ollut lukenut ristreton tukholma-ketjua, vaan googlannut "stockholm espresso" jne. Googlauksen tuloksena Sostaa mainostettiin parhaana paikkana. Kävin Sostan molemmissa toimipisteissä
Sveavägen 84 ja
Jakobsbergsgatan 5-7. Jälkimmäisen sisätiloista saa käsityksen
www.sosta.se näkyvässä kuvassa. Jakobsbergsgatanin pisteen viereisessä paninipaikassa on ilmainen ja avoin wi-fi, joka kantaa myös sostan sisätiloihin, siitä plussaa
.
Sosta on hyvin pitkälle sitä mitä ensimmäisessä viestissä kuvailtiin: Hyvin autenttinen italialaistyyppinen espressobaari, jossa vain seisomapaikkoja. Kahvina jokin italialainen (moak) papu, myös maultaan tyypillinen (robustaa löytyy). Jakobsbergin toimipisteessä tuli lattearttia, Sveagatanilla ei. Espresso oli teknisesti hyvä: uuttoaika kohdallaan, samoin kuin nesteen määrä. En kuitenkaan hirveästi pidä noista robustaisista italialaisista sekoituksista.
Kävin myös yhdessä kahvilassa sekä kotikonditoriassa (hembageri/konditoriet). Liekö osoitus korkeasta kahvikulttuurista ruotsinmaalla, molemmissa espressot olivat kohdallaan. Jälleen ainoa miinus minun mielestä oli tyypillinen robustapohjainen italialainen espressosekoitus.
Huom: Ruotsissa Latte ja Cappa tehdään aina tuplashottiin.
cocovajaKahvimielessä matkan napakymppi oli
Cocovaja, joka sijaitsee osoitteessa
Sankt Eriksgatan 109. Sijaintinsa puolesta hieman sivussa keskikaupungista. Ei siis keskivertoturistin matkan varrella, mutta kahvifriikille ehdottomasti poikkeamisen arvoinen. Kahvilassa on tarjolla grillattuja kerrosvoileipiä, pari vaihtoehtoa päivän keitoksi, muutamaa laatua erilaista keksiä ja mikä oleellisinta: hyvää kahvia. Sisustukseltaan paikka on hyvin karu, ei edes trendikkäästi karu, vaan yksinkertaisesti karu. Kahvi jauhettiin suoraan kahvaan (myllynä jokin iso mazzer, ilman annostelijaa). Puolisoni otti laten, minulle taas espresso. Maistaessani lattea, ensimmäinen maku suussa oli hyvin vahva suklaa/kaakao. Jopa niin vahva, että oli pakko katsoa josko jossain oli piilossa suklaasirotin jolla lattea olisi terästetty. No eihän sellaista ollut ja kyllähän minä sen tiesin.
Myös espressossa suklaisuus tuli hyvin esille. Jälkimaussa oli mukana marjaisuutta ja kaiken kaikkiaan makumaailma oli kohdallaan. Paras espresso mitä olen pitkään aikaan saannut, missään. Parempi kuin nykyinen Hasbean suosikkini Bolivia Machacamarca.
Ostin puolikiloa papuja mukaan. Eivät olleet halpoja, n. 40e/kg luokkaa, mutta näin hyvän kahvin kanssa en alkanut pihtailemaan. Olisin ostanut enemmänkin, ellei minulla olisi jo ollut puolentoista kuukauden kahvivarasto kotona...
En kysellyt sen tarkemmin kahvin tietoja,mutta kyltin mukaan (ks. kuva) Carmen Bambitoa, Panamasta.
Paikan kokki puhui muuten myös suomea.