Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: laten valmistus  (Luettu 17801 kertaa)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
laten valmistus
« : Helmikuu 08, 2007, 18:32:34 ip »

Tyhmä kysymys, mutta... kun teette lattea, niin lasketteko shotin essolasiin ja kaadatteko sen siitä lattelasiin, vai kuinka? Ja 'huuhdotteko' essolasin vielä kuumalla maidolla, jotta saatte kaiken esson mukaan?

Korkea lattelasihan ei kahvan alle mahdu, joten joku välisteppi on tehtävä...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:laten valmistus
« Vastaus #1 : Helmikuu 08, 2007, 22:46:02 ip »

Laten valmistus tapahtuu tietenkin niin, että otetaan yksi Lauri ja käsketään sen muuttaa Tampereelle :lol:

Mutta joo, jos ei kuppi mahdu koneeseen, niin sitten pitää tietty käyttää välissä pienempää. Essokuppi on siitä hyvä, että siitä näkee silmällä, että määrä on mitä pitääkin, mutta muutenhan sillä ei niin ole väliä, mikä astia se on, kunhan ei esso jäähdy. Siitäkin on vissiin kahta koulukuntaa, että kaadetaanko esso maitovaahtoon vai toisinpäin. Itse en niin pitkiä kahveja harrasta, vaan maksimi maitopläjäys on cappuccino, mutta huuhtoisin kyllä creman mukaan, vaikka sitten ulkonäön kustannuksella. Cremassa on niin paljon makua.
Kirjattu

jhaahti

  • Kauppias
  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vast:laten valmistus
« Vastaus #2 : Helmikuu 09, 2007, 10:54:39 ap »

Hommaa helpottaa ainakin kahvilaympäristössä huomattavasti jos Latte valmistetaan korkean lasin sijasta kuppiin. Lisäetuna saa vielä isomman kuvion tehtyä pintaan.
Mutta jos teen juoman korkeaan lasiin kaadan ensin espresson sinne ja sitten maidolla huuhtelen loput lasiin ja sitten loppu maito.
Kirjattu

Pisketti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vast:laten valmistus
« Vastaus #3 : Helmikuu 10, 2007, 20:24:51 ip »

Lainaus käyttäjältä: jhaahti
Hommaa helpottaa ainakin kahvilaympäristössä huomattavasti jos Latte valmistetaan korkean lasin sijasta kuppiin. Lisäetuna saa vielä isomman kuvion tehtyä pintaan.
Mutta jos teen juoman korkeaan lasiin kaadan ensin espresson sinne ja sitten maidolla huuhtelen loput lasiin ja sitten loppu maito.


Laitatko mahdolliset makusiirapit myös espresson sekaan ja sitten maito päälle?

Minusta juoma menee paremmin sekaisin, jos espresson laittaa viimeiseksi ja korkeaan lasiin tehtäessä kahvi laskeutuu pohjalle hienolla efektillä. :-)

Latteja saa kahviloissa vaikka minkä kokoisina. Onko olemassa joku "virallinen" koko, joka vaaditaan kilpailuissa?
Kirjattu
Isomac Tea, Demoka M203, iRoast2, Bodum Kenya

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:laten valmistus
« Vastaus #4 : Helmikuu 11, 2007, 13:40:44 ip »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Laten valmistus tapahtuu tietenkin niin, että otetaan yksi Lauri ja käsketään sen muuttaa Tampereelle :lol:


Lippu on, Lauri hakusessa  :wink:

... kiitos kaikille kommenteista! Juuri tuo creman mukaan poimiminen minua mietitytti, koska en halunnut heittää parasta osaa hukkaan.

Tuosta laten vahvuudesta, olisi tosiaan kiva tietää 'virallinen' seossuhde, sillä kahviloissa saa mitä sattuu. Välillä tuntee juovansa kuumaa maitoa, tosin vika voi olla myös laihassa essossa, kuten täällä on aiemmin todettu maitokahvit kätkevät virheet aika tehokkaasti  :?
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

niekko

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vast:laten valmistus
« Vastaus #5 : Helmikuu 12, 2007, 13:35:30 ip »

Lainaus
Tuosta laten vahvuudesta, olisi tosiaan kiva tietää 'virallinen' seossuhde, sillä kahviloissa saa mitä sattuu.


En tiedä, kuinka virallista tietoa tämä on, mutta Kahvia - Elämyksiä nautiskelijoille -kirjassa sanotaan näin:

    Latte: 7-8 g espressokahvia, 3-3,5 cl vettä, 2 dl homogen. täysmaitoa

    Cappu: 7-8 g espressokahvia, 3-3,5 cl vettä, vajaa 1 1/2 dl homogen. täysmaitoa


Mutta maitoahan voi sitten paisuttaa vaahdottamisen aikana eri tilavuuksiin..
Kirjattu

Pisketti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vast:laten valmistus
« Vastaus #6 : Helmikuu 12, 2007, 14:06:36 ip »

No joo, näitä määritelmiähän löytyy vaikka kuinka. Joka oppaassa omansa ja "virallisiakin" vaikka kuinka ja kaikki poikkeavat aina hieman toisistaan. On SCAA, INEI, SCAE jne..  

Minua kiinnostaa lähinnä se, kenen ohjeita noudatetaan missäkin kisoissa vai onko niin,  että kilpailusäännöissä on "taiteellista liikkumavaraa" niin paljon, että (varsinkin pitempiä) juomia ei tarvitse olla millilitramitan kanssa mittaamassa. :-)
Kirjattu
Isomac Tea, Demoka M203, iRoast2, Bodum Kenya

jhaahti

  • Kauppias
  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vast:laten valmistus
« Vastaus #7 : Helmikuu 12, 2007, 19:23:55 ip »

Lainaus käyttäjältä: Pisketti


Laitatko mahdolliset makusiirapit myös espresson sekaan ja sitten maito päälle?


Latteja saa kahviloissa vaikka minkä kokoisina. Onko olemassa joku "virallinen" koko, joka vaaditaan kilpailuissa?


Laitan ensin makusiirapit lattekuppiin ja päälle valutan espressot. Sen jälkeen  hiukan maitoa jonka sekoitan niin että ainekset menee sekaisin ja sitten loput maidot.

Kilpailuissa tehdään vain espressot, cappuccinot ja omavalintaiset juomat.
Kirjattu