Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kupillisen valmistukseen kuluva aika  (Luettu 17834 kertaa)

ruupert

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« : Helmikuu 08, 2007, 09:59:06 ap »

Näin espressokeittimen hankintaa harkitsevana haluaisin tietää, kauanko teillä menee kahviannoksen valmistukseen, mukaan luettuna kaikki toimenpiteet esivalmisteluista siivoukseen? Entä kuinka paljon maidonvaahdotus pidentää aikaa?

Vaikka hyvään (tässä tapauksessa kahviin) kannattaa panostaa, erityisesti aamuisin aika on helposti vähän kortilla.
Kirjattu

Jay

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« Vastaus #1 : Helmikuu 08, 2007, 10:16:39 ap »

Lainaus käyttäjältä: ruupert
Näin espressokeittimen hankintaa harkitsevana haluaisin tietää, kauanko teillä menee kahviannoksen valmistukseen, mukaan luettuna kaikki toimenpiteet esivalmisteluista siivoukseen? Entä kuinka paljon maidonvaahdotus pidentää aikaa?

Vaikka hyvään (tässä tapauksessa kahviin) kannattaa panostaa, erityisesti aamuisin aika on helposti vähän kortilla.


Heh, aika pitkä aikahan siinä menee. Mulle ei ole ongelma, koska arvostan rauhallisia aamuhetkiä. Lähdetään siitä, että koneen pitää lämmitä 20-30 minuuttia (riippuen kiireestä -> vedenlotrauksen määrästä), jona aikana tietenkin voi käydä suihkussa ja ajaa tukan. Sen jälkeen tuore vesi sisään ja pientä alkuverryttelyä - pari minuuttia. Aamuisin pitää saada cappaa, jonka valmistukseen surffauksineen ja siivouksineen menee noin viisi minuuttia (ihan arvio, en ole mitannut). Ja tietenkin tuo cappa pitää saada juodakin rauhassa.

Jos on hoppu, hoidan koneen loppulämmityksen lotraamalla vettä läpi muutaman minuutin, sitten ehkä doppio tai americano huiviin, kokonaisaika varsinaista "työaikaa" ehkä kymmenen minuuttia, herätyskellon soitosta puoli tuntia.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« Vastaus #2 : Helmikuu 08, 2007, 10:18:09 ap »

Jos ei keittimen lämmittämistä lasketa niin varmaan kahden minuutin luokkaa. Maidon vaahdotus lisää Silvialla aikaa kolmisen minuuttia.

Keittimen lämpeneminen kestää Silvialla reilu puoli tuntia, jos sen antaa lämmetä itsekseen ja kymmenisen minuuttia aktiivisesti lämmittäen. Isommilla keittimillä lämpeneminen kestää kauemmin, markettikeittimillä lämmitysaikaa ei juuri ole kun ei ole lämmitettävääkään.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« Vastaus #3 : Helmikuu 08, 2007, 10:20:39 ap »

Itselläni menee aamucappuccinon valmistukseen kaiken valmistelun ja jälkisiistimisen kera noin kolme ja puoli minuuttia (kone herää ja lämpiää ajastimen avulla itsekseen). Suora shotti tulee hiukan nopeammin, kun ei tarvitse tuota maitoa kaataa ja vaahdotuskannua siistiä. Itselläni on tosin lämmönvaihdinkone, ja vaahdotan maidon samanaikaisesti kahvin uuttamisen kanssa.

T. Teme
Kirjattu

simos

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 12
Vast:Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« Vastaus #4 : Helmikuu 10, 2007, 21:59:15 ip »

Kun nousen ylös, tai rouva nousee ennen minua... niin kone napsautetaan päälle. Aamutoimien jälkeen (15-20min) on kone liki lämmennyt ja rouva tekee ensin itselleen laten ja sit jonkinajan kuluttua uutan itselleni tuplaesson.
Itse kahvin uuttamiseen siis ei mene montaakaan aikaa ja jauhatuksineen sekä 'siivouksineen' siis pari minsaa.

Ajastin keittimelle on jo hommattu, mutta tänhetkisellä toimintamallilla ei sitä ole tarvinnut vielä ottaa käyttöön...

Kirjattu
- typot pitäs lailla kieltää -

ivier

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 14
Vast:Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« Vastaus #5 : Helmikuu 15, 2007, 11:16:02 ap »

Aika nopeita olette. Itselläni menee tyypillisesti kymmenen minuuttia tai vähän alle latten valmistukseen Silvialla. Ja tämäkin silla oletuksella, että papujen jauhatuskarkeutta ei tarvitse testailla, koneen edusta tiskipöydän kulmalla ei ole astioiden peitossa, vaahdotuskannu tai kuppi ei ole tiskausta vailla edellisen käytön jälkeen eikä papupussi ole hukassa. Toisaalta kymmeneen minuuttiin kuuluu toki papujen punnitus & jauhaminen ja laitteen pyyhkäisy seuraavaa käyttöä varten. Raikasta vettäkin tuohon aikaan ehtii hyvin valutella Silvian säiliöön, kiirehtimällä pitäisi tyytyä putkistossa yön seisoneeseen veteen. Ja aikaisin aamulla kuumaakin vettä (kahvan huuhteluun uuton jälkeen) joutuu odottelemaan hetken.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« Vastaus #6 : Helmikuu 15, 2007, 11:43:03 ap »

No mietitäänpäs. Kannullinen vettä säiliöön, kaksi kourallista papuja myllyyn (tuplaessoon tarvittava määrä), mylly käyntiin, veden valutusta kahvan läpi kuppiin kunnes termostaatin valo syttyy, sekuntikello käyntiin, kahvan ja sihdin pyyhkäisy kuivaksi, kahvan täyttö myllyn annostelusäiliöstä, tamppaus, kahva kiinni, sitten onkin sekuntikellossa juuri 40 sekuntia ja uuton voi aloittaa, 27 sekunnin kuluttua uutto seis, kahva irti, kakun kopautus roskiin, kahvan huuhtelu, vettä sihdin läpi, sihdin pyyhkäisy, vettä sihdin läpi, kahva kiinni. Joo-o, noin 2 minuuttia.
Kirjattu

Jay

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vast:Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« Vastaus #7 : Helmikuu 15, 2007, 12:18:35 ip »

Lainaus käyttäjältä: ivier
Aika nopeita olette.


Täytyy varmaan joskus oikein mitata :-) Palaan sitten asiaan. Sinänsä hankala, että valmisteluja voi tehdä myös muiden aamutoimien lomassa ja vasemmalla kädellä.

- Jay
Kirjattu

Jay

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vast:Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« Vastaus #8 : Helmikuu 16, 2007, 10:29:36 ap »


No niin, tämän päivän kilpailuhenkinen mittaustulos: tupla-cappa 06:45. Sisältää vesisäiliön veden vaihdon ennen ja minimisiivouksen jälkeen.

Mutta siinä oli epämääräinen aika (minuutti?) jonka aikana odottelin vaahdotuslämmön saavuttamista. Normaalisti käytän tuon ajan muihin aamiaisvalmisteluihin. Varsinainen vaahdotusaika oli noin 35 sekkaa, mikä on pidempi kuin olen kuvitellut.

- jay
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« Vastaus #9 : Helmikuu 16, 2007, 10:37:42 ap »

Kun sekuntikellon käynnistää termostaatin valon syttyessä, 40 sekunnin kohdilla aloittaa uuton ja heti sen jälkeen kytkee höyrytyslämmöt päälle, voi höyrytyksen aloittaa kun kellossa on tasan 3 minuuttia. Tämä on siis vähän ennen kuin termostaatin valo sammuisi ja näin ei tule sitä notkahdusta höyryntuottoon, joka johtuu termostaatin reagoinnin ja vastuksen lämpenemisen viiveestä, jos höyrytyksen aloittaa vasta valon sammumisen jälkeen.

Minä en muuten vaihda vettä säilöön muuten kuin viikkosiivouksen yhteydessä. Yön säiliössä seisonut vesihän on paremaa kuin juuri hanasta otettu, koska siitä on kloori haihtunut. Boilerinkaan vettä on turha vaihtaa yhden yön jälkeen, mutta pidemmän seisokin jälkeen se on kyllä hyvä tehdä mahdollisten liuenneiden metallien takia. Maku ei kyllä kärsi, maistoin joskus n. 8 viikkoa boilerissa seisonutta vettä ja se oli raikasta. Espressokeittimen boilerihan on kutakuinkin steriilein paikka mitä taloudesta löytyy.
Kirjattu

Jay

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vast:Kupillisen valmistukseen kuluva aika
« Vastaus #10 : Helmikuu 16, 2007, 12:23:52 ip »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Kun sekuntikellon käynnistää termostaatin valon syttyessä, 40 sekunnin kohdilla aloittaa uuton ja heti sen jälkeen kytkee höyrytyslämmöt päälle, voi höyrytyksen aloittaa kun kellossa on tasan 3 minuuttia.  


Jepulis, mutta itse kuulun uskonlahkoon joka tekee maidon ensin ja kaffen vasta sitten.  8)

Tämä kieltämättä pidentää toimitukseen kuluvaa aikaa.
Kirjattu