Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?  (Luettu 22294 kertaa)

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #30 : Heinäkuu 27, 2009, 14:10:47 ip »

Saako kahvan pohjassa olevia "painelevyjä" ruuvatuksi irti?
Paine synnytetään filtterissä, jossa on sisällä insertti, johon itse kakku tampataan. Filtterissä on siis tavallaan kaksoispohja, ja ulkopuolelta katsottuna pohjassa on vain yksi pienenpieni reikänen.

Veijo Google kertoi, että sisäinsertin voisi saada konsteja käyttämällä irtikin, jolloin pohjassa olevan reiän voisi huoletta suurentaa isommaksi (tai lisätä reikien määrää). Toinen vaihtoehto voisi olla porailla kylmän viileästi reikää isommaksi ihan sellaisenaan.

Havaintona keittelystä, vissiin paine taitaa nostaa kakkua irti ja aiheuttaa kanavointia, eikä siksi uuttoaika juuri riipu jauhatuskarkeudesta. ESE-napeilla uuttoajassa on hieman vaihtelua napinvalmistajasta riippuen.

Maahantuojan numerosta ei tarttunut vielä ketään puhelimen päähän ainakaan huollon varaosapuolelta...
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #31 : Heinäkuu 27, 2009, 17:26:06 ip »

Maahantuojan numerosta ei tarttunut vielä ketään puhelimen päähän ainakaan huollon varaosapuolelta...

Eikä tartukaan. Krupsin keskushuolto nimittäin löytyy täältä.
http://www.simson.fi/

Ainakin Helsingin päässä (Pitsku) on pätevä Krups-teknikko. Onko lomalla juuri nyt, en tiedä.
   

Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #32 : Heinäkuu 27, 2009, 22:19:13 ip »

Eikä tartukaan. Krupsin keskushuolto nimittäin löytyy täältä.
http://www.simson.fi/
Täytyypä soitella suoraan. Krupsille soiteltaessa joutuu valitsemaan puhelinvaihteessa pari kertaa, mutta kyllä sieltä se puhelu Simsonille kääntyy/kääntyi.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

torrado

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #33 : Heinäkuu 29, 2009, 13:35:07 ip »

Itsekin pähkäilin taannoin Krupsin filttereiden kanssa. Minulla on tosin tuo malli xp4000, joka lienee sama kuin xp2000 mutta ilman suodatinkahvinkeitintä.
Ainakin Krupsin 4000 sarjaan pitäisi käydä Krups Vivo:n paineistamaton suodatinkori, joita saa tilattua huoltoliikkeen kautta noin kympin hintaan, mutta pitkähköllä toimitusajalla. Tuplafiltterin varaosanumero on MS-0907163.
Itse tyydyin kuitenkin suurentamaan alkuperäisen suodattimen pohjassa olevaa "paineistusreikää", minkä jälkeen myllyn jauhatuskarkeutta saattoi vääntää useamman pykälän hienommaksi ja kahviin maku parani aivan dramaattisesti. Lisäksi paineistettua suodatinta vaivannut tukkeutumisongelma poistui ja cremankin väri tummeni. "Lämpötilasurffaus" on krupsin kanssa olennaista ja se auttaa kyllä hillitsemään tuota shottien laatuvaihtelua, vaikka tuskin siitä kokonaan eroon pääseekään.
 
Netistä muuten näytti löytyvän melkoista hivistelyäkin näiden krupsien kanssa (linkki) ja (linkki)
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #34 : Heinäkuu 29, 2009, 18:09:04 ip »

Taidanpa koittaa haalia käsiini mieluummin vaikka sekä Vivon paineistamattoman että yhden vakiomallisen, jonka sitten voisi avartaa korkeimman omakätisesti. Lämpötiloista havaintona tässä n. vuoden ajalta, että kahvia saa nopeastikin, mutta kun keitin on ollut reilummin lämpenemässä, on lopputulos parempi.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #35 : Heinäkuu 30, 2009, 15:06:22 ip »

Simsonille soittelulla ei tulosta tullut, mutta suoraan tiskillä asioimalla ja tovin odottelemalla löytyi vakiomallin suodatin, joten reikää nakertamaan.

En ole ehkä ikinä maistanut niin kamalaa "espressoa" kuin tänään. Kerran jo luulin, että Krupsin myllyn hienoin jauhatus ja reippaahko tamppaus olisivatten saaneet koneen pumpun kyykkyyn, mutta säiliöstä olikin vain vesi lopussa. Pitkällisen, mutta tuloksettoman ähräämisen ja iteroinnin jälkeen sain kupillisen, jossa oli ehkä hieman kremaakin päällä ja maun puolesta neste oli juotavaa, kun sekaan laittoi tilkkasen kermaa ja maitoa. Papu oli Segafredon mustassa pussissa olevaa markettitavaraa, jota en nyt herkulliseksi kutsuisi muutenkaan.

Onko seuraava vaihe kokeilla jotain tiettyä papua ja iteroida kellon kanssa uuton, tamppauksen ja jauhatuksen kolmiyhteyttä tasapainoon vai nakata takaisin paineistettu filtteri kiinni ja muistaa, että ei mopolla moottoritielle?
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #36 : Heinäkuu 30, 2009, 15:43:58 ip »

Onko seuraava vaihe kokeilla jotain tiettyä papua ja iteroida kellon kanssa uuton, tamppauksen ja jauhatuksen kolmiyhteyttä tasapainoon vai nakata takaisin paineistettu filtteri kiinni ja muistaa, että ei mopolla moottoritielle?

Eipä se thermoblocki mikään hifistelylaite ole, mutta kyllä sillä hyvääkin saat. Ja nimenomaan ei-painekahvalla. Jos sinulla on vielä niitä Pauligin Originale-papuja jäljellä, käytä niitä. Löydät sopivan karkeuden ja tamppauksen. Kelloa et tarvitse, opettele seuraamaan kahvin valumista. Kun kahvi tulee oikein hitaana norona, niin hyvä on. Kun valuvan nesteen/vaahdon väri vaalenee, pistä poikki. Tai etsi sellainen katkaisukohta, joka tuottaa sinulle sopivan tuloksen.

Kun tuon olet ensin yhdellä helpolla pavulla kokeillut, niin muiden papulaatujen hallinta on sitten helpompaa.
   
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #37 : Heinäkuu 30, 2009, 16:20:05 ip »

Kun valuvan nesteen/vaahdon väri vaalenee, pistä poikki. Tai etsi sellainen katkaisukohta, joka tuottaa sinulle sopivan tuloksen.
Kuinka hyvä mittari värimuutos on? Segafredon pavulla vaalenee nimittäin huomattavan nopeasti.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #38 : Heinäkuu 30, 2009, 16:26:09 ip »

Kuinka hyvä mittari värimuutos on? Segafredon pavulla vaalenee nimittäin huomattavan nopeasti.

Ei se välttämättä ole hyvä mittari uuton lopettamiselle, mutta kertoo kyllä missä vaiheessa kahvista ei enää ihmeitä uutu mukaan. Segafredon käyttäytyminen kertoo lähinnä pavun laadusta...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #39 : Elokuu 10, 2009, 13:52:03 ip »

Taas on jatkettu harjoittelua. Kotiin oli ilmaantunut valmiiksi jauhettua tavaraa (Pauligin Espresso Originale), joten myllyttelyn vaikutus jäi testaamatta. Armottomalla tamppauksella tuntuisi saavan jo vaisun aavistuksen cremaa, mutta ylipäätään aika vauhdilla tulee kahvi läpi. Purukakku on suodatuksen jälkeen kyllä merkittävästi siistimpi kuin painekahvalla...

Onneksi lomat on lomittu, niin eiköhän tässä talvi mene taas juodessa semmoista kuin tulee, paitsi että pavut jauhetaan itse.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.