Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Cooling flush (Bezzera BZ07)  (Luettu 13709 kertaa)

thomas_S

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Cooling flush (Bezzera BZ07)
« : Maaliskuu 05, 2008, 10:21:18 ap »

Olen tuore Bezzera BZ07:n omistaja ja olen nyt muutaman päivän ollut haltioissani sen tuottamasta erinomaisesta espressosta.
Eilen tuli testailtua vähän prosessin hienosäätöä. Eri ohjeista olen oppinut että lämmönvaihtimella varustettu laite vaatii jäähdytyshuuhtelun ennen varsinaista uuttoa. Kaikki koneet ovat kuitenkin erilaisia ja BZ07:sta ei vielä löydy kovin hyvin tietoa netistä. Täytynee siis kokeilujen perusteella löytää se optimaalinen tapa. Kokeilin eilen kaksi hyvin erilaista tapaa:

1. Koneen oltua päällä 30min tein espresson ilman minkäänlaista huuhtelua etukäteen.
2. Annoin koneen palautua 5min, valutin vettä noin 1dl ja käynnistin varsinaisen uuton noin 40 sekunnin tauon jälkeen.

Kummassakin tapauksessa 21 sekunnin uutto tuotti noin 0,75dl espressoa hienon näköisellä cremalla. Yllätyksekseni en havainnut selkeää eroa maussa tai ulkonäössä. Ennakkoarvaukseni oli että 1. olisi ollut kitkerää ja 2. ehkä hapanta epäoptimaalisten lämpötilojen johdosta, mutta näin siis ei ollut, tai jos oli niin ero oli hyvin pieni.

Edellinen kone, Gaggia Baby, johti erilaisiin lopputulokseen riippuen miten konetta käyttää, mutta BZ07 tuntuisi siis onnistuvan aina hyvin vaikka sitä käyttäisi miten.

Kuulisin mielelläni muilta lämmönvaihdinkoneiden käyttäjiltä, millaisia eroja erilaiset käyttötavat saavat aikaiseksi. Ovatko erot muillakin näin pieniä? Millaisia eroja pitäisi hakea?      

Kirjattu
Bezzera BZ07 / Mazzer Super Jolly

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Cooling flush (Bezzera BZ07)
« Vastaus #1 : Maaliskuu 06, 2008, 22:33:09 ip »

Onnittelut uuden koneen omistajalle! Bezzera on maineikas valmistaja eli hyvästä koneesta on varmasti kyse vaikka kokemuksia siitä toistaiseksi onkin hyvin rajoitetusti.

Lainaus käyttäjältä: thomas_S
Eilen tuli testailtua vähän prosessin hienosäätöä. Eri ohjeista olen oppinut että lämmönvaihtimella varustettu laite vaatii jäähdytyshuuhtelun ennen varsinaista uuttoa.

Aivan oikein. Lämmönvaihdin on boilerin sisällä ja boileri puolestaan höyrylämpötiloissa jotka ovat huomattavasti korkeammat kuin uuttolämmöt. Eli jos kone seisoo pitkään käyttämättömänä niin lämmönvaihtimessa oleva vesi ylikuumenee. Eli summa summarum - jäähdytyshuuhtelu on tarpeen. Huuhtelulla toinenkin tarkoitus. Gruppo on lämmönvaihdinkoneissa yleensä pitkän seisomisen jälkeen hiukan alilämpöinen ja tuo ylikuumenneen veden huuhtelu tuo grupon lähemmäs uuttolämpöä.

Lainaus käyttäjältä: thomas_S
Kummassakin tapauksessa 21 sekunnin uutto tuotti noin 0,75dl espressoa hienon näköisellä cremalla. Yllätyksekseni en havainnut selkeää eroa maussa tai ulkonäössä.

Hmm... 21 sekuntia on hiukan turhan lyhyt uutto (tähtää noin 25 sekuntiin) ja 0,75dl on noin 50% liian suuri volyymi jos käytät tuplafiltteriä. Eli aikaansaatu kahvi poikkeaa jo niin paljon ideaalista espressosta ettei tarkempaa analyysiä tai päätelmiä muista ongelmista voi mielestäni tehdä.

Lainaus käyttäjältä: thomas_S
Edellinen kone, Gaggia Baby, johti erilaisiin lopputulokseen riippuen miten konetta käyttää, mutta BZ07 tuntuisi siis onnistuvan aina hyvin vaikka sitä käyttäisi miten.

Isompi ja massiivisempi kone tarjoaa huomattavasti enemmän vakautta lämpötiloissa, joilla on puolestaan iso vaikutus lopputulokseen. Veikkaisin myös että vaikkei Bezzerassa olekaan E61 gruppoa, niin se on jo lähtökohtaisesti anteeksiantavampi käyttäjän virheille kuin tuo aikaisempi Gaggia. En tosin tunne kumpaakaan konetta.

Lainaus käyttäjältä: thomas_S
Kuulisin mielelläni muilta lämmönvaihdinkoneiden käyttäjiltä, millaisia eroja erilaiset käyttötavat saavat aikaiseksi. Ovatko erot muillakin näin pieniä? Millaisia eroja pitäisi hakea?
     
Koneet ovat kovin erilaisia ja esim lämmönvaihtimen tilavuus vaihtelee niiden välillä paljonkin. Tällä on vaikutusta jäähdytyshuuhtelun suuruuteen ja toipumisaikaan (kuten myös muilla tekijöillä - esim lämmityselementin teholla vs boilerin tilavuus). Ennen näitä pohdintoja tulee kuitenkin mieleen perustavamman laatuiset kysymykset kuten:
- Mikä mylly sinulla on käytössä?
- Mitä kahvia käytät? Onko se tuoretta?
- Kuinka tamppaat kahvin ja minkälaisella tampperilla?
- Kuinka paljon kahvia annostelet?

Vielä kerran onnittelut hienon koneen omistajalle  :-)

T. Teme

Kirjattu

thomas_S

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vast:Cooling flush (Bezzera BZ07)
« Vastaus #2 : Maaliskuu 07, 2008, 00:33:55 ap »

Kiitos kommenteista ja onnitteluista, ja kiitos myös erinomaisesta blogistasi! Sitä on tullut luettua ahkerasti viime päivinä.

Oma espressoprosessi ei ole vielä kokonaan hallussa, koska mylly puuttuu. Siksi en voi vielä tehdä kovin paljon aika/määrä suhteen säätämiseksi. Kahvi siis jauhetaan kaupassa, ja on aika tuoretta kun tulen kotiin mutta muutaman päivän päästä vähemmän tuoretta. Tampperi on tasapohjainen teräksinen ja painan jonkin verran voimaa käyttäen, ei kuitenkaan niin että koko painolla nojaisin. Kahviannos on kaksi vähän reilua mitallista (en ole punninnut, mutta jos 1 mitta=7g, niin noin 15-16g). Tampperin hankin samaan aikaan koneen kanssa. Gaggian muovitampperista on 8 vuotta kokemusta ja jälkiviisaana voin todeta että kunnon tampperi olisi ollut hyvä hankinta jo kauan sitten.

Sitä jäähdytyshuuhtelua edelleen vähän ihmettelen. Koneessa on boilerin painemittari, joka näyttää noin 1,2 bar. Toisin sanoen boilerin lämpö on kuten pitääkin selvästi yli 100 astetta. Kun pumpun käynnistää tulee vettä, mutta ei kovin merkittävästi höyryä. Kun vettä valuttaa, ei silmämääräisesti tarkastellen huomaa että höyryäminen jossain kohtaa selvästi vähenisi tai muuttuisi. Äänikään ei muutu valutuksen aikana mitenkään selvästi. Olisin odottanut että olisi helppo havaita milloin ylikuumentunut vesi on poistunut systeemistä, mutta ei se ihan niin ole.  

Sellainen ominaispiirre tuossa BZ07:ssa on että gruppo on aktiivisesti lämmitetty erillisellä sähkövastuksella. Tämä todennäköisesti myös auttaa tasaisen lämpötilan ylläpitämisessä.

Palaan varmaan vielä tähän aiheeseen kun on oma mylly ja enemmän kokemusta koneesta.
Kirjattu
Bezzera BZ07 / Mazzer Super Jolly

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Cooling flush (Bezzera BZ07)
« Vastaus #3 : Maaliskuu 07, 2008, 16:36:35 ip »

Sivukommenttina todettakoon, että itse olen huomannut jo kolmasosa gramman vaikuttavan valumisaikaan. Eli jos tavoittelee täydellisyyttä, kannattaa hankkia joko joku vakiomitta tai halpa vaaka. www.dealextreme.com sieltä saa noin kymmenellä eurolla (postikuluineen!) vaa-an 0.1 gramman lukematarkkuudella.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Cooling flush (Bezzera BZ07)
« Vastaus #4 : Maaliskuu 07, 2008, 16:53:02 ip »

Itsekin olen ollut tuohon vaakaan tyytyväinen. Mutta en ole ihan näin tarkkaan tulokseen pyrkinyt. Kiitos vinkistä.

Joissain tapauksissa olen huomannut, että vaaka punnituksen jälkeen se ei nollaudukaan ja kannattaa tehdä tarkistusmittaus.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

thomas_S

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vast:Cooling flush (Bezzera BZ07)
« Vastaus #5 : Maaliskuu 16, 2008, 21:48:28 ip »

Nyt on mylly talossa ja tätäkin asiaa kokeiltu uudestaan. Nyt sain selvän makueron aikaiseksi kahden ääriesimerkin välillä. Isolla, parin desin huuhtelulla saa aikaiseksi hapanta pahaa espressoa. Ilman jäähdytyshuuhtelua tulee taas ihan OK lopputulos. Nyt kun tuo ero on koettu käytännössä on helpompi haarukoida sitä optimia.
Kirjattu
Bezzera BZ07 / Mazzer Super Jolly

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Cooling flush (Bezzera BZ07)
« Vastaus #6 : Maaliskuu 17, 2008, 07:25:45 ap »

Jäähdytyshuuhtelussa tärkeää on myös se, että kuinka äkkiä huuhtelun jälkeen uutto aloitetaan. Järeämmissä koneissa vesi ehtii lämmetä uudestaan ylikuumaksi hyvinkin nopeasti.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

thomas_S

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vast:Cooling flush (Bezzera BZ07)
« Vastaus #7 : Maaliskuu 20, 2008, 11:49:27 ap »

Eilen tein taas sarjan kokeiluja. Toistaiseksi en ole lämpömittaria käyttänyt, vaan toiminut ainoastaan maun ja ulkonäön perusteella. Tässä yhteenveto havainnoista:

Jos jäähdytyshuuntelu on hyvin iso on kahvi hapanta. Sama käy jos kone ei ole ollut päällä tarpeeksi kauan. Esim. 10 minuuttia ei ole ollenkaan riittävä vaikka boilerin paine on jo siinä ajassa noussut normaaliksi. Puoli tuntia tuntuu jo olevan riittävä lämpenemisaika.

Toinen asia, joka vaikuttaa hieman on tankin veden lämpötila. Jos tankkiin täyttää hanasta uutta kylmää vettä tämä ilmeisesti alentaa uuttolämpötilaa hieman verratuna yön yli tankissa seisoneeseen veteen. Kylmälläkin vedellä saa hyvän shotin, mutta jäähdytyshuuhtelun on oltava hyvin pieni.

Huoneenlämpöisellä vedellä on hyvin pieni ero pienen ja ison jäähdytyshuuhtelun jälkeen uutetuilla shoteilla. Eli kunhan jauhatus on sopiva ja kone on ollut päällä yli puoli tuntia on vaikea epäonnistua.    

Ohessa on kuva BZ07:n gruposta, josta näkyy mihin kohtaan gruppoa lämmittävä sähkövastus asettuu. Mun mielestä grupon lämmittäminen sähkövastuksella vaikuttaa hyvältä idealta. Sähkövastus on siis osa nro 33.
Kirjattu
Bezzera BZ07 / Mazzer Super Jolly

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Cooling flush (Bezzera BZ07)
« Vastaus #8 : Maaliskuu 20, 2008, 12:54:57 ip »

Lainaus käyttäjältä: thomas_S

Jos jäähdytyshuuntelu on hyvin iso on kahvi hapanta. Sama käy jos kone ei ole ollut päällä tarpeeksi kauan. Esim. 10 minuuttia ei ole ollenkaan riittävä vaikka boilerin paine on jo siinä ajassa noussut normaaliksi. Puoli tuntia tuntuu jo olevan riittävä lämpenemisaika.


Jep, pitkä huuhtelu johtaa alhaiseen lämpöön, joka tuottaa hapanta kahvia. Ja tosiaan, puoli tuntia on aika hyvä nyrkkisääntö mille tahansa prosumer-koneelle.

Lainaus käyttäjältä: thomas_S

Ohessa on kuva BZ07:n gruposta, josta näkyy mihin kohtaan gruppoa lämmittävä sähkövastus asettuu. Mun mielestä grupon lämmittäminen sähkövastuksella vaikuttaa hyvältä idealta. Sähkövastus on siis osa nro 33.


Onhan se hyvä idea, mutta toki niin on myös E61-tyylinen vesikiertoon perustuva lämmitys.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)