Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Vedensuodatin espressonvalmistukseen  (Luettu 24641 kertaa)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #30 : Heinäkuu 15, 2009, 20:21:47 ip »

Tuli muuten home baristassa aihe vastaan myös. http://www.home-barista.com/advice/everpure-eso-t11394.html

yhteenvetona hb:n keskustelusta, että ellei vesi ole oikein kovaa, niin aktiivihiilisuodatin on täysin riittävä suodatus.

http://www.home-barista.com/advice/everpure-eso-t11394-20.html#p130159

-Mikko-
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #31 : Heinäkuu 15, 2009, 22:34:40 ip »

yhteenvetona hb:n keskustelusta, että ellei vesi ole oikein kovaa, niin aktiivihiilisuodatin on täysin riittävä suodatus.

http://www.home-barista.com/advice/everpure-eso-t11394-20.html#p130159
Piirtäisin itse kokonaiskovuuden rajan jonnekin 140...210 ppm haminoille (keskikovaa), jolloin suosittelisin vedenpehmennystä jos enempi vettä kuluttaa. Helsingissä mennään jossain 60 ppm seutuvilla.

Olin hiljattain asentelemassa pientä RO-laitetta kotikäyttöön ja oli puhetta, että testattaisiin vaikutusta myös kahvin makuun (tavallinen suodatinkahvi). Linkitetyssä viestissä mainittu sekoitusvaihtoehtohan olisi säiliökoneella helppo tehdä, kun voi ottaa esim. puolet vedestä RO:n (tai vedenpehmentimen) läpi ja puolet suoraan. Sikäli "Non-adjustable" ei automaattisesti tarkoita "non-bypass" ratkaisua, vaikka sellainen mielikuva hb:n keskustelufoorumilta ehkä jäisikin, koska myös kiinteäsäätöisessä vedenpehmentimessä/RO-laitteessa voi olla osittainen ohitus mineraalien poistolle, jolloin systeemi pelaa myös suoraan vesijohtoliitäntäisessäkin keittimessä.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

Iletys

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #32 : Marraskuu 09, 2009, 22:13:45 ip »

Itse olen suodattanut vettä brita suodatin kannussa, mutta nyt alkaa homma tympimään. Se on melko aikaa vievää hommaa. Onko pääkaupunkiseudulla (espoossa) tarpeen tuollainen suodatus? Lähinnä haluan estää kalkkiutumista. Hx-koneessa lutraantuu sen verran tuota vettä, että joku hanakohtainen voisi olla paikallaan. Ne vaan on melkoisen rumia kapistuksia.
Kirjattu
Rocket Giotto + Mahklöklöklöghnigh Vario

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #33 : Marraskuu 09, 2009, 23:12:26 ip »

Itse olen suodattanut vettä brita suodatin kannussa, mutta nyt alkaa homma tympimään. Se on melko aikaa vievää hommaa. Onko pääkaupunkiseudulla (espoossa) tarpeen tuollainen suodatus? Lähinnä haluan estää kalkkiutumista. Hx-koneessa lutraantuu sen verran tuota vettä, että joku hanakohtainen voisi olla paikallaan. Ne vaan on melkoisen rumia kapistuksia.

Kun kerran nautiskelet Helsingin Veden vettä (tai mikä sen putiikin nimeksi onkaan nyt tulossa?), niin et tarvitse vedensuodatusta. Britta kertoo omilla sivuillaan, miten Britta on maailman tärkein kapistus, kun vesi on kovaa. Arvaatkin - Helsingin Veden (Helsinki, suurin osa Espoota ja Vantaata) vesi on pehmeää, hyvin pehmeää. Edellisellä sivulla on akallion kokemuksia täkäläisestä vedestä. Hän neuvoi kurkistamaan kattiloiden ja vesipannujen sisuskaluja, onko niissä kalkkia?
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=718.msg10480#msg10480
     

Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #34 : Marraskuu 10, 2009, 07:33:10 ap »

Kun kerran nautiskelet Helsingin Veden vettä (tai mikä sen putiikin nimeksi onkaan nyt tulossa?), niin et tarvitse vedensuodatusta. Britta kertoo omilla sivuillaan, miten Britta on maailman tärkein kapistus, kun vesi on kovaa. Arvaatkin - Helsingin Veden (Helsinki, suurin osa Espoota ja Vantaata) vesi on pehmeää, hyvin pehmeää. Edellisellä sivulla on akallion kokemuksia täkäläisestä vedestä. Hän neuvoi kurkistamaan kattiloiden ja vesipannujen sisuskaluja, onko niissä kalkkia?
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=718.msg10480#msg10480
     

Espoossa vesi on pehmeää, kokonaiskovuudeltaan pehmeää eli siinä on hyvin vähän magneesium tai kalsiumsuoloista johtuvaa kovuutta. Mutta karbonaattikovuutta, eli puskurointikykyä, vedessä on ihan reilusti ja se kyllä aiheuttaa myös saostumia ainakin minun hx-koneen ahtaisiin koloihin.

-Mikko-
Kirjattu

Iletys

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #35 : Marraskuu 10, 2009, 09:35:52 ap »

Espoossa vesi on pehmeää, kokonaiskovuudeltaan pehmeää eli siinä on hyvin vähän magneesium tai kalsiumsuoloista johtuvaa kovuutta. Mutta karbonaattikovuutta, eli puskurointikykyä, vedessä on ihan reilusti ja se kyllä aiheuttaa myös saostumia ainakin minun hx-koneen ahtaisiin koloihin.

-Mikko-

Poisteletko itse tuota karbonaattikovuutta jollain?
Kirjattu
Rocket Giotto + Mahklöklöklöghnigh Vario

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #36 : Marraskuu 10, 2009, 10:18:11 ap »

Poisteletko itse tuota karbonaattikovuutta jollain?

Tällä hetkellä en. Käytössä ainoastaan aktiivihiilisuodatin.

edit. Tarkoituksena siis sanoa, että vaikka espoossa onkin pehmeä vesi se ei silti tarkoita etteikö siitä aiheutuisi koneelle "kalkkeutumia". Eli silloin tällöin tapahtuva kalkinpoisto on tarpeen myös täällä.

-Mikko-
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 10, 2009, 10:27:53 ap kirjoittanut Misse »
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #37 : Marraskuu 10, 2009, 10:46:09 ap »


edit. Tarkoituksena siis sanoa, että vaikka espoossa onkin pehmeä vesi se ei silti tarkoita etteikö siitä aiheutuisi koneelle "kalkkeutumia". Eli silloin tällöin tapahtuva kalkinpoisto on tarpeen myös täällä.

Juuri noin. Silloin tällöin tapahtuva kalkinpoisto on tarpeen - ja riittävä.

Noita suodattimia tarvitaan hyvinkin paljon maissa, missä vesi on hyvin kovaa ja kalsiumpitoista. Mietipä vaikka Lontoon vettä. Kun asuin siellä (joskus vuonna 1 ja 2...), niin astianpesukoneessa "ei kannattanut" käyttää suodatinta, koska se "kuitenkin uusitaan 2 vuoden välein", riitti että tuplattiin pesuaineen annostus!  Hyväksytty lähtökohta siis oli, että paljon vettä lotraavat laitteet menevät rikki veden takia noin kahdessa vuodessa. Kun ihmettelin sikäläisiä antiikin aikuisia vesihanoja, niin putkimies kertoi "hienojen" termostaatti/pressostaattivermeiden menevän pilalle veden kalkin takia parissa vuodessa, jne. Helsingin Veden käyttäjillä on aika helppoa.
     
Kirjattu

Iletys

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #38 : Marraskuu 10, 2009, 10:50:23 ap »

Tällä hetkellä en. Käytössä ainoastaan aktiivihiilisuodatin.

edit. Tarkoituksena siis sanoa, että vaikka espoossa onkin pehmeä vesi se ei silti tarkoita etteikö siitä aiheutuisi koneelle "kalkkeutumia". Eli silloin tällöin tapahtuva kalkinpoisto on tarpeen myös täällä.

-Mikko-

Jatkan kysymysketjua... Minkälainen aktiivihiilisuodatus sinulla on?
Kirjattu
Rocket Giotto + Mahklöklöklöghnigh Vario

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #39 : Marraskuu 10, 2009, 11:05:39 ap »

Jatkan kysymysketjua... Minkälainen aktiivihiilisuodatus sinulla on?


Meillä on kone kiinteän vesilinjan perässä ja aktiivihiilisuodattimena on tällä hetkellä Clas Ohlsonilta hankittu aktiivihiilisuodatin.

Luultavasti tuon laatu ei mikään mahtavan hyvä ole. Everpuren Claris-suodatin väittää poistavansa karbonaattikovuutta, joten sellainen voisi olla hyvä ratkaisu täkäläisiin "erityisolosuhteisiin". Itseasiassa sellainen on hankittuna, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi asentaa sitä käyttöön.

Perinteistä-ioninvaihdin pehmennintä en voi suositella, ainakin meillä käytössä ollut vekotin toimi ilmeisesti liiankin tehokkaasti, jonka takia espresson maku oli aika valju varsinkin bodyn osalta.

-Mikko-
Kirjattu