Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Vedensuodatin espressonvalmistukseen  (Luettu 24636 kertaa)

ivier

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 14
Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« : Helmikuu 12, 2008, 14:00:54 ip »

Vedensuodattimesta keskustelu ei oikein sovi keittimien, myllyjen & tarvikkeiden alle, mutta on sen verran laitelähtöistä, että voipi olla hengeltään parempi tässä kuin Muussa kahviaiheisessa keskustelussa.

Vedensuodatin kiinnostaa yleisemmin kuin espresson kannalta, mutta ajattelin, että juuri täältä voisi löytyä tarkoilla makunystyröillä varustettuja hengenheimolaisia, jotka olisivat jo vakiinnuttaneet vedensuodattimen muun laitearsenaalin joukkoon laadukkaan espresson varmistamiseksi. Olisi mielenkiintoista kuulla valintaperusteista ja kokemuksista! Toki eri paikoissa erot vesijohtovedessä ovat varmasti sen verran suuret, että samantyyppinen suodatustapa ja -laite ei sovi kaikkialle. Itse olen Helsingin Veden ja siis Päijänne-tunnelin veden vaikutuspiirissä. Vaikka paikallinen vesijohtovesi onkin aika ajoin todistettu laadukkaaksi julkisessa sanassa, ilmeisesti puhdistusprosessista johtuvat sivumaut haittaavat aika usein. Ja koska espressosta 90+ prosenttia on vettä...
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #1 : Helmikuu 12, 2008, 15:01:36 ip »

Itse käytän suodatusta vain kalkkeutumisen ennaltaehkäisyys. Minusta Helsingin vedessä ei maun puolesta ole mitään vikaa. Vaikka espressosta 90% on vettä, niin ainakin omien shottieni maku on jotain ihan muuta kuin vettä. :)

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

ivier

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 14
Vast:Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #2 : Helmikuu 13, 2008, 15:07:05 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Itse käytän suodatusta vain kalkkeutumisen ennaltaehkäisyys. Minusta Helsingin vedessä ei maun puolesta ole mitään vikaa. Vaikka espressosta 90% on vettä, niin ainakin omien shottieni maku on jotain ihan muuta kuin vettä. :)

Kalkinmuodostusta en ole itse juuri havainnut. Harvakseltaankin tehtynä kalkinpoisto-operaatio tuottaa aika iloisen turkoosia vettä espressokoneesta, mikä kai tarkoittaa sinkin syöpymistä messinkisen boilerin sisäpinnasta. Eli kovin tukevaa kalkkikerrostumaa siellä ei liene.
Sen sijaan reilunkin juoksutuksen jälkeen vesijohtoverkosta otettu kylmä vesi tuoksuu usein aika selkeästi, eikä maku ole parasta a-luokkaa. Ei Helsingin vesi huonoa ole, mutta ero hyvään pohjaveteen on aika selkeä.
Kuumennuksen jälkeen ja espressoksi uutettuna veden lievät sivumaut eivät varmaankaan vaikuta lopputulokseen oleellisesti, mutta teoriassa tuo on silti aika selkeä kohta parannella lopputulosta, ja sehän riittää  8)
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #3 : Marraskuu 13, 2008, 21:53:20 ip »

Kuinkas moni tommoista vedenpehmennintä/suodatinta käyttää koneessaan? Zaffirossa on tehdasasennettuna vedenpehmennin/suodatin, joka ilmeisesti pitäisi vaihtaa/putsata kuukauden välein. Tekeekö silllä oikeasti jotain?
Täällä Nurmijärvellä vesi on keskikovaa (pH 7,5).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #4 : Marraskuu 13, 2008, 22:04:51 ip »

Kuinkas moni tommoista vedenpehmennintä/suodatinta käyttää koneessaan? Zaffirossa on tehdasasennettuna vedenpehmennin/suodatin, joka ilmeisesti pitäisi vaihtaa/putsata kuukauden välein. Tekeekö silllä oikeasti jotain?
Täällä Nurmijärvellä vesi on keskikovaa (pH 7,5).

Kyseessä on varmaan sellainen suolalla ladattava suodatin? Sen teho on aika pieni, muistaakseni jossain oli mitattu että se on vielä tehottomampi kuin (suht uusi) Brita-filtteri, joka sekin on aika tehoton kalkinpoistaja. Ja se pitäisi ladata suolavedessä usein, tai muuten menettää tehonsa nopeasti. Ja jos sitä ei putsaa, niin sitten se kerää epäpuhtaudet ja alkaa elämään. Näistä syistä olen itse napannut sen pois.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #5 : Marraskuu 13, 2008, 22:20:42 ip »

Zaffirossa on tehdasasennettuna vedenpehmennin/suodatin, joka ilmeisesti pitäisi vaihtaa/putsata kuukauden välein.

Kannattaa katsella josko löytäisit tuohon jotain korvaavaa suodatinta joka estäisi vain roskien tms. pääsyn koneen sisälle (ainakin bellabaristassa oli jotain tällaista myynnissä).

Hankkiessasi yksiboilerisen teit siinä mielessä helpon valinnan että kalkinpoisto on sille verrattain yksinkertaista. Kaikki vesi kun kulkee oleellisesti vain yhtä reittiä tankista ulos ja boilerin vesi vaihtuu vettä juoksuttamalla (=pumppua päällä pitämällä). Kun teet pari kolme kertaa vuodessa kevyen sitruunahappohuuhtelun (tai muulla vastaavalla aineella) niin ei pitäisi olla ongelmia kalkkiintumisen kanssa ilman tuollaista pehmennintä (mutta niiden roskien varalle olisi hyvä jotain ehkä miettiä).
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #6 : Marraskuu 13, 2008, 23:07:57 ip »

...Kaikki vesi kun kulkee oleellisesti vain yhtä reittiä tankista ulos ja boilerin vesi vaihtuu vettä juoksuttamalla (=pumppua päällä pitämällä). Kun teet pari kolme kertaa vuodessa kevyen sitruunahappohuuhtelun (tai muulla vastaavalla aineella) niin ei pitäisi olla ongelmia kalkkiintumisen kanssa ilman tuollaista pehmennintä (mutta niiden roskien varalle olisi hyvä jotain ehkä miettiä).

Ei tuo juoksutus ole ongelma myöskään lämmönvaihdin-laitteissa. Ainakin Brasiliassa on boilerin tyhjennysproppu, jota avaamalla voi kätevästi juoksuttaa boilerin letkua pitkin tyhjäksi (ohjeissa neuvottiin vaihtamaan osa vedestä säännöllisesti, mutta itse olen vetänyt aina kerralla tyhjäksi). Sen kalkinpoistoliuoksen käyttö onkin sitten toinen tarina...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #7 : Marraskuu 13, 2008, 23:31:27 ip »

Hankkiessasi yksiboilerisen teit siinä mielessä helpon valinnan että kalkinpoisto on sille verrattain yksinkertaista. Kaikki vesi kun kulkee oleellisesti vain yhtä reittiä tankista ulos ja boilerin vesi vaihtuu vettä juoksuttamalla (=pumppua päällä pitämällä).

Tuo riippuu aika paljon siitä, miten boilerin sisään- ja ulostulo on sijoitettu. Esimerkiksi Brewtuksessa ne ovat molemmat päällä, joten joutuu odottelemaan aina välillä että vesi sekoittuu. Siis kun esimerkiksi tyhjää liuosta pois koneesta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #8 : Marraskuu 13, 2008, 23:32:59 ip »

Ei tuo juoksutus ole ongelma myöskään lämmönvaihdin-laitteissa. Ainakin Brasiliassa on boilerin tyhjennysproppu, jota avaamalla voi kätevästi juoksuttaa boilerin letkua pitkin tyhjäksi (ohjeissa neuvottiin vaihtamaan osa vedestä säännöllisesti, mutta itse olen vetänyt aina kerralla tyhjäksi). Sen kalkinpoistoliuoksen käyttö onkin sitten toinen tarina...

Tuo on kyllä erittäin kätevä ominaisuus. Minun tietääkseni kuitenkaan kotikoneissa noita ei ole käytännössä paljon missään, mikä on kyllä harmi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #9 : Marraskuu 13, 2008, 23:53:30 ip »

Ei tuo juoksutus ole ongelma myöskään lämmönvaihdin-laitteissa. Ainakin Brasiliassa on boilerin tyhjennysproppu, jota avaamalla voi kätevästi juoksuttaa boilerin letkua pitkin tyhjäksi

Normaalissa "koti-HX:ssä" tällaista mahdollisuutta ei ole suotu, vaan boileri pitää tyhjentää vesihanan kautta boileriin muodostuneen ylipaineen avulla - ja johtuen tuon vesihanan lähdön tyypillisestä sijainnista boilerissa, tällä tavalla ei saa kaikkia vesiä kerralla pois. Joutuu "lantraamaan" (ja odottamaan että boileri taas lämpenee) sitten noin kolmeen neljään kertaan että saa boilerin vettä tarpeeksi vaihtumaan. Mutta kaikissa HX-koneissa lämmönvaihtimen kalkinpoisto on samalla lailla läpihuutojuttu kuin yksiboilerisen putsaus kun lämmönvaihtimen kautta vesi vaihtuu pumppua käyttämällä.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #10 : Marraskuu 13, 2008, 23:59:03 ip »

Tuo riippuu aika paljon siitä, miten boilerin sisään- ja ulostulo on sijoitettu. Esimerkiksi Brewtuksessa ne ovat molemmat päällä, joten joutuu odottelemaan aina välillä että vesi sekoittuu.

Mutta eikös tämä ole aikalailla ideaali sijoittelu? Jos viileä vesi tulee boileriin päältäpäin niin silloinhan se jo boilerissa olevaa vettä raskaampana haluaa ensimmäiseksi suunnistaa kohti pohjaa ja tämä saa aikaan uuden veden tehokkaan sekoittumisen vanhaan? Tosin brewtuksessa sitä taidetaan esilämmittää, mutta zaffiron (ja muiden yksiboileristen) tapauksessa ei ja tällöin lämpötilaeron pitäisi olla isompi.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #11 : Marraskuu 14, 2008, 08:16:41 ap »

Mutta eikös tämä ole aikalailla ideaali sijoittelu? Jos viileä vesi tulee boileriin päältäpäin niin silloinhan se jo boilerissa olevaa vettä raskaampana haluaa ensimmäiseksi suunnistaa kohti pohjaa ja tämä saa aikaan uuden veden tehokkaan sekoittumisen vanhaan? Tosin brewtuksessa sitä taidetaan esilämmittää, mutta zaffiron (ja muiden yksiboileristen) tapauksessa ei ja tällöin lämpötilaeron pitäisi olla isompi.

Taitaa käytännössä olla niin, että se kylmä vesi poistuu aika nopeasti vieressä olevan ulosmenoputken kautta. Tai ainakin kokemus on ollut että veden sekoittumista joutuu odottamaan saadakseen boilerin veden oikeasti vaihtumaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #12 : Marraskuu 14, 2008, 10:02:05 ap »

Taitaa käytännössä olla niin, että se kylmä vesi poistuu aika nopeasti vieressä olevan ulosmenoputken kautta.

Mutta luulisi tämän näkyvän huonona lämpöstabiliteettina uutettaessa? Eli jotenkin hassulta tuntuisi että kone on suunniteltu pitämään uuttoboileri mahdollisimman stabiilissa lämpötilassa ja sitten uutettaessa otettaisiinkin vesi käytännössä sen höyryboilerin HX:n kautta. Toisaalta huuhdeltaessa lasketaan isompia vesimääriä kuin uutettaessa ja ehkä tämä vaikuttaa asiaan. Tosin vibrapumppuajan ei saisi käyttää yhtäjaksoisesti (yleensä) yli minuuttia - joten minuutin jälkeen tuossa tulisi jokatapauksessa pitää taukoa. Minuutissa se pumppu taitaa jaksaa puskea noin 6 desiä vettä, joten yli litraisella uuttoboilerilla joutuu vettä juoksuttamaan  muutenkin pariin otteeseen.

Koko homman pointti oli kuitenkin se että kyllähän yksiboilerisesta sen happaman liuoksen saa pois helpommin kuin HX:n höyryboilerista? Samalla tavallahan tuon höyryboilerin kanssa joutuu odottelemaan. Lisäksi se että HX:n höyryboilerin vesi ei vaihdu, jos sitä ei varta vasten vaihda, vaikuttaa paljon. Yksiboilerisellahan se jatkaa vaihtumista huuhteluidenkin jälkeenkin uuttojen yhteydessä. HX:n kanssa joutuu siis olemaan jossain mielessä huolellisempi - boilerin veden happamuudesta ei varoita maku espressossa.

Tuosta brewtuksen veden sisääntulosta: tuleeko se tosiaan boileriin siihen "pinnalle"/yläosiin? Ts. ettei se sisääntuloputki jatkukaan boilerin sisällä kohti boilerin pohjaa? Tuo jälkimmäinen vaihtoehto tuntuisi jotenkin fiksulta ratkaisulta, sillä tällöinhän uusi viileä vesi ei jäähdytä uuttoboilerin pinnassa olevaa ja grupolle menevää vettä niin nopeasti - mutta nyt se toisaalta kasautuu nopeammin (=suoraan) sinne pohjalle sekoittumatta vanhaan veteen ennenkuin saa lämpöä tarpeeksi.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #13 : Marraskuu 14, 2008, 10:43:33 ap »

Mutta luulisi tämän näkyvän huonona lämpöstabiliteettina uutettaessa? Eli jotenkin hassulta tuntuisi että kone on suunniteltu pitämään uuttoboileri mahdollisimman stabiilissa lämpötilassa ja sitten uutettaessa otettaisiinkin vesi käytännössä sen höyryboilerin HX:n kautta.

Lämmön siirtyminen uuteen veteen on varmasti paljon nopeampaa kuin sen lopullinen sekoittuminen vanhan kanssa.

Koko homman pointti oli kuitenkin se että kyllähän yksiboilerisesta sen happaman liuoksen saa pois helpommin kuin HX:n höyryboilerista?

Eiköhän, mutta täysin suoraviivaista se ei välttämättä ole yksiboilerisessakaan. Ekalla kerralla kannattaa siis siinä vaiheessa kun ulos tuleva vesi on puhdasta odottaa vielä vähän aikaa, jos boilerissa onkin vielä liuosta ja sen sekoittuminen kestää tovin.

Tuosta brewtuksen veden sisääntulosta: tuleeko se tosiaan boileriin siihen "pinnalle"/yläosiin? Ts. ettei se sisääntuloputki jatkukaan boilerin sisällä kohti boilerin pohjaa?

Tietääkseni jatkuu, mutta ainakin Coffeetimen Dave on kommentoinut että sekoittuminen voisi olla tehokkaampaakin. Siis kalkinpoistoa ajatellen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Vedensuodatin espressonvalmistukseen
« Vastaus #14 : Marraskuu 14, 2008, 12:30:21 ip »

Kyseessä on varmaan sellainen suolalla ladattava suodatin? Sen teho on aika pieni, muistaakseni jossain oli mitattu että se on vielä tehottomampi kuin (suht uusi) Brita-filtteri, joka sekin on aika tehoton kalkinpoistaja. Ja se pitäisi ladata suolavedessä usein, tai muuten menettää tehonsa nopeasti. Ja jos sitä ei putsaa, niin sitten se kerää epäpuhtaudet ja alkaa elämään. Näistä syistä olen itse napannut sen pois.

Jep, näin vähän ajattelinkin että tuo härpäke olisi aika lailla tarpeeton ja huoltamattomana siitä on vain haittaa. Jotain rakeita siellä on sisällä. Jos ottaisi ne rakeet sieltä pois ja laittaisi tiheän muoviverkon reiän peitoksi, joka estää roskien menemisen koneen sisään. Joskin en tiedä mitä roskia tonne säiliöön voisi edes mennä, anyweis...

Säiliöönhän menee 2 letkua, toisessa on tuo suodatin, joka menee tankin pohjaan asti. Mikäs virka tuolla toisella lyhyemmällä letkulla on, joka jää vedenpinnan yläpuolelle?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2