Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista  (Luettu 59519 kertaa)

jm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #45 : Kesäkuu 23, 2010, 07:51:32 ap »

Selailin myös tuon maidonvaahdotusketjun läpi, jossa oli samansuuntaisia vinkkejä.
Katselin myös YouTubesta pari mallivideota vaahdottamisesta Silvialla.

Taisin ekalla kerralla saada vahingossa kohtuullisen hyvät vaahdot aikaiseksi, kanssa tuubivideoiden neuvoja täynnä :). Toisella kerralla ja kuukausi siitä eteenpäin lopputulos muistutti lähinnä munanlämmintä kirnupiimää, tai mikrolämmitettyä maitoa... Kyllä se pikkuhiljaa alkaa sujua, kun pitää vain nuo eri viestiketjujen jne. nyrkkisäännöt mielessä :).
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #46 : Heinäkuu 13, 2010, 14:00:29 ip »

Mikä on paras tapa saada kaikki kannussa oleva maito kuohkeaksi,mutta silti juoksevaksi vaahdoksi?

Ensinnäkin pitää tietysti opetella vaahdottamisen tekniikka. Ilmaa pitää lisätä sopivasti, sitten pitää löytää paras paikka suuttimelle, että vaahto sekoittuu maitoon ja sitten vielä pitää osata lopettaa oikeaan aikaan, ettei maito ylikuumene. Tässä auttaa harjoittelu.

Mutta sitten lisäksi on hyvä kikka kaataa maitovaahtoa astiasta toiseen pari kertaa juuri ennen kaatamista. Paikoillaan seisova vaahto alkaa heti erottua neste- ja höttökerroksiksi.
Kirjattu

jm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #47 : Heinäkuu 15, 2010, 08:39:28 ap »

Tuoreena dremel-nakukahvan omistajana olen pohtinut, että mikäköhän noiden uusien Silvioiden uuttopaine on tehtaalta lähtiessä? Jostain luin, että se olisi asetettu ESE-yhteensopivuuden takia 11 bariin.

Nakulla ilmenee aikamoista roiskintaa, vaikka itse uutto näyttäisi kohtuullisen hyvältä. Papuna on nyt ollut Hasbeanin Bolivia Machacamarca BV Maria and Mario Andrade 2010.

Jauhatus on ollut suurinpiirtein niin hieno, mitä kalibroimattomasta Variosta lähtee, ja shotit ovat tulleet pikkuisen alle 25 sekuntia. Uutena juttuna itselleni tuli myös se, miten hienoa jauhatusta jotkut tuoreet pavut vaativat...

Miten luotettavana muuten pidätte sitä uuttopaineen mittaustapaa, missä mitataan blindifilsun kanssa siitä lyhyemmästä letkusta ylipaineventtiilin ohipäästämä vesimäärä? Vai kannattaisiko viritellä jonkinlainen kahvapainemittari tarkempaan paineen mittaukseen?
Kirjattu

Kege

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #48 : Heinäkuu 15, 2010, 09:38:24 ap »

Silviani vuotaa vaahdotusputken kautta, onko oikea tapa korjata ongelma vaihtaa höyrytyspään venttiili? Maahantuojalta se maksaisi vaahdotusputkineen 48€, onko ok hinta?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #49 : Heinäkuu 15, 2010, 12:41:26 ip »

Nakulla ilmenee aikamoista roiskintaa, vaikka itse uutto näyttäisi kohtuullisen hyvältä. Papuna on nyt ollut Hasbeanin Bolivia Machacamarca BV Maria and Mario Andrade 2010.

Millainen filtteri on käytössä ja paljonko annostelet? Mikäli käytät Rancilion omaa, niin tarkista alussa ettet annostele yli 12g ja kokeile ensin huolellisella tekniikalla saada roiskinta pois - pitäisi kyllä onnistua (tarvittaessa vaikka weissaten). Mikäli mylly ei jauha tarpeeksi hienoksi näillä annoskoilla, niin se vaatinee kalibrointia.

Miten luotettavana muuten pidätte sitä uuttopaineen mittaustapaa, missä mitataan blindifilsun kanssa siitä lyhyemmästä letkusta ylipaineventtiilin ohipäästämä vesimäärä? Vai kannattaisiko viritellä jonkinlainen kahvapainemittari tarkempaan paineen mittaukseen?

Mikäli vesimittauksen suorittaa huolellisesti, niin kyllä sillä pitäisi saada "suuret" paineen ylilyönnit tarkistettua pois. Mutta ei se loppupeleissä kauhean luotettava ole - siis että sen perusteella kannattaisi tarkemmin alkaa säätämään.

Silviani vuotaa vaahdotusputken kautta, onko oikea tapa korjata ongelma vaihtaa höyrytyspään venttiili? Maahantuojalta se maksaisi vaahdotusputkineen 48€, onko ok hinta?

Ei kuulosta mitenkään kohtuuttomalta, varsinkin jos saat tuossa uudenmallisen putken ja entinen on vanhempaa mallia?
Kirjattu

jm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #50 : Heinäkuu 15, 2010, 12:58:55 ip »

Millainen filtteri on käytössä ja paljonko annostelet? Mikäli käytät Rancilion omaa, niin tarkista alussa ettet annostele yli 12g ja kokeile ensin huolellisella tekniikalla saada roiskinta pois - pitäisi kyllä onnistua (tarvittaessa vaikka weissaten). Mikäli mylly ei jauha tarpeeksi hienoksi näillä annoskoilla, niin se vaatinee kalibrointia.

Mikäli vesimittauksen suorittaa huolellisesti, niin kyllä sillä pitäisi saada "suuret" paineen ylilyönnit tarkistettua pois. Mutta ei se loppupeleissä kauhean luotettava ole - siis että sen perusteella kannattaisi tarkemmin alkaa säätämään.

Kiitos vastauksista!

Käytössä on tosiaan tuo Rancilion oma tupla. Annoskoko on pyörinyt siinä 14g hujakoilla. Weissausta olen myös käyttänyt lisänä, vaikka tuo Vario aika paakuttomasti ja siististi jauhaakin pavut. 14 gramman annoskoolla tuo suihkusihdin ruuvinkanta jättää välillä pienen jäljen kuivaan kakkuun.
Täytyy tosiaan treenailla tuolla 12 grammalla. Se vain tuntuu niin vähäiseltä määrältä :).
Varmaan kannattaa vaihtaa tuo alkuperäinen tuplafilsu johonkin tilavampaan, kun nyt tuohon nakukahvaan saa mahtumaan sellaisen. La Marzoccon tupla?

Eikö tuo uuttopaine laske jonkin verran uuton loppua kohden, ja varsinkaan tuplaa tehdessä tuo 11 baria ei olisi liian korkea?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #51 : Heinäkuu 15, 2010, 13:32:56 ip »

Weissausta olen myös käyttänyt lisänä, vaikka tuo Vario aika paakuttomasti ja siististi jauhaakin pavut.

On hyvä pitää mielessä että weissaus (filtterissä) pitää huolta kahdesta asiasta: paakuista ja distribuutiosta. Jos "käsitekniikka" purujen levittelyyn ei ole hallussa, niin weissauksella pääsee yllättävän helposti hyvään lopputulokseen tältä osin. Itse weissaan joka ikisen shotin.

14 gramman annoskoolla tuo suihkusihdin ruuvinkanta jättää välillä pienen jäljen kuivaan kakkuun.

Silloin siellä on liian vähän tilaa. Laita kakun päälle viiden sentin kolikko ja käännä sen kanssa kahva kiinni gruppoon. Pois otettaessa ei pinta saisi olla (pahasti) montulla kolikon kohdalla.

Täytyy tosiaan treenailla tuolla 12 grammalla. Se vain tuntuu niin vähäiseltä määrältä :).

No onhan siinä jo se 70%-100% enemmän mitä yhteen espressoon vaaditaan. :)

Varmaan kannattaa vaihtaa tuo alkuperäinen tuplafilsu johonkin tilavampaan, kun nyt tuohon nakukahvaan saa mahtumaan sellaisen. La Marzoccon tupla?

Esimerkiksi, taikka sitten sellaiseen Rancilion filtterin näköiseen mutta hiukkasen isompaan (näin ei tarvitse välttämättä uutta tampperia miettiä). Jotain tällaista tai tällaista. Kannattaa ensialkuun vaikka kysäistä E61-koneita suomessa myyvistä liikkeistä onko heillä näiden koneiden filttereitä erikseen saatavilla.

Eikö tuo uuttopaine laske jonkin verran uuton loppua kohden, ja varsinkaan tuplaa tehdessä tuo 11 baria ei olisi liian korkea?

Ei sen pitäisi laskea (paitsi siinä noin 25s kohdalla ;)). OPV:n ja grupon välillä sen sijaan on yleensä paine-ero (virtauksen aikana). Eli jos OPV on säädetty 11 baarin blindin kanssa, niin todellinen uuttopainen siellä grupon kohdalla on tätä hieman alempi. Se vesimittauskikka blindilla mittaa tuota OPV:n säätökohtaa ja siksi suoraan gruposta mitattu paine (virtauksen aikana) on tarkempi. Mutta 10-11 bar ei pitäisi olla mahdoton nätin uuton kannalta.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #52 : Heinäkuu 15, 2010, 14:06:32 ip »

Silviani vuotaa vaahdotusputken kautta, onko oikea tapa korjata ongelma vaihtaa höyrytyspään venttiili? Maahantuojalta se maksaisi vaahdotusputkineen 48€, onko ok hinta?

Millaista vuotoa tarkoitat? Jos kyse on siitä, että kylmä kone lämmetessään tiputtaa vettä höyryputken kautta, niin se ei ole vika vaan ominaisuus. Höyryhanaa pitää vääntää aina tiukemmin kiinni. Jos sen sijaan on jatkuvasta vuodosta uuton aikana, jota ei saa loppumaan hanaa kääntäen, silloin on tiiviste huono. Höyryventtiilistä voi vaihtaa pelkän tiivisteenkin, mutta jos koko venttiilin putkineen saa tuohon hintaan niin eipä maksane vaivaa askarrella. Varsinkin, kuten Jiitee sanoi, jos saa samalla päivitettyä putken uuteen malliin.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #53 : Heinäkuu 15, 2010, 18:20:58 ip »

Jauhatus on ollut suurinpiirtein niin hieno, mitä kalibroimattomasta Variosta lähtee, ja shotit ovat tulleet pikkuisen alle 25 sekuntia. Uutena juttuna itselleni tuli myös se, miten hienoa jauhatusta jotkut tuoreet pavut vaativat...

Hienoimmalla mahdollisella jauhatuksella Silvia pitäisi saada tukkoon. Ehkä mylly olisi säädön tarpeessa?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #54 : Heinäkuu 15, 2010, 18:27:24 ip »

Varmaan kannattaa vaihtaa tuo alkuperäinen tuplafilsu johonkin tilavampaan, kun nyt tuohon nakukahvaan saa mahtumaan sellaisen. La Marzoccon tupla?

Sitten on myös olemassa tripla. Rancilion tuplaan olen laittanut 12 g ja Rancilion nakukahvan mukana saamaani triplaan 18 g. Niissä on myös eroa reikien määrässä, mutta triplalla tekeminen antoi alusta saakka paremmat tulokset.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

jm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #55 : Heinäkuu 16, 2010, 09:15:47 ap »

Hienoimmalla mahdollisella jauhatuksella Silvia pitäisi saada tukkoon. Ehkä mylly olisi säädön tarpeessa?

Täytyy tuo säätöhomma ottaa työn alle. Aluksi vähän vanhemmilla Andesan Gran Palomar-pavuilla säädöt huitelivat makrolla toiseksi ylimmässä, ja mikro lähes ylimmässä. Hienommilla jauhatuksilla tuo Silvia tukkeutuikin. Kuitenkin noilla tuoreilla pavuilla, mitä Hasbeanilta tilasin, on myllyn joutunut säätämään niin hienoksi kuin menee. Huvittavaa että vanhemmilla pavuilla sai enemmän vastusta uutolle :). Tai olisikohan mylly jotenkin säätynyt itsestään :/...

Mihin kohtaan teillä muilla Varion omistajilla on nuo säätöruuvit yms. laitettu? Filsujauhatus on näillä näkymin karkeinta, mitä tuolla on tarpeen jauhaa, eli aika hienoksi tuon säädön taitaa voida tehdä.

Ilmeisesti tuossa on aika toimiva ohje säätöön?
http://coffeegeek.com/forums/espresso/grinders/461563#461563
Kirjattu

jm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #56 : Heinäkuu 16, 2010, 09:29:45 ap »

Sitten on myös olemassa tripla. Rancilion tuplaan olen laittanut 12 g ja Rancilion nakukahvan mukana saamaani triplaan 18 g. Niissä on myös eroa reikien määrässä, mutta triplalla tekeminen antoi alusta saakka paremmat tulokset.


Juu, laitoin tilaukseen tuon Jiiteen antaman linkin takaa löytyvän triplan.
http://www.coffeehit.co.uk/PRD_ProductDetail.aspx?ProdID=448
Tuolla 12 gramman annostuksella en meinaa saada uuttoa kohdilleen, koska tamppaaminen on hankalaa. Tampperi (Rancilion 58mm) jumittaa siihen jousiuran lähistölle, ja kakun keskikohta jää ainakin pehmeäksi.

PIDiä olen myös alkanut himoitsemaan. Aika arvokkaita ovat ainakin nuo PIDkits.com:n Watlow-paketit. Hauskasti tuo yhteishinta alkaa sitten venymään jo sinne edullisimpien E61-koneiden ihmeellisen maailman puolelle. No ei ehkä ihan, mutta parin Silvian lisäkilkkeen jälkeen :). Täytyykin käynnistää hellasärön mielistelykausi, jotta saa jotenkin perusteltua tuonkin mötikän tarpeellisuuden...
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #57 : Heinäkuu 16, 2010, 12:25:17 ip »

Silviani vuotaa vaahdotusputken kautta, onko oikea tapa korjata ongelma vaihtaa höyrytyspään venttiili? Maahantuojalta se maksaisi vaahdotusputkineen 48€, onko ok hinta?
Tuo on ominaisuus, ei vika.
Pienestä tiputtelusta ei kannata huolestua, toisaalta ei myöskään kannata vääntää venttiiliä kiinni hirveällä voimalla.
Ennen koneen päälle laittamista, käännä venttiili kiinni (kevyesti). Kun kone lämpenee, joku paikka silviassa laajenee ja venttiili menee tiiviimmin kiinni.
Vastaavasti höyrytyksen jälkeen, kun kone jäähtyy, venttii alkaa vuotamaan ja sitä pitää kiristää uudelleen.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #58 : Heinäkuu 19, 2010, 20:58:38 ip »

Auberin PIDiä Silviaan asennellessa ja käyttöohjeeseen tutustuessa tuli pari ajatusta mieleen lämpötilojen osalta.

Auberin tekemien kokeiden mukaan Silvia lämpiää sopivimmalle lämpötila-alueelle n. 45 minuutissa laitteen päälle kytkemisen jälkeen. Ymmärtääkseni merkittävä osa ajasta kuluu lämmön valumiseen boilerista grupon suuntaan. Voisiko lämpeneminen olla nopeampaa jos laitteen asettaisi höyrytyslämmölle vaikkapa ensimmäisten kymmenen minuutin ajaksi?

PIDin lukemia tarkkaillessani olen huomannut boilerin lämpötilassa laskua uuton aikana. Syynä voinee olla kylmän veden pumppaus boileriin vesitankista vai voiko lämpötilan putoaminen alle 90 asteeseen tapahtua myös ilman vesitäydennystä? Espresson uuton ei luulisi kuluttavan kovin paljoa vettä. Riittääkö täysi boileritilavuus uuttoon ja olisiko tällöin jotain hyvää tapaa varmistaa boilerin olevan täynnä ennen uuttoa? Tai kannattaisiko vesitankkiin kaataa kuumaksi kiehautettua vettä? Vai haittaako lämpötilan tippuminen boilerin suunnalla uuttoa lainkaan jos lämpötilan lasku tapahtuu vasta uuton loppuvaiheessa?

Mieleen tuli myös ajatus napsauttaa höyrytyskytkin päälle hieman uuton aloittamisen jälkeen koska Auberin PID lämmittelee oletusasetuksilla boileria hyvin varovaisesti yli 90 asteen lämpötiloissa välttääkseen lämpötilan nousua yli tavoitearvon.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #59 : Heinäkuu 20, 2010, 09:18:23 ap »

Auberin PIDiä Silviaan asennellessa ja käyttöohjeeseen tutustuessa tuli pari ajatusta mieleen lämpötilojen osalta.

Auberin tekemien kokeiden mukaan Silvia lämpiää sopivimmalle lämpötila-alueelle n. 45 minuutissa laitteen päälle kytkemisen jälkeen. Ymmärtääkseni merkittävä osa ajasta kuluu lämmön valumiseen boilerista grupon suuntaan. Voisiko lämpeneminen olla nopeampaa jos laitteen asettaisi höyrytyslämmölle vaikkapa ensimmäisten kymmenen minuutin ajaksi?

Luulisin, että veden laskeminen grupon läpi nopeuttaa sen lämpeämistä tehokkaammin (vrt Piccola). Itse ole ratkaissut tuon käyttämällä kelloa, joka kytkee koneen päälle tuntia ennen kotiintuloa.

PIDin lukemia tarkkaillessani olen huomannut boilerin lämpötilassa laskua uuton aikana. Syynä voinee olla kylmän veden pumppaus boileriin vesitankista vai voiko lämpötilan putoaminen alle 90 asteeseen tapahtua myös ilman vesitäydennystä? Espresson uuton ei luulisi kuluttavan kovin paljoa vettä. Riittääkö täysi boileritilavuus uuttoon ja olisiko tällöin jotain hyvää tapaa varmistaa boilerin olevan täynnä ennen uuttoa? Tai kannattaisiko vesitankkiin kaataa kuumaksi kiehautettua vettä? Vai haittaako lämpötilan tippuminen boilerin suunnalla uuttoa lainkaan jos lämpötilan lasku tapahtuu vasta uuton loppuvaiheessa?

Mieleen tuli myös ajatus napsauttaa höyrytyskytkin päälle hieman uuton aloittamisen jälkeen koska Auberin PID lämmittelee oletusasetuksilla boileria hyvin varovaisesti yli 90 asteen lämpötiloissa välttääkseen lämpötilan nousua yli tavoitearvon.

Lämpötila Auberin näytössä tosiaankin laskee uuton aikana melko paljon. Yhdessä olemme sopineet, että se ei vaikuta uuton lämpötilaan yhtään mitään. Massiivinen gruppo kyllä pitää siitä huolen. Toisekseen lämpöanturi on muistaakseni aivan boilerin vesioton vieressä... Älä huolehdi tuosta, se lämmön vahtiminen teettää aivan turhaa päänvaivaa.

Myöskin sitkeä huolesi boilerin täyttöasteesta on turha, sillä se on nähdäkseni aina yhtä täynnä (pl. höyrytys, jolloin pumppu ei käy ja "vettä" poistuu).

Uuton aikana boileriin pumpattu vesimäärä on ymmärtääkseni gruppoon johtuva vesimäärä (myös kakkuun jäävä), sekä se vesimäärä, jonka OPV palauttaa takaisin säiliöön paineen säädön vuoksi.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso