Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista  (Luettu 59504 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #30 : Huhtikuu 07, 2009, 12:37:55 ip »

Joutavaa vääntöähän tämä lienee.

Ei ollut tarkoitus vääntää joutavia. Mietin vain kummalla tavalla boileri oikeasti täyttyy nopeammin. Mikäli se on tyhjillään konetta paketista nostettaessa (mitä se ei todennäköisesti kuitenkaan ole), niin sehän halutaan mahdollisimman nopeasti täyteen (tai ainakin lämmityselementti veden alle).

Tosin tässä ei taida olla suurtakaan merkitystä juoksuttaako vettä myös grupon kautta vai ei. Silviassahan lämmityselementti on boilerin yläosassa, mutta vesi grupolle ei mene suoraan boilerin pohjasta, vaan boilerin pohjasta ylöspäin törröttävän putken kautta. Eli siinä vaiheessa kun vettä alkaa tulla gruposta ulos on vedenpinta jo hyvin korkealla - ei siis synny "täytetään reiällistä ämpäriä" -efektiä.

Hyviä kuvia aukinaisesta Silvian boilerista löytyy esim. täältä. Suoralinkitetään niistä muutama tähän perään: (kannatta lukaista tuo linkki - siellä viritellään PID:n lämpötila-anturi suoraan boilerin sisään).






Lisäys: Tosin onkohan tuo viimeinen kuva silviasta vai vastaavantyyppisestä koneesta? On jotenkin vinksallaan että en osaa hahmottaa miten päin kone siinä oikein on. Ensimmäisessä kuvassa on kuva otettu silvian takapuolelta.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 07, 2009, 12:48:44 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #31 : Huhtikuu 07, 2009, 14:30:48 ip »

Silvialta näyttää. Siinä on etupaneeli vaan käännetty grupon alle makaamaan, niin se hämää :)
Kirjattu

pinkponyluv

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #32 : Kesäkuu 15, 2010, 19:48:25 ip »

Tänään tuli tää rautaneitokainen taloon ja heti ensimmäisenä heräsi seuraavia kysymyksiä:

- mukana tuli kaksi kahvaan sopivaa metallisuodatinta, jossa toisessa on enemmän läpivalumispinta-alaa kuin toisessa. Kumpaa käytätte ja mihin eri tarkoituksiin ne on?
- lisäksi mukana tuli myös jonkinlainen pehmyt pyöreä muoviläpyskä, jonka tarkoitusta en ole keksinyt.

Kuten odottaa saattaa ensimmäisistä espressoista tuli aivan järkyttäviä - enkä tuskin voi edes syyttää Cafetorian mukana lähettämiä papuja! :)
En tiedä kuinka paljon kahvipapuja olisi ollut tarkoitus jauhaa. Mikäli tavoitteena on pari kuppia cappuccinoa, kuinka täyteen kannattaa ladata? Taisin myös tehdä aivan liian hienojakoista, sillä vesi ei tuntunut valuvan läpi kunnolla.

Tarvitsen lisäksi seuraavia lisävarusteita (sori jos menee ohi ketjun alkup. aiheesta):
- tampperi (+ alusta?) (mukana tullut muovinen on melko ghetto)
- maidonvaahdotinkannu
- kenties vaaka tasaisen annostelun takaamiseksi? (tuntuu tosin tyhmältä jauhaa ensin mitta-astiaan)
(- parempia kuppeja  ;D)

Ehdotuksia lisävarusteiksi?

Netistä löytyy melkoinen määrä ohjeita ja ohjevideoita. Jos on löytynyt jotain suosittelemisen arvoisia, niin heittäkää toki!
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #33 : Kesäkuu 15, 2010, 20:00:53 ip »

- mukana tuli kaksi kahvaan sopivaa metallisuodatinta, jossa toisessa on enemmän läpivalumispinta-alaa kuin toisessa. Kumpaa käytätte ja mihin eri tarkoituksiin ne on?

Pienempi on sinkkufiltteri yhtä espressoa varten ja toinen tuplafiltteriä kahta varten. Kannattaa käyttää tuplaa, se on paljon helpompi.

- lisäksi mukana tuli myös jonkinlainen pehmyt pyöreä muoviläpyskä, jonka tarkoitusta en ole keksinyt.

Sillä tukitaan tuplafiltteri takaisinhuuhtelua varten. Hakusanalla takaisinhuuhtelu löytyy tältä foorumilta tietoa, tai "backflush" Googlesta.

En tiedä kuinka paljon kahvipapuja olisi ollut tarkoitus jauhaa. Mikäli tavoitteena on pari kuppia cappuccinoa, kuinka täyteen kannattaa ladata? Taisin myös tehdä aivan liian hienojakoista, sillä vesi ei tuntunut valuvan läpi kunnolla.

Hyvä lähtökohta tuplafiltterin kanssa on, että jauhaa kukkuroilleen ja tasoittaa purut yläreunaan. Eli pyyhkii ylimääräiset purut pois, jonka jälkeen kahvikakun pinta on tasainen.

Ehdotuksia lisävarusteiksi?

Kaikki mainitsemasi ovat aidosti tarpeellisia. Kupit kannattaa myös olla järkeviä, IKEA:n muovimukeista ei oikein espressot maistu.


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #34 : Kesäkuu 15, 2010, 21:54:46 ip »


- kenties vaaka tasaisen annostelun takaamiseksi? (tuntuu tosin tyhmältä jauhaa ensin mitta-astiaan)


Punnitsee ensin kahvan ja taaraa vaa'an ja lopuksi punnitsee kahvan kahveineen. Eikä tarvita mitta-astiaa jossa erikseen punnitsee kahvijauheen :)

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #35 : Kesäkuu 15, 2010, 22:01:03 ip »

Punnitsee ensin kahvan ja taaraa vaa'an ja lopuksi punnitsee kahvan kahveineen. Eikä tarvita mitta-astiaa jossa erikseen punnitsee kahvijauheen :)

Tähän hommaan pitää vaan valita vaaka huolella. Tarkkuus saisi olla 0,1g, mutta normaali kirjevaaka ei pysty punnitsemaan kahvaa, koska se on liian painava. DealExtremestä löytyy kuitenkin halvalla vaaka, jossa on 0,1g tarkkuus ja 2 kg maksimi. Se on erittäin suositeltava.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #36 : Kesäkuu 15, 2010, 22:26:37 ip »

tuntuu tosin tyhmältä jauhaa ensin mitta-astiaan

Siitä (tunteesta) pääsee nopeasti eroon. Varsinkin hitaamman myllyn kanssa voi kahva olla kaikessa rauhassa sen ajan koneessa. Weissaaminenkin helpompaa.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #37 : Kesäkuu 16, 2010, 09:54:39 ap »

Itse keitän (pidatulla) Silviallani siten, että jauhan 10g painoiseen muovikippoon 13g puruja (vaaka siis näyttää 23g). Tämä on määrä, jota enempää en voi sihtiin laittaa, koska muuten kakku osuu jo kuivana ruuviin kiinni.
Punnitsemisen jälkeen weissaan kuuluisalla kolmipiikkisellä kalanperkaukseen tarkoitetulla piikkihaarukallani.
Kuppi ylösalaisin ja purut sihtiin, tasoitus samalla haarukalla, tamppaus (nutating, sitten normaali). Tämä määrä on nippanappa harvakseltaan miltei sihdin yläreunan tasalla (ennen tamppausta). Jos laittaa yhtään tiukasti yläreunaan ja sormella tasailee, niin tulee jo hiukan liikaa...
Mylly säädetään siten, että sopiva tupla valuu 25 sekunnissa.
Ja kyllä. Tampperi on hankittava. Oman settini mukana tuli Rancilion tampperi ja se on minusta loistava, en tarvitse R&B kallista -ja korkeintaan yhtä hyvää, -vaikkakin katu-uskottavampaa vehjettä.
Minulle tuli mukaan myös kumimatto, jonka päällä onkin hyvä tampata.
Ehkä kannattaa hankkia takaisinhuuhteluun vielä blind filsu, (jossa siis ei ole reikiä). Tällä takaisinhuuhtelu onnistuu paljon paremmin, kuin kumilla, jota taannoin testasin. Sokealla filsulla huuhtelun tilavuus on isompi ja se tehoaa paremmin. Voi myös joskus käyttää Cafizaa huuhteluun.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #38 : Kesäkuu 16, 2010, 19:13:56 ip »

En tiedä kuinka paljon kahvipapuja olisi ollut tarkoitus jauhaa.

Pistä kahvaa tuplafiltteri, jauha siihen kahvi, tasoita pinta ja tamppaa. Tampperin pitäisi painua jousiuran alapuolelle. Kahvin pitäisi olla nyt niin tiukasti kiinni sihdissä että se ei putoa vaikka kahvan kääntäisi ylösalaisin ja hieman ravistelisikin. Pistä kahva kiinni koneeseen ja mielenkiinnon vuoksi irroita. Jäikö kahvin pintaa jotain jälkeä? Pienehkö uuttopään ruuvin jälki on OK, jos taas kahvin pintaan tulee myös uuttopään ruuvin ympärillä olevan sihdin jälki oli kahvia varmaankin liikaa. Liian karkea jauhatus ei myöskään tampatessa painu kokoon yhtä paljon kuin sopiva jauhatus.

Video kertoisi myös enemmän kuin tuhat sanaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #39 : Kesäkuu 16, 2010, 20:19:18 ip »

Silläkin on vaikutusta lopputulokseen kuinka kauan Ms Silvia on ehtinyt lämmetä...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

pinkponyluv

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #40 : Kesäkuu 16, 2010, 23:59:56 ip »

Pistä kahvaa tuplafiltteri, jauha siihen kahvi, tasoita pinta ja tamppaa. Tampperin pitäisi painua jousiuran alapuolelle. Kahvin pitäisi olla nyt niin tiukasti kiinni sihdissä että se ei putoa vaikka kahvan kääntäisi ylösalaisin ja hieman ravistelisikin. Pistä kahva kiinni koneeseen ja mielenkiinnon vuoksi irroita. Jäikö kahvin pintaa jotain jälkeä? Pienehkö uuttopään ruuvin jälki on OK, jos taas kahvin pintaan tulee myös uuttopään ruuvin ympärillä olevan sihdin jälki oli kahvia varmaankin liikaa. Liian karkea jauhatus ei myöskään tampatessa painu kokoon yhtä paljon kuin sopiva jauhatus.

Video kertoisi myös enemmän kuin tuhat sanaa.

Tämä oli hyvä vastaus! Muchos gracias samba hola hola!
Kirjattu

pinkponyluv

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #41 : Kesäkuu 21, 2010, 05:53:23 ap »

Espresson tekeminen onnistuu jo jotakuinkin, vaikka jauhatusastetta ja tamppaustekniikkaa on vielä hiottava.

Suurin kynnys hyvälle cappuccinolle on tällä hetkellä maitovaahto. Käytän laktoositonta kevytmaitoa, sillä täyskissanmaitoa ei saa laktoosittomana.
Kuinka paljon maitoa tulisi lorauttaa kannuun yhtä cappuccinoa varten? Vaikka vähennän määrää koko ajan, tuntuu siltä että maidon pohja jää litkuksi ja vaahto kertyy päälle. Kannusta kaadettaessa neste tulee ensimmäisenä ja vaahto jää pääosin kannuun.

Muutenkin joukkoon kaadettavan maidon pitäisi ilmeisesti olla vaahdotettua, jotta cappuccinon koostumuksesta tulee täyteläisen pehmeä. Vaahdottamaton maito saa cappuccinon tuntumaan kovin väljältä.

Mikä on paras tapa saada kaikki kannussa oleva maito kuohkeaksi,mutta silti juoksevaksi vaahdoksi?
Kirjattu

jm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #42 : Kesäkuu 22, 2010, 11:19:16 ap »

Saan kohtuullista mikrovaahtoa aikaiseksi jotakuinkin seuraavalla tavalla (käytän laktoositonta ja rasvatonta maitoa  :) ):
- Maitoa laitan kannuun (0,35l kannu) hieman yli puolivälin, eli siinä 2 - 2,5 dl pariin cappuccinoon.
- Varmistan että höyry on "kuivaa". Eli päästän ensin kaikki jämävedet ulos pillistä, ja höyryttelen muovipurkkiin kaikessa rauhassa. Aloitan myös vaahdotuksen siinä vaiheessa, kun boilerin lämmitysvalo vielä palaa (höyrypaine pysyy yllä koko vaahdotuksen ajan).
- Vaahdotuksen alussa pidän höyrypilliä juuri ja juuri pinnan alapuolella, niin että siitä kuuluu satunnainen supsutus. Kai sinne ilmaa menee silloin :). Tätä jatkan niin pitkään, että lämpömittari näyttää 40 astetta.
Tuossa kohdassa laitan pillin hieman syvemmälle, ja varmistan että maitovaahdonalku pyörii vinhasti kannussa jotta ilmakuplat hajoaisivat. Kun hieno teelämpömittari näyttää vajaa 70 astetta, lopetan vaahdotuksen. (Eli todennäköisesti käännän höyryventtiiliä väärään suuntaan, ja saan maidot pöydälle).
- Sitten teen pientä pyörivää liikettä maitokannulla (tasaisella alustalla), niin maitovaahdosta tulee vielä tasaisempaa. Tällä saa myös pitkitettyä sen maitovaahdon hyvänäpysymisaikaa (rasvaton maito erottuu vaahdosta nopeammin), jos espressot eivät vielä ole kupissa kohdallaan.
Kirjattu

pinkponyluv

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #43 : Kesäkuu 22, 2010, 15:53:50 ip »

Tattis!

Selailin myös tuon maidonvaahdotusketjun läpi, jossa oli samansuuntaisia vinkkejä.
Katselin myös YouTubesta pari mallivideota vaahdottamisesta Silvialla.

Oma ahaa-elämys on vielä tosin tullakseen. :)

Melkeen kuin golfia tää kahviharrastus. Paljon tarvii toistoja, että pääsee hyvään lopputulokseen vaikka puitteet onkin kunnossa.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #44 : Kesäkuu 22, 2010, 17:04:39 ip »

Jälkiviisastuneena voin tunnustaa että olisi kannattanut pyytää joku osaava henkilö paikan päälle opettamaan maidon vaahdotusta, sen verran paljon aikaa ja maitoa ainakin minulta oppimisprosessin aikana tuhraantui.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..