Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista  (Luettu 59507 kertaa)

myyrä

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« : Helmikuu 10, 2008, 18:36:45 ip »

Hei!

Suunnittelen kovasti Silvian (ja kunnollisen myllyn) ostoa ja täältä olen lukenut paljon hyvää tietoa k.o. laitteesta, mutta myös paljon sellaista, mikä omalla kohdallani menee ns. yli hilseen. ;) Muutama sellainen kysymys on herännyt, mihin en ole löytänyt vastausta etsinnöistä huolimatta. Siispä olisin erittäin kiitollinen jos joku Silvian omistaja / Silviasta enemmän tietävä viitsisi vastailla:

* Missä järjestyksessä teette espresson ja maidon? Netissä olevissa YouTube-videoissa on kaikissa espresso valutettu ensin ja sitten vasta kuumennettu maito (Silvialla tehtäessä siis). Tämähän on teknisesti täysin väärin, joten kysymys kuuluukin, että onko jokin syy miksi näin on tehty? Kai Silvialla voi tehdä ensin maidonkin? Entä voiko kahvia ja maitoa tehdä samaan aikaan, kuten ammattilaislaitteilla?

*Jos teen pelkästään maitokahveja, onko Silvia väärä valinta? Jos ajatellaan, että teen kaksi tuplashotillista lattea aamulla itselleni ja miehelleni, onko tämä työlästä Silvialla? Olisiko joku muu vastaavanlaatuinen ja -hintainen laite, jolla maitokahvien vääntäminen onnistuisi paremmin? En kuitenkaan halua mitään täysautomaattia, vaan haluan kikkailla maidonvaahdotuksen ja espresson valmistuksen kanssa ihan käsituntumalla. :) Entä jos keittiön pöydän ääressä istuukin yhteensä neljä maitokahvinhimoista ihmistä? Joudunko käskemään ne kahvilan suuntaan?  :)

Tässä nyt muutama eniten askarruttava asia, kommentoikaa toki myös muita asioita joita Silviasta mahdollisesti mieleen tulee. :)
Kirjattu

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #1 : Helmikuu 10, 2008, 20:01:44 ip »

Lainaus
Kai Silvialla voi tehdä ensin maidonkin? Entä voiko kahvia ja maitoa tehdä samaan aikaan, kuten ammattilaislaitteilla?


koska silviassa on vain yksi boileri maitoa ja kahvia ei voi tehdä samaan aikaan. sama rajoitus on kaikissa tämän tyyppisissä keittimissä. syy miksi espresso tehdään ensin johtunee siitä että veden/boilerin lämpötila on alempi (noin 90 astetta) kahvia valmistettaessa. maidon kuumentamisessa boileri lämmitetään 130-140 asteeseen, joten on käytännöllisempää tehdä shotti ensin ja sitten lämmittää maidon valmistukseen. toisinpäin tehtäessä pitää boileri jäähdyttää vettä läpi laskemalla, eli epäkäytännöllisempää.

Lainaus
Jos teen pelkästään maitokahveja, onko Silvia väärä valinta?


jos juo paljon maitokahveja niin suosittelisin että harkitsee heat exchange eli  HX-keittimen hankintaa jolla voi tehdä espresson ja maidon saman aikaisesti. toinen vaihtoehto on keitin jossa on kaksi boileria eli yksi kahvin uuttamiseen ja toinen höyrylle. nämä vaihtoehdot ovat luonnollisesti kalliimpia kuin silvia mutta vähentävät "sähläystä" kahvin valmistamisen kanssa.

 
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

CD

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 72
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #2 : Helmikuu 10, 2008, 21:02:01 ip »

Kuinka niin on teknisesti väärin tehdä ensin esso mukin pohjalle ja sitten vaahdottaa maito ja kikkailla maitovaahto kuppiin?

Minun mielestäni on hyvän creman pilaamista tehdä ensin maitovaahto mukiin ja valuttaa esso maitovaahdon läpi.

Minä onnistuin ainakin pitämään vieraani tyytyväisinä silvian kanssa. Parhaimmillaan 8:lle vieraalle tuli väännettyä latet. 2:lle aamukahvin teko on helppoa. Ekaksi essot ja sitten molemmat vaahdot. 4:lle menee ihan samalla rutiinilla. Tuon 8:n laten tekemisen jaoin kahdeksi setiksi. Toiset sai oottaa vesi kielellä ;)

Espressopohjaisten juomien tekeminen on jokatapauksessa työlästä vrt suodatinkahviin. :D
Kirjattu

CD

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 72
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #3 : Helmikuu 10, 2008, 21:06:44 ip »

Silvian kuumenemisaika espresson ja höyrytyksen välillä ei ole mitenkään loputtoman pitkä. Jotain 45-60sek tai sinnepäin.

En ole nykyisen HX-koneeni kanssa huomannut että yhden tai kahden laten tekeminen olisi mitenkään radikaalisti nopeampi kuin silvialla. Sen kuumenemisajan voi käyttää hyödyllisesti hyväksi grupon puhdistukseen ja maidon mittaamiseen. Muutenkin tykkään seurata silmä tarkkana esson valumista kuppiin, joten en kuitenkaan vaahdota maitoa samaan aikaan.
Kirjattu

myyrä

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #4 : Helmikuu 10, 2008, 21:35:08 ip »

Lainaus käyttäjältä: CD
Kuinka niin on teknisesti väärin tehdä ensin esso mukin pohjalle ja sitten vaahdottaa maito ja kikkailla maitovaahto kuppiin?
Espresso vanhenee nopeasti (aromit haihtuvat, crema alkaa heikentyä, juoma jäähtyy jne.) ja siksi on tärkeää juoda se mahdollisimman nopeasti valmistuksen jälkeen joko sellaisenaan tai sekoittamalla sen sekaan heti kuumaa maitoa.
Lainaus käyttäjältä: CD
Minun mielestäni on hyvän creman pilaamista tehdä ensin maitovaahto mukiin ja valuttaa esso maitovaahdon läpi.
Missäänhän ei neuvota tekemään ensin maitovaahtoa mukin pohjalle ja sitten valuttamaan sen päälle espressoa, vaan nimenomaan valmistamaan maito ensin. Kyllä normaalijärjestys lienee se, että espresso valutetaan kuppiin ja sitten sen sekaan kaadetaan maito/maitovaahto, mutta ideaalitilanteessa kuuman maidon on oltava valmiina odottamassa. Silloin espresson crema sekoittuu kauniisti ja pehmeästi maitovaahtoon.
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #5 : Helmikuu 10, 2008, 22:09:15 ip »

Lainaus käyttäjältä: myyrä
Entä voiko kahvia ja maitoa tehdä samaan aikaan, kuten ammattilaislaitteilla? -- Jos teen pelkästään maitokahveja, onko Silvia väärä valinta? Jos ajatellaan, että teen kaksi tuplashotillista lattea aamulla itselleni ja miehelleni, onko tämä työlästä Silvialla? Olisiko joku muu vastaavanlaatuinen ja -hintainen laite, jolla maitokahvien vääntäminen onnistuisi paremmin? En kuitenkaan halua mitään täysautomaattia, vaan haluan kikkailla maidonvaahdotuksen ja espresson valmistuksen kanssa ihan käsituntumalla. :) Entä jos keittiön pöydän ääressä istuukin yhteensä neljä maitokahvinhimoista ihmistä?

Moi! Taas pääsen suosittelemaan Europiccolaa! :D Sillä voi tehdä kahvin ja höyrytyksen aivan peräjälkeen ilman mitään odottelua. Varsinkin kun kaipaat tuota käsituntumaa, niin vipukone on siinäkin mielessä oikea valinta. Myös neljälle tällä voi tehdä kahvit, mutta parhaimmillään tämä kone on 1-2 hengelle, koska laite kuumenee helposti liikaa, mikä saattaa haitata makua. Lisäksi täytyy taas todeta, että en tosiaan ymmärrä miksi vipukoneet ovat hankalassa maineessa. Itse keittelen päivittäin 1-3 kuppia, kone ollut käytössä yli 4 kk, ja vain muutama shotti on selkeästi epäonnistunut. -Ja nuokin epäonnistumiset ovat johtuneet uudesta myllystä, jolle olen hakenut oikeaa säätöä.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

CD

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 72
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #6 : Helmikuu 10, 2008, 22:12:10 ip »

Tämä "ekaksi maito kuppiin ja sitten esso läpi" onkin kauhuskenario useimmissa kahviloissa missä olen nähnyt lattea valmistettavan. Tuli vain ensimmäiseksi mieleen tuosta ekasta postauksestasi.
Benchmark paikassa, KC, muistaakseni valmistetaan latessa ensiksi espresso ja sitten vasta maito. Hyvää lattea siitä silti tulee.

Itse en ole huomannut minuutin kaksi kupissa seisseessä essossa mitään makueroa. Valmistankin joskus tuplan kahteen eri kuppiin ja juon ne perä jälkeen. Maitopohjaisissa juomissa ei minuutin vanha espresso haittaa ainakaan minua.. Voihan se ollakin parempaa. Täytyy testata.
 
Creman haihtumista en ole myöskään kokenut ongelmaksi, jos kyseessä on tuore papu ja espresso on muutenkin onnistunut (hyvä paksu crema, joka vaan säilyy). Juomakaan ei ehdi jäähtyä hyvin esilämmitetyssä kupissa ja crema pitää maut tallella. Lisäksi nostan essokupin koneen päälle maitoa vaahdottaessa.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #7 : Helmikuu 10, 2008, 22:18:01 ip »

Lainaus käyttäjältä: myyrä
Silloin espresson crema sekoittuu kauniisti ja pehmeästi maitovaahtoon.


No ei ihan. Huvikseni olen testannut näinkin päin. Läpinäkyvään lasiin tuosta saa hienon efektin, mutta siinä kyllä käy niin että espresso solahtaa pinnassa olevan vaahtokerroksen alle - jonka jälkeen se kyllä sekoittuu nätinnäköisesti allaolevaan maitoon/vaahtoon läpinäkyvässä lasissa. Mutta cremaa ei kyllä jää pintaan nimeksikään.

Mutta jos espresso on cremoineen kupissa ja siihen alkaa varovasti kaataa mikrovaahtoa niin tällöin sen creman saa kyllä aika nätisti sekoittumaan maitovaahdon kanssa.

Voipi tehdä vaikka tällaista: linkki.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #8 : Helmikuu 10, 2008, 22:35:44 ip »

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
Lisäksi täytyy taas todeta, että en tosiaan ymmärrä miksi vipukoneet ovat hankalassa maineessa.


Home-Baristan puolella on meneillään "Lever Espresso Machines Smackdown" jossa testataan eräitä vipukoneita.

Esim.
täältä voit lukaista Vetranon (rotaatiopumpullinen E61 HX-masiina) omistajan tuskailuista saada aikaiseksi Pavonilla vastaavanlaista shottia (maultaan/rakenteeltaan) kuin tuolla "isommalla" koneellaan (kuvia mukana). Tulosta alkaa kyllä syntymään, mutta vaati aikalailla paneutumista.

Sanoisin että jos ostaa vipukoneen ensimmäisenä espressokoneenaan niin elämä on todennäköisesti helpompaa kuin jos on jo omistanut esim. HX-tasoisen koneen. Kyse on siis siitä millaista espressoa odottaa saavansa kun sitä vipukonetta alkaa ensimmäistä kertaa käyttämään.
Kirjattu

myyrä

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #9 : Helmikuu 10, 2008, 23:02:18 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Lainaus käyttäjältä: myyrä
Silloin espresson crema sekoittuu kauniisti ja pehmeästi maitovaahtoon.


No ei ihan. Huvikseni olen testannut näinkin päin. Läpinäkyvään lasiin tuosta saa hienon efektin, mutta siinä kyllä käy niin että espresso solahtaa pinnassa olevan vaahtokerroksen alle - jonka jälkeen se kyllä sekoittuu nätinnäköisesti allaolevaan maitoon/vaahtoon läpinäkyvässä lasissa. Mutta cremaa ei kyllä jää pintaan nimeksikään.

Mutta jos espresso on cremoineen kupissa ja siihen alkaa varovasti kaataa mikrovaahtoa niin tällöin sen creman saa kyllä aika nätisti sekoittumaan maitovaahdon kanssa.


Siis näin päin nimenomaan tarkoitinkin, sorry jos ilmaisin itseäni epäselvästi. :) Tarkoitin siis, että ideaalitilanne on se, missä maito valmistetaan ensin, sitten espresso ja sen jälkeen maito kaadetaan espresson joukkoon. Tuon viimeisen lauseen olisi tietenkin pitänyt olla, että "silloin espresson crema sekä maitovaahto sekoittuvat kauniisti ja pehmeästi keskenään" eikä niin, että crema sekoittuu kauniisti maitovaahtoon. Ajattelen aina, vaikka maitokahveista eniten pidänkin, näitä asioita espressolähtöisesti. Sehän se on se juoman sielu ja siitä juomien "rakentelu" alkaa.  :)

Mitä tulee yleisesti kommentteihinne, niin kovasti kiitoksia! Lisää saa ehdottomasti laittaa.  :-)
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #10 : Helmikuu 10, 2008, 23:25:45 ip »

Lainaus
Myös neljälle tällä voi tehdä kahvit, mutta parhaimmillään tämä kone on 1-2 hengelle, koska laite kuumenee helposti liikaa, mikä saattaa haitata makua.

En todellakaan suosittele Europiccolaa mikäli tarkoituksena on usein tehdä yli kaksi tuplaa. Se on ihan kiva peli, kun yhden tuplan tekee itselle, mutta suurempien joukkojen kestitsemiseen jokin muu on oikea laite.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #11 : Helmikuu 11, 2008, 09:31:14 ap »

Lainaus käyttäjältä: myyrä

Siis näin päin nimenomaan tarkoitinkin, sorry jos ilmaisin itseäni epäselvästi. :) Tarkoitin siis, että ideaalitilanne on se, missä maito valmistetaan ensin, sitten espresso ja sen jälkeen maito kaadetaan espresson joukkoon.


Ok, hieman tuossa aprikoinkin kumpaa tilannetta tarkoitit - päädyin sitten näemmä väärään vaihtoehtoon. Mutta nyt siis kirjoitamme samasta asiasta. :)

Kannattaa muuten myös huomioida se, että mikäli valmistat sen maidon ensin (ja saat aikaan hyvän mikrovaahtorakenteen) niin sitten sinun pitäisi aktiivisesti itse (tai toisen avustuksella) pyöräytellä sitä maitoa siinä kannussa ettei maito pääse erottautumaan kovin pahasti erilliseksi maito/vaahto kerroksiksi sillä aikaa kun valmistat espressoa. Eli myös maitovaahdon rakenne kärsii odottelusta (eli se espresso pitäisi saada tehtyä nopeasti).

Kannattaa lukaista coffegeekin first look Silviasta  - siinä hieman sivutaan tätä aihetta sivun lopussa. Jutussa ei anneta vielä lopullista ratkaisua siitä kummin päin "uuden" Silvian kanssa tulisi toimia - mutta todetaan että esim. Solis SL-70 on ilmeisesti suunniteltu siten, että höyrytyksen jälkeen on veden määrä boilerissa sellainen että kun boileri täytetään, niin lämpötila on tämän jälkeen aikalailla "espressolukemissa".

Pentuhan on noita Silvian lämpötiloja mittaillut. Viitsisitkö testata miten käy jos ensin höyrytät maitoa - tämän jälkeen täytät boilerin (eli otat sinne vettä lisää sen verran että sitä alkaa valua höyryputkesta ulos) ja sitten mittaan heti minkä lämpöistä vettä se antaa gruposta ulos. Tuo boilerintäyttö -operaatiohan kai pitäisi Silviassa suorittaa jokatapauksessa aina höyrytyksen jälkeen?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #12 : Helmikuu 11, 2008, 09:37:39 ap »

Lainaus käyttäjältä: myyrä
Espresso vanhenee nopeasti (aromit haihtuvat, crema alkaa heikentyä, juoma jäähtyy jne.) ja siksi on tärkeää juoda se mahdollisimman nopeasti valmistuksen jälkeen joko sellaisenaan tai sekoittamalla sen sekaan heti kuumaa maitoa.


Niin vanhenee, mutta rajansa kaikella. :) Itse teen aina espresson ensin, ja olen melkoisen vakuuttunut ettei parinkymmenen sekunnin seisomista maista maitokahvin joukosta kuin korkeintaan ammattimaistaja. Ja kyllä sitä cremaakin on hyvin jäljellä, jos vaan shotti on alunperinkin ollut kunnollinen.

Toki monissa kotikoneissa odotusaikaa tulee väistämättä paljon kauemmin. Toisaalta esimerkiksi Silvialla odotusaika toisin päin on vielä paljon pitempi, ja maitovaahto menee huonoksi nopeammin kuin espresso. Tosin vaahtoa pyörittelemällä sen saa pysymään tasalaatuisena, mutta onhan se aika työlästä kahvintekoa jos joutuu odottelemaan boilerin jäähtymistä, valmistelemaan espressoshotin ja vatkaamaan maitokannua siinä samalla...

Lisäys: itseasiassa ei boilerin jäähtyminen välttämättä kestä kauemmin, JOS boilerin täytön tekee vaahdotuksen jälkeen.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #13 : Helmikuu 11, 2008, 09:59:51 ap »

Lainaus käyttäjältä: smuli

jos juo paljon maitokahveja niin suosittelisin että harkitsee heat exchange eli  HX-keittimen hankintaa jolla voi tehdä espresson ja maidon saman aikaisesti. toinen vaihtoehto on keitin jossa on kaksi boileria eli yksi kahvin uuttamiseen ja toinen höyrylle. nämä vaihtoehdot ovat luonnollisesti kalliimpia kuin silvia mutta vähentävät "sähläystä" kahvin valmistamisen kanssa.
 


Jep, HX-koneella maitojuomien valmistamisen maksiminopeus on paljon suurempi. Ja toisaalta ei tarvitse sovittaa omaa rutiinia koneen toimintaan, kun kone pystyy tuottamaan sitä mitä tarvitsee sillä hetkellä kun sitä tarvitsee. Ainakaan Nuova Simonelli Oscar ja Expobar Lever eivät ole kovin kaukana Silvian hinnoista.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #14 : Helmikuu 17, 2008, 12:16:23 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Pentuhan on noita Silvian lämpötiloja mittaillut. Viitsisitkö testata miten käy jos ensin höyrytät maitoa - tämän jälkeen täytät boilerin (eli otat sinne vettä lisää sen verran että sitä alkaa valua höyryputkesta ulos) ja sitten mittaan heti minkä lämpöistä vettä se antaa gruposta ulos. Tuo boilerintäyttö -operaatiohan kai pitäisi Silviassa suorittaa jokatapauksessa aina höyrytyksen jälkeen?


Valitettavasti olen joutunut palauttamaan mittalaitteet, joten joudun jättämään väliin.

Vaikka en paljon ole harrastanut Cappucinoa, mielipiteeni on kyllä järjestyksessä espresso-maitovaahto ja pitkälti samoilla perusteluilla:

 
    hyvän vaahdon ylläpitäminen tuntuu vaativan jatkuvaa kopistelua. Kyllähän se onnistuu, mutta lisää kiireitä

    Silvia on jäähdytettävä höyrytyksen jälkeen, joten sopivan lämpötilan säätely ilman PID:tä tuntuu vieläkin enemmän onnenkaupalta

    jos maito on valmiina jäähdytettynä, ei espresso joudu odottelemaan kuin pari minuuttia.

    Cappucinossa on niin paljon maitoa, että ellei espresso ole epäonnistunut, ei makuun tule merkittävää eroa. Tällöin tällä järjestyksellä homma hoituu nopeammin ja helpommin. Aamulla vaimolta meni reilusti enemmän aikaa pannukahvin tekoon kuin minulla Cappucinoon.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky