Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Shotin laatu vaihtelee - missä vika?  (Luettu 14907 kertaa)

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Shotin laatu vaihtelee - missä vika?
« : Helmikuu 04, 2008, 14:39:22 ip »

Mulla on ollut Baby Gaccia reilun vuoden, enkä ole vieläkään saanut onnistumisprosenttia tyydyttävälle tasolle.
Hermot on säännöllisesti riekaleina ja kone "myynnissä" vähän väliä, kun lopputuotteen laatu heittelee laidasta laitaan, vaikka teen mielestäni kaiken aina samalla tavalla.

Alkuun ajattelin, että syy on siinä lelutampparissa, jonka kanssa pitkään taistelin - koska päätin, että kymmeniä euroja en tampparista maksa.
No periaatteesta ei tarvinnut luopua. Joulupukki toi kunnon tampon.

Homma ei vaan skulaa vieläkään.
Jos papu, jauhatuskarkeus ja vesimäärä on vakioitu, niin jäljelle jäävät vain inhimilliset muuttujat annostelu ja tamppaus.
Omasta mielestäni se tamppauskin on melko vakio (koko hentoisen kropan paino tampparin nupilla) ja annosteluna aina "kori löysästi piripintaan".
Näillä lähtöarvoilla peräkkäisten tuplashottien ajat ovat mitä tahansa välillä 13s ja 60s!
Mikä tässä mättää?

Vai onko tämä niin tarkkaa touhua, että esim muutaman sadan gramman heitto tamppauksessa voi vaikuttaa noin dramaattisesti lopputulokseen?
Kunnon myllyyn olen valmis sijoittamaan, mutta hukkaanhan sekin raha menee jos sama lotto jatkuu siksi, että syy onkin peilissä...
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Shotin laatu vaihtelee - missä vika?
« Vastaus #1 : Helmikuu 04, 2008, 15:12:50 ip »

Uuttoaikojen ei tosiaan pitäisi heitellä noin rajusti.

Mikä mylly on käytössä?

Miltä uutto näyttää? Nakukahva olisi tässä suhteessa hyvä apu.

Tilavuuteen perustuva annostelu ei ole mitenkään tarkkaa. Toistettavampaa jälkeä saa tarkalla vaa'alla - varsinkin rutiinia säätäessä suosittelisin sellaista.

Tamppaus ei varmasti ole syypää, ja sillä voimalle ei ole - vähän koulukunnasta riippuen - kauhean paljon tai paljon ollenkaan väliä lopputuloksen kannalta. Kunhan tekee suunnilleen toistettavasti ja säätää jauhatuksen sopivaksi. Distribuutio eli purujen levittely kahvaan on paljon tärkeämpää.

Kyllä tuo varmasti sujumaan lähtee, periaatteessa Babylla kaikki on kunnossa kunhan mylly on kohtuullisen hyvä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vast:Shotin laatu vaihtelee - missä vika?
« Vastaus #2 : Helmikuu 04, 2008, 15:56:45 ip »

Uutot ovat visuaalisesti yhtä vaihtelevia kuin ajallisestikin.
Toisinaan kestää hetken, ennenkuin kahvia alkaa tulla, sitten muutama tippa, ja koko mälli mustaa tavaraa heittämällä läpi. Okei, kanavoituminen?
Välillä se tulee heti napin painalluksesta tasaisena "koskena".
Joskus vesi taas hädin tuskin tulee edes läpi. Ja kaikkea tältä väliltä...

Maun vaihtelussakaan ei tunnu olevan mitään logiikkaa. Joskus alle 15s shotti maistuu vain laihalle, joskus siinä on myös vahva kitkeryys mukana. Ja esim eilen sain 43s uutolla maultaan hyvä plus -annoksen ilman kitkerää makua.

Noin joka neljäs yritys tuottaa "ihan okei"-kahvin, ja noin joka 10-20:s kerta sitä erinomaista herkkua, joka pitää uskoa yllä ja jaksan edelleen yrittää.

Mylly on Krups GVX242, joka tekee tuotoksensa purkkiin, joten yhdellä mylläyksellä saa halutessaan vaikka useammat satsit jauhettua. Tällöinhän laadun pitäisi ainakin olla peräkkäisissä uutoissa sama.

Mutta jos tuo annostelu on se erityistä tarkkuutta vaativa vaihe, niin täytyypä keskittyä siihen. Tavallisen keittiövaa'an tarkkuus ei vaan taida riittää?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Shotin laatu vaihtelee - missä vika?
« Vastaus #3 : Helmikuu 04, 2008, 16:30:17 ip »

Lainaus käyttäjältä: Carlo
Uutot ovat visuaalisesti yhtä vaihtelevia kuin ajallisestikin.
Toisinaan kestää hetken, ennenkuin kahvia alkaa tulla, sitten muutama tippa, ja koko mälli mustaa tavaraa heittämällä läpi. Okei, kanavoituminen?


Siltä vaikuttaa...

Lainaus käyttäjältä: Carlo
Maun vaihtelussakaan ei tunnu olevan mitään logiikkaa. Joskus alle 15s shotti maistuu vain laihalle, joskus siinä on myös vahva kitkeryys mukana. Ja esim eilen sain 43s uutolla maultaan hyvä plus -annoksen ilman kitkerää makua.


Myös uuttolämmön vaihtelulla on oma vaikutuksensa. Samoin uutoissakin on eroja vaikka aika on sama - kanavoitumisen vuoksi tiukkakin shotti voi tulla aika nopeasti. Itse en pidä uuttoaikaa kovinkaan hyvänä mittarina, vaan paljon mielummin katselen uuttoja nakukahvan avulla.

Lainaus käyttäjältä: Carlo
Mylly on Krups GVX2, joka tekee tuotoksensa purkkiin, joten yhdellä mylläyksellä saa halutessaan vaikka useammat satsit jauhettua. Tällöinhän laadun pitäisi ainakin olla peräkkäisissä uutoissa sama.


Isompi espressokäyttöön suunniteltu mylly voisi olla avuksi. Sellainen tuottaa parempaa jauhatusta, eli purut ovat siististi "veistettyjä" (vs. murskattuja) ja sopivalla tavalla vaihtelevia, niin että niistä syntyy kestävämpi kakku.

Lainaus käyttäjältä: Carlo
Mutta jos tuo annostelu on se erityistä tarkkuutta vaativa vaihe, niin täytyypä keskittyä siihen. Tavallisen keittiövaa'an tarkkuus ei vaan taida riittää?


Ei riitä, tarvitsee kirjevaa'an. Siinä mielessä on siis aika hankalaa.

Ihan ensimmäisenä tosin kannattaa kiinnittää huomiota distribuutioon. Weiss-distribuutio eli neulan/tikun kanssa pelailu ei olisi ollenkaan huono idea.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vast:Shotin laatu vaihtelee - missä vika?
« Vastaus #4 : Helmikuu 04, 2008, 16:53:14 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Ihan ensimmäisenä tosin kannattaa kiinnittää huomiota distribuutioon. Weiss-distribuutio eli neulan/tikun kanssa pelailu ei olisi ollenkaan huono idea.


Kiitos! Palataan asiaan, kun olen päässyt tässä omasta mielestäni tasaiseen tulokseen.
Ja jos sitten vielä mättää, niin myllyostoksille kai....
Kirjattu

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vast:Shotin laatu vaihtelee - missä vika?
« Vastaus #5 : Helmikuu 04, 2008, 17:02:00 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Myös uuttolämmön vaihtelulla on oma vaikutuksensa. Samoin uutoissakin on eroja vaikka aika on sama - kanavoitumisen vuoksi tiukkakin shotti voi tulla aika nopeasti.

Mä lasken ennen jokaista satsia aika runsaasti vettä koneen läpi, jotta gruppo ei olisi liian kuuma. Ja kahva ei ole irti koneesta kuin ne pakolliset sekunnit sitä täytettäessä.

Onko jokin muukin asia, joka voi aiheuttaa vaihtelua uuttolämpötilaan?
Kesy boileri?
Kirjattu

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vast:Shotin laatu vaihtelee - missä vika?
« Vastaus #6 : Helmikuu 11, 2008, 13:57:46 ip »

No niin! Muutin annostelua niin, että kaadan kahvin siitä myllyn purkista kahvaan (ennen kaivoin kahvimitalla) ja sitten hämmennän tikulla ennen tamppausta.
Ja kas: 20-30 shottia tehty sen jälkeen, eikä yhtään epäonnistunutta!
Laadun vaihtelu on kaventunut välille hyvä-erinomainen. Muutos on niin huomattava, että kyse ei voi olla pelkästä sattumasta, vaikka otanta onkin vielä varsin pieni.
Kiitos vielä neuvoista!
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Shotin laatu vaihtelee - missä vika?
« Vastaus #7 : Helmikuu 17, 2008, 12:23:36 ip »

Lainaus käyttäjältä: Carlo
Mä lasken ennen jokaista satsia aika runsaasti vettä koneen läpi, jotta gruppo ei olisi liian kuuma.


En tunne tuota Babya tarkemmin, mutta paljonko se 'aika runsaasti' on?

Silvialla on neuvottu, että lasketaan, kunnes ei tule enää höyryä mukaan. Lähteekö missä vaiheessa uuttoa lämmitys päälle vai ei ollenkaan.

Uuttolämpötilaksi on neuvottu 92...94 astetta hieman lähteestä riippuen. (Tuon otin kyllä hatusta, joten asian tarkemmin muistavat voivat korjata).
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Shotin laatu vaihtelee - missä vika?
« Vastaus #8 : Helmikuu 18, 2008, 09:10:44 ap »

Lainaus käyttäjältä: Pentu

Uuttolämpötilaksi on neuvottu 92...94 astetta hieman lähteestä riippuen. (Tuon otin kyllä hatusta, joten asian tarkemmin muistavat voivat korjata).


Vähän kuuma haarukka... Espresso Italiano speksaa lämpötilan 88 +/- 2 astetta. Itse käytän pääasiassa 88-92.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)