Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Ennen ekaa paahtoa  (Luettu 50316 kertaa)

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #15 : Tammikuu 25, 2008, 22:16:07 ip »



Allaolevassa kuvassa on minun tällä hetkellä "laadullisesti" ykköspaahdin. Konfiguraatio on yksinkertainen ja sellaiseksi se saa jäädä, tuosta nyt näkee sen idean. Popparin hormiosan korotus koostuu siis alumiinivuoasta leikatusta palasta joka on sitten sovitettu I-roastin mukana tulleeseen savun ohjaukseen tarkoitetun soviteputkenpalan sisälle. Puhalluksessa tulevan kuorijätteen ohjauksessa pöytäpinnalle käytän terässiivilää. Kaiken varmaan voi tehdä vielä yksinkertaisemminkin, vaikka peltipurkista tai alumiiniputken pätkästä.  

Kokeilin sitten vielä paahtaa varmuudeksi käyttämääni normaalia (120 g) satsia pienemmällä määrällä, 70 grammaa, ja niinhän se meni kuten muistelinkin. Ensimmäisten raksujen aloitusaika menee myöhemmäksi (n. 6 min.), mutta niiden äänen voimakkuus myös katoaa. Eli ei hyvä. Tuo mitä normaalisti käytän satsina, 100-120 grammaa antaa todella voimakkaan kuuloiset ekat raksut ja makukin on paahdossa kohdallaan..

Tuossa täytyy vain muistaa ennakoida paahtamisen lopetus riittävän ajoissa, koska erillistä papujen jäähdytyssysteemiä minulla ei ole. Jos ekat raksut tulevat siis 4:30, niiden kesto noin 1:30, lopetan paahdon 7 minuutin kohdalla. Tällöin saan pavut jäähdytettyä sopivalle espressopaahdolle (kuitenkin ennen toisia raksuja).

Toivottavasti tästä sepustuksesta olisi jollekin hyötyä ja myös samalla madaltaisi kynnystä kokeilla popparilla paahtamista.


Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #16 : Tammikuu 27, 2008, 19:19:53 ip »

Lainaus käyttäjältä: isojp
Toivottavasti tästä sepustuksesta olisi jollekin hyötyä ja myös samalla madaltaisi kynnystä kokeilla popparilla paahtamista.
Kiitos kokemuksistasi ja hyvästä kuvasta. Moni meistä näkisi varmasti mielellään kuvan laitteestasi osina, tai ainakin ilman tuota päälimmäistä "hattua". Jos vaan jossain välissä ehdit. Mutta kiitos jo tähänastisesta avusta!

cartman
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #17 : Tammikuu 28, 2008, 08:23:34 ap »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Lainaus käyttäjältä: isojp
Toivottavasti tästä sepustuksesta olisi jollekin hyötyä ja myös samalla madaltaisi kynnystä kokeilla popparilla paahtamista.
Kiitos kokemuksistasi ja hyvästä kuvasta. Moni meistä näkisi varmasti mielellään kuvan laitteestasi osina, tai ainakin ilman tuota päälimmäistä "hattua". Jos vaan jossain välissä ehdit. Mutta kiitos jo tähänastisesta avusta!

cartman


Joo noista virittämistäsi härpäkkeistä olisi kiva nähdä kuvat irrallaan. Jos vaan jaksat vaivautua :-)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #18 : Tammikuu 28, 2008, 23:08:46 ip »

Viimeksi kun tuo akku pääsi digikamerasta loppumaan kesken kuvaussession, niin laitetaan vielä muutama kuva lisää meikäkäisen insinööritaidoista  :oops:
Viimeinen kuva on 120 gramman paahdosta. Tuo määrä on varmaan popparin sekoituksen äärirajoilla, mitä sillä pystyy kerralla tasaisesti paahtamaan.

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #19 : Tammikuu 28, 2008, 23:12:13 ip »




Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #20 : Tammikuu 28, 2008, 23:12:43 ip »




Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #21 : Tammikuu 29, 2008, 08:26:27 ap »

Lainaus käyttäjältä: hirvi
Te olitte saaneet hyviä tuloksia 225 asteella, muissa lähteissä suositellaan ainakin kaasu-uunille joitain kymmeniä asteita korkeampia lämpötiloja?


Uunit ovat yksilöllisiä. Jaminusta tuntuu, että uunin teho vaihtelee ajoittain. Jos harrastaisin tummempia paahtoja aloittaisin varmaan tuolla 250 asteella. Alunperin paahdoin sillä, mutta siirryin hieman lievempään, kun pavuissa oli merkkejä sisäisestä halkeamisesta. Eli papu on tällöin kaiketi sisältä palanut??? vaikka pinnalta hieman vaaleampi.

Mutta miedommalla lämmöllä aromeja menee ehkä hieman hukkaan. Kumpi on sitten pahempi. 225 asteessa paahtamani kahvi sai ibrikillä keitettynä vilpittömiä kehuja blini-vierailta.

Nuotiopaahdossa aromit olivat kyllä huikeat uunipaahtoon verrattuna. Luulisin, ettei millään kotikonstilla paastä samaan tulokseen, kuin elävällä tulella ja vanhalla kunnon rännärillä. Tosin noita i roasteja ja muita en ole koskaan kokeillut. Mutta luulisin näin, kun samaan ei yllä minusta edes pienpaahtimojen takuutuore kahvi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #22 : Tammikuu 29, 2008, 11:03:27 ap »

Toiset raksut tulevat juuri pavun säröilemisestä, kun taas ensimmäise poksut tulevat veden höyrystymisestä. Keskitummat pavut ovat siis aina halkeilleita.
Kirjattu

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #23 : Tammikuu 29, 2008, 22:16:37 ip »

No ni, HasBeanilta tuli tänään paketti. Luulin tilanneeni kahta paahdettua ja yhtä vihreää, ja etiketissäkin kai jotain sellaista sanottiin, mutta mitä vielä, joka paketista tuli raakaa papua.

Koska kaupan kahvit olivat vähissä niin eipä kun tuumasta toimeen. 130g kakkuvuokaan, 225 mittariin ja kello käymään. Uunin edessä kyttääminen oli epämiellyttävää, koska uuni puhaltelee jäähdytysilmoja päin kokkia. Neljän minuutin päästä alkoi tuoksumaan viljakuivurille, pientä ruskettumista reunoilta alkaen.

Pientä rapinaa kuului jossain yhdentoista minuutin kieppeillä mutta oli vaikea sanoa, oliko se ensimmäinen, toinen vai kolmas :) raksu. Tämä kun on blandista, ja voihan olla että eri pavut eri aikaan..?

 Lievä kahvin tuoksu sekottuu nyt ylikuumenneen viljan tuoksuun, nostan lämpöä 240:een ja minuutin päästä alkaa hirvittää ja otan kahvin pois. Ei tuoksu juuri miltään. Savuakin aika vähän.

En tiedä vielä millaista tuli. Voisin vaikka vannoa että kahvi tuoksuu tunnin päästä paremmalta kuin heti paahdon jälkeen.
Kirjattu
Hirvi

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #24 : Tammikuu 30, 2008, 09:20:41 ap »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Toiset raksut tulevat juuri pavun säröilemisestä, kun taas ensimmäise poksut tulevat veden höyrystymisestä. Keskitummat pavut ovat siis aina halkeilleita.


Tämäpä oli tärkeä tieto. Täytyy kokeilla tänään 250 asteella paahtamista. "Espresso-paahtoon" asti.

[quoet=hirvi] Pientä rapinaa kuului jossain yhdentoista minuutin kieppeillä mutta oli vaikea sanoa, oliko se ensimmäinen, toinen vai kolmas  raksu. Tämä kun on blandista, ja voihan olla että eri pavut eri aikaan..?[/quote]

Liian hitaasti ehkä tapahtuu tuo paahto. siihen viittaisi myös tuo savun vähäisyys ja selvä ylikuumenneen viljan tuoksu. Rapina on hyvällä lämmöllä jopa niin voimakas, että papujen näkee liikahtelevan - siis ihan oikeasti.

Lainaus
En tiedä vielä millaista tuli. Voisin vaikka vannoa että kahvi tuoksuu tunnin päästä paremmalta kuin heti paahdon jälkeen.


Joo, kyylä tuoksu hieman muuttuu, mutta jos kahvi paahtuu liien hitaasti, ei puun ja viljan / heinän makua saa enää millään pois. Sinne se jää.

Uunipaahdossa tuoksu jää miedommaksi kuin esim rännärillä. Olen miettinyt pääseekö aromeja väljässä tilassa karkuun. Rännärissähän papujen savukin pysyy paremmin pienessä tilassa. luulisi "savustuksenkin" vaikuttavan makuun.

Kokeilen itse tänään 250 astetta pitkästä aikaa. Kertoilen huomenna tarviiko päivittää tuota uunipaahto-ohjetta. Tanskalainen sivusto neuvoo käyttämään 250 astetta uunipaahdossa. Itse tulkitsin ilmeisesti sisältä halkeilleet pavut väärin ja madalsin siksi lämpöä.

Uunipaahtoa kokeilevien kannattaisi ehkä ostaa sellainen erillinen uunilämpömittari (maksaa alle kympin), jolla saisi selville uunin todellisen lämmön. Itse en ole tullut ostaneeksi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #25 : Tammikuu 30, 2008, 09:29:21 ap »

Jep, ja sellaisen huomion vielä tein että 130g oli paahdon jälkeen 107g. Kun otin lastin uunista, papujen pinnalle nousi kosteutta, tai öljyä. Jäähdyttyään pavut olivat ihan kuivia ja näyttivät tasan kaupan espressopavuilta.

Turha luulla että homma olisi onnistunut ekalla kerralla kuitenkaan. Aamulla keittiössä oli lievä mutta epämiellyttävä pohjaanpalaneen käry, vaikka pavut eivät näyttäneetkään pohjaanpalaneilta. Uuni tai pavut eivät myöskään haisseet pohjaanpalaneilta, ja paahtoastia oli pesty.

Pavut tuoksuivat varsin miedosti, ja käyttäytyivät aivan normaalisti. Tuli ihan ok näköinen kahvijuoma ja crema.

Maku oli kuitenkin melko lattea ja hapan, ja "paistetulle" kahville tunnusomaisiksi mainitut viljapellon ja ruohon aromit saattoi tunnistaa.

Ensimmäisellä paahtokerralla oli siis tarkoitus mahdollisimman paljon jäljitellä ristrettolaisten onnistuneita kokemuksia, joista siis vielä vöyräs kiitos.

Uunit ovat yksilöitä ja vuokakin oli vähän korkealaitaisempi, joten luulen että ensi kerralla aloituslämpö on jotain 230-235 ja sillä ehkä loppuun asti. Yritän malttaa odottaa sitä toista raksua.

Sillävälin HasBean saisi vaikka lähettää toimituksesta uupuneet paahdetut, niin että saa välillä juotavaakin kahvia.
Kirjattu
Hirvi

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #26 : Tammikuu 30, 2008, 09:49:43 ap »

Lainaus käyttäjältä: hirvi
Kun otin lastin uunista, papujen pinnalle nousi kosteutta, tai öljyä.


Tarkistan vain: ethän siis tosiaankan antanut papujen jäähtyä siinä vuoassa vaan heti uunista otettuasi kippasit ne kattilaan/siivilään jonka jälkein kaadoit niitä reippaalla tahdilla astiasta toiseen? Eli jäähdytit pavut siis nopeasti (koska ei sieltä nyt kovin pitäisi sitä öljyä paahdon loputtua pitäisi puskea ulos)?
Kirjattu

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #27 : Tammikuu 30, 2008, 10:04:45 ap »

hah, täällähän on nopea palvelu  :)  

Vain uunista nostettaessa muutaman pavun huomasin työntävän vähän kosteaa pinnalle.

Saattoi siinä puolenkin minuuttia mennä ennenkuin aloin heiluttelemaan, ensin lavuaarin päällä ja sitten ulkona. En hoksannut että tuossa on kiire.

Otan huomioon seuraavassa paahdossa.
Kirjattu
Hirvi

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #28 : Tammikuu 30, 2008, 11:31:42 ap »

Kiire siinä on. Itse kumoan pavut heti isoon siivilään. Laitan toisen päälle ja siirryn reippaasti parvekkeelle. Sitten vain papuja siivilästä toiseen. Tuuli erottelee helposti "kuoret".

Kun pavut alkavat olla lähelle käden lämpöisiä ne voi pakata. Tosin ei liian tiiviisti. niistä kuulemma irtoaa kaasuja, jotka saattavat halkaista liian tiiviin astian. Itse en ole sellaiseen tömännyt.

Mutta lämpö alas pavuista niin nopeasti kuin suinkin. Jotkut sumuttavat aavistuksen vettä sumutuspullosta pavuille. Itse en ole rohjennut kokeilla. Tämä kuulemma auttaisi aromien säilymistä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #29 : Tammikuu 30, 2008, 13:35:15 ip »

Oma konsti jäähdytykseen parvekkeella on iskeä tuuletin kiinni parvekkeen pistorasiaan ja kahden muovisen lävikön avulla kaadella aivan tuulettimen edessä.
Kirjattu