Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Ennen ekaa paahtoa  (Luettu 47706 kertaa)

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Ennen ekaa paahtoa
« : Tammikuu 23, 2008, 15:07:19 ip »

Heipä.

Tekisi mieli kokeeksi paahtaa vähän kahvia. Enää ei puutu kuin 3 asiaa:
Paahtovempele, raakakahvi ja homman vaatima sormituntuma.  

Kahvia tiedän saatavan ainakin HasBeanista ja Kaffecentralista, mutta onko joku lajike ehdottoman suositeltava/epäsuositeltava ensimmäiseksi lajikkeeksi? Yrittäisin mielelläni melko tummaa, espressoksi sopivaa kahvia.

Uunipaahdosta Tuomas oli kirjoittanut hyvän jutun. Mutta sopisiko pieni mutta raskas pyöreä paistinpannu uuniastiaksi, hyvin lämmitettynä antaisi tasaisen lämmön (ja vain hiukan makua:). VAi sittenkin Tuomaksen käyttämä pizzavuoka? Miksei uuni voi olla kiertoilmalla? Riittääkö 275, uunista ei taida lähteä sen enempää?

Entä voiko liedellä paahtaa, rännärin sijasta mainittu pieni painava valurautapannu ja lasta jolla pyörittelisi papuja?

Saako IRoastilla parempaa kuin uunissa?

Kiitos,

kahvisatoa odotteleva Hirvi

Kirjattu
Hirvi

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #1 : Tammikuu 23, 2008, 18:27:57 ip »

Yirgacheffe on ainakin helppo ja yksinäänkin maukas. Tosin ei juuri mikään lajike ole yksinään oikein hyvä, vaan yleensä tarvitaan 3-5 lajiketta tuomaan kokonaisuuteen kaikki tarvittava. Älä paahda liian tummaksi, keskitumma on yleensä hyvä espressoon. Eli toisten raksujen alkuun tai ehkä minuutin verran siitä eteenpäin.

Paistinpannuakin voi käyttää astiana uunissa ja sillä voi paahtaa liedelläkin. Liedellä paahtamisessa on oma osaamisensa ja tasaiseen tulokseen pääseminen on vielä vaikeampaa.

Iroastilla saa parempaa (tasaisempaa) kuin uunissa ja helpommin. Mutta kyllä uunissakin hyvää saa.
Kirjattu

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #2 : Tammikuu 23, 2008, 18:55:49 ip »

Kiertoilma kaiketi lennättelisi kuorisilppua ympäri uunia...

Meikäläisellä paahtolämpötila uunissa ollut se 225, toimii hyvin. Enemmällä palaisi.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #3 : Tammikuu 24, 2008, 13:41:32 ip »

Lainaus käyttäjältä: Arto
Kiertoilma kaiketi lennättelisi kuorisilppua ympäri uunia...


Näin minäkin olen ajatellut. Kotipaahtokirjassa taas suositellaan, että käytetään nimen omaan kiertoilmaa. Ohjeena on, ettei tavan uunia kannata edes kokeilla. Minusta kannattaa.

Liedellä paahtaessa, olipa käytössä sitten rännäri tai pannu, papuihin tulee helposti palamispisteitä. Uunilla sen pystyy välttämään. Suosittelen rännäriä tai "wokkia" elävälle tulelle, kaasulle tai nuotiolle. Semmoisessa tuo vanha tekniikka on erinomainen - suorastaan huippu.

Viime kesänä paahtelin mökillä nuotiolla kahvia, ja se oli kyllä herkkua. Ymmärrän hyvin, miksi etiopialaista kahviseremonia-kahvia kehutaan, vaikka yleensä käytetäänkin vain yhtä papua. Nuotiolla kahviin tulee hurjasti makua, eikä haikkaa vaikka keittelisi juoman heti paahdon jälkeen.

Älä Hirvi tee paahtamisesta turhan suurta asiaa. Eikun vaan rohkeasti kokeilemaan. Jos kotipaahto on ollut vallalla kahvin ensimmäiset 500 käyttövuotta, niin eipä tuota kannata säikkyä tätä viimeistä 5-6 teollisen paahdon vuosikymmentä tässä välissä. :wink:

Näin minä ajattelen. Saapihan noita paahtokaavioita piirrellä, jos omaa teknikkoluonnetta...eikä se tietenkään haittaakaan. Itselleni riittää näppituntuma. Aloitat vaan riittävän kovalla lämmöllä, muuten kahviin jää puumainen tai heinäinen maku. Lopussa sitten kuuntelet raksuja ja lopetat paahdon kun väri on miellyttävä. Sitten vain putsaamaan ja jäähdyttelemään.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #4 : Tammikuu 24, 2008, 14:14:13 ip »

Kiitos tähänastisista neuvoista. Kokeilen kyllä kunhan joudan hakemaan papuja ja evakuoimaan kotijoukot.  

Kiertoilmaa ei varmaan kannata kokeilla ilman ylimääräistä tuulettimen suojaritilää - uunin mukanahan tulee pieni pestävä rasvasuodatin kiertoilmaropellin eteen laitettavaksi.

Mikä on se kotipaahtokirja jonka mainitsit, Tuomas?

t. Hirvi
Kirjattu
Hirvi

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #5 : Tammikuu 25, 2008, 08:20:39 ap »

Ja minimi on ensimmäiset poksut loppuun, sillä muuten osa kahvista jää raa'aksi ja maku on todella ruohomainen ja puumainen (ja kukapa haluaisi juoda puumalta maistuvaa kahvia). Jos liedellä kokeilet, niin älä tosiaan polta kahvia. Usein luullaan, että kahvi pitää paahtaa tosi kuumassa, mutta ei, se pitää paahtaa tasaisessa lämmössä eikä kuumalla pintakontaktilla niinkuin pihvi. Levy kolmoselle, kansi päälle ja ravistelua koko ajan voisi olla aika toimiva resepti.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #6 : Tammikuu 25, 2008, 08:28:45 ap »

Lainaus käyttäjältä: Esa
ja kukapa haluaisi juoda puumalta maistuvaa kahvia


 :lol:

kun kerta näätäkahvia ja lintukahvia löytyy, niin mikseipä tuota puumakahviakin...

Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #7 : Tammikuu 25, 2008, 08:32:17 ap »

Paahtokirja on Kenneth Davidsin Home Coffee Roasting: Romance and Revival. Oikein mukava kirja hyllyssä.

Sama "kahvi-guru" vastaa ymmärtääkseni sivustosta: http://www.coffeereview.com/.

Allekirjoitan esan ohjeista kaiken muun paitsi seuraavaa tarkennan:

Lainaus käyttäjältä: Esa
Levy kolmoselle, kansi päälle ja ravistelua koko ajan voisi olla aika toimiva resepti.


Jatkuvalla ravistelulla pannu tai rännäri menettää kontaktin levyyn ja lämpö jää liian miedoksi = puumainen maku. Ränärillä käytän aina kolmosta, mutta kammen pyöritys pitää pavut liikkeessä. Ravistelua sitten aina välillä. Kattilassa tai kasarissa homma on hankalampi, koska lastan käytön vuoksi ei voi laittaa kantta päälle. Ei siis ole "kuumaa sisäilmaa" paahtotilassa ja paahto perustuu kontaktiin kuuman alustan kanssa.

Eilen innostuin paahtamaan kahvia pitkästä aikaa. Tuli Kreikasta ostetut pienpaahtimon tuliaispavut juotua loppuun. Perus ibriksekoitukseni rio-y, yirgacheffe, guatemalan entre rios paahtui uunissa 225 asteessa 10 minuuttia. Pienet pavut hieman tummemmiksi kuin isommat rio-y pavut. Mikä ei haittaa, sillä rio-y kitkeröityy tummemmissa paahdoissa. Illalla tarjoilen kahvia blini-vieraille...hmm.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #8 : Tammikuu 25, 2008, 09:31:52 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Paahtokirja on Kenneth Davidsin Home Coffee Roasting: Romance and Revival.


Jep. Tuo on oikein hyvä peruskirja. Siitä voi katsastaa suhteellisen hyvän "tiivistelmän" täältä.
Kirjattu

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #9 : Tammikuu 25, 2008, 10:47:13 ap »

Avasin tätä varten tilin Hasbeanilla ja tilasin sieltä paria espressoa  paahdettuna sekä friman omaa espressosekoitusta vihreänä. Ajattelin, että sen maku olisi riittävän tuttu, ettei paahtovirheet ja yksittäisen pavun erikoiset makuvivahteet mene sekaisin maistettaessa. Voi kyllä käydä niin että sekoituksesta tulee epätasainen paahto.  Sitten kun lopputulos on vähän tasaisempi, pitää tutustua tuohon melko laajaan papuvalikoimaan.

Te olitte saaneet hyviä tuloksia 225 asteella, muissa lähteissä suositellaan ainakin kaasu-uunille joitain kymmeniä asteita korkeampia lämpötiloja?

t. englanninpakettia odottava hirvi

Kirjattu
Hirvi

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #10 : Tammikuu 25, 2008, 11:05:03 ap »

Onkos kukaan kokeillu paahtaa kahvia semmosella popcornikoneella? Coffeegeekin puolella oli juttua siitä. Kokemuksia?
Olis joutilaana tommonen popcornikone ja olisi hyvä löytää sille käyttöä  :D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #11 : Tammikuu 25, 2008, 11:10:44 ap »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Kokemuksia?


Tästä ketjusta löytyy joitakin isojp:n kommentteja tuosta. Käsittääkseni on vielä nykyäänkin varsin tyytyväinen lopputuloksiin.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #12 : Tammikuu 25, 2008, 12:06:19 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Lainaus käyttäjältä: migu2
Kokemuksia?


Tästä ketjusta löytyy joitakin isojp:n kommentteja tuosta. Käsittääkseni on vielä nykyäänkin varsin tyytyväinen lopputuloksiin.


Tänks! Perhana sentään, totahan pitäis melkein kokeilla. 10 euron popparikone seisoo täysin joutillaana kaapin perällä ja on juuri tuota samaa mallia kuin coffegeekin jutussa.
Joskin taitaa olla melko roskaista ja savuista puuhaa, joten tota pitäisi melkein harrastaa ulkona...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #13 : Tammikuu 25, 2008, 13:32:45 ip »


Lainaus käyttäjältä: jiitee

Käsittääkseni on vielä nykyäänkin varsin tyytyväinen lopputuloksiin.

Joo, poppariin olen varsinkin tyytyväinen. Paahdan nykyisin I-roarilla ja popparilla samalla kertaa sekoituksen, riippuen pavuista saan paahdetuksi 210-250 g:n satsin.

Lainaus käyttäjältä: migu2

Joskin taitaa olla melko roskaista ja savuista puuhaa, joten tota pitäisi melkein harrastaa ulkona...

Ei tarvitse ulkona paahtaa ja on helppoa kuin heinänteko. Onko sinulla kyseessä siis samanlainen vekotin kuin minulla? Eli ilman lämmitys/sekoitusreiät ovat paahdinkammion pohjan tuntumassa sivuilla? Jos on, niin sitten kone on ok. Laitan sinulle paahtamisesta aluksi muutamia vinkkejä ja illalla voin liittää tähän ketjuun muutaman kuvan omasta systeemistä, niin pääset paremmin jyvälle...

- Sen päällä olevan muovikuvun saat jättää paahdon aikana pois, sillä ei käytännössä tee yhtään mitään.

- Sen tilalle teet foliovuoasta jonkinlaisen tötterön paahdinkammion jatkoksi. Näin pavut pääsevät rauhassa paahdon aikana turpoamaan ja niitä kuumia papuja ei tarvitse lattialta poimia  :oops:

- Papusatsin grammamäärällä voit säätää paahtoaikaa. Optimiksi olen normaalin kokoisilla pavuilla havainnut olevan 120 g, tälloin ekat naksut tulevat 4 min. jälkeen ja toiset noin 7- 8 minuutissa. Jos sinun satsi on vain 50 grammaa, et saa eka naksuja tulemaan ennen kuin popparin suojavastus lyö päälle.

- Paahdon voit tehdä tiskipöydän päällä tai kuivassa tiskialtaassa , jolloin papujen kuorijäte on helppo siitä siivota. Eikä ne edes leijaile kauas, itsellä on muovinen tarjotin popparin alla ja montaa roskaa ei sen ulkopuolelle leijaile. Palaan illalla asiaan..

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #14 : Tammikuu 25, 2008, 13:53:00 ip »

Lainaus käyttäjältä: isojp


Ei tarvitse ulkona paahtaa ja on helppoa kuin heinänteko. Onko sinulla kyseessä siis samanlainen vekotin kuin minulla? Eli ilman lämmitys/sekoitusreiät ovat paahdinkammion pohjan tuntumassa sivuilla?


Joo on juuri tuollainen malli. Oiskohan valmistaja ollut joku Princess tms. Tulevat varmaan kaikki samalta halpiskiinalinjalta ja lyödään vaan eri kuoret kiinni :D

Kiitoksia jo tässä vaiheessa vinkeistä!
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2