Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: mikä maito???  (Luettu 48784 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Maidon vaahdottaminen sähkövispaimella?
« Vastaus #30 : Marraskuu 11, 2008, 21:39:58 ip »

Ei sattuisi kellään olemaan hyviä vihjeitä maidon vispaamiseen asialliseksi? Mikron sijasta kuumentelen maidon noin 75°C lämpötilaan liedellä pienessä kattilassa. Lämpötila tuntuu olevan melko hyvin hallussa, ainakin lämpömittarin mukaan, mutta itse vaahdotus on tähän mennessä mennyt aina täysin päin seiniä. Tuloksena on joko alkuperäistä maidon tilavuutta kolme kertaa suurempi kovahko kakku vaahtoa tai sitten pieni vaahtokerros maidon päällä. Jälkimmäinen on ehkä lähempänä oikeaa koostumusta, mutta silti todella kaukana halutusta.

En ole koskaan kyseisenlaista vispilää käyttänyt, mutta tässä muutama "idea": Tuo 75 astetta on jo aika korkea - höyryn avulla vaahdotettaessa pysähdytään yleensä viimeistään 65 asteessa - eli oletko kokeillut miten maito käyttäytyy alhaisemmissa lämpötiloissa? Toinen mitä voisit kokeilla on vispata samalla kun maito lämpenee, aina vähän kerrallaan ja aina näiden vispausten välillä pidät maidon liikkeessä kevyesti hämmentämällä (ettei pala pohjaan). Yrittäisit siis simuloida sitä miten höyryn kanssa maito vaahdotetaan yhtä aikaa lämmityksen kanssa, jolloin proteiinit lämmetessään ja muuttuessaan muodostavat ilmakuplien ympärille niitä "tukevia" rakenteita (tästä maidon sielunelämästä vaahtoutumisen suhteen on informatiivista lukaista tämä jos englanti luonnistuu).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: mikä maito???
« Vastaus #31 : Marraskuu 11, 2008, 21:53:59 ip »

Minä en ole koskaan onnistunut maidon vaahdottamisessa vispilällä, tosin kovin paljon en ole harjoitellutkaan. Oikea tekniikka lienee aika tärkeää. Vaahdotusmäntä sen sijaan on äärimmäisen tehokas vaahdotinlaite, eikä tarvitse treenausta - tai pattereita.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: mikä maito???
« Vastaus #32 : Marraskuu 12, 2008, 17:24:49 ip »

Väittävät alan kirjallisuudessa, että iskukuumennetussa maidossa olisi mukana valmiiksi kiehutetun maidon maku, jota ilmeisesti tulisi kuitenkin välttää? Olen käyttänyt Lidlin UHT-maitoa ja kieltämättä usein on ollut havaittavissa "manna-/riisipuuroaromi" eli ilmeisesti vaahdotusprosessi on mennyt hieman pitkäksi tai se aromi on tosiaan "geeneissä".

Tänään ostin perinteistä kulutusmaitoa tilalle. Saas nähdä millaista vaahtoa sillä saan aikaiseksi, kun olisi tarkoitus tarjota vieraille jotakin kahvin tapaista hörpittävää.

Kelvollista vaahtoa saan oikeastaan joka kerta, mutta sellaista..."paksuhkoa valkoista maalia" muistuttavaa vain hyvällä tuurilla, ilmeisesti kuun ja tähtien suotuisien asentojen ansiosta...tms  ;)
Eli edelleenkin riittää harjoittelua HYVÄN mikrovaahdon valmistamiseen.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 141
Vs: mikä maito???
« Vastaus #33 : Marraskuu 12, 2008, 19:31:05 ip »

Väittävät alan kirjallisuudessa, että iskukuumennetussa maidossa olisi mukana valmiiksi kiehutetun maidon maku, jota ilmeisesti tulisi kuitenkin välttää? Olen käyttänyt Lidlin UHT-maitoa ja kieltämättä usein on ollut havaittavissa "manna-/riisipuuroaromi" eli ilmeisesti vaahdotusprosessi on mennyt hieman pitkäksi tai se aromi on tosiaan "geeneissä".

Mun mielestä tuo aromi tulee esiin lähinnä silloin, kun maito on päässyt liian kuumaksi, eli noin yli 65 asteen. Seuraamisen mahdollisti kannun reunaan kiinnitettävä lämpömittari (Mokkamestareilta ostin).
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: mikä maito???
« Vastaus #34 : Marraskuu 13, 2008, 14:36:36 ip »

Maidonvaahdottamisen opettelu on aloitettu täälläkin. Ei ole helppoa ei. Aiemmin Krupsin aikana kokeilin tuota vispilätekniikkaa. Nyt Mini Vivaldilla höyryttämällä. Kyllä meinaa kiire tulla kun 0,35l kannua pyörittelee. Lämpömittaria en ole vielä ostanut, ajattelin ostaa sellaisen kannun kylkeen liimattavan Caffi.fi:stä mutta ainakin pari viikkoa sitten niitä ei vielä ollut hyllyssä.
Kokemukset vaahdotuksessa menevät laidasta laitaan. Välillä koko määrä on vaahtoa, ei varmaan täydellistä mutta sellaista että voi olla jo tyytyväinen. Aika usein huomaan tuon mannapuuroaromin. Ja usein myös käy niin että pinnalle tulee kerros kovaa vaahtoa, ja alla nestemäistä maitoa. Epäilen vahvasti että "pitkäksi" menee näppituntumalla. SEkään ei helpota että maito on vaihdellut rasvattomasta hyla-täysmaitoon.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: mikä maito???
« Vastaus #35 : Marraskuu 13, 2008, 21:53:54 ip »

Lämpömittaria en ole vielä ostanut, ajattelin ostaa sellaisen kannun kylkeen liimattavan Caffi.fi:stä mutta ainakin pari viikkoa sitten niitä ei vielä ollut hyllyssä.

Reagoiko tuo miten nopeasti? Varsinkin jos koneesi on tehokas höyryttäjä, niin mittarilla voi olla vaikeuksia pysyä perässä. Kyllähän tuo vaikuttaa sinällään kätevämmältä kuin "perinteinen" kannun reunaan laitettava kun ei ole tiellä - mutta jos joskus hankit isomman kannun (tai toisenmuotoisen) niin joudut hommaamaan sille uuden mittarin.

Tuo 0.35l kannu on muuten aika mini, kannattaa kokeilla 0.5 litraista - saattaa helpottaa vaahdotusta. Miten täyteen muuten tuon kannusi nykyisin laitat? Jos sinne laittaa liikaa maitoa niin sitä voi olla vaikea saada oikeanlaiseen liikkeeseen ja tämä hankaloittaa sitten vaahdottamista. Omaan Motan 0.5l kannuuni (pohjassa nimellisarvo 50cl - mutta ei sinne ihan tuota kyllä mahdu) saa laitettua maksimissaan noin 2.5 desiä maitoa.
Kirjattu

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: mikä maito???
« Vastaus #36 : Marraskuu 23, 2008, 13:36:05 ip »

Hain kokeiluun Lidlin UHT-maitoa ja en kyllä pidä sen ominaismausta. Se puskee kokoajan läpi ja muistuttaa hiukan palanutta sokeria tai mannapuuroa. Hyvin toimii ihan se tavallinen 1,5% maito lidlistä ja maku on neutraalimpi. Onneksi pystyn juomaan kaikenlaista ilman väänteitä. Kovin monia maitoja en ole vielä ehtinyt testata. Mitään isompia ongelmia ei La Pavoni Professionalin cappuccino automaticin kanssa ole ollut(tiputtelee vain harmillisesti koneen päälle vaahdotuksen jälkeen).
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: mikä maito???
« Vastaus #37 : Marraskuu 23, 2008, 16:02:06 ip »

Reagoiko tuo miten nopeasti? Varsinkin jos koneesi on tehokas höyryttäjä, niin mittarilla voi olla vaikeuksia pysyä perässä. Kyllähän tuo vaikuttaa sinällään kätevämmältä kuin "perinteinen" kannun reunaan laitettava kun ei ole tiellä - mutta jos joskus hankit isomman kannun (tai toisenmuotoisen) niin joudut hommaamaan sille uuden mittarin.

Tuo 0.35l kannu on muuten aika mini, kannattaa kokeilla 0.5 litraista - saattaa helpottaa vaahdotusta. Miten täyteen muuten tuon kannusi nykyisin laitat? Jos sinne laittaa liikaa maitoa niin sitä voi olla vaikea saada oikeanlaiseen liikkeeseen ja tämä hankaloittaa sitten vaahdottamista. Omaan Motan 0.5l kannuuni (pohjassa nimellisarvo 50cl - mutta ei sinne ihan tuota kyllä mahdu) saa laitettua maksimissaan noin 2.5 desiä maitoa.
Ei ole kokemusta miten nopeasti tuo reagoi. Espressogearin sivuilla käytetään kyllä juuri nopeutta mainosvalttina, tässä lainaus:

Faster than lightning

A big issue with standard frothing thermometers is the delay. They are very often up to 1 second out of sync with the actual temperature of the milk. This is a natural effect of all probe thermometers. This is not a problem with the Attento.
Liquid Crystals don't wait to turn green when a certain temperature have been reached, they react instantly!


Hyvänä puolena voisi olla se, että mittari ei ole "tiellä" vaahdotusprosessissa. Täytän pienen kannun sen suoran osan ylälaitaan asti. Siitä tulee aika sopivasti käyttämäni cappuccinokuppi täyteen.
Tilasin pienemmillä rei'illä olevan vaahdotuspään, kokeillaan saisiko sillä vähän pidennettyä vaahdotusprosessia.
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: mikä maito???
« Vastaus #38 : Toukokuu 22, 2012, 14:32:50 ip »

Vanha ketju, mutta ... testailin huvin vuoksi Valion ja Arlan kahvimaitoja.

Omat speksini olivat aina samat, maitoa n. 1 dl, vaahdotuskannu säilytetty jääkaapissa (= kylmä) ja maito luonnollisesti myös jääkaapista ...

Lyhyen kokeilun päätteeksi omasta mielestäni nuo Valion ja Arlan kahvimaidot eivät ole hintansa väärtejä. Maksavat kolmisen kertaa enemmän kuin Lidlin UHT-maito, ja vaahdottuvuudessa ei minun mielestäni ole eroja. Maussakaan ei mielestäni ole suurta eroa, aiemmin ketjussa mainittua "palaneen" makua en itse havaitse, tai ehkä suu on sitten jo niin turtunut tuohon Liiterin tuotteeseen?  :P
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: mikä maito???
« Vastaus #39 : Toukokuu 22, 2012, 14:42:44 ip »

Täällä on käytelty nyt jokunen aika luomu-kevytmaitoja, toimii ok.
En sano, että ero on suuri, mutta jotenkin sitä näihin on testien myötä jääty. Hilja(tm) tms. homogenoimaton ei-luomumaito on nyt kokeeksi, mutta ei minusta pärjää luomulle.
Tinkimaito menee sitten jo (IMO) paksuksi.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

mikaels

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
    • Kahvisanoja
Vs: mikä maito???
« Vastaus #40 : Toukokuu 22, 2012, 21:11:20 ip »

Musta paras maku on Ingmanin Luomu Vanhanajan täysmaidossa. Silvialla sen vaahdottaminen onnistuu yleensä ihan ok. Valion Hilja Vanhanajan täysmaito vaahtoutuu ehkä aavistuksen helpommin, mutta jotenkin Ingmanin luomu maistuu paremmalta. Maku kyllä saattaa olla silmissä - luomun luulee aina olevan maukkaampaa.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: mikä maito???
« Vastaus #41 : Toukokuu 22, 2012, 21:26:17 ip »

Musta paras maku on Ingmanin Luomu Vanhanajan täysmaidossa. Silvialla sen vaahdottaminen onnistuu yleensä ihan ok. Valion Hilja Vanhanajan täysmaito vaahtoutuu ehkä aavistuksen helpommin, mutta jotenkin Ingmanin luomu maistuu paremmalta. Maku kyllä saattaa olla silmissä - luomun luulee aina olevan maukkaampaa.

Meillä kanssa vaimon caput tehdään tuohon ingmannin täysmaitoon. Ainoa maito, mihin rouva ei vaadi kermaa sekaan  ;D (valion hiljaa ei olla kokoeiltu, luomu vie etusijan)
Itse en maitoa suostu kahviin sotkemaan, josko mihinkään muuhunkaan kaakamo poislukien. Maitojalosteet on sitten eri juttu.
Kirjattu

Nennukka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: mikä maito???
« Vastaus #42 : Elokuu 14, 2012, 23:08:11 ip »

Meillä käytössä myös Ingmanin luomutäysmaito ja jos sitä ei ole saatavilla niin sitten Valion Hilja täysmaito.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: mikä maito???
« Vastaus #43 : Lokakuu 08, 2012, 16:52:43 ip »

Nyt on testissä Armas-perheen kyytönmaito. Pastoroimaton, homogenoimaton ja vakioimaton.
Ylivertaisesti helpoiten vaahdotettava maito, mitä on tullut kokeiltua.

Tätä saa ainakin Tampereelta isommista kaupoista. Halpaa tämä ei kyllä ole.
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: mikä maito???
« Vastaus #44 : Lokakuu 08, 2012, 20:29:31 ip »

Tuo kyytönmaito oli jo esillä aiemmin toisaalla
linkki
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.