Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: mikä maito???  (Luettu 49101 kertaa)

rozzo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vast:mikä maito???
« Vastaus #15 : Tammikuu 12, 2008, 15:50:24 ip »

Hei! Olen aivan diletantti näissä kahviasioissa. Ilokseni löysin nämä sivut ja huomasin, että alan harrastajia löytyy yhä enemmän. Minulla on ollut Pavonin Europa -malli viitisen vuotta ja on ahkerassa päivittäisessä käytössä. Nautin itse päivittäin 2-3 kupillista capuccinoa ja pari kuppia espressoa. Menetelmäni valmistaa kahvi ovat varmaan monen mielestä aika brutaaleja. Kahvina käytän Paranan papuja, jotka jauhan ennen jokaista kupillista Pavonin myllyllä. Täytän kahvan reunoja myöten ja tamppaan täydellä voimallani. Valutusaika on n. 15 sek. Tähän saakka kaikki ehkä suurinpiirtein ok...mutta. Maitohöyryttimen kanssa en jaksa temppuilla. Ei yksinkertaisesti ole aikaa, koska päivän mittaan tarjoan capuccinot monille asiakkaillenikin ja kokonaiskuppimäärä  on 10-15 per työpäivä. Kuumennan maidon mikrossa ja vatkaan Ikean paristokäyttöisellä maitovispilällä (1,25 euroa/kpl). Ostan niitä nipun aina Ikeassa käydessäni. Yksi vispilä kestää pari kuukautta joten kulu ei ole suurensuuri. Ensin käytin jotain design-vispilöitä, mutta eivät kestäneet yhtään sen paremmin vaikka hinta oli monikymmenkertainen näihin Ikean härveleihin verrattuna. Vispaten tulee mielestäni aivan kunnollinen vaahto ja varsinkin soijamaito vispautuu hienosti. Sitä tarjoan monille, jotka eivät syystä tai toisesta voi käyttää tavallista maitoa. Itse käytän täyslaktoositonta maitojuomaa. Tämä viesti tulee nyt tänne maito-osastoon vaikka kuulisin mielipiteitä muustakin kuin maidosta. Mitä forumilaiset ovat mieltä epäortodoksisista menetelmistäni?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:mikä maito???
« Vastaus #16 : Tammikuu 12, 2008, 20:44:06 ip »

Vaahdotuspillillä vaahdottamisen pitäisi olla hyvin vaivatonta, kunhan sen osaa. Olen kerran yrittänyt vaahdottaa maitoa sellaisella pikkuvispilällä, ja se vaikutti aika hitaalta touhulta - vaikea uskoa että olisi nopeampaa, kun kuumennuskin pitää hoitaa erikseen.

Ammattikoneella tuo höyrytys tapahtuu 10 sekunnissa, pienemmillä sitten muutamissa kymmenissä sekunneissa. Tosin kaikista kevyimmissä eli thermoblock-koneissa hyöryteho on niin olematon että niillä se kestää melkoisen kauan, mutta sellaisesta laitteesta ei tässä ole kyse.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:mikä maito???
« Vastaus #17 : Tammikuu 12, 2008, 22:27:18 ip »

Moi! Muutama kommentti:
-Mikäs se on tuo europa-malli?
-Täydellä voimalla tamppaus ei varmaan tarpeen.
-Tuo valuma-aika kuulostaa lyhyeltä, yleensä muistaakseni pyritään about 20-25 sekuntiin. Eli kannattanee jauhaa hienommaksi.
-Mikron sijaan kehottaisin minäkin suosimaan keittimen höyrytysputkea. Jos kyseessä europiccola, siihen saa maidonvaahdotusta varten myös letkun, jonka voi laittaa suoraan maitopurkkiin. En ole itse kokeillut, mutta luulisin että sen helpommaksi ei voi mennä, varsinkin jos kyse isoista määristä.
-Vanhana viherpeipposena hieman kauhistelen myös tuollaista laitteiden kulutusta. Ehkäpä kannattaisi boikotoida tuotteita jotka eivät kestä?
-Jos tavallinen maito ei elimistölle sovi, suosittelen kokeilemaan luomumaitoa. Luulenpa että laktoosi-intoleranssia diagnosoidaan aivan liikaa, vaikka kyse voi olla jostain muusta. Minuakin lääkärit huijasivat vuosikausia käyttämään hyla-tuotteita, mutta äskettäin huomasin että luomumaitoa ja täysmaitoa siedän aivan hyvin. Eihän tuo suinkaan olisi ensimmäinen luku lääketieteen epäonnistumisten historiassa...
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:mikä maito???
« Vastaus #18 : Tammikuu 14, 2008, 20:33:17 ip »

Oletteko vaahdotajat huomanneet, että valio on tuonut markkinoille 2 % rasvapitoisen laktoosittoman kahvimaidon, jonka vaahtoutumisominaisuuksia on paranneltu?

http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Tuotteet_ja_Uutuudet/Tuoteryhma/Tuote?productId=132&tuory=1782

Oletteko kokeilleet tuota?

Itse keitän köyhän miehen lattemachiatot mutterilla ja laktoosittoman kevytmaitojuoman vaahdotan mikrovispilällä. Laktoosi-intoleranssiin kannattaa suhtautua vakavasti. Itselläni se havaittiin syyksi kun tutkittiin suolistohaavauman taustoja. Kesti monta vuotta toipua...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:mikä maito???
« Vastaus #19 : Tammikuu 14, 2008, 21:08:24 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Oletteko vaahdotajat huomanneet, että valio on tuonut markkinoille 2 % rasvapitoisen laktoosittoman kahvimaidon, jonka vaahtoutumisominaisuuksia on paranneltu?

...

Laktoosi-intoleranssiin kannattaa suhtautua vakavasti. Itselläni se havaittiin syyksi kun tutkittiin suolistohaavauman taustoja. Kesti monta vuotta toipua...
Juu, ja maidossa on "valmiiksi" lähes 5% sokeria! Sama ongelma, kuin Valion Hyla/UHT:n kanssa.

Laktoori-intoleranssi on vakava asia, kuten Tuomas kertoo. Onneksi se ei ole hirveän yleinen. Sen sijaan on hyvin yleistä, että aikuisen ihmisen elimistö ei siedä maitoa, maidon valkuaista, tai sitten ihan muuten vaan. On lääkintä- ja hoitohenkilökunnan löperyyttä nimittää lähes kaikkea maidon epäsopivuutta "laktoosi-intoleranssiksi", puhekielessä tosin. Näin osa vakavista tapauksista peittyy erilaisten kaasuvaivaisten joukkoon. Monelle "epäsopivalle" löytyy vaihtoehto luomu/Hyla/Maitojuoma/Uht-valikoimista.

cartman
Kirjattu

CD

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 72
Vast:mikä maito???
« Vastaus #20 : Tammikuu 14, 2008, 22:10:31 ip »

Minun laktoosi-intoleranssi testattiin aikoinaan mittaamalla ensiksi veren sokeri pitoisuus, sen jälkeen sain juoda muistaakseni desin verran laktoosia raakana, sen jälkeen odottelua jonkin aikaa ja uusi mittaus verestä. Tulos oli oikein positiivinen. Laktoosi ei pilkkoudu ollenkaan.  (Laktoosi = maitosokeri ei pilkkoudu suolistossa, ja aiheuttaa kaasuuntumista tjs..)

Esimerkiksi uuden "laktoosittomat" jäätelöt sisältävät hieman laktoosia, joka aiheuttaa minulle laktoosivaivoja. Samoin lääkeaineiden sisältämät milligrammat esim viikon kestävällä kuurilla aiheuttavat oireita.

Tosin vaikka minulle on diagnosoitu täysin laktoositon ruokavalio, voin joskus kuitenkin nauttia laktoosillisia ruokia ihan huoletta, joskus taas en.

Olin juuri allergiatesteissä, jossa testattiin myös allergisuus lehmänmaidolle ja maitoproteiinille. En ole niille allerginen. Käsitykseni mukaan maito (maitosokeri / laktoosi) on tarkoitettu vasikoille ja vauvoille, ja on täysin luonnollista, että aikuisilta puuttuu laktoosin pilkkojaentsyymi laktaasi elimistöstä.  Allergisuus maidolle on tosiaan aivan eriasia kuin laktoosi-intoleranssi. Minua on joskus kehoitettu kokeilemaan ternimaitoa, jonka kuulemma pitäisi toimia myös laktoosi-intolerantikoille, en ole vielä kokeillut.

Ternimaito-Latte voisi olla uusi kahvijuoma ;)

Tuolta lisää laktoosiaiheesta:
http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,818,1733,1992,1980

Jaahas, en tiedä miten tämä edes liittyy aiheeseen, kunhan jupisen... :)
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:mikä maito???
« Vastaus #21 : Tammikuu 14, 2008, 22:20:06 ip »

Laktoosi-intoleranssi on juurikin suurelle osaa ihmiskuntaa luonnollinen olotila ja pohjoiset kansat ovat jossain mielessä "poikkeavia". Wikipediasta löytyy laktoositoleranssista mielenkiintoista tietoa:

"Kyky sietää maitotuotteita johtuu yhdestä geenimuunnoksesta, joka kehittyi 4600-2800 eaa. suomalais-ugrilaisten kansojen keskuudessa. Oletettavasti muunnos syntyi, kun suomensukuiset sekoittuivat arojen paimentolaisiin. Geenivirhe säilyi, koska se mahdollisti aikuisille maidon juonnin, mikä auttaa selviytymään karuissa olosuhteissa. Uralin kansat levittivät "maitogeenin" edelleen muun muassa Pohjois-Eurooppaan, missä laktoosi-intoleranssi on harvinaisempaa kuin muualla."
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:mikä maito???
« Vastaus #22 : Helmikuu 17, 2008, 15:36:47 ip »

Tulipa testattua Valion rasvatonta Hylamaitoa vaahdotukseen... lopputulos yllätti positiivisesti! Vaahdosta tuli yllättävän paksua ja jos pitäisi sokkona maistaa niin en heti menisi epäilemään rasvattomaksi. Makeaa tämä maito on, vaikkei olekaan siitä tiiliskivipakkauksesta. Tätä rasvatonta Hylaahan on kahta eri versiota, se tiiliskivimalli on ihan överimakeeta, sitä en juo.
Pääasiassa on tullut käytettyä vaahdotukseen Lidlin tiiliskivimaitoa. Toistaiseksi pakki on kestänyt sitä yllättävän hyvin (kunhan ei tyhjään mahaan sitä juo).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:mikä maito???
« Vastaus #23 : Helmikuu 17, 2008, 17:06:44 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Tulipa testattua Valion rasvatonta Hylamaitoa vaahdotukseen... lopputulos yllätti positiivisesti! Vaahdosta tuli yllättävän paksua


Rasvattomasta maidosta saa kyllä (helpommin kuin rasvaisesta) messevän vaahdon irti, mutta siitä vaahdosta ei tule ainakaan omien kokemuksien mukaan ns. "notkeaa" kuten rasvaisempien maitojen kanssa ja tällöin semmoisen "oikean" mikrovaahto/maitoseoksen aikaansaaminen on vaikeaa (jolloin latteartin teko on haastavaa ja "suutuntuma" ei niin miellyttävä kuin rasvaisempien kanssa). Se rasvattoman maidon vaahto (vaikkakin pienikuplaista) on jotenkin "köykäistä" ja erottuu helposti siihen maidon pinnalle.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:mikä maito???
« Vastaus #24 : Helmikuu 17, 2008, 21:40:18 ip »

Oletteko soijamaitoa kokeilleet "höyryvaahdotukseen"?

Mikrovispilällä saa maukkaan ja täyteläisen vaahdon aikaiseksi. Tavallisessa maidossa vaahto erottuu vaahtoutumattomasta maidosta omaksi kerroksekseen, mitä ei tapahdu niin pahasti soijamaidolla.

Kiinnostaisi ihan tietää, miten oikealla metodilla käyttäytyy (siis soijamaito)?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:mikä maito???
« Vastaus #25 : Helmikuu 18, 2008, 09:19:00 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Kiinnostaisi ihan tietää, miten oikealla metodilla käyttäytyy (siis soijamaito)?


Melko normaalisti, mutta vaahdosta tuli tiukempaa kun tein tavalliseen maitoon kalibroidulla näppituntumalla.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vast:mikä maito???
« Vastaus #26 : Helmikuu 25, 2008, 13:50:04 ip »

Onko kukaan nähnyt tätä maitoa myynnissä Suomessa:



Tässä vielä linkki maidon tuotesivulle.

Nyt kun Arla haukkasi Ingmanin, niin luulisi tuota saavan täältäkin?
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:mikä maito???
« Vastaus #27 : Helmikuu 25, 2008, 18:27:53 ip »

Mielenkiintoinen tuo Arlan linkki.

... rasvapitoisuus 2,6% on osoittautunut parhaaksi vaahdon tekemiseksi.

Silti, sivuilta löytyy myös 0,9%, joka alentuneesta rasvamäärästä huolimatta on yhtä nopeasti valmistettava ja yhtä hyvä kuin 'alkuperäinen'.   Niinpä.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:mikä maito???
« Vastaus #28 : Helmikuu 25, 2008, 19:22:39 ip »

Lainaus käyttäjältä: Pentu

Silti, sivuilta löytyy myös 0,9%, joka alentuneesta rasvamäärästä huolimatta on yhtä nopeasti valmistettava ja yhtä hyvä kuin 'alkuperäinen'.   Niinpä.


Vaahtoontuvuus onkin kiinni enemmän maidon proteiinipitoisuudesta (ja noissa baristamaidoissa sitä on yleensä vain keinotekoisesti nostettu). Rasvalla saadaan siitä vaahdosta sitten "notkeaa".
Kirjattu

sjl

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Maidon vaahdottaminen sähkövispaimella?
« Vastaus #29 : Marraskuu 11, 2008, 14:19:01 ip »

Kuumennan maidon mikrossa ja vatkaan Ikean paristokäyttöisellä maitovispilällä (1,25 euroa/kpl). Ostan niitä nipun aina Ikeassa käydessäni. Yksi vispilä kestää pari kuukautta joten kulu ei ole suurensuuri. Ensin käytin jotain design-vispilöitä, mutta eivät kestäneet yhtään sen paremmin vaikka hinta oli monikymmenkertainen näihin Ikean härveleihin verrattuna. Vispaten tulee mielestäni aivan kunnollinen vaahto ja varsinkin soijamaito vispautuu hienosti.

Epäortodoksiset menetelmäsi kuulostavat mielenkiintoisilta. Allekirjoittaneella ei ole tällä hetkellä mahdollisuuksia ylläpitää kunnollista espresso-laitosta, joten lempijuomaani uutan Bialetin mutteripannulla. Välillä kuitenkin tekisi mieli yllättää itsensä tai vieraansa laatimalla capuccinoa, mutta maidon vaahdottaminen vispilällä ei ole toistaiseksi onnistunut oikeastaan lainkaan.

Ei sattuisi kellään olemaan hyviä vihjeitä maidon vispaamiseen asialliseksi? Mikron sijasta kuumentelen maidon noin 75°C lämpötilaan liedellä pienessä kattilassa. Lämpötila tuntuu olevan melko hyvin hallussa, ainakin lämpömittarin mukaan, mutta itse vaahdotus on tähän mennessä mennyt aina täysin päin seiniä. Tuloksena on joko alkuperäistä maidon tilavuutta kolme kertaa suurempi kovahko kakku vaahtoa tai sitten pieni vaahtokerros maidon päällä. Jälkimmäinen on ehkä lähempänä oikeaa koostumusta, mutta silti todella kaukana halutusta.
Kirjattu