Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Kahvin säilytys  (Luettu 120277 kertaa)

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #180 : Kesäkuu 21, 2017, 20:35:24 ip »

YLE kirjoittaa kahvin säilytyksestä: https://yle.fi/uutiset/3-9677679

Lainaus
Kahvin pakastuksesta asiantuntijat eivät meillä eivätkä maailmalla ole yksimielisiä.
  • Pakastinsäilytyksestä on baristoilla maailmalla monia eri mielipiteitä. Tuotekehityksessämme on juuri selvityksessä, mitä kokonaisten kahvipapujen maulle tapahtuu pakastettaessa, kertoo Pauligin Barista-instituutin koulutuspäällikkö Ulla Suoraniemi.

  • Itse en lähtisi pakastamaan kahvia, koska se erottaa kahvista hiukan sen rasvaa, sanoo Meiran barista Lasse Vidman.

  • Koska kahvi on tuoretuote, sitä voi periaatteessa pakastaa. Kahvin voi pakastaa esim. pieniin valmiisiin annospusseihin. Mutta tässäkin, ennen valmistusta, jauheen lämpiäminen huoneenlämpöiseksi kannattaa muistaa, vastaa kahvien tuotepäällikkö Tuula Urrila-Koppanen Arvid Nordquistilta.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #181 : Kesäkuu 22, 2017, 12:16:21 ip »

YLE kirjoittaa kahvin säilytyksestä:
Itse en lähtisi pakastamaan kahvia, koska se erottaa kahvista hiukan sen rasvaa, sanoo Meiran barista Lasse Vidman.

On makutesteillä niin kiistattomasti todistettu, että tuorekahvi pakastettuna vähänkään pidempiä aikoja on päivänselvästi parempaa, kuin sama kahvi huoneenlämmössä. Siitä ei minusta ole minkäänlaista epäselvyyttä.

Siitä voidaan sitten kinastella maailman tappiin kannattaako jo vanhaa kahvia enää pakastaa tai kuinka paljon se kahvi siinä pakastuksessa kärsii suhteessa tuoreeseen vastaavaan.

Tosielämässä tuo ensimmäinen vaihtoehto, eli kahvi joko vanhenee huoneenlämmössä tai se vanhenee pakkasessa vaihtoehdot ovat ne todellinen valinnanvara. Niistä vaitoehdoista Lasse Vidman sitten ilmeisesti valitsisi väärin. Tai toimittajat ovat taas oikoneet omiaan ja tulkinneet väärin.

Sitä en tiedä onko testattu, että kuinka paljon kahvi kärsii, jos tuoreen pakastaa vuorokaudeksi ja vertaa sitä sitten samaan kahviin pakastamattomana. Se olisi sinäänsä mielenkiintoista.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #182 : Kesäkuu 22, 2017, 13:51:19 ip »

Jotenkin luin rivien välistä (ja suoraankin), että tässä oli kyse pääasiassa valmisjauhatuksista (pl. Pauligin edustaja).
Myllyä ei mainittu eikä sitä, että kahvin tuoreuden kannalta on tärkeintä jauhaa kahvi juuri ennen valmistusta. Varsin vakava puute, jos artikkelissa edes vähäsen sivutaan kahvin säilymistä.

Jännä homma sikäli, että näiden asiantuntijoiden edustamille paahtimoille on ihan ok, että kahveja myydään kauppojen hyllyissä yli puoli vuotta paahtamisen jälkeenkin. En sikäli paljon anna painoarvoa näille mielipiteille (mielipiteitähän ne nimittäin vaan ovat).

Kahviharrastajalle artikkelin arvo lähentelee nollaa. Satunnaiselle lukijalle se saattaa toki olla jokseenkin kiinnostava, mutta ainakin A. Norquistin asiantuntijalta on jäänyt Hendonin työryhmän raportti lukematta ja sikäli jakaa tietämättömyyttään (?) vanhentunutta informaatiota.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #183 : Kesäkuu 22, 2017, 13:52:22 ip »

Jotenkin luin rivien välistä (ja suoraankin), että tässä oli kyse pääasiassa valmisjauhatuksista (pl. Pauligin edustaja).

Aivan Tietysti. Kiitoksia. Hyvä havainto. En vaivautuisi pahemmin pakastelemaan, joskaan en nyt sano etteikö joskus voisi vähän teoriassa auttaa.

Normi valmiiksi hyllyynkuljetusmatkalla vanhentuneiden valmisjauhatusten käyttäjien ei kannata nähdäkseni kahvia käytännössä pakastaa. Helposti aiheuttaa itselleen enemmän ongelmia ja näkee lähinnä turhaa vaivaa suhteessa pieneen hyötyyn.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #184 : Kesäkuu 23, 2017, 02:35:50 ap »

Tosielämässä tuo ensimmäinen vaihtoehto, eli kahvi joko vanhenee huoneenlämmössä tai se vanhenee pakkasessa vaihtoehdot ovat ne todellinen valinnanvara. Niistä vaitoehdoista Lasse Vidman sitten ilmeisesti valitsisi väärin. Tai toimittajat ovat taas oikoneet omiaan ja tulkinneet väärin.

Jäi vielä tuosta Lasse Vidmanin lainatusta kommentista sen verran häiritsemään, että mitähän hän mahtaa tarkoittaa...?

Maallikon kohtuullisella kokemuksella olen tullut siihen tulokseen, että liian pitkälle paahdettujen (lue: nippanappa tokan raksun alkuun) papujen öljyt alkavat nousta pintaan parin-kolmen päivän päästä paahdosta (joskus lähes viikonkin, ei nyt takerruta siihen). Pikapakastettuna sitä öljyistä pintaa ei kuitenkaan esiinny - paitsi sitten vasta, kun pavut ovat "hengittäneet" aikansa (juurikin sen 2-3vrk) huoneenlämmössä.

Jos siis pakastuksessa kahvista irtoaa/erittyy/katoaa jotain rasvaa, niin mitä sille tapahtuu? Ei ainakaan koskaan omissa säilöntäastioissani/-pusseissani ole ollut niin minkäänlaisia rasvajäämiä pakastetun kahvin jäljiltä. Jos pakastaessa jotain katoaisi, niin tuskin ainakaan ensimmäisenä rasva?

Normaalisti ja yleisesti ruoanvalmistuksessa rasvajämistä on vaikeampi päästä eroon kuin niitä on saada aikaiseksi... ;)
 
No, joku fiksumpi kertokoon...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #185 : Kesäkuu 23, 2017, 20:24:01 ip »

Jännä ettei jutussa ollut sanaakaan Dorian Gray-kahvista, eli suojakaasulla tuomitusta.
Ehkä siiksi että se on valmistajan töppä, ja on mukavampi syyllistää loppukäyttäjää kuin valmistajaa...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #186 : Kesäkuu 24, 2017, 01:29:04 ap »

Minkähän vuoksi muuten, kun kahvin säilyttämisestä/pakastamisesta kirjuutetaan lehtiartikkeleita tmv, aina haastatellaan kahviammattilaisia?

Jos itse olisin työssä paahtimolla tai muussa vastaavassa paikassa, jossa helposti aina on tarjolla optimi-ikäistä papua, ei tulisi mieleenkään pakastaa. Eihän siinä olisi mitään järkeä.

Siltä pohjalta päättelen, että kahviammattilaiset ehkä ovat viimeinen ryhmä, jolla on suuremmin omiin kokemuksiin pohjautuvaa kerrottavaa pakastamisesta - ainoastaan mutua, siltä se ainakin vahvasti vaikuttaa.

Hyvä toki, että Pauligilla meinataan tutkia asiaa eikä vaan mutuilla menemään.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 24, 2017, 01:34:09 ap kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #187 : Lokakuu 02, 2019, 23:15:47 ip »

Oliskohan tällaisesta mihinkään? DeLonghi vakuumisäiliö kahville Hulluilla Päivillä 45€:

https://hullutpaivat.com/tuote/134631248

Nyt on laitettu jokunen pussi pakkasessa kun ei reissujen takia ehtinyt kaikkea juomaan...
Kirjattu

domi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 42
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #188 : Lokakuu 03, 2019, 10:50:25 ap »

Oliskohan tällaisesta mihinkään? DeLonghi vakuumisäiliö kahville Hulluilla Päivillä 45€:
https://hullutpaivat.com/tuote/134631248
Luulin, että Airscape-astiat (Dave Corbeyn arvosteluvideo) olivat arvokkaat, mutta tuo DeLonghi-säiliö maksaa vielä enemmän...
Minulla on pari Airscapea ja olen ollut tyytyväinen niihin. Pitäisi itse asiassa keksiä, mistä saisi lisää järkevin postituskuluin.
Kirjattu
Lelit Bianca + Malwani LIVI/Niche Zero/Kinu M47

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 185
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #189 : Lokakuu 03, 2019, 17:35:18 ip »

Oliskohan tällaisesta mihinkään? DeLonghi vakuumisäiliö kahville Hulluilla Päivillä 45€:

https://hullutpaivat.com/tuote/134631248

Nyt on laitettu jokunen pussi pakkasessa kun ei reissujen takia ehtinyt kaikkea juomaan...

"painat vain kerran tyhjiöpainiketta ja kahvisi säilyy ilmatiiviisti."

Napin painalluksella ilmat pihalle? Onko siinä sähköinen pumppu? Ei tunnu kovin uskottavalta.
Kirjattu

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #190 : Lokakuu 03, 2019, 21:43:10 ip »

Joku pumppu lienee "Battery powered motorized unit creates a vacuum seal in 1 - 2 minutes"; "AA Batteries are required".
"You can also chose when to vacuum seal for further freshness, with 4 automatic settings, on closure of lid, every 12 hours, every 24 hours, or every 48 hours."  Näyttäisi maailmalla tunnettavan nimellä De'Longhi Vacuum Coffee Canister DECC500.

Käyttäjät tosin valittavat, että vakuumi pysyy tuskin tunnin verran... Ja kaikki mikä kiiltää on muovia... ::)

Saa jäädä kauppaan.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #191 : Lokakuu 04, 2019, 11:05:16 ap »

Kahvi pakkaseen ja thats it. Säilyy parhaiten jos ei kerkee tuoreena juomaan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #192 : Lokakuu 04, 2019, 17:49:45 ip »

En nyt olis ihan varma tuosta vacuumista.
Eikös se sitten auta myös hiilidoksidia poistumaan pavusta.. ihan arvaus vaan.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #193 : Lokakuu 04, 2019, 22:00:31 ip »

En nyt olis ihan varma tuosta vacuumista.
Eikös se sitten auta myös hiilidoksidia poistumaan pavusta.. ihan arvaus vaan.

Niin ja eikös se happi ole se kahvin pahin vihollinen?
Ei pelkkä ilmatiiviys auta jos tuommoiseen purkkiin jää joka tapauksessa aika paljon ilmaa ja happea. Eli pitäisi kaikki ilma saada imaistua pois, esim. muovipussi, josta ilmat pumpulla pois ja suljetaan ilmatiivisti (tai ampua pavut tuonne kiertoradalle täysin hapettomaan tilaan, jolloin tosin niiden käyttö vähän hankaloituu ;D )
Kirjattu

Mr. K

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 90
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #194 : Lokakuu 05, 2019, 09:05:45 ap »

Ehkä on hyväkin, etteivät nuo laitteet ole kovin tehokkaita.
Kun vesi höyrystyy normaali-ilmanpaineessa (1000mbar) 100C:ssä, höyrystyy
se 23mbar paineessa 20C:ssä. Vastaavasti käy kaikelle pavussa olevalle muulle
kuin kuiva-aineelle (esim. öljy).
Avaruuslaitteisiin pitää kehittää erikoisvoiteluaineita ja materiaaleja (esim. teflon),
koska normaalit öljyt ja rasvat höyrystyisivät avaruuteen.
Lisää elintarvikkeiden käyttäytymisestä voi lukea esim. hakusanalla tyhjiökuivaus.
Kirjattu