Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin säilytys  (Luettu 124422 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #75 : Tammikuu 19, 2010, 16:44:53 ip »

Tyhjiöpumppaus ei välttämättä ole hyvä idea (espresso)kahvin säilytykseen, kun se nopeuttaa hiilidioksidin poistumista.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #76 : Tammikuu 19, 2010, 18:41:58 ip »

Tyhjiöpumppaus ei välttämättä ole hyvä idea (espresso)kahvin säilytykseen, kun se nopeuttaa hiilidioksidin poistumista.

Jos papuja ei jostain syystä voi käyttää tuoreena, olisiko siis tyhjiöpakkaus huonompi valinta säilytykselle kuin tavallinen pussi tai purnukka?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #77 : Tammikuu 19, 2010, 19:28:03 ip »

Kuinka ollakaan Espresso coffee-kirjassa (2005) todetaan tyhjiöpakkaamisen joustamattomaan materiaaliin (esim. tupperwaret sunmuut) nopeuttavan aromien haihtumista riippuen pakkauslaatikkoon jäävän tyhjän tilan määrästä. Suoraa mainintaa hiilidioksiditason madaltumisesta ei kuitenkaan tehdä. 

Pahus sentään haluan omaksi tämän kirjan.  ;D
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #78 : Tammikuu 19, 2010, 19:49:13 ip »

Kuinka ollakaan Espresso coffee-kirjassa (2005) todetaan tyhjiöpakkaamisen joustamattomaan materiaaliin (esim. tupperwaret sunmuut) nopeuttavan aromien haihtumista riippuen pakkauslaatikkoon jäävän tyhjän tilan määrästä. Suoraa mainintaa hiilidioksiditason madaltumisesta ei kuitenkaan tehdä. 

Viani & Illy tuollainen maininta muistaakseni löytyy, itse kirja ei vaan löytynyt joten en voi tarkistaa...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #79 : Tammikuu 19, 2010, 20:34:20 ip »

Täältä löytyy aiempi maininta tuosta - ks. viimeinen kappale: "...in rigid containers..."
Kirjattu

v-dogg

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
    • Kahvilasi.com
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #80 : Tammikuu 19, 2010, 22:30:29 ip »

Tyhjiöpumppaus ei välttämättä ole hyvä idea (espresso)kahvin säilytykseen, kun se nopeuttaa hiilidioksidin poistumista.


Noin minuutilleen samaan aikaa tämän kommentin julkaisemisen kanssa kävelin turkulaisesta keittiötarvikeliikkeestä ulos Vacuvin-vakuumipurkki kainalossa... :D Noh, kaipa tuolle jotain käyttöä löytyy, jos pavut siellä pilaantuu. Ostamani kippo on muuten sitä virallista kahvikippoa huomattavasti pienempi, joten tyhjää tilaa jää aika paljon vähemmän.

Kokeillaan ja raportoidaan kokemuksista tuonnempana


-veikko
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #81 : Tammikuu 20, 2010, 13:32:50 ip »

Suojaa tuo tyhjiöpakkaus kuitenkin kahvia hapettumiselta, mikä puolestaan vanhentaisi kahvia.   

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #82 : Tammikuu 20, 2010, 14:01:15 ip »

Eli jos nyt ymmäisi jotain yhteen, niin eikö tuo tyhjiönpumppaus olisi kuitenkin parempi kuin tavallinen pussinsulkija?

Hidastaisihan se kemiallista reaktiota, hapen ja hiilidioksidin välinen taistelua.

Sitten kun lämpöä, valoa ja kosteutta tulisi pystyä välttämään, kuitenkin säilyttäen aromit.
Niin valo on helpoin eliminoimaan noista, pistää vain tavaran piiloon.
Riittääkö huonelämpötila (18-23astetta) liiallisen lämmön poistamiseksi?
Suomessa talvella on IMO niin kuiva ilma, että se kuittaisi tuon kosteuden.

Korjatkaa toki missä olen ampunut vikaan.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #83 : Tammikuu 20, 2010, 14:15:18 ip »

Eli jos nyt ymmäisi jotain yhteen, niin eikö tuo tyhjiönpumppaus olisi kuitenkin parempi kuin tavallinen pussinsulkija?

On ja ei ole. Illyn läpyskän mukaan tosiaan tyhjiöpakkaaminen nopeuttaa kahvissa olevien aromiyhdisteiden haihtumista mutta toisaalta suojaa hapen vaikutuksilta. Tyhjiöpakkaamisen hyötyjen ja haittojen yhdistyminen riippuu uskoakseni monista muista osatekijöistä kuten käyttötavasta (spro/suodatin) ja säilytysajasta. Muilta osin taitaa tyhjiöpakkaaminen suojata kahvia validisti siinä missä muutkin pussitustottumukset.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #84 : Tammikuu 20, 2010, 15:10:40 ip »

On ja ei ole. Illyn läpyskän mukaan tosiaan tyhjiöpakkaaminen nopeuttaa kahvissa olevien aromiyhdisteiden haihtumista mutta toisaalta suojaa hapen vaikutuksilta. Tyhjiöpakkaamisen hyötyjen ja haittojen yhdistyminen riippuu uskoakseni monista muista osatekijöistä kuten käyttötavasta (spro/suodatin) ja säilytysajasta.

Tyhjiöinnin vaikutukset ovat tosiaan kahdensuuntaiset ja riippuu käytöstä, mikä niiden merkitys on. Muuhun kuin espressoon tyhjiöintiä voi suositella varauksetta. Espresso on sitten vähän vaikeampi tapaus.

Muilta osin taitaa tyhjiöpakkaaminen suojata kahvia validisti siinä missä muutkin pussitustottumukset.

Ei ehkä ihan yhtä validisti. En tiedä kuinka hyvin täysin toisessa elintarvikkeessa tehdyt havainnot pätevät kahviin, mutta ainakin viinin säilyttämisessä suojakaasu voittaa kotikäyttöön tarkoitetun tyhjiöpumpun mennen tullen. Niillä ei siis oikeasti pääse kovin lähelle tyhjiötä. Venttiilipussiin pakkaaminen on käytännössä suojakaasuun pakkaamista, kahvi kun näppärästi tuottaa omat kaasunsa. Voi siis olla että venttiilipussi on aidosti parempi vaihtoehto, toki voi olla olemattakin eli että käytännössä ei ole mitään eroa tyhjiöinnin ja venttiilipussin välillä. Jos kahvi tulee valmiiksi venttiilipussissa, niin silloin en missään tapauksessa siirtäisi sitä mihinkään muuhun astiaan ennen kuin pavut ottaa käyttöön.


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #85 : Tammikuu 20, 2010, 15:14:42 ip »

Tästä tuli muuten mieleen, että yksi näppärä tapa säilyttää kahvia on säilykepurkki, jonka kannessa on venttiili. Eli otetaan iso tavallinen säilykepurkki ja sahataan kanteen venttiilin kokoinen reikä. Sitten revitään venttiili irti jostain vanhasta kahvipussista ja teipataan tiivisti kiinni kanteen. Purkin sisälle voi vaikka pyöräyttää juuttikankaan reunoille, niin saa suojan valoa vastaan mikäli purkki on näkösällä.

Samanlainen viritys onnistunee toki myös viinipulloon, tosin venttiilin yhdistäminen korkkiin vaatii luovuutta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #86 : Tammikuu 21, 2010, 12:14:16 ip »

Tyhjiöinnin vaikutukset ovat tosiaan kahdensuuntaiset ja riippuu käytöstä, mikä niiden merkitys on. Muuhun kuin espressoon tyhjiöintiä voi suositella varauksetta. Espresso on sitten vähän vaikeampi tapaus.



No hyvä, ei menny vacuvin-purnukkaostos hukkaan. Tarkoitus olikin säilyttää siinä suodatinkahviksi jauhettavia papuja, joita saa isommissa pakkauksissa kohtuullisempaan hintaan. Mutteripannulla tulee keiteltyä sitten mokat, ja siihen käyttöön "herkku"kahveja voikin ostaa tuoreempana paahtona ja vaikka 250 grammaisissa pusseissa, joita ei tarvitse pitkiä aikoja säilytellä.

Lähdin harrastuksessa liikkeellä myllystä. Moccamaster ja mutteripannukäytössä myllyn ja (ainakin suht) tuoreiden papujen vaikutus huomattava. Ja jos kahvihalut kasvaa juodessa, voi sitten harkita espressokonetta...
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #87 : Tammikuu 23, 2010, 16:29:05 ip »

Muuhun kuin espressoon tyhjiöintiä voi suositella varauksetta. Espresso on sitten vähän vaikeampi tapaus.

Samanlaillahan se aromikato/haitta vaikuttaa muihinkin valmistustapoihin - espresso ei tässä mielessä ole mitenkään erikoinen. Lisääntyneestä hiilidioksidin poistumisesta siinä taasen voi olla enemmän haittaa.

Tyhjiöpakkaamisen hyötyjen ja haittojen yhdistyminen riippuu uskoakseni monista muista osatekijöistä kuten käyttötavasta (spro/suodatin) ja säilytysajasta. Muilta osin taitaa tyhjiöpakkaaminen suojata kahvia validisti siinä missä muutkin pussitustottumukset.

Noissa tutkimuksissa on siis tutkittu säilyvyyttä tyyliin: valmistajalta-->kauppaan-->asiakkaalle. Eli sitä millainen ero ennättä syntyä pussin sulkemisen ("tehtaalla") ja avaamisen ("kotona") välillä. Missään en ole nähnyt tietoa siitä miten esimerkiksi toistuva avaus ja tyhjiönti (kotona) vaikuttaa säilyvyyteen puoleen taikka toiseen. Voipi olla että hyöty on aika mitätön.

Järkevässä säilytyksessä pitäisi kyllä pärjätä ihan sillä papujen omalla pussilla kun käsittelee sitä järkevästi. Eli pussi kokoajan suuaukko ylöspäin ja sieltä ottaa sopivalla mitalla papuja (ei "kaadeta" hiilidioksideja pois) ja sitten pussi samantien kiinni. Mikäli avattua pussia ei saa tyhjäksi neljässä viikossa, niin sitten sitä kahvia on tullut ostettua (tai otettua käyttöön) kerralla liikaa.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #88 : Tammikuu 23, 2010, 18:48:23 ip »

Mikäli avattua pussia ei saa tyhjäksi neljässä viikossa, niin sitten sitä kahvia on tullut ostettua (tai otettua käyttöön) kerralla liikaa.

Itse yritän nykyään pitää yhden tai max kaksi 250 gramman kahvipussia auki kerrallaan ja molemmat käytän loppuun yleensä 3-4 päivän sisällä avaamisesta. Tällaisessa käytössä en ole huomannut merkittävää hyötyä (tai haittaa) tuollaisen VacuVin purkin käytöstä. Lisäksi pyrin käyttämään kaikki kahvit kahden viikon kuluessa paahtopäivästä, etenkin espressosekoitukset.

T. Teme
Kirjattu

china

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #89 : Tammikuu 23, 2010, 20:48:42 ip »

Minä kaadan sen 250g hopperiin ja se häviää siitä 3-5 päivässä, enkä olen tässäkään havainnut merkittäviä ongelmia. Pyrin myös siihen, etten käytä kahta viikkoa vanhempaa kahvia. Liika hifistely ei vain innosta. ;)
Kirjattu
Isomac Tea + Compak K3 Touch