Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin säilytys  (Luettu 123699 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #45 : Lokakuu 23, 2008, 08:58:39 ap »

Papuja tulee useampi kilo, mietin miten säilön osan pavuista joita ei aivan heti käytetä, pakastamisesta on jotain juttua täällä mutta miten se todellisuudessa toimii säilyykö pavut miten pitkään hyvinä?

Jos paahtaa itse ja lykkää pavut suunnilleen suoraan paahtimesta pakkaseen, niin sitten se ainakin toimii hyvin. Jos pavut ovat vanhempia niin eiköhän siitä apua ole silloinkin, mitään parempaa menetelmää ei ainakaan ole. Itse pakastan postitse tulleita papuja aika usein ja minusta se on toiminut ihan hyvin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Johanna

  • Vieras
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #46 : Lokakuu 23, 2008, 17:26:57 ip »

Jos paahtaa itse ja lykkää pavut suunnilleen suoraan paahtimesta pakkaseen, niin sitten se ainakin toimii hyvin. Jos pavut ovat vanhempia niin eiköhän siitä apua ole silloinkin, mitään parempaa menetelmää ei ainakaan ole. Itse pakastan postitse tulleita papuja aika usein ja minusta se on toiminut ihan hyvin.

Kotioloissa keinot on tosiaan aika vähissä.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #47 : Marraskuu 03, 2008, 13:23:28 ip »

Sinäänsä mielenkiintoista. Steve/Hasbean kertoo uusimmassa videoblogissaan ettei kahvia kannata säilyttää jääkaapissa ja eikä missään tapauksessa pakastimessa. Kahville isoin uhka on kosteus, jota molemmissa paikoissa riittää.

http://www.inmymug.com/
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #48 : Marraskuu 03, 2008, 14:15:49 ip »


Sinäänsä mielenkiintoista. Steve/Hasbean kertoo uusimmassa videoblogissaan ettei kahvia kannata säilyttää jääkaapissa ja eikä missään tapauksessa pakastimessa. Kahville isoin uhka on kosteus, jota molemmissa paikoissa riittää.

Riittääkö?
Jääkaapin huonoin ominaisuus esim. vihannesten säilyttämiselle on jääkaapissa olevan ilman kuivuus, ei kosteus. Ilmassa oleva kosteus tiivistyy tyylikkäästi jäähdytyselementin pintaan ohueksi jääriitteeksi ja huuhtoutuu pois automaattisulatuksen yhteydessä = lähes jatkuvasti. Jääkaappi on ilman kuivattaja.
Sama koskee pakastinta, kylmää kuivaa ilmaa täynnä. Kosteus jääkokkareina seinissä.

Ja jos jostain sitä kosteutta ilmaan tulisi, miten se kosteus pääsee pilaamaan ilmatiiviisti pakatun kahvin? Sen tiiviin papupakkauksen voi vaikka upottaa vesisaaviin, eikä kosteus pääse pilaamaan kahvia.

On kokonaan eri asia, jos päädytään siihen, että papujen sisällä oleva vähäinen kosteus pilaa jäätyessään kahvin aromin.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #49 : Marraskuu 03, 2008, 14:44:32 ip »

Riittääkö?
Jääkaapin huonoin ominaisuus esim. vihannesten säilyttämiselle on jääkaapissa olevan ilman kuivuus, ei kosteus. Ilmassa oleva kosteus tiivistyy tyylikkäästi jäähdytyselementin pintaan ohueksi jääriitteeksi ja huuhtoutuu pois automaattisulatuksen yhteydessä = lähes jatkuvasti. Jääkaappi on ilman kuivattaja.
Sama koskee pakastinta, kylmää kuivaa ilmaa täynnä. Kosteus jääkokkareina seinissä.

Ja jos jostain sitä kosteutta ilmaan tulisi, miten se kosteus pääsee pilaamaan ilmatiiviisti pakatun kahvin? Sen tiiviin papupakkauksen voi vaikka upottaa vesisaaviin, eikä kosteus pääse pilaamaan kahvia.

Ei kai se kaikki kosteus (jota huoneilmasta jääkaappiin pääsee) kuitenkaan sinne seinälle ensimmäiseksi tiivisty? Ainakin meillä mikä tahansa jääkaappiin laitettu muovipussi on päivän - parin päästä sisältä hieman kostea, mikäli tuota pussia on välillä käytetty ulkona kaapista taikka ei ole ollut kunnolla kiinni. Tiiviin papupakkauksen kanssa ei ole tietystikään ongelmia - mutta ongelmana on siis jo kertaalleen avatut pussit/paketit joita käsitellään välillä huoneilmassa. Eli kun pussin sisältö on jääkaappilämpötilassa ja se avataan hetkeksi huoneilmassa odottelematta että lämpötila tasaantuu niin tällöin pussi haukkaa aina sisäänsä lämmintä ja kosteaa ilmaa joka sitten tiivistyy papuihin ja pussin sisäpintaan. Ei sitä siellä tietysti lainehdi, mutta jokatapauksessa vesi on melkein pahimpia asioita joita kahvilleen voi tarjota ennen uuttamista.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #50 : Marraskuu 03, 2008, 16:48:42 ip »


niin tällöin pussi haukkaa aina sisäänsä lämmintä ja kosteaa ilmaa joka sitten tiivistyy papuihin ja pussin sisäpintaan.

Olemme siis kaikki yksimielisiä siitä, että se onkin tuo huoneilma, joka on lämmintä ja kosteaa? Ei jääkaappi- tai pakastinilma.
Mikä olisi tällöin hyvä ratkaisu säilytykseen? Säilyttäminen kaiken aikaa "lämpimässä ja kosteassa" huoneilmassa?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #51 : Marraskuu 03, 2008, 20:27:11 ip »

Olemme siis kaikki yksimielisiä siitä, että se onkin tuo huoneilma, joka on lämmintä ja kosteaa? Ei jääkaappi- tai pakastinilma.
Mikä olisi tällöin hyvä ratkaisu säilytykseen? Säilyttäminen kaiken aikaa "lämpimässä ja kosteassa" huoneilmassa?

ks. kastepiste. Huoneenlämpöisessä ilmassa pysyy isompi määrä vesihöyryä (vaikka kuutiometrissä) höyrynä kuin jääkaappilämpötilassa. Eli siellä huoneessa on jossain mielessä yhtä "kosteaa" kuin jääkaapissa, mutta jääkaapissa osa höyrystä aina tiivistyy vedeksi pinnoille (jos huoneen ilma oli tarpeeksi kosteaa). Jos se tiivistyy pavun pinnalle vesikalvoksi, niin papu imaisee sen siitä helposti (nesteenä) itseensä jolloin vesi pääsee pavun sisään liuottamaan aromiaineita. Höyry ei "imeydy" käsittääkseni niin helposti. Tai näin ainakin itse ajattelisin asian toimivan - olenko jossain kohtaa ratkaisevasti väärässä?

Paras ratkaisu avaamattomalle paketille on tietysti säilytys mahdollisimman viileässä. Mutta avatun kanssa tulee siis ongelmia - varsinkinkaan kun harva jaksaa paria tuntia odotella (taikka ennakoida) että papujen lämpötila pääsee tasaantumaan huoneenlämpöön ennen avaamista. Toisaalta sitten myös jatkuva lämpötilan vaihtelu (jos sitä jaksaisi aina sen pari tuntia odottaa) nopeuttaa myös vanhenemisreaktioita, mikäli papua pidettäisiin välillä huoneenlämmössä ja sitten taas jääkaappilämmössä.

Pitääpä katsoa tuo video jahka ennättää ja kuunnella miten se kosteus siinä selvitetään. Mutta tiivistettynä siis: minunkin mielestäni sitä kosteutta tulee huoneilmasta, se vain tiivistyy jääkaapissa - avaamaton tiivis paketti jääkaapissa ok - avattu nounou.
Kirjattu

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #52 : Marraskuu 03, 2008, 22:00:00 ip »

Juu, en minäkään tuosta videosta siihen päässyt, että menetelmällä "tiiviöpakkaus pakastimessa, paketti avataan vasta kun sulanut huoneenlämpöön" voisi kahvinsa pilata. Lähinnä järkeily meni siis sitä kautta että "mokaat kumminkin sen tiiviyden kanssa" ja sen takia on järkevämpää pitää huoneenlämmössä.
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 141
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #53 : Marraskuu 04, 2008, 10:14:22 ap »

Pitääpä katsoa tuo video jahka ennättää ja kuunnella miten se kosteus siinä selvitetään. Mutta tiivistettynä siis: minunkin mielestäni sitä kosteutta tulee huoneilmasta, se vain tiivistyy jääkaapissa - avaamaton tiivis paketti jääkaapissa ok - avattu nounou.

Onko normaali avaamaton venttiilipussi riittävän tiivis, jottei sitä tartte kääriä vielä muihin pusseihin? Mitenkä niiden jääkaapissa pyörivien aromien kanssa?
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #54 : Marraskuu 04, 2008, 12:04:43 ip »


Onko normaali avaamaton venttiilipussi riittävän tiivis, jottei sitä tartte kääriä vielä muihin pusseihin? Mitenkä niiden jääkaapissa pyörivien aromien kanssa?

Venttiilin tarkoituksena on päästää papujen puhkumat hiilidioksidit sun muut metaanit ja etaanit pois pussista. Jos näin tapahtuisi tasaisesti, pussissa olisi pienoinen ylipaine. Tällöin kaasujen suunta on pussista poispäin, ei pussiin takaisin. Lisäksi venttiilit ovat "takaiskuventtiileitä", eli laskevat kaasuja vain yhteen suuntaan. Pussi on siten turvallinen säilytysastia.

Käytännössä tilanne tuskin on näin ruusuinen. Kun venttiileitä räiskitään pusseihin tuhansittain, mahtuu joukkoon susiakin. Eikä kahvipussin kyljessä oleva venttiili (tai "venttiili"), taida kovin laadukas hienomekaaninen tekele olla. Mutta, mutta. En ole kovin usein törmännyt vuotavaankaan venttiiliin... En minä niitä enää lisäpusseihin viitsi kääriä.
Kirjattu

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #55 : Marraskuu 04, 2008, 17:14:24 ip »

Sitten tässä on tietysti se että mitä aikajännettä tuossa säilytyksessä tarkoitetaan.

Jos tarkoitetaan ihan päivittäistä säilytystä, jossa otetaan astiasta aina sen verran kuin tarvitaan, niin silloin mies on varmaan oikeassa ettei kannata jäähdyttää - kosteutta tulee vekslatessa väkisin. Mutta sitten taas jos puhutaan siitä että on ostanut kilon pari kahvia ja miettii miten saisi ne säilymään parhaiten esim. viikosta pariin kuukauteen, niin tilanne on toinen. Ehkä?
Kirjattu

Immanuel

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #56 : Helmikuu 13, 2009, 16:12:01 ip »

To Freeze or Not to Freeze

Tällä Home-Baristan "tieteellisellä" kokeella ei paljoa arvoa ole, jos halutaan tietää, kannattaako kahvia pakastaa. Se kertoo korkeintaan, että lyhytaikainen pakastaminen ei ilmeisesti pilaa kahvia. Testattavia eriä olisi pitänyt olla kolme: vastapaahdettu, kaksi kuukautta pakastimessa säilytetty ja kaksi kuukautta huoneenlämmössä säilytetty. En epäile yhtään, etteikö jokainen pakastamista suositteleva erota vastapaahdettua kahvia kaksi kuukautta huoneenlämmössä säilytetystä, mutta siitä huolimatta verrokkiryhmä olisi ilman muuta pitänyt ottaa mukaan kokeeseen. Tällä nyt käytetyllä koejärjestelyllä voidaan osoittaa, että esim. pikkukiviä kannattaa säilyttää pakastimessa.

Mielenkiintoisia ja minusta yllättäviä olivat kokeen sivutulokset: käytetyn pumpun tyyppiä (rotaatio/vibraatio) ja myllyn terien kuluneisuutta ei pysty maistamalla erottamaan.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #57 : Helmikuu 13, 2009, 16:25:45 ip »

Tällä Home-Baristan "tieteellisellä" kokeella ei paljoa arvoa ole, jos halutaan tietää, kannattaako kahvia pakastaa. Se kertoo korkeintaan, että lyhytaikainen pakastaminen ei ilmeisesti pilaa kahvia.

Tarkoitatko siis, että koejärjestelyn olisi pitänyt pystyä todistamaan että: "koehenkilöt jotka erottavat tuoreen ja 2 kuukautta huoneenlämmössä säilytetyn kahvin toisistaan eivät pysty erottamaan tuoretta ja 2 kuukautta pakastettua kahvia toisistaan". Olisihan se tietysti ollut parempi tulos.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Immanuel

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #58 : Helmikuu 13, 2009, 18:07:40 ip »

Tarkoitatko siis, että koejärjestelyn olisi pitänyt pystyä todistamaan että: "koehenkilöt jotka erottavat tuoreen ja 2 kuukautta huoneenlämmössä säilytetyn kahvin toisistaan eivät pysty erottamaan tuoretta ja 2 kuukautta pakastettua kahvia toisistaan". Olisihan se tietysti ollut parempi tulos.

Juuri tämä olisi pitänyt osoittaa, jos tarkoituksena oli vastata kysymykseen, kannattaako papuja pakastaa. Sinä saat sen kuulostamaan hölmöltä pilkunviilaamiselta, mutta mistä me sen voimme tietää että koehenkilöt olisivat pystyneet samanlaisessa koetilanteessa erottamaan vastapaahdetun ja kaksi kuukautta huoneenlämmössä säilytetyn kahvin toisistaan? Tiedän, että useimpien mielestä asia on niin itsestäänselvä, ettei sitä tarvitse ottaa huomioon. Voihan ollakin, että yleensä ne pystytään erottamaan, mutta olisivatko juuri nämä koehenkilöt kuvatulla tavalla tehdyssä kokeessa kyenneet siihen? Ja jos eivät olisi pystyneet, niin olisiko silloin ollut mikään ihme, etteivät he kyenneet erottamaan vastapaahdettua kahvia pakastetusta?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #59 : Helmikuu 13, 2009, 21:42:21 ip »

Voihan ollakin, että yleensä ne pystytään erottamaan, mutta olisivatko juuri nämä koehenkilöt kuvatulla tavalla tehdyssä kokeessa kyenneet siihen? Ja jos eivät olisi pystyneet, niin olisiko silloin ollut mikään ihme, etteivät he kyenneet erottamaan vastapaahdettua kahvia pakastetusta?

Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta ihan oikeasti... entä sitten? Tämä oli nyt tällainen koe ja jokainenhan voi todeta tuon kuvaamasi tilanteen itse. Ostaa tuoretta papua, laittaa osan pakkaseen ja osan huoneenlämpöön. Ostaa sitten uudet tuoreet pavut parin kuukauden jälkeen ja testaa huomaako eroa näiden kolmen välillä. Jos sitten eron huomaa taikka ei huomaa, niin se on kaikenpuolin henkilökohtainen "win/win" tilanne.

Koko koejärjestelyhän sai alkunsa siitä kun foorumeilla esitettiin mielipiteitä pakastamista vastaan - tyyliin "menee pavut hukkaan" jne. ja perustelut tälle olivat mitä olivat. Ken Fox ei ollut tällaista ilmiötä huomannut käyttäessään vuorotellen itse paahtamiaan tuoreita ja pakastettuja papuja. Halusi sitten mielenkiinnosta selvittää asiaa tarkemmin. Lisäksi uskon kyllä että hän erottaa 2kk vanhan huoneenlämmössä säilytetyn ja vastapaahdetun kahvin toisistaan - tai en ainakaan näe hänen home-barista viestiensä ja argumenttiensa pohjalta mitenkään perustelluksi vakavasti epäillä kyseisen henkilön luotettavuutta tässä suhteessa.

Mielenkiintoisia ja minusta yllättäviä olivat kokeen sivutulokset: käytetyn pumpun tyyppiä (rotaatio/vibraatio) ja myllyn terien kuluneisuutta ei pysty maistamalla erottamaan.

Pienimuotoista rotaatiopumppu / oikein säädetyllä OPV:llä varustettu vibrapumppu testiä on tehty itseasiassa aiemminkin (Jim Schulman & Ken Fox) ja samanlaisilla tuloksilla. Terien kuluneisuuden osalta kai kyse oli lähinnä siitä miten usein noita kannattaa oikeasti vaihtaa. Valmistajahan saattaa ilmoittaa terienvaihtoväliksi tyyliin 600kg papua ja sitten kotikäyttäjät ovat vaihdelleet teriä parin vuoden välein peläten tylsiä teriä (minulla tuo 2 vuotta taitaa vastata vajaata 50 kiloa papua). Testin teräthän eivät olleet puhkitylsät vaan "kohtuullisesti kuluneet" (moderate wear).
Kirjattu