Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin säilytys  (Luettu 83233 kertaa)

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 132
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #30 : Syyskuu 20, 2008, 18:40:38 ip »

Onhan niitä, minulla on sellainen. Tosin eivät ne tee läheskään yhtä tyhjää tyhjiötä kuin kaupassa käytettävät laitteet. Jos pavut ovat tuoreita ja päästävät hiilidioksidia, niin venttiilipussi lienee parempi, koska siitä ilma häviää kokonaan.

Ok. Mitäs papuja sitten saa valmiiksi venttiilipussissa? Ja kuinka paljon paremmin ne säilyvät erilailla pakattuihin papuihin verrattuna? Kartoitan tässä vain käytännön vaihtoehtoja, että kannattaako jotakin tiettyä laatua suosia, jos säilyvyys on tärkeä tekijä.
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1992
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #31 : Syyskuu 20, 2008, 21:15:16 ip »

Ok. Mitäs papuja sitten saa valmiiksi venttiilipussissa? Ja kuinka paljon paremmin ne säilyvät erilailla pakattuihin papuihin verrattuna? Kartoitan tässä vain käytännön vaihtoehtoja, että kannattaako jotakin tiettyä laatua suosia, jos säilyvyys on tärkeä tekijä.

No tietenkin tilaamalla saa mitä tahansa papua venttiilipussissa :). Marketeissa en ole nähnyt venttiilipusseja, jotka olisivat uudelleen suljettavissa.
Suomessa ainakin Caffin myyvät pavut toimitetaan venttiilipusseissa ja ne ovat sitä "minigrip" tyyppiä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 132
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #32 : Syyskuu 20, 2008, 22:25:09 ip »

No tietenkin tilaamalla saa mitä tahansa papua venttiilipussissa :).

Ai mistä vaan?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #33 : Syyskuu 21, 2008, 10:34:25 ap »

Ok. Mitäs papuja sitten saa valmiiksi venttiilipussissa? Ja kuinka paljon paremmin ne säilyvät erilailla pakattuihin papuihin verrattuna? Kartoitan tässä vain käytännön vaihtoehtoja, että kannattaako jotakin tiettyä laatua suosia, jos säilyvyys on tärkeä tekijä.

Venttiilipussissa pavut säilyvät varsin hyvin. Aika poikkeuksetta venttiilipussista otetut pavut ovat hyviä - vaikka olisivatkin viettäneet siellä jo pitkän ajan. Kumminkin jos pavut ovat vanhoja niin ne alkavat mennä nopeasti huonoksi kun pussi avataan.

Kaikki "vakavastiotettavat" laatutoimittajat käyttävät venttiilipusseja. Niitä voi myös tilata irtaallaan esimerkiksi HasBeanista.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 132
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #34 : Syyskuu 21, 2008, 10:52:34 ap »

Venttiilipussissa pavut säilyvät varsin hyvin. Aika poikkeuksetta venttiilipussista otetut pavut ovat hyviä - vaikka olisivatkin viettäneet siellä jo pitkän ajan. Kumminkin jos pavut ovat vanhoja niin ne alkavat mennä nopeasti huonoksi kun pussi avataan.

Ok. Eli yhteenvetona: säilyvätkö pavut huoneenlämmössä suljetussa ei-ilmatiiviissä pussissa/purkissa sen kolme-neljä viikkoa, mutta tiiviissä venttiilipussissa kauemmin? Siis siihen asti kunnes pussi avataan. Vai onko tämä maaginen kolme-neljä viikkoa, josta kuulee puhuttavan, laskettu nimenomaan venttiilipusseille?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #35 : Syyskuu 21, 2008, 11:59:57 ap »

Ok. Eli yhteenvetona: säilyvätkö pavut huoneenlämmössä suljetussa ei-ilmatiiviissä pussissa/purkissa sen kolme-neljä viikkoa, mutta tiiviissä venttiilipussissa kauemmin? Siis siihen asti kunnes pussi avataan. Vai onko tämä maaginen kolme-neljä viikkoa, josta kuulee puhuttavan, laskettu nimenomaan venttiilipusseille?

Koko homman idea on siis saada pavut pois kontaktista hapen kanssa. Toinen pointti asiassa on se että vastapaahdetut pavut puskevat itsestään ulos hiilidioksidia. Hiilidioksidi on happea raskaampaa ja siten jos pavut säilötään astiaan/pussiin jossa on papujen yläpuolella riittävästi tilaa, niin hiidioksidi syrjäyttää hapen astian/pussin alaosissa jossa pavut sijaitsevat. Näin pavut "pääsevät" pois happikontaktista (olettaen että siellä on riittävästi "ylätilaa" jonne se happi pääsee poistumaan - eli esim. normaalin minigrip pussin tapauksessa on parempi pitää pussi pysty- kuin vaaka-asennossa).

Tuoreet pavut siis tuottavat hiilidioksidia ja vieläpä aika paljon - noin 7-10 litraa per kilo paahdettua kahvia. Tuon venttiilin tärkein tarkoitus on estää pussia poksahtamasta tuon syntyvän hiilidioksidipaineen johdosta. Mukava sivuvaikutus tällä venttiilillä on että se laskee kaasun virtaamaan pois pussista, jolloin jos pussia säilytetään joko pystyssä taikka vaakasuunnassa venttiili ylöspäin, niin hiilidioksidi puskee pussissa olleen hapen aika tehokkaasti ulos (ja lopuksi sieltä alkaa tulemaan pelkkää hiilidioksidia). Ei-venttiilillisessä pussissa hiilidioksidi työnti hapen pois papujen ympäriltä, mutta ei pois pussista - näin aina kun heiluttelet taikka liikauttelet vähän rajummin tuota ei-venttiilillistä pussia, niin siellä oleva happi pääsee sekoittumaan aina uudestaan papujen kanssa (kunnes sitten taas pikkuhiljaa erkanee yläosiin).

Pavut siis vanhenevat (itsestään) myös ilman hapen vaikutusta - mutta hapen aiheuttamat vanhenemisreaktiot ovat huomattavasti rajumpia. Ja sitten kun joskus avaat sen (venttiili)pussin (vaikka 3 viikon kuluttua paahtamisesta) ja kaadat siitä papuja jauhettavaksi, niin samalla pussista katoaa suuri osa suojaavasta hiilidioksidia pois. Kun nyt uudelleen suljet pussin, niin sinnepä ei sitten enää (juurikaan) ilmesty uutta hiilidioksiidia happea pavuista erottamaan.
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 132
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #36 : Syyskuu 21, 2008, 13:21:04 ip »

Tuohan oli varsin informatiivinen pläjäys, kiitoksia.

Mutta onko silti mahdoton ajatus, että jos vakuumipussi on riittävän vahva, se ei anna papujen puskea itsestään ulos lainkaan hiilidioksidia, vaan tuo kaikki pysyisi papujen sisällä?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #37 : Syyskuu 21, 2008, 16:06:32 ip »

Mutta onko silti mahdoton ajatus, että jos vakuumipussi on riittävän vahva, se ei anna papujen puskea itsestään ulos lainkaan hiilidioksidia, vaan tuo kaikki pysyisi papujen sisällä?

Ei ollenkaan. Tosin tämä riippunee pussiin laitettavien papujen määrästä. Vakuumipussihan pysyy "rytyssä" ulkoisen ilmanpaineen ansioista. Mutta jos pussiin laittaa tarpeeksi papuja, joissa on jokaisessa sisällä tietty hiilidioksidi "ylipaine" niin jossain varmasti kulkee (papujen määrällä) raja että ilmanpaineen puristus saadaan kumottua. Riippuu taas sitten papujen tuoreudesta - eli mitä kauemmaksi paahdosta mennään, niin sitä enemmän (potentiaalista) vastavoimaa katoaa.

Tuossa vakuumipussissahan papu on hieman toisenlaisessa ympäristössä kuin kiinteässä astiassa josta on ilmat vedetty pois. Jos ajattelee asiaa yksinkertaistetusti yhden pavun kannalta, eli yksi papu pussissa ja pussista imetty ilmat pois, niin papuhan ei tämän jälkeen ole periaatteessa tyhjiössä eikä alipaineessa kuten se olisi sellaisessa kiinteässä vakuumiastiassa. Papu ei ole tyhjiössä, koska sen ympärillä on se muovi ja se ei ole alipaineessa sillä tuon muovin kautta siihen kohdistuu suurinpiirtein normaali ilmanpaine. No, kun pussiin laitetaan useita papuja niin tilanne hieman muuttuu, mutta mielestäni siinä pysytään edelleen varsin erilaisissa olosuhteissa verrattuna tyhjiöastiaa (vaikka papuja olisi jo niin paljon etteivät mahdu "yhteen kerrokseen").
Kirjattu

pentti

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #38 : Syyskuu 21, 2008, 17:03:04 ip »

Nyt kun alan itsekin siirtyä kahvipapujen jauhamiseen itse, niin minua on alkanut enemmän kiinnostaa kahvipapujen säilytys (etenkin kun asun täällä hiukan syrjäseudulla, jossa koko kaupungin kaupoissa myytävien eri merkkisten markettiespressokahvipapujenkin määrän voi laskea yhden käden sormilla, joten olen ajatellut tuoda kotiin papuja aina mahdollisilta Helsingin-/Italianreissuilta).

Olen täällä hiukan saanut osviittaa, että avaamattomia pakkauksia voisi säilyttää pakastimessa, onko näin? Ja minkälainen täten on papujen säilyvyys? Entäs avatun kahvipapupaketin säilyvyys, ja kannattaako säilyttää ihan huoneenlämpötilassa?

Saan italiasta tyttäreni tuomana pienpaahtimon paahdettuja papuja joissa on säilyvyysajaksi merkitty 6kk paatopäivästä. Paatimon omistajan neuvo säilytyksestä on, että jos pussia ei ole avattu niin pussin säilytys olisi parasta pakastimessa edellyttää kaiketi,että pussissa on venttiili. Avatun pussin sisältö olisi parasta säilyttää alkuperäisessä pussissa pussia olisi käsiteltävä pystyasennossa ( en tiedä miksi ) ja suljettuna hän säilyttää pussin myllynsä vierellä. Itselaitan avoimen pussin jääkaappiin.

Pentti
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 132
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #39 : Syyskuu 21, 2008, 19:49:53 ip »

Ei ollenkaan. Tosin tämä riippunee pussiin laitettavien papujen määrästä. Vakuumipussihan pysyy "rytyssä" ulkoisen ilmanpaineen ansioista. Mutta jos pussiin laittaa tarpeeksi papuja, joissa on jokaisessa sisällä tietty hiilidioksidi "ylipaine" niin jossain varmasti kulkee (papujen määrällä) raja että ilmanpaineen puristus saadaan kumottua. Riippuu taas sitten papujen tuoreudesta - eli mitä kauemmaksi paahdosta mennään, niin sitä enemmän (potentiaalista) vastavoimaa katoaa.

Tuossa vakuumipussissahan papu on hieman toisenlaisessa ympäristössä kuin kiinteässä astiassa josta on ilmat vedetty pois. Jos ajattelee asiaa yksinkertaistetusti yhden pavun kannalta, eli yksi papu pussissa ja pussista imetty ilmat pois, niin papuhan ei tämän jälkeen ole periaatteessa tyhjiössä eikä alipaineessa kuten se olisi sellaisessa kiinteässä vakuumiastiassa. Papu ei ole tyhjiössä, koska sen ympärillä on se muovi ja se ei ole alipaineessa sillä tuon muovin kautta siihen kohdistuu suurinpiirtein normaali ilmanpaine. No, kun pussiin laitetaan useita papuja niin tilanne hieman muuttuu, mutta mielestäni siinä pysytään edelleen varsin erilaisissa olosuhteissa verrattuna tyhjiöastiaa (vaikka papuja olisi jo niin paljon etteivät mahdu "yhteen kerrokseen").

Hmm... No eikös tämä olisi sitten ihan tavoiteltava tilanne? Eli jos vaikka heti pussin oston jälkeen tai ensimmäisen kerran sen avatessaan laittaa vaikka puolet tai kolmasosan pavuista vakuumipussiin ja avaa vasta kun muut on uutettu? Itsepaahdetuille jotakuinkin samaa käsittelyä.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #40 : Syyskuu 21, 2008, 23:29:00 ip »

Avatun pussin sisältö olisi parasta säilyttää alkuperäisessä pussissa pussia olisi käsiteltävä pystyasennossa ( en tiedä miksi )

Tässä varmaan on ajatuksena se, että näin hiilidioksiidia pysyy paremmin pussissa (pohjalla), eikä happi pääse "valumaan" sinne papujen sekaan niin helposti.

Itselaitan avoimen pussin jääkaappiin.

Tässä on sitten riskinsä - eli kosteus ja jääkaapin muut tuoksut. Kyllähän jääkaapissa on lämpötila viileämpi kuin huoneenlämmössä ja viileämmässä (haitalliset) reaktiot tapahtuvat aina hitaammin - mutta ainakin itse näen nuo kaksi edellä mainittua haittaa suurempana kuin viileämmän säilytyspaikan tuomat edut (kun on siis kyse jo avatusta pussista josta papuja sitten aktiivisesti käytetään). Itselläni tosin avattu pussi kestää käytössä sen keskimääräiset 4 päivää (riippuu vähän koosta: 250g vai 350g) - eli kovin suurta tarvetta eliniän pidentämiselle avaamisen jälkeen ei ole. Kilon pussi kestäisi jo sen verran kauan että sen kanssa tulisi ehkä mietittyä vaihtoehtoista säilytystapaa osalle pussin sisällöstä.

Hmm... No eikös tämä olisi sitten ihan tavoiteltava tilanne? Eli jos vaikka heti pussin oston jälkeen tai ensimmäisen kerran sen avatessaan laittaa vaikka puolet tai kolmasosan pavuista vakuumipussiin ja avaa vasta kun muut on uutettu? Itsepaahdetuille jotakuinkin samaa käsittelyä.

Jep. Tosin tässäkin on sama seikka kuin edellä - riippuu pussin koosta ja kulutuksesta. Esim. tuollaisesta 250 gramman pussista olisi minun aika turha laitta puolia jemmaan kahdeksi päiväksi. Havaittavaa laadullista eroa ei varmasti paljoa tulisi. Mutta jos kulutuksesi on hitaanpuoleista taikka saat jostain papuja reilunkokoisissa pusseissa (vastapaahdettuja) ja omistat tuollaisen (laadukkaan) vakuumilaitteen, niin ainakin itse näkisin tuon "vakumoinnin" pussissa parhaana vaihtoehtona.

Asiasta toiseen: Tuo vakuumipussi on muuten vähän hassu nimi - sehän riippuu ihan sinne tungettavasta tavarasta onko siellä sitten loppujen lopuksi "vakuumi" vaiko ei?
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 132
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #41 : Syyskuu 21, 2008, 23:46:05 ip »

Asiasta toiseen: Tuo vakuumipussi on muuten vähän hassu nimi - sehän riippuu ihan sinne tungettavasta tavarasta onko siellä sitten loppujen lopuksi "vakuumi" vaiko ei?

Paljon mahdollista. Itse en niin hyvin ole fysiikan terminologiasta perillä, että kannattais minusta esimerkkiä ottaa :). Esimerkiksi tyhjiön käsite on mulle ollu aina tosi vaikea käsittää. Miten voi ylipäänsä olla sellainen kolmiulotteinen tila, jossa ei ole - mitään :/?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #42 : Syyskuu 22, 2008, 00:19:22 ap »

Miten voi ylipäänsä olla sellainen kolmiulotteinen tila, jossa ei ole - mitään :/?

Käsittääkseni nykykäsityksen (lähinnä kai kvanttifysiikan) mukaan tällaista ei voikaan olla olemassa - siis paikkaa josta on kaikki materia poissa. Toki on paikkoja jossa sitä on erittäin erittäin vähän.
Kirjattu

pentti

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #43 : Syyskuu 22, 2008, 19:03:57 ip »



Jep. Tosin tässäkin on sama seikka kuin edellä - riippuu pussin koosta ja kulutuksesta. Esim. tuollaisesta 250 gramman pussista olisi minun aika turha laitta puolia jemmaan kahdeksi päiväksi. Havaittavaa laadullista eroa ei varmasti paljoa tulisi. Mutta jos kulutuksesi on hitaanpuoleista taikka saat jostain papuja reilunkokoisissa pusseissa (vastapaahdettuja) ja omistat tuollaisen (laadukkaan) vakuumilaitteen, niin ainakin itse näkisin tuon "vakumoinnin" pussissa parhaana vaihtoehtona.

En huomannut aiemmin sanoa, että laittaessani paahdetut pavut jääkääppiin laitan alkuperäisen pussin ohueen muovipussiin siellä ei pavut pääse kostumaan eikä tuoksut pääse vaikuttamaan papuihin. Tässsä vaihtoehto vakuumi pusseille.....

Pentti
Kirjattu

Johanna

  • Vieras
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #44 : Lokakuu 23, 2008, 00:33:03 ap »

Laitoin tilaukseen eri valmistajien erilaisia kahvipapuja joista kokeilemalla löydän varmaan ne itselle parhaiten maistuvat pavut, tilaukseen meni 250g pakkauksia ja osa 1kg kun pienempiä ei ollut valikoimissa.
Papuja tulee useampi kilo, mietin miten säilön osan pavuista joita ei aivan heti käytetä, pakastamisesta on jotain juttua täällä mutta miten se todellisuudessa toimii säilyykö pavut miten pitkään hyvinä?
Kirjattu