Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin säilytys  (Luettu 120271 kertaa)

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #165 : Heinäkuu 27, 2016, 10:59:59 ap »

Ei kai pussissa juuri ilmaa pitäisi olla? Hiilidioksidia ennemminkin.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #166 : Heinäkuu 27, 2016, 11:03:59 ap »

Ei kai pussissa juuri ilmaa pitäisi olla? Hiilidioksidia ennemminkin.

Eipä paljoakaan. Epätäsmällistä arkikieltä. Kiitos täsmennyksestä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #167 : Marraskuu 30, 2016, 13:25:57 ip »

Noniin, taas on tullut ohjeet siitä, miten kahvia kuuluu säilyttää. Ei tarvitse enää sitäkään internetissä ja foorumeilla pähkäillä: http://www.iltasanomat.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000004886100.html
Myllystähän artikkelista ei taidettu mainita mitään... että valmisjauhatuksella mennään. No, juttu onkin tarkoitettu ns. suurelle yleisölle. Kun kerran ohjeita jaellaan, niin olisihan se mylly nyt hyvä edes ohimennen mainita...

Hauskintahan tuossa on lukea niitä kommentteja artikkeliin. Mielenkiintoisin on heittämällä se, jossa kirjoittaja kertoo ostavansa aina pannujauhatusta ja jauhavansa sen pikku myllyllään suodatinjauhatukseksi. On kuulemma parempaa niin. Mitäh? Miksei sitten samantien osta papuina? Nyt ei kyllä logiikka ihan aukea mulle.  :o

Tai se, joka sanoo että hänellä on kahvit kapseleissa. On kuulemma aina parasta kahvia saatavilla.  ::)

Ja ei se kahvi ilmeisesti jonkun mukaan myöskään muutu puolessa vuodessakaan avatussa paketissa miksikään... Kyllä suomalaisilla on paljon mielipiteitä kahvista. ;D
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 30, 2016, 13:30:16 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #168 : Marraskuu 30, 2016, 16:22:55 ip »


Mielenkiintoisin on heittämällä se, jossa kirjoittaja kertoo ostavansa aina pannujauhatusta ja jauhavansa sen pikku myllyllään suodatinjauhatukseksi. On kuulemma parempaa niin. Mitäh? Miksei sitten samantien osta papuina? Nyt ei kyllä logiikka ihan aukea mulle.  :o


Se voi olla vaikka siinä, että se juhlamokka on papuina sikahintaista verrattuna jauhettuun, mutta eipä se asiaa paljoa mielekkäämmäksi tee.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #169 : Marraskuu 30, 2016, 17:06:19 ip »

Artikkelissa on Larilla jälleen ihan asiaa, kuten niin monesti aiemminkin on saanut vastailla nämä samat, välillä vähän lisääkin.

Mutta kyllä nuo kommentit ovat ihan parasta hupia.
Sama kai se miten säilyttää, jos Saludoa juo.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #170 : Marraskuu 30, 2016, 20:47:29 ip »

Artikkelissa on Larilla jälleen ihan asiaa, kuten niin monesti aiemminkin on saanut vastailla nämä samat, välillä vähän lisääkin.

Joo, ei ohjeissa mitään vikaa (paitsi että myllyä/papuja ei mainittu, mutta sehän saattaa yhtä hyvin olla toimittajan editointia).

Mutta kyllä nuo kommentit ovat ihan parasta hupia.

No nyt sivuilla lukee: kommentointi päättynyt.
Vähän tuli samanlainen fiilis, kun aikoinaan kuuli Monty Pythonin lopettaneen. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #171 : Kesäkuu 06, 2017, 10:07:00 ap »

Hendonin haastattelu kahvin pakastamisesta. Käsittelee myös raakapapujen pakastamista: https://www.thelittleblackcoffeecup.com/blog/cryogenics
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #172 : Kesäkuu 06, 2017, 10:33:40 ap »

Hendonin haastattelu kahvin pakastamisesta. Käsittelee myös raakapapujen pakastamista

No ei muuta kuin Pharos (ottaa drinkin) pakkasen ja kokeilemaan millaista jauhatusta tulee?

Se mikä tavallisia ihmisiä pelottaa näppituntumalla pakastamisessa ei päde niin suuresti kahviin juurikin sen pienen (tai paahdetun kahvin kohdalla olemattoman) vesimäärän takia. Juuri se vesi on se, joka plajolti pakastamisessa aiheuttaa niitä ongelmia.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #173 : Kesäkuu 06, 2017, 19:31:42 ip »

Vierailin Turun Kahvipaahtimossa hakemassa papuja ja kerroin säilyttäväni papupussia pakastimessa. Henkilökunnan viesti oli selkeä: jos kulutat avaamasi pussin, 250g,  viikossa, niin pakastus on turhaa. Ok, tämä voi maun suhteen pitää paikkansa, mutta laitan nyt puolet pakkaseen. Mielestäni pääsen tällä enetelmällä myllyn säädöissä vähemmällä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #174 : Kesäkuu 06, 2017, 20:30:02 ip »


Henkilökunnan viesti oli selkeä: jos kulutat avaamasi pussin, 250g,  viikossa, niin pakastus on turhaa. Ok, tämä voi maun suhteen pitää paikkansa, mutta laitan nyt puolet pakkaseen. Mielestäni pääsen tällä enetelmällä myllyn säädöissä vähemmällä.

Tuossa on vähän se ongelma, että pussin avaaminen ja papujen otto pussista on hyvinkin potentiaalisesti huono juttu maulle. Saavat kunnon happihyppelyn siinä.

Itse pakastan vain avaamattomia pusseja sellaisenaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #175 : Kesäkuu 06, 2017, 21:06:06 ip »

Vierailin Turun Kahvipaahtimossa hakemassa papuja ja kerroin säilyttäväni papupussia pakastimessa. Henkilökunnan viesti oli selkeä: jos kulutat avaamasi pussin, 250g,  viikossa, niin pakastus on turhaa. Ok, tämä voi maun suhteen pitää paikkansa, mutta laitan nyt puolet pakkaseen. Mielestäni pääsen tällä enetelmällä myllyn säädöissä vähemmällä.
Mulla on käsitys, että 250g pussi menee hyvänä joku kuukauden. Tai itselläni ei ole ollut tapana pakastaa, ja joskus juteltiin miten toiset pavut ovat parhaimmillaan 3vko paahdosta. Sit jos pakastaa ne, ni ei enää päde tuo.

IMO pakastamimesta otetut pavut huoneen lämpöön, myös "vanhenevat" nopeammin kuin papu, joka ei ollut pakkasessa.
Toivottavasti sain tämän selitettyä niin kuin tarkoitin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #176 : Kesäkuu 07, 2017, 10:13:08 ap »


IMO pakastamimesta otetut pavut huoneen lämpöön, myös "vanhenevat" nopeammin kuin papu, joka ei ollut pakkasessa.

Mishtähän tämä muuten johtuisi?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #177 : Kesäkuu 07, 2017, 10:22:19 ap »

Vierailin Turun Kahvipaahtimossa hakemassa papuja ja kerroin säilyttäväni papupussia pakastimessa. Henkilökunnan viesti oli selkeä: jos kulutat avaamasi pussin, 250g,  viikossa, niin pakastus on turhaa.

Tästä olen aivan samaa mieltä. Itse yleensä pakastan vain sen verran kahvia, mikä ei kulu n. kahdessa viikossa paahtopäivästä.

Mulla on käsitys, että 250g pussi menee hyvänä joku kuukauden. Tai itselläni ei ole ollut tapana pakastaa, ja joskus juteltiin miten toiset pavut ovat parhaimmillaan 3vko paahdosta. Sit jos pakastaa ne, ni ei enää päde tuo.

Itselläni on sellainen näppituntuma, että tummemmat paahdot kestävät aikaa pidempään. Laatupapujen vaaleampia paahtoja kun jotkut ovat mittailleet, niin ovat päätyneet siihen tulokseen että kahvista uuttuu eniten karkeasti sanoen viikon-kahden jälkeen paahdosta. Se vastaa omia aistihavaintojani melko hyvin. En muista tähän hätään linkkejä näihin, mutta eräs korealainen Pergerin opetuslapsi oli mittaillut muutamaa papua ja tuli siihen tulokseen, että ne kaikki uuttuivat parhaiten 6-11 vuorokauden sisällä paahtopäivästä. Onhan noita kaiketi muitakin, ken jaksaa googlella kaivaa.

On joskus kyllä tullut vastaan papuja, jotka ovat juomakelpoisia jopa espressona kuukauden jälkeenkin ja uuttuvat ihan nätisti normaaleilla myllyn säädöillä. Harvemmin ne kuitenkaan ovat esim. Nordic Approachin papuja. Tosin myönnettäköön, että eipä ole koskaan tainnut käydä niin, että NA:n pavut olisivat seisoneet kuukautta minun keittiössäni.

Joka tapauksessa tarkka kaveri pitää kirjaa siitä, milloin kahvit on paahdettu/pakastettu ja laskee arvoidun optimiajan pakastuslaskurilla. Nyrkkisääntönä (pakastuslaskurin mukaan) kunnon pakastimessa kahvi ikääntyy kahdessa viikossa saman verran kuin vuorokauden aikana normaalissa huoneenlämmössä. Lisätietoja: http://www.ielogical.com/coffee/FrzCalc/FrzCalc.php
 
IMO pakastamimesta otetut pavut huoneen lämpöön, myös "vanhenevat" nopeammin kuin papu, joka ei ollut pakkasessa.

Tämä on mutu, johon usein törmää. Siitä olisi kiinnostavaa saada lisätietoa. Kahvin pakastamiseen on kautta aikain liittynyt ennakkoluuloja, joita pikkuhiljaa on nakerrettu. Monet kahvivaikuttajat ja -harrastajat ovat vuosia väittäneet, että kahvin pakastaminen on turmiollista kahvin maulle. Nyt kun Hendon tutkimusryhmineen on osoittanut, että tietyissä rajoissa kahvin pakastaminen vähintäänkin parantaa kahvin uuttumista, soraäänet ovat vähän vaienneet ja yhtäkkiä se onkin oikea tapa.

En siis väitä, että pakastimesta otettu kahvi ei vanhenisi nopeammin kuin tuore, mutta esitän vahvan epäilyn jo pelkästään siltä pohjalta, että pakastamiseen on kauan suhtauduttu vähätellen, mutta yhtäkkiä asiat kääntyvätkin päälaelleen kun yksi (sinänsä arvostettu) asiantuntija esittää omat tutkimuksensa.

Pakastetun ja pakastamattoman kahvin vertailussa ja tutkimisessa on omat ongelmansa, koska siihen liittyy monia lisämuuttujia. Paahtoerä ei ole sama. Pakastusaika voi ehkä vaikuttaa asiaan. Paaahdon ja pakastamisen välinen aika... jnejnejne...

Oma mutu-tuntumani on, että pakkasesta repäisty kahvi pysyy ihan kunnollisena ainakin sen viikon, joka itselläni suurin piirtein varttikilon tuhoamiseen kuluu. Se riittää minulle. Sama tapahtuu myös pakastamattomalle laatupavulle. Ja muutahan ei kannata ostaa kuin laatupapuja.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #178 : Kesäkuu 07, 2017, 10:23:28 ap »


Oma mutu-tuntumani on, että pakkasesta repäisty kahvi pysyy ihan kunnollisena ainakin sen viikon, joka itselläni suurin piirtein varttikilon tuhoamiseen kuluu. Se riittää minulle.

Samaa mutua ollut. Ei ole ollut ongelmia viikossa-puolessatoista. Eli ei ole oikein kokemusta vertailla, kun eivät ole jääneet pölyttymään.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #179 : Kesäkuu 07, 2017, 10:35:51 ap »

Todettakoon, että taannoin pakkasesta löytämäni sinne puoleksi vuodeksi unohtunut medium-paahtoinen brassipapupussi alkoi osoittaa lieviä väljähtämisen merkkejä alle viikossa. Toki se oli ollut pakkasessa n. 26vkoa, joka vastaa noin kaksi viikkoa vanhaa huoneenlämmössä ollutta kahvia.

Samoin olettaisin käyvän myös yli kaksi viikkoa vanhalle huoneenlämmössä säilytetylle paahdollekin.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E