Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin säilytys  (Luettu 83232 kertaa)

JP

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #15 : Tammikuu 17, 2008, 20:27:01 ip »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Papu ei tosiaan ole juuri sen kovempi suoraan pakkasesta kuin lämpimänäkään, mutta sen öljy on hyhmässä ja vähäinen vesi jääkiteinä. Kun nämä nesteytyvät vasta jauhamisen aikana tai jälkeen, sillä lienee vaikutusta lopputulokseen. Suurin ongelma on kuitenkin kylmiin papuihin kondensoituva vesi. Kahvi menee myllyyn märkänä. Kannattaa siis pyrkiä käsittelemään kahvia huoneenlämpöisenä, mutta hätätilassa pakastekylmääkin voi kyllä käyttää.


Pakastamisesta pisteet täältäkin, mutta tuo suoraan pakastimesta myllyyn kaato on muuten ihan hyvä, paitsi mylly tuntuu sottaantuvan enemmän.
Varmaan tuo kosteus vaikuttaa asiaan.
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1992
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #16 : Tammikuu 18, 2008, 12:03:23 ip »

Mitenkäs noi pavut sitten kannattaa sulattaa? Ilmatiiviissä rasiassa, vai vaikkapa talouspaperin päällä ilman mitään suojaa jolloin ainakin kosteus osittain poistuu?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #17 : Tammikuu 18, 2008, 13:02:36 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Mitenkäs noi pavut sitten kannattaa sulattaa? Ilmatiiviissä rasiassa


Mieluiten siinä samassa ilmatiiviissä rasiassa jossa ne on pakastettu.

Lainaus käyttäjältä: migu2

vai vaikkapa talouspaperin päällä ilman mitään suojaa jolloin ainakin kosteus osittain poistuu?


Siis kun otat kylmät pavut lämpimään ja kosteahkoon huoneilmaan niin ilmassa oleva kosteus tiivistyy pavun pintaan ja imeytyy siitä aika helposti pavun sisään (huokoista kun on). Tämän jälkeen tuon kosteuden poissaaminen pavun sisästä on astetta vaikeampaa (ja hitaampaa) eikä siihen siis "tuulettelu" oikein auta. Ja joka tapauksessa pahin (ja peruuttamaton) vahinko tapahtuu jo siinä vaiheessa kun se vesi pääsee sinne pavun sisään.

Jos papusi ovat jo valmiiksi "huurteisia" pakastimesta otettuna, niin ne on pakastettu väärin (ja tämän hurteen haihduttelu pavun pinnasta ei paljoa enää hyödytä).
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1992
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #18 : Tammikuu 18, 2008, 13:15:11 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Lainaus käyttäjältä: migu2
Mitenkäs noi pavut sitten kannattaa sulattaa? Ilmatiiviissä rasiassa


Mieluiten siinä samassa ilmatiiviissä rasiassa jossa ne on pakastettu.


Täytyisi sitten vaan löytää tarpeeksi pieniä ilma/hajutiiviitä rasioita jostain. Tai sitten hommata semmoinen vakuumipussipakkaushärpäke jolla saa ainakin pussit tiiviiksi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #19 : Tammikuu 18, 2008, 13:28:25 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Mitenkäs noi pavut sitten kannattaa sulattaa? Ilmatiiviissä rasiassa, vai vaikkapa talouspaperin päällä ilman mitään suojaa jolloin ainakin kosteus osittain poistuu?


Raotat vain pikkasen sitä pakasterasian kantta, silloin kun otat pavut sulamaan. Näin papuihin kondensoituva kosteus haihtuu äkkiä. Huoneilman kosteusprosentti on näin lämmityskautena niin pieni, ettei pavut sitä kosteutta itseensä vedä..


Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #20 : Tammikuu 18, 2008, 14:18:15 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2

Täytyisi sitten vaan löytää tarpeeksi pieniä ilma/hajutiiviitä rasioita jostain. Tai sitten hommata semmoinen vakuumipussipakkaushärpäke jolla saa ainakin pussit tiiviiksi.


Niin, tämä tietysti riippuu siitä miten pieniä eriä aikoo pakastaa.

Mielestäni on turhaa alkaa kuitenkin joka shottia (14-16g) ottamaan erikseen pakkasesta. Itselläni semmoinen 250 grammaa kestää noin neljä päivää - joten jos itse olisin pakastamassa niin laittaisin minimissään 125 gramman pakkauksiin ja sitten aina yksi pakkaus kerralla käyttöön. Tuo 125g satsi siis kestäisi sen kaksi päivää ja jos tuote oli pakastettaessa tuoretta, niin tuon kahden päivän aikana ei oleellista heikkenemistä pitäisi kyllä tapahtua. Jos tuote ei taas ollut tuoretta pakastettaessa, niin ei se enää siitä kovin paljoa "huonommaksi" tuon kahden päivän aikana voine mennä...

Kannattaa katsastella kaupan hyllyiltä vaikka niitä lasisia hillopurkkeja joissa on semmoinen kumitiiviste ja metallinen "kannen kiinnitin" (ts. "vanhan ajan hillopurkkeja"). Näitä löytyy aika pienikokoisinakin. Eivät maksa hirveästi, ovat helppoja pestä ja puhdistaa ja lisäksi kestäviä.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1481
    • ristretto.fi
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #21 : Tammikuu 18, 2008, 18:44:23 ip »

Tällainen olisi mielestäni harkitsemisen arvoinen vaihtoehto jos kahvia on pakko säilyttää pakkasessa tai jääkaapissa. Koska kahvin saa tällä härvelillä vakuumiin, niin kosteus ja huurreongelmatkin vähenevät - etenkin kun vakuumin avaa vasta kun kahvi on huoneen lämpöistä...

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #22 : Tammikuu 18, 2008, 20:52:40 ip »

Meillä on vastaava vehje, mutta luulin että kahvin viimeisetkin aromit karkaavat jos sen vetäisee vakuumiksi. Mutta jos kerran suosittelet, niin kokeillaan sitten.

Sitten tulee mieleen että jos papu kerran viihtyy tyhjiössä niin eikö sellaista säilytysmuotoa kannata tarjota huoneenlämmössäkin? tuoko pakkanen enää yhtä paljon lisäarvoa?

Itse olen joskus varttikiloja pakastanut minigrip-pussissa tai vastaavassa. Tuntuisi olevan ihan ilmatiivis, eivätkä sipulin tai kalan aromit ole bouqueta rikastuttaneet.
Kirjattu
Hirvi

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1481
    • ristretto.fi
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #23 : Tammikuu 18, 2008, 22:09:23 ip »

Vakuumin ideana on se, ettei kahvi ole alttiina hapelle. Hapettomassa tilassa nuo öljyt eivät härskiinny (ainakaan yhtä nopeasti).

Alhaisempi lämpötila, siis minun ymmärtääkseni, puolestaan hidastaa hiilidioksidin poistumista vastapaahdetusta kahvista ja tämä puolestaan edesauttaa esim kahvissa olevien karamelisoituneiden sokerien säilymistä.

Kahvi siis pitäisi saada hapettomaan, viileään, pimeeän ja kuivaan tilaan mahdollisimman pian paahtamisen jälkeen. Tuosta linkkaamastani vempaimesta pitäisi vielä tsekata päästääkö se kaasuja ulos (ilman että korkki poksahtaa pois paikoiltaan) ja kestääkö se pakastinta (no, jääkaappia ainakin).

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #24 : Tammikuu 18, 2008, 23:03:31 ip »

Lainaus käyttäjältä: Teme
Vakuumin ideana on se, ettei kahvi ole alttiina hapelle.


Vakuumirasioita koskien olen itse törmännyt lähinnä semmoiseen kritiikkiin, että kun tuonne rasian sisään muodostuu alipaine ilman pois imemisen yhteydessä (astian seinämät eivät anna periksi ja "kääriydy" papujen ympärille kuten esim. vakuumipussi tekee - eli sinne jää siis papujen ympärille "alipaineista" tilaa), niin tällöin (tuoreiden) papujen sisäinen "hiilidioksidipaine" alkaa puskea hiilidioksiidia nopeammin ulos pavuista. Tämä lisääntynyt hiilidioksidin poistumisnopeus sitten toisi myös aromiaineita ja öljyjä normaalia nopeammin pavun sisältä pintaosiin (eli papu jollain tavalla ikääntyisi nopeammin - mutta ei tietysti härskiintyisi ilman puuttuessa). Tosin jos rasia on täysi ja sitä ilmaa ei siellä alunperin kovin paljoa ole, niin tilanne varmaan stabilisioituu nopeasti. Mutta jos vaikka 1 kilon vetävään säiliöön laittaa sen 250g kahvia ja imee siitä ilmat pois niin tilanne saattaa olla jo astetta "heikompi", varsinkin jos tuota rasiaa sitten availee toistuvasti (jolloin myös papuja suojannut hiilidioksidi tulee imettyä pois).
Kirjattu

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #25 : Tammikuu 19, 2008, 21:15:40 ip »

Voisiko siis tähän astisten tiedonpalasten perusteella päätellä että tyhjiö ei ole hyvä paikka säilyttää papuja huoneenlämmössä, mutta tyhjiörasian papuineen voisi ensin pakastaa ja sitten imaista tyhjäksi. VAstaavasti se voisi rauhassa lämmetä huoneenlämpöön ennen kuin päästää ilman purkkiin takaisin.

Joutuu koepakastamaan pienen erän jossain vaiheessa. Ikävä kyllä maku ei ole niin tarkka että huomaisin eron, mutta ehkä cremasta voi päätellä jotain.

hirwi
Kirjattu
Hirvi

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #26 : Tammikuu 19, 2008, 22:06:15 ip »

Niin, jos sen tyhjiön imaisee sinne kun pavut ovat jäässä/jähmeitä niin silloin voisi kuvitella että öljyt ja muut aromiaineet tulisivat sieltä pavun sisältä nihkeämmin ulos vaikka hiilidioksidia sieltä edelleenkin "erittyisi" (hiilidioksiidihan jäätyy vasta jossain -78 asteen tuntumassa jolloin se härmistyy suoraan kaasusta jääksi, nestemäisenä sitä ei tapaa kuin yli 5 bar paineessa)
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1481
    • ristretto.fi
Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #27 : Tammikuu 22, 2008, 11:03:05 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Vakuumirasioita koskien olen itse törmännyt lähinnä semmoiseen kritiikkiin, että kun tuonne rasian sisään muodostuu alipaine ilman pois imemisen yhteydessä (astian seinämät eivät anna periksi ja "kääriydy" papujen ympärille kuten esim. vakuumipussi tekee - eli sinne jää siis papujen ympärille "alipaineista" tilaa), niin tällöin (tuoreiden) papujen sisäinen "hiilidioksidipaine" alkaa puskea hiilidioksiidia nopeammin ulos pavuista. Tämä lisääntynyt hiilidioksidin poistumisnopeus sitten toisi myös aromiaineita ja öljyjä normaalia nopeammin pavun sisältä pintaosiin (eli papu jollain tavalla ikääntyisi nopeammin - mutta ei tietysti härskiintyisi ilman puuttuessa). Tosin jos rasia on täysi ja sitä ilmaa ei siellä alunperin kovin paljoa ole, niin tilanne varmaan stabilisioituu nopeasti. Mutta jos vaikka 1 kilon vetävään säiliöön laittaa sen 250g kahvia ja imee siitä ilmat pois niin tilanne saattaa olla jo astetta "heikompi", varsinkin jos tuota rasiaa sitten availee toistuvasti (jolloin myös papuja suojannut hiilidioksidi tulee imettyä pois).
Hyvä pointti. Noita vacuvin -tuotteita on tullut käytettyä viinin kanssa (kahvia kun ei ole ollut tarvetta säilöä) ja alipaineen syntymisen tuntee kun pumppaamiseen tarvittava voima alkaa kasvamaan. Eli näitäkin pitää oppia käyttämään.

Olen samaa mieltä ettei litran vetoiseen astiaan kannata 250 grammaa kahvia laittaa. Jos tuollainen vakuumipussi laadukkaalla yksitieventtiilillä (+sopiva pumppu) löytyy, niin se lienee vieläkin parempi ratkaisu.

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 132
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #28 : Syyskuu 20, 2008, 16:15:04 ip »

Vakuumirasioita koskien olen itse törmännyt lähinnä semmoiseen kritiikkiin, että kun tuonne rasian sisään muodostuu alipaine ilman pois imemisen yhteydessä (astian seinämät eivät anna periksi ja "kääriydy" papujen ympärille kuten esim. vakuumipussi tekee - eli sinne jää siis papujen ympärille "alipaineista" tilaa), niin tällöin (tuoreiden) papujen sisäinen "hiilidioksidipaine" alkaa puskea hiilidioksiidia nopeammin ulos pavuista.

No eikös kellään ole sitten sellaista vakuumipakkaajaa, joka käärisi pakkauksen papujen ympärille? Siis jotain vakuumipussittajaa. Mahtaako niitä kotikäyttöön ollakaan, en tiedä, mutta äkkiseltään ajattelis, että nehän suojelis papuja jo melkein kaikelta pahalta.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Vast:Kahvin säilytys
« Vastaus #29 : Syyskuu 20, 2008, 17:51:49 ip »

No eikös kellään ole sitten sellaista vakuumipakkaajaa, joka käärisi pakkauksen papujen ympärille? Siis jotain vakuumipussittajaa. Mahtaako niitä kotikäyttöön ollakaan, en tiedä, mutta äkkiseltään ajattelis, että nehän suojelis papuja jo melkein kaikelta pahalta.

Onhan niitä, minulla on sellainen. Tosin eivät ne tee läheskään yhtä tyhjää tyhjiötä kuin kaupassa käytettävät laitteet. Jos pavut ovat tuoreita ja päästävät hiilidioksidia, niin venttiilipussi lienee parempi, koska siitä ilma häviää kokonaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)