Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kuluneet terät  (Luettu 1910 kertaa)

Mighty

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Kuluneet terät
« : Marraskuu 26, 2007, 16:45:28 ip »

Millaisia oireita espresson valmistuksessa aiheutuu kuluneista teristä?
Kirjattu
SL 70 & Scala

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1474
    • ristretto.fi
Kuluneet terät
« Vastaus #1 : Marraskuu 26, 2007, 19:46:51 ip »

Lainaus käyttäjältä: Mighty
Millaisia oireita espresson valmistuksessa aiheutuu kuluneista teristä?

Näin äkkiseltään tulee mieleen:

1 - mylly jauhaa hitaammin kuin ennen (kuluneiden terien "leikkaava" pinta-ala on pienentynyt)
2 - joudut käyttämään hienompaa jauhatusta kuin ennen kunnollisen shotin/uuton aikaansaamiseksi
3 - tasaisen uuton saavuttaminen vaikeutuu, jauhatusjälki on epätasaisempi
4 - mylly menee tukkoon aikaisempaa helpommin (koska joudut käyttämään hienompaa jauhausta)
5 - mylly tuottaa pölyä aikaisempaa enemmän
6- kahvi maistuu karvaammalle kuin aikaisemmin (se huonompi jauhatus...)

Tuota epätasaisempaa jauhatusta ja suurempaa kahvipölyn määrää on toki vaikea arvioida silmämääräisesti.

Ennen terien vaihtoa kannattaa kokeilla puhdistaa vanhat terät kunnolla. On myös aina hyvä olla tuoreet terät varalla (jos kahvin seassa tai muuten myllyyn eksyy esim kivi tjms, joka pilaa käytössä olevat terät). Kun vanhoja teriä putsaa, niin samallahan niitä voi sormituntumalla vertailla uusiin. Jos vanhat tuntuvat puhdistuksen jälkeenkin paljon uusia tylsemmiltä (ja noita muitakin oireita on esiintynyt), niin terien vaihto voi olla paikallaan.

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Kuluneet terät
« Vastaus #2 : Marraskuu 27, 2007, 00:05:19 ap »

Lainaus käyttäjältä: Teme

Kun vanhoja teriä putsaa, niin samallahan niitä voi sormituntumalla vertailla uusiin. Jos vanhat tuntuvat puhdistuksen jälkeenkin paljon uusia tylsemmiltä (ja noita muitakin oireita on esiintynyt), niin terien vaihto voi olla paikallaan.
T. Teme


Jeps, uudet terät voivat olla tosi teräviä. Jos ei nyt haavaa sormeensa saa, niin kyllä muutama nahansuikale peukalosta irtoaa, testattu on  :)

Tuohon Temen listaa lisäisin vielä muutaman huomion:
1. kohdasta johtuen toinen kohta voi käyttäytyä myös päinvastoin. Eli jauhatussäätö voi olla vanhoilla terillä yllättävän karkeallakin, johtuen juuri papujen hitaasta läpimenosta ja osan jauhautumisesta liian tomuksi. Uudet terät leikkaavat paremmin, nopeampi papujen läpimeno ja terien nollakohdan ja jauhatuskarkeuden säätöväli voi siis tällöin olla lyhyempi kuin ennen.

Ja shotin mausta kyllä eroittaa, milloin on aika vaihtaa vanhat terät uusiin.  Jos vanhoilla terillä eri pavut alkavat muistuttamaan maussa toisiaan (liian suklaisia, "maan/turpeen" makua shotissa, sokeriton) pitäisin terien vaihtoa tarpeellisena.


 
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600