Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Nespresso?  (Luettu 41337 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nespresso?
« Vastaus #30 : Toukokuu 13, 2009, 18:41:24 ip »

Podissa on "tuuletettua" kahvia pakattu tiukkaan ilmatiiviiseen pakettiin.

Miksi se muuten pitäisi tuulettaa? Minusta 7g kahvimäärään sitoutunut hiilidioksidi ei aiheuttane mitenkään valtavaa painetta - mikäli aiheuttaisi niin silloin puolenkilon tuulettamattomat valmiiksijauhetut paketit luokiteltaisiin varmaan jo viuhkamiinoiksi.

Kone kuitenkin pukkaa creman, mitenköhän se tapahtuu?

Tuotettaneen "purskuttelemalla" valmiiksi uutettua nestettä jollain sopivalla metodilla - vastannee painekahvojen tapaa.

Uuttoaika on kyllä ihan ok, sillä 20-25 sekunnissa saa mukiin 30-40 milliä juomaa.

Nyt ei voi tietää onko nespressossa tuo uuttoaika tuollainen vain siitä syystä että kuluttaja olettaa sen olevan tällainen. Eli voi olla hyvinkin säädetty keinotekoisesti noin. Mistä sitä tiettää jos vaikka puoliksi lyhyemmällä uuttoajalla olisi mahdollista saada vastaava nespressojuoma - prosessihan poikkeaa espressouutosta merkittävästi.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nespresso?
« Vastaus #31 : Toukokuu 13, 2009, 20:45:23 ip »

Nyt ei voi tietää onko nespressossa tuo uuttoaika tuollainen vain siitä syystä että kuluttaja olettaa sen olevan tällainen. Eli voi olla hyvinkin säädetty keinotekoisesti noin. Mistä sitä tiettää jos vaikka puoliksi lyhyemmällä uuttoajalla olisi mahdollista saada vastaava nespressojuoma - prosessihan poikkeaa espressouutosta merkittävästi.

Uuttoajan voi säätää ihan niinkuin itse haluaa. Laite toimii periaatteessa niinkuin tavallinen espressokeitin. Jauheen sijasta kahvassa on kapseli. Kokeilin eri uuttoaikoja ja lyhyemmellä uutolla toki juomasta tuli tuhdimpaa (parempaa?).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nespresso?
« Vastaus #32 : Toukokuu 13, 2009, 20:50:55 ip »

Uuttoajan voi säätää ihan niinkuin itse haluaa.

Saako sen siis valuttamaan kahvin hitaammin/nopeammin?

Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nespresso?
« Vastaus #33 : Toukokuu 14, 2009, 09:13:14 ap »

Saako sen siis valuttamaan kahvin hitaammin/nopeammin?


Eipä ainakaan tuunaamatta :). Laitteen äänestä päätellen jonkinlainen opv tai vastaava koneen sisällä voisi jopa ollakin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nespresso?
« Vastaus #34 : Toukokuu 14, 2009, 10:16:44 ap »

Eipä ainakaan tuunaamatta :). Laitteen äänestä päätellen jonkinlainen opv tai vastaava koneen sisällä voisi jopa ollakin.

Eli uuttoaika "säätyy" katkaisemalla uutto aiemmin tai myöhemmin. Tällöinhän se ei siis varsinaisesti säädy mihinkään - normaalistihan uuttojan säätäminen ymmärretään niin että sama määrä kahvia on mahdollista uuttaa eri ajassa - esim. 30ml 20,25 tai 30 sekunnissa (jauhatusta/annosta säätämällä).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nespresso?
« Vastaus #35 : Toukokuu 14, 2009, 10:55:54 ap »

Eli uuttoaika "säätyy" katkaisemalla uutto aiemmin tai myöhemmin. Tällöinhän se ei siis varsinaisesti säädy mihinkään - normaalistihan uuttojan säätäminen ymmärretään niin että sama määrä kahvia on mahdollista uuttaa eri ajassa - esim. 30ml 20,25 tai 30 sekunnissa (jauhatusta/annosta säätämällä).

Aivan... No kuitenkin mukiin tulevan kahvin määrän pystyy sentään säätämään :).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Nespresso?
« Vastaus #36 : Toukokuu 14, 2009, 11:15:53 ap »

Miksi se muuten pitäisi tuulettaa? Minusta 7g kahvimäärään sitoutunut hiilidioksidi ei aiheuttane mitenkään valtavaa painetta - mikäli aiheuttaisi niin silloin puolenkilon tuulettamattomat valmiiksijauhetut paketit luokiteltaisiin varmaan jo viuhkamiinoiksi.

Jos juuri jauhettu kahvi pakataan tiukkaan foliokapseliin, niin eihän se olisi enää kovin tiukka joidenkin minuuttien jälkeen? Sama juttu kuin tiiliskivikahvin kanssa.

Tuotettaneen "purskuttelemalla" valmiiksi uutettua nestettä jollain sopivalla metodilla - vastannee painekahvojen tapaa.

Niin voisi kuvitella, mutta tietääkö joku tarkemmin? Meinaan että voisiko olla että crema syntyy jopa aidosti. Kapseli on muodoltaan muistikuvieni mukaan niin paksu, että sellainen kahvikakku ei soveltuisi normaaliin espressokäyttöön. Mutta voisiko olla, että valmiiksi jauhetulla paksu podi toimisi paremmin?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Nespresso?
« Vastaus #37 : Toukokuu 14, 2009, 17:46:39 ip »

Mä olin juuri kolme päivää hommissa eräässä vilkkaassa studiossa, jossa oli tuollainen Nespresso Pro kovassa käytössä (Pro-mallin kapsulit ovat niitä ufon muotoisia ja tiettävästi parempia).

Nespressoa tuli itsekin juotua toistakymmentä kuppia.

Omassa henkilökohtaisessa skaalassani Nespresso sijoittui luontevasti omalle paikalleen täysin juomakelvottoman "työpaikka-termoskannu-kultakatriinan" ja asiaan vihkiytyneen baristan pavuista huolella valmistaman espresson väliin. Ja helppokäyttöisyytensä vuoksi puolustaa hyvin paikkaansa työpaikka-laitteena ja varmasti monissa kodeissakin.

Kone puhdisteli välillä itse itseään laskemalla vettä läpi ja vanhojen podikuorien pois siivoaminen ja muut ylläpitotoimet oli helppoja ja kaikki ohikulkijat osasivat (tai oppivat minuutissa) käyttämään sitä ja kahvi näytti maistuvan.

Nespresso-laitteen vieressä oli sellainen erillinen maitovaahto-automaatti-härpäke, josta sai napin painalluksella jotain maitovaahdon tapaista. Sen tuotoksiin ei tehnyt mieli koskea, kun on päässyt mikrovaahdon makuun, mutta hyvin nekin näytti porukoille maistuvan :)

Otin muuten pari Nespresso kapsulia taskuun ja halkaisin juuri yhden. Sisältä löytyi 7 grammaa sellaista melko karkeaa kahvipurua tiukahkoon pakattuna. En ole ikinä käyttänyt valmiiksi jauhettua espressoa, mutta tämä voisi ehkä olla aika lähellä sellaista. Karkeampaa kuin omasta myllystä tuleva, mutta hienompaa kuin suodatinjauhatus..? Voin ottaa kuvan jos kiinnostaa?




Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nespresso?
« Vastaus #38 : Toukokuu 15, 2009, 20:52:29 ip »

Jos juuri jauhettu kahvi pakataan tiukkaan foliokapseliin, niin eihän se olisi enää kovin tiukka joidenkin minuuttien jälkeen? Sama juttu kuin tiiliskivikahvin kanssa.

Nespressohan pakataan kai tällaisiin kapseleihin? Tuollainenhan muuttu vain tiukemmaksi jahka hiilidioksidia vapautuu. Tilanne on siis täysin erilainen kuin noissa tiiliskivissä. Eihän (käsittääkseni) noita tiilisikivikahvejakaan tarvitse täysin hiilidioksidittomiksi tuulettaa, riittää että lähtee vain suurin "potku" pois ja tämä tapahtuu jauhetussa kahvissa varsin nopeasti. Tiiliskivihän pysyy tiiliskivenä (puhutaan siis kahvipaketeista) ilmanpaineen ansiosta. Mikäli sisältä ei löydy tarpeeksi vastapainetta niin tiiliskivi säilyttää muotonsa.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Nespresso?
« Vastaus #39 : Toukokuu 18, 2009, 10:21:47 ap »

Nespressohan pakataan kai tällaisiin kapseleihin? Tuollainenhan muuttu vain tiukemmaksi jahka hiilidioksidia vapautuu. Tilanne on siis täysin erilainen kuin noissa tiiliskivissä.

En nyt ihan täysin ymmärrä. Koitin vähän surffailla, mutta en löytänyt kuvausta miten kapselit täytetään. Tarkoitatko että niihin jauhetaan kahvi suoraan sisään ja kapseli on sen verran jämäkkä että hiilidioksidin synnyttämä paine ei haittaa?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nespresso?
« Vastaus #40 : Toukokuu 18, 2009, 10:35:25 ap »

En nyt ihan täysin ymmärrä. Koitin vähän surffailla, mutta en löytänyt kuvausta miten kapselit täytetään. Tarkoitatko että niihin jauhetaan kahvi suoraan sisään ja kapseli on sen verran jämäkkä että hiilidioksidin synnyttämä paine ei haittaa?

Milloin tuo paine siis haittaisi? Toisin sanoen kuinka paljon siellä pitäisi olla hiilidioksidia jotta sen aihettama kaasunpaine rikkoisi mitään?

Kilosta paahdettua kahvia irtoaa siis hiilidioksidia 7-10 litraa josta voi laskeskella 7g jauheen tuottavan korkeintaan 50-70 millilitraa hiilidioksidikaasua. Eli jos noista kapseleista on pakkausvaiheessa imaistu pikkaisenkin ilmaa pihalle, niin en oikein näe miten tuommoinen hiilidioksidimäärä voisi aiheuttaa ongelmia. (?)
Kirjattu