Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Crema  (Luettu 40291 kertaa)

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vast:Crema
« Vastaus #15 : Helmikuu 20, 2008, 15:44:34 ip »

Lainaus
Periaatteessa ton nykyisen Soliksen kahvan voisi kyllä muuttaa nakuksi. Sopivaa viikonloppuproggista siis tiedossa . Ja uuden saa sitten tilalle tosiaan 25 eurolla.


Vielä nakuiluprojektiin vinkkiä:

Kun on saanut aihiosta pohjakalut rapsittua pois, sen jäykkyys on sitten samaa luokkaa kuin messinkiputkella. Eli jos laittaa kiinni vaikka hiontaa varten ruuvipenkkiin, kannattaa sorvata sopiva sisäholkki pitämään profiili pyöreänä. Muuttaa muotoa HELPOSTI.
Jaa mistäkö tiedän..

No pienet muodonmuutokset korjautuvat kun laittaa filtterin paikalleen.

Varsinaiselle kahvaosalle on jenka siinä filtterinreiän sisäreunassa; jätin varmuudeksi muutaman millin siihen ainevahvuutta sisäpuolelle että kestää lyödä kakut roskikseen.

Tarkistin tuon hinnan sähköpostilokistani ja näytti olevan tasan 25e.

Paras työkalu nakukahvahommiin kotona voisi olla sellainen raspiroope. Itse otin ensin reikiä täyteen pylväsporalla ja loput snurralla kartioterällä.

Vielä huomiona nakukahvoista yleensä: Johtuisikohan tuo ajoittainen roiskiminen siitä kiertojäykkyyden vähyydestä kun kahvassa ei ole enää muuta poikittaistukea kuin filtteri?
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Crema
« Vastaus #16 : Helmikuu 20, 2008, 18:57:37 ip »

Lainaus käyttäjältä: waltu

Vielä huomiona nakukahvoista yleensä: Johtuisikohan tuo ajoittainen roiskiminen siitä kiertojäykkyyden vähyydestä kun kahvassa ei ole enää muuta poikittaistukea kuin filtteri?


Riippuu vähän millaisesta koneesta ja kahvasta on kyse. Esim. keskiverto E61 kahva painaa sen puoli kiloa ja tuommoisesta nakukahvaversio vielä kuitenkin lähemmäs 400 grammaa (ainakin omani) ja saa kyllä käyttää todella paljon voimaa jos meinaa tuota saada muotoaan muuttamaan millään tavalla. Tämmöisessä möhkäleessä sen pohjaosan poisto ei siis paljoa kahvan jäykkyyttä hetkauta.

"Hintelämmissä" kahvoissa tuolla pohjalla voi jo ehkä olla merkitystä siinä miten tukevasti kahvalla saa kiilattua filtterin siihen grupon tiivisteeseen kiinni. Tämmöisissä voisi olla ehkä syytä tosiaan miettiä jonkinlaista "vahvikerengasta" siihen ympärille, tms.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Crema
« Vastaus #17 : Helmikuu 21, 2008, 09:47:35 ap »

Taistelut sinkulla ja huonolla tampperilla jatkuvat...
En tiedä johtuiko tulevasta kuunpimennyksestä, vai mistä mutta shotit paranivat eilen huomattavasti tuolla Weissin distribuutiolla  :D. Piti vielä sitä uudestaan kokeilla ja pyöritellä puruja enemmän. Tamppaustekniikkaakin muutin hieman. Crema muuttui ruskeammaksi ja sitä tuli varmaan 2-3 kertaa enemmän.
Jännä homma että jauhatuskarkeutta jouduin säätämään karkeammalle. Muutoin ei tullut enää vesi filtteristä läpi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Crema
« Vastaus #18 : Helmikuu 21, 2008, 10:03:54 ap »

Lainaus käyttäjältä: migu2

Jännä homma että jauhatuskarkeutta jouduin säätämään karkeammalle. Muutoin ei tullut enää vesi filtteristä läpi.


Tämä viittaa juuri siihen (kuten tuolla aiemmin epäilinkin) että se vesi tuli sieltä kanavoimalla reunoja pitkin. Tuon "weissaamisen" ja huolelllisemman tamppaamisen jälkeen ne reunat pysyi sitten paremmin kiinni eikä vesi päässyt sieltä enää "luistamaan". Eli parannus tuossa annostelu ja tamppaustekniikassa osoitti että jauhatus olikin aiemmin liian hienolla.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Crema
« Vastaus #19 : Helmikuu 21, 2008, 10:44:48 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Tämä viittaa juuri siihen (kuten tuolla aiemmin epäilinkin) että se vesi tuli sieltä kanavoimalla reunoja pitkin. Tuon "weissaamisen" ja huolelllisemman tamppaamisen jälkeen ne reunat pysyi sitten paremmin kiinni eikä vesi päässyt sieltä enää "luistamaan". Eli parannus tuossa annostelu ja tamppaustekniikassa osoitti että jauhatus olikin aiemmin liian hienolla.


Tänään pitäisi tulla parempi tampperi ja tuplafiltteri. Katsotaan millaisiin säätöihin sitten päästään.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Crema
« Vastaus #20 : Helmikuu 21, 2008, 20:20:01 ip »

Epätoivo iskee... tuplafiltterillä koko paletti meni ihan sekaisin. Eipä tule edes cremaa enää. Vesi ikäänkuin imeytyisi filtteriin ja sitten posahtaa paineella läpi muutamassa sekunnissa. Yritin vaihdella jauhatusta mutta eipä auttanut. Yhteen shottiin tuli cremaa mutta maku oli aika karmean tervaisa. Annostelu tuntuu olevan vaikeata. Filtteri jää liian täyteen jos sormella pyykäisee pinnan suoraksi ja siitä sitten aloittaa tamppaamisen.

Uudessa tampperissa ei olekaan suora pohja, vaan kaareva. Onkos tällä nyt sitten suuri merkitys?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Crema
« Vastaus #21 : Helmikuu 21, 2008, 20:48:16 ip »

 :shock:

No jopas.


Kokeileppa niin ettet laita sitä tuplafiltteriä täyteen vaan jätät sen vajaaksi. Hoida kahvin tasoittelu sillä weissillä - sillä pitäisi tulla kyllä tarpeeksi tasaista. Sitten kun olet tampannut niin tee testi: kahva koneeseen ja samantien pois. Kakussa ei saisi olla mitään jälkeä. Jos jää jälki niin on vieläkin liikaa kahvia.

Kokemuksistasi tulee seuraava skenaario itselleni mieleen: kahvia on filtterissä liikaa ja se on hyvin tuoretta (kuten kuuluukin). Kun vesi sitten iskeytyy puruihin niin purut turpoavat voimakkaasti ja nyt kun niillä ei ole käytännössä yhtään tilaa laajeta niin ne ottavat kiinni suihkusihtiin ja tämä turpoaminen aiheuttaa jopa kahvikakun lisätiivistymistä siellä filtterissä. Kone siis menee aluksi tukkoon, ja kun painetta on tarpeeksi ja kakku turvonnut lisää tapahtuu jossainpäin kakkua "halkeaminen" ja vesi holahtaa läpi.

Voit myös ensin mitata puruja johonkin purkkiin vaikka n. 12 grammaa ja siirtää ne siitä portafilleriin ja sitten weissaus + tamppaus. Samalla näet tuossa miltä se 12g näyttää siinä filtterissä (ja arvioida oliko aiemmin liikaa).

Lisäys: Katsastappa tämä coffeegeekin ketju solis sl-70:sestä. Siellä on aikalailla juttua. Tutkaile varsinkin viesiketjun kolmatta kuvaa jossa näkyy opv:n poistoputki tippa-altaaseen. Tarkasta että silloin kun koneesi menee "tukkoon" niin tuolta tulee kunnolla vettä ulos. Jos ei tule niin opv on joko liian "tiukalla" taikka tukossa ---> voi aiheuttaa uutto-ongelmia (ja vaaratilanteitakin).
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Crema
« Vastaus #22 : Helmikuu 21, 2008, 22:35:27 ip »

Itselläni on tosin Silvia ja sen filtterit, mutta sekä tupla- että triplafiltteriä ei voi täyttää läheskään täyteen. Kakkutesti paljasti tämän ja jälkeenpäin paljastui oikeaksi mitaksi tuo jiiteen mainitsema 12 grammaa tuplalle ja 18-19 grammaa triplalle. Näitä filttereitä tosiaan tuntuu olevan erikokoisia.

Kakkutestin toinen vaihe on se, että uuton jälkeen katsottuna grupon ruuvi on purujen paisuttua näkyvissä. Silloin ei olisi pitänyt olla liian vähänkään kahvia ja mahdolliset ongelmat ovat muissa muuttujissa.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Crema
« Vastaus #23 : Helmikuu 22, 2008, 08:31:34 ap »

Okei... täytyy vaan sitten muuttaa tuota annostelua. Nopeasti eilen punnitsin ja 20 grammaa saa menemään kahvia siihen tuplafiltteriin :shock:. 12 grammalla filtteri on varmaan about puoleen väliin täynnä. Filtteri onkin onneksi suorapohjainen, eikä kartiomainen kuten aikaisemmin epäilin.

Kiitos jiitee tuosta coffeegeekin Solis-linkistä. Itse asiassa tuli jo huomattua käytännössä tuo tippa-altaan täyttyminen, kun veden paine laski yks kaks yllättäen.

Tuosta tampperista vielä, niin onko tuolla pohjan muodolla jotain käytännön merkitystä? Toi suorapohjainen malli lienee kuitenkin yleisempi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Crema
« Vastaus #24 : Helmikuu 22, 2008, 10:19:29 ap »

Lainaus käyttäjältä: migu2

Tuosta tampperista vielä, niin onko tuolla pohjan muodolla jotain käytännön merkitystä? Toi suorapohjainen malli lienee kuitenkin yleisempi.


Mikäli käyttää "normaalia" annoskokoa niin muodolla ei pitäisi olla kauheasti väliä. Mutta jos "ylitäyttää" niin varsinkin E61:sillä tuo kaareva malli on siitä edullisempi että turpoavan kakun pinta mukailee paremmin suihkusihdin kaarevaa muotoa (iskeytyy turvotessa siihen sitten tasaisemmin kiinni). En sitten tiedä onko tasaisella ja ruuvilla varustetulla suihkusihdillä parempi käyttää tasaista vai kuperaa tampperia - ehkä tuolla kuperalla saa sen ruuvin kannan kanssa vähän enemmän pelivaraa?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vast:Crema
« Vastaus #25 : Helmikuu 22, 2008, 11:22:29 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
En sitten tiedä onko tasaisella ja ruuvilla varustetulla suihkusihdillä parempi käyttää tasaista vai kuperaa tampperia - ehkä tuolla kuperalla saa sen ruuvin kannan kanssa vähän enemmän pelivaraa?


Kuperaa on kuullut suositeltavan, ja juuri tuosta syystä.

Annos voi tässä tosiaan olla ongelma, sitä kannattaa tuunata. Samoin tulee mieleen, että eivät kai pavut ole liian tuoreita? Ihan vastapaahdetut kun tosiaan "kouhuvat" aika tehokkaasti ja muutenkin maistuvat vähän pahoilta. Muutama päivä paahdon jälkeen pitäisi olla liiat hiilidioksidit kaikonneet.

Myllyn säädöistä sen verran, että on helpompi lähteä liian karkeasti hakemaan. Nimittäin kun optimi on saavutettu, niin liian hieno jauhatus on jo hyvin lähellä. Karkeutta lisättäessä laatu paranee hiljalleen, kunnes se romahtaa aika nopeasti.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Crema
« Vastaus #26 : Helmikuu 22, 2008, 11:33:55 ap »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Kuperaa on kuullut suositeltavan, ja juuri tuosta syystä.

Annos voi tässä tosiaan olla ongelma, sitä kannattaa tuunata. Samoin tulee mieleen, että eivät kai pavut ole liian tuoreita? Ihan vastapaahdetut kun tosiaan "kouhuvat" aika tehokkaasti ja muutenkin maistuvat vähän pahoilta. Muutama päivä paahdon jälkeen pitäisi olla liiat hiilidioksidit kaikonneet.


Tampperi tuli ostettua "sokkona" myyjän puheisiin luottaen ja hän tietää kyllä mitkä värkit minulla on.

Ei ole liian tuoreita papuja, noi on jotain viikon, pari vanhoja. Noita vähän vanhempia käytän sitten tohon "tuunaukseen", en viitsi haarukoida tuoreilla pavuilla turhaan tuhlaten niitä. Sitten kun aletaan päästä lähelle, teen viimeiset silaukset tietenkin tuoreilla pavuilla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Crema
« Vastaus #27 : Helmikuu 23, 2008, 19:44:31 ip »

Hohhoijjaa... eipä parane homma yhtään. Tällä hetkellä sinkulla saan paljon paremman shotin aikaiseksi ja uutto on jollain lailla "hallussa".
Kokeilin 10, 12, 14, 16 grammalla ja sama homma jatkuu. Vesi varastoituu filtteriin ja jysähtää sitten lopuksi paineella ulos. Jopa kahvan yläreunassa olevasta reiästä tulee uuttunutta kahvia ulos!?! Kakku jää märäksi ja muistuttaa ulkonäöltään lähinnä perunapeltoa.

Kahvan muuttaminen nakuksi on sittenkin kimurantimpi homma. Metalli on lähes sentin paksua monessa kohtaa ja siten erittäin hidasta ja vaiketa työstää. Teriä menee ja hiki lentää ja  lopputulos on kuin reikäinen juusto :(.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Crema
« Vastaus #28 : Helmikuu 23, 2008, 21:13:11 ip »

Kyllähän sieltä nyt jotain pitäisi ulos tulla. Laitapa mylly ihan reilusti suodatinkarkeudelle ja pistä sitten se 12g kahvia filtteriin + kevyt tamppaus. Jos edelleen on sama meininki, niin sitten on kyllä filtterissä tai koneessa jotain pahasti vialla.

Löytyi muuten ainakin yksi video SL70:in nakukahvauutosta: linkki. Shotin koon perusteella käytössä pitäisi olla tuossa tuplafiltteri.


Ylläpidolle:
Keskustelu on luisunut aika pahasti alkuperäisestä aiheesta - antaako foorumisysteemi moderaattoreille mahdollisuuden erottaa tästä osan omaksi ketjukseen, vaikka "Solis SL70/SL90". Eli luotaisiin jonkinlainen "yleisketju" näille kahdelle (melko samanlaiselle?) laitteelle, josta Solis käyttäjien olisi jatkossa helpompi näitä käyttökokemuksia/ongelmia/ratkaisuja ko. laitteille löytää?
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Crema
« Vastaus #29 : Helmikuu 24, 2008, 11:27:17 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Kyllähän sieltä nyt jotain pitäisi ulos tulla. Laitapa mylly ihan reilusti suodatinkarkeudelle ja pistä sitten se 12g kahvia filtteriin + kevyt tamppaus. Jos edelleen on sama meininki, niin sitten on kyllä filtterissä tai koneessa jotain pahasti vialla.

Löytyi muuten ainakin yksi video SL70:in nakukahvauutosta: linkki. Shotin koon perusteella käytössä pitäisi olla tuossa tuplafiltteri.


Jees aika pahasti menee tosiaan offtopiciksi  :shock:

Mustaa ja ruskeata crematonta litkua olen saanut sieltä tulemaan läpi. Ongelma on se että uutto ei ole tasainen, vaan kahvi posahtaa filtteristä läpi muutamassa sekunnissa. Se ei vaan mahdu päähän että miksi toi tulpafiltteri reagoi prosessiin ihan eri lailla kuin sinkku.

Kyllä toi nakukahvan tekeminen onnistuu tietenkin paremmilla työkaluilla :). Kunnon ruuvipenkillä ja pylväsporalla muutos onnistuisi aika kätevästi. Toistaiseksi videossa näkyvästä shotista voi vain haaveilla :(
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2