Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Crema  (Luettu 27433 kertaa)

Teme

 • Administrator
 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1494
  • ristretto.fi
Vast:Crema
« Vastaus #30 : Helmikuu 24, 2008, 22:17:58 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Ylläpidolle:
Keskustelu on luisunut aika pahasti alkuperäisestä aiheesta - antaako foorumisysteemi moderaattoreille mahdollisuuden erottaa tästä osan omaksi ketjukseen, vaikka "Solis SL70/SL90". Eli luotaisiin jonkinlainen "yleisketju" näille kahdelle (melko samanlaiselle?) laitteelle, josta Solis käyttäjien olisi jatkossa helpompi näitä käyttökokemuksia/ongelmia/ratkaisuja ko. laitteille löytää?

Valitettavasti nykyinen softa ei anna tuota mahdollisuutta. Suosittelenkin, että joku aloittaa omatoimisesti uuden ketjun aiheesta, tai jatkaa tähän jo aikaisemmin aloitettuun ketjuun...

T. Teme
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2083
Vast:Crema
« Vastaus #31 : Helmikuu 26, 2008, 08:55:28 ap »

Hmmm... alkaisinkohan pikku hiljaa päästä jyvälle shotin suhteen. En tiedä onko syynä tuo puolinaku kahva, vai mikä, mutta nyt uutto on tasaisempi ja creman määrä on kasvanut huomattavasti. Joskin creman väri vaihtelee edelleen vaaleasta ruskeaan.
Shotin väri on aika lailla tummanruskea. Eikös se kuitenkin kuuluisi olla pikimusta? Taitaa jauhatus olla liian hienoa kun shottiin eksyy kahvinpuruja sekaan. Shotti tuntuu "jauhoiselta" suussa.

Taisin alkuun tampata liian kovaa. Tamppausvoimaa keventämällä alkoi juomaakin tulla kahvan läpi tasaisemmin. Kakut jäävät edelleen hyvin kosteiksi ja monesti kakun päälle jää vielä vettä lillumaan!?!

Kahvia on ollut 12-14 grammaa. Kahvin määrällä ei ole ollut suurta vaikutusta lopputulokseen.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2806
Vast:Crema
« Vastaus #32 : Helmikuu 26, 2008, 09:14:19 ap »

Lainaus käyttäjältä: migu2

Kakut jäävät edelleen hyvin kosteiksi ja monesti kakun päälle jää vielä vettä lillumaan!?! Kahvia on ollut 12-14 grammaa. Kahvin määrällä ei ole ollut suurta vaikutusta lopputulokseen.


Se on ihan normaalia silloin kun ei annostele sihtiä ihan täyteen. Tilanne kuitenkin on se, että vettä pumpataan ylhäältä kakun läpi ja eihän se matkalla ollut vesi mihinkään haihdu kun pumppu sammutetaan. Kuiva kakku on vain erikoistilanne, joka syntyy kun käyttää suurinta mahdollista annoskokoa (täyttää turvotessaan koko sihdin). Siitä on valitettavasti tullut myös jonkinlainen diagnostiikkatyökalu, joka on taas aiheuttanut jonkun verran turhaa hämmennystä shottia kohdalleen hakevissa kahvifriikeissä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vast:Crema
« Vastaus #33 : Helmikuu 26, 2008, 09:27:07 ap »

Lainaus käyttäjältä: migu2

Joskin creman väri vaihtelee edelleen vaaleasta ruskeaan.


Kyllä siinä aina pientä variaatiota on, kunhan vaan ei ole semmoisia pahasti vaaleita viiruja mukana.

Lainaus käyttäjältä: migu2

Shotin väri on aika lailla tummanruskea. Eikös se kuitenkin kuuluisi olla pikimusta? Taitaa jauhatus olla liian hienoa kun shottiin eksyy kahvinpuruja sekaan. Shotti tuntuu "jauhoiselta" suussa.


Jos siellä kovin paljon niitä puruja on niin voi olla että jauhatus on filtterillesi liian hienoa. Kyllä sinne aina pari pientä purua yleensä mukaan tulee (ja se haluttu "tiikerinraitakuvio" koostuu lähinnä pienenpienistä kahvihiukkasista). Mutta kovin paljoa tuota mujua ei pitäisi tulla (jauhoisuus ei kuulosta hyvältä). Läpinäkyvässä kupissa se espresso näyttää kyllä aikalailla mustalta - jos sitä alkaa lantraamaan vedellä niin muuttuu ruskeammaksi - olisivatkohan shottisi siis hieman liian vetisiä?

Lainaus käyttäjältä: migu2

Kakut jäävät edelleen hyvin kosteiksi ja monesti kakun päälle jää vielä vettä lillumaan!?!


Tuo ei ole mitenkään vakavaa vaan mielestäni ihan ok. Itselläni kakusta tulee täysin kuiva lähinnä silloin kun annostelen kahvia filtteriin reilusti ja kakku sitten uuton aikana turpoaa suihkusihtiin kiinni (nätisti, eikä kanavoi) - muulloin siitä löytyy aina jonkin verran kosteutta. Jotkut pavut ovat vaatineet melko hienoa jauhatusta ja tästä syystä annoskoko on ollut pieni, tällöin shotti on maistunut paremmalta kuin muilla tavoilla mutta kakku on ollut melkein lientä (nakukahvalla uutto on kuitenkin ollut ihan nätin näköinen). Oletkos milloin viimeksi takaisinhuuhdellut keittimesi puhdistusaineella? Vettä voi jäädä kakun päälle tietysti enemmän jos kolmitieventtiili on hieman "tukkoinen" kahvirasvasta ja puruista.
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2083
Vast:Crema
« Vastaus #34 : Helmikuu 26, 2008, 14:31:54 ip »

Täytyy koittaa vielä hienosäätää jauhatusta. Melkoista hakuammuntaa tuntuu olevan, sillä papua kun vaihdoin niin joutui taas tekemään melkoisesti säätöjä. Blended pavuilla on tähän mennessä tullut paras lopputulos, yhdellä lajikkeella tuppaa jäämään melko pliisuiksi niin crema kuin makukin.
Voi olla että shotit ovat jääneet sittenkin liian pitkiksi. Jotain 40 millisiä tuplafiltterillä.

OK, kakun suhteen olen siis ollut ihan hakoteillä. Ainakin noilla jenkkifoorumeilla hehkutetaan sitä miten siisti ja kuiva se kakku pitää olla. Backflushia en ole uskaltanut koneella tehdä kun siinä ei 3-tie solenoidia ole. Täytyy varmistaa maahantuojalta niiden mielipide asiaan ettei tule rikottua vehjettä. OPV:n toiminta kyllä arveluttaa... kovin vähän sieltä on mitään tullut ulos. Ainakin jenkkifoorumien mukaan se on herkkä tukkeutumaan.

Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vast:Crema
« Vastaus #35 : Helmikuu 26, 2008, 15:20:40 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Backflushia en ole uskaltanut koneella tehdä kun siinä ei 3-tie solenoidia ole.


Jos siinä tosiaan ei kolmitieventtiiliä/solenoidia ole, niin takaisinhuuhtelua ei pysty tekemäänkään ("normaalilla tavalla"). Tällöin on myös täysin normaalia että kakut jäävät märiksi koska ylimääräistä kosteutta ja painetta ei uuton lopuksi "imaista" kolmitieventtiilin kautta ulos tippa-altaaseen. Toisaalta keitin ei myöskään sitten likaannu sisältä niin helposti.
Kirjattu

mawe

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1
Vast:Crema
« Vastaus #36 : Maaliskuu 02, 2008, 21:36:59 ip »

Itselläni sattuu olemaan juurikin samat laitteet kuin sinulla, migu2, joskin tässä alkaa olla vuosi yhteiseloa takana. En ole Weissin tekniikkaa kokeillut, vaikkakin nyt taidan testata kun luin tämän ketjun. Joka tapauksessa keskimääräinen tuplashottini on tiivis (noin 4 senttilitraa), uuttoaika siinä 25-30 sekuntia ja crema monivärinen eli tiikerikuvioinen. Toisinaan - ehkäpä juuri weissaamisella voidaan korjata tämä - tulee kuitenkin shotteja, joissa on vaalea crema. Nämä ovat yleensä tulleet nopeammin kuin 25 sekunnissa.

Totesin heti alussa Solisin keittimen kanssa, ettei filtteriä todellakaan kannata täyttää kokonaan. Siis käytännössä siten, että tamppaamisen jälkeen kahvin pinnan ja filtterin reunan välissä olisi alle 5 milliä. Muuten Solisin podi-yhteensopivuus tekee tuhoa kauniisti tampatun kakun pintaan ja murtaa sen todennäköisesti alas asti. Tämä on siis hyvin tärkeää oppia. Kokeile muutama kerta miten helposti kahva menee paikalleen tyhjän filtterin kanssa ja varmista, ettei kahvin kanssa tule mitään sen suurempia vastuksia. Kun kahvin määrä on tällä tavoin saatu rajoitettua ylhäältä, voit alkaa tutkia määriä tästä alaspäin.

Itse käytän Kalinka-jugurttipurkkia putkena jauhaessa, mikä hiukan pienentää jauhatusalaa. Suhteellisen nätisti putoavalla jauhatuksella (kuten suosimallani Moak Servitolla) jauhan kahvia kunnes kartiona nousevan kahvivuoren kärki on yli puoli senttiä filtterin reunan yläpuolella. Kun kahvaa hieman ravistelee, pinta asettuu millin-pari filtterireunan alle ja tamppauksen jälkeen se on edelleen joitakin millejä alempana. Tällä konfiguraatiolla saa melko tasaisesti maukasta.

Tosiaan, minäkin avasin keittimeni ja avasin <em>täysin suljetun</em> ohivuotoventtiilin kuten edellä mainitussa CoffeeGeek -ketjussa neuvottiin. En muista oliko tällä heti-ja-nyt-vaikutusta, mutta ainakin pidemmällä aikavälillä se on parantanut ja tasoittanut kahvien laatua (mikä nyt ei sinänsä ole kovin suuri yllätys). Toimenpide oli muutoin melko helppo, mutta venttiilin avaaminen vaatii todellakin voimankäyttöä. Se on ilmeisesti liimattu kiinni jollakin kierreliimalla.


Toivottavasti näistä on apua, lisääkin saa kysellä.
Kirjattu
Solis SL-70 & Minimoka 203

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2083
Vast:Crema
« Vastaus #37 : Maaliskuu 03, 2008, 09:19:53 ap »

Hauska kuulla että sama laitearsenaali löytyy joltain muultakin :).

Kahvin määrä on ollut 12-15 gramman välissä. Elikkä tampattuna tyhjää tilaa jää filtterin yläreunaan n.8-10 mm. Noilla mitoilla ei ota groupiin kiinni, eli kahva menee paikoilleen ilman vastarintaa. Weissausta olen käyttänyt koko ajan.

Maahantuojan mukaan OPV-venttiiliä ei ole tarvetta lähteä säätämään. Tehdasasetus on varsin tiukalla ja saa kuulemma ollakin niin. Kovin "aktiivinen" se venttiili ei ole edes tarkoitus ollakaan. Eikä minun koneessa se venttiili kyllä aktiivinen ole. Tippa tulee silloin tällöin. Joskin jenkkifoorumien mukaan sieltä pitäisi aina uuton aikana tippua vettä silloin kun shotin asetukset ovat kohdallaan.

En tiedä missä mättää tällä hetkellä, mutta en ole kyllä yhtään tyytyväinen shotteihin. Ihan suht' hyvännäköisiä shotteja olen saanut aikaiseksi tuplafiltterillä, mutta maku onkin ollut sitten ihan jotain muuta. Kahvan nakuiluprojekti alkaa olla aika hyvällä mallillaan. Sitten pääsee ainakin analysoimaan uuttoa tarkemmin.

Myllyn jauhatuskarkeudesta olisin kyllä kiinnostunut. Jos pystyisit ottamaan vaikka kuvan myllystä yläpuolelta, niin pystyn siitä katsomaan missä asennossa se hammasrinkula on. Tokihan jauhatuskarkeus on aina papukohtainen, mutta näkisi kutakuinkin millä karkeudella jauhat.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vast:Crema
« Vastaus #38 : Maaliskuu 03, 2008, 10:38:20 ap »

Lainaus käyttäjältä: migu2

Maahantuojan mukaan OPV-venttiiliä ei ole tarvetta lähteä säätämään. Tehdasasetus on varsin tiukalla ja saa kuulemma ollakin niin. Kovin "aktiivinen" se venttiili ei ole edes tarkoitus ollakaan. Eikä minun koneessa se venttiili kyllä aktiivinen ole. Tippa tulee silloin tällöin. Joskin jenkkifoorumien mukaan sieltä pitäisi aina uuton aikana tippua vettä silloin kun shotin asetukset ovat kohdallaan.

En tiedä missä mättää tällä hetkellä, mutta en ole kyllä yhtään tyytyväinen shotteihin. Ihan suht' hyvännäköisiä shotteja olen saanut aikaiseksi tuplafiltterillä, mutta maku onkin ollut sitten ihan jotain muuta.


Mitäs maahantuoja kertoo sitten uuttopaineeksi säätämättömällä OPV:llä (kun uutetaan tupla noin 25-30 sekunnissa)?. Tuon jenkkifoorumin "twiikkauksen" takoituksena on ollut todennäköisemmin saada uuttopaine asettumaan lähemmäksi 9 baaria. Mikäli uuttopaine on liian korkealla, niin joudut jauhamaan aika hienoksi päästäksesi oikeaan valuma-aikaan ja tuo korkea paine/hieno jauhatus voi sitten aiheuttaa kitkeryyttä shottiin.
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2083
Vast:Crema
« Vastaus #39 : Maaliskuu 03, 2008, 11:41:19 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Mitäs maahantuoja kertoo sitten uuttopaineeksi säätämättömällä OPV:llä (kun uutetaan tupla noin 25-30 sekunnissa)?. Tuon jenkkifoorumin "twiikkauksen" takoituksena on ollut todennäköisemmin saada uuttopaine asettumaan lähemmäksi 9 baaria. Mikäli uuttopaine on liian korkealla, niin joudut jauhamaan aika hienoksi päästäksesi oikeaan valuma-aikaan ja tuo korkea paine/hieno jauhatus voi sitten aiheuttaa kitkeryyttä shottiin.


Itse kyllä epäilen uuttopaineen vaihtelevan aika rajusti, koska shottien laatu vaihtelee niin paljon... Itse olen nimenomaan joutunut jauhamaan todella hienoksi jotta tuommoiseen n. 30 sekunnin valuma-aikaan pääsee. Ja sen sitten maistaa kyllä maussakin.
Ei vaan viitsisi oikein lähteä laitetta avaamaaan, toisaalta parempia shottejakin pitäisi saada.
Maahantuoja totesi lisäkysymyksiin että tervetuloa tänne opettelemaan shottien tekemistä :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

veka

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 8
Vast:Crema
« Vastaus #40 : Maaliskuu 18, 2008, 17:31:19 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2

Maahantuojan mukaan OPV-venttiiliä ei ole tarvetta lähteä säätämään. Tehdasasetus on varsin tiukalla ja saa kuulemma ollakin niin. Kovin "aktiivinen" se venttiili ei ole edes tarkoitus ollakaan. Eikä minun koneessa se venttiili kyllä aktiivinen ole. Tippa tulee silloin tällöin. Joskin jenkkifoorumien mukaan sieltä pitäisi aina uuton aikana tippua vettä silloin kun shotin asetukset ovat kohdallaan.


Saman tyyppisten ongelmien kanssa painiskelleena suosittelen jyrkästi että avaat OPV:tä maahantuojan kommenteista piittaamatta.

Kyllä Soliksen tehdasasetus tuolle venttiilille on aivan liian tiukka. Paine on niin iso että on pakko käyttää tolkuttoman hienoa jauhatusta jos meinaa päästä normaaleihin uuttoaikoihin. Seurauksena sitten sitä jauhoisuutta, kitkeryyttä yms...

Paineistamattomalla tuplafiltterillä ja herkemmäksi ruuvatulla OPV:llä pääsen samaan laatutasoon kuin veljen Silvialla, jolla tuli ensiaskeleet jalossa harrastuksessamme otettua. :D
Kirjattu
Solis sl 70 + tuunattu Krupps

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2083
Vast:Crema
« Vastaus #41 : Maaliskuu 19, 2008, 15:35:16 ip »

Lainaus käyttäjältä: veka

Paineistamattomalla tuplafiltterillä ja herkemmäksi ruuvatulla OPV:llä pääsen samaan laatutasoon kuin veljen Silvialla, jolla tuli ensiaskeleet jalossa harrastuksessamme otettua. :D


No hienoa olisi päästä samalle tasolle kuin Silvialla... En vaan tiedä onko järkevää lähteä tota rakkinetta repimään auki. Takuut siinä menee.
Sääli ettei coffeegeekin puolella ole enää kuvallisia ohjeita.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

waltu

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 53
Vast:Crema
« Vastaus #42 : Maaliskuu 19, 2008, 23:36:40 ip »

Lainaus käyttäjältä: veka

Paineistamattomalla tuplafiltterillä ja herkemmäksi ruuvatulla OPV:llä pääsen samaan laatutasoon kuin veljen Silvialla, jolla tuli ensiaskeleet jalossa harrastuksessamme otettua. :Dheh heh
 :P  Etkä pääse.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

Markus

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 282
  • Kahjona kahviin
Vast:Crema
« Vastaus #43 : Maaliskuu 25, 2008, 11:19:31 ap »

Jos menee ruuvaamaan OPV:tä, olisiko paikallaan olla painemittari saamaksissa ettei tarvitsisi sokkona arpoa?
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

veka

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 8
Vast:Crema
« Vastaus #44 : Maaliskuu 29, 2008, 09:54:47 ap »

Lainaus käyttäjältä: Markus
Jos menee ruuvaamaan OPV:tä, olisiko paikallaan olla painemittari saamaksissa ettei tarvitsisi sokkona arpoa?


Ei varmasti oo pahitteeksi. Onhan eksakti mittaustulos ihan toista kuin mutu. Itse löysin sopivan asetuksen ihan kokeilemalla.
Kirjattu
Solis sl 70 + tuunattu Krupps