Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Veden laatu ja TDS  (Luettu 73314 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #60 : Helmikuu 25, 2016, 07:53:55 ap »


Hämmentää minua, mikäli joku ei ole tätä sen enempää tutkinut.

Kai sitä voisi kanisterin pullovettä hakea joskus ja aloittaa siitä. Pehmennys olisi sitten toinen kokeiltava, mutta tuollahan pääsisi alkuun.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #61 : Helmikuu 25, 2016, 08:19:29 ap »

Veden kovennus ei ole mikään ongelma. Kalsium- ja magnesiumsulfaatteja saa helposti. Olisi järkevämpää käyttää muilta ominaisuuksiltaan samaa vettä.

Veden pehmennys on vaikeampaa, siihen ei ole iisiä ratkaisua. Jos pullovesilinjalle lähtee, niin jostain voisi ostaa ioninvaihtovettä. Akkuvesi on sitä, mutta sen säilytysratkaisut ei ehkä ole elintarvikkeelle soveltuvia. Apteekista saanee paremmin elintarvikkeisiin sopivaa ioninvaihtovettä.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #62 : Helmikuu 25, 2016, 08:21:49 ap »

Uuttuminenhan on tehokkaampaa pehmeällä vedellä kuin kovalla. Ja merkittävästi.
Sikäli siis veden pehmentämisellä on vaikutus.
Hämmentää minua, mikäli joku ei ole tätä sen enempää tutkinut.

Ei se kyllä niin ole. Uuttuminen on tehokkainta sopivalla vedellä ja tulee heti mieleen muutamakin suomalainen henkilö, joilla on ollut vaikeuksia saada kahvista tarpeeksi irti uuden suodattimen pehmentämällä vedellä. Sama ongelma tulee vastaan myös liian kovalla vedellä joskin eri syistä.

Suomalaisen (/Turkulaisen) veden suurin ongelma on kuitenkin ph. Paikallinen vesi on selkeästi emäksistä ja eroaa niin suosituksista espressolle. Everpuren mukaan poikkeama emäksiseen suuntaan tuo kahviin helposti "vihreää" makua.

edit: En ole lukenut colonna-Dashwoodin vesikirjaa muun elämän takia ja siksi voi olla että asiasta on muita käsityksä nykyään. Tästä oli kuitenkin vahva teoriaan ja kokemukseen perustuva konsensus 2011-2012, enkä tiedä miksi asia olisi muuttunut miksikään.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 25, 2016, 08:41:08 ap kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #63 : Helmikuu 25, 2016, 12:18:47 ip »

VesiFAQ: http://web.archive.org/web/20080526072324/http://www.big-rick.com/coffee/waterfaq.html

Joonan mainitsema kirja: http://waterforcoffeebook.com

Ja Youtube-osiossa: kirjailija kertoo:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ZsZ-ux2bEp0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ZsZ-ux2bEp0</a>
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #64 : Helmikuu 25, 2016, 13:32:46 ip »

Ei se kyllä niin ole. Uuttuminen on tehokkainta sopivalla vedellä ja tulee heti mieleen muutamakin suomalainen henkilö, joilla on ollut vaikeuksia saada kahvista tarpeeksi irti uuden suodattimen pehmentämällä vedellä. Sama ongelma tulee vastaan myös liian kovalla vedellä joskin eri syistä.

Tarkennetaan nyt hieman. Vesiliukoisten aineiden liukeneminen on sitä tehokkaampaa, mitä pehmeämpää vesi on. Mitä vähemmän vedessä on (samankaltaisia)liuenneita aineita, sitä parempana liuottimena se toimii.
Kahvistahan irtoaa paljon myös ei-vesiliukoisia komponentteja, näiden osalta asia on toinen. Veden kovuuden vaikutus veteen liukenemattomien aineiden irtoamisen osalta on jo mahdottoman paljon monimutkaisempi seikka. Yksinkertaistettaessa asiaa voitaisiin hypoteettisesti ajatella esimerkiksi, että mikäli ko. suolat liukenee rasvaan, on niillä vaikutusta siihen, miten rasvat lähtee kahvista mukaan.


Tästä tuli mieleeni, että onkohan kukaan missään kokeillut kahvin uuttamista ylikriittisellä vedellä. Olisi tehokasta uuttamista.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #65 : Helmikuu 25, 2016, 14:47:20 ip »

Voi olla että tilanne on kuvaamallasi tavalla mutta jos mietitään juotavaksi tarkoitettua kahvia, niin liian pehmeän veden ongelmista puhuvat mm. Bathin yliopiston Christopher Hendon, David Walsh Marcolta ja Keith O'sullivan (ensimmäinen brewer's cup champion). Lisäksi jokainen joka lisää mineraaleja käänteisosmoosin avulla puhdistettuun veteensä lienee alussa todennut vaikeudet saada kahvi toimivaksi pehmeällä vedellä.

Hendon menee (tietämättömyydessään) jopa niin pitkälle että toteaa riittävän magnesiumin olevan tärkeässä asemassa kahvin uuttumisessa.

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #66 : Helmikuu 25, 2016, 15:21:03 ip »

Hendon menee (tietämättömyydessään) jopa niin pitkälle että toteaa riittävän magnesiumin olevan tärkeässä asemassa kahvin uuttumisessa.

Ei siinä varmastikaan ole tietämättömyydestä kyse, vaan ehkä ennemmin päinvastoin. Paha sanoa, kun ei tiedä miten hän on tuohon tulokseen päätynyt.

En minä mitenkään kritisoi tuota ajatusta, että liian pehmeä vesi hankaloittaa kahvin uuttumista. Loogisesti ajateltuna sen vaan täytyisi johtua veteen liukenemattomien komponenttien vaikutuksesta. Vaihtoehtoisesti kahvinkeitossa täytyisi tapahtua merkittävissä määrin liukenemista monimutkaisempia prosesseja, mikä ei sekään ole mielestäni mahdoton ajatus, josko siihen annetaan aika niukasti aikaa. Yksi mahdollinen tekijä on, että liuenneet suolat estävät jotain muuta ainetta liukenemasta, mikä vaikuttaisi negatiivisesti taas jonkun muun liukenemiseen.
Joskusmuunnoin olisin saattanut olla kiinnostunutkin selvittämään kahvin kemiallisia prosesseja, mutta nykyisin ei enää jaksa.
Kirjattu

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #67 : Helmikuu 25, 2016, 15:59:48 ip »

Lainaus
Here's the key: Some of the compounds in hard water are "sticky," glomming onto certain compounds in coffee when they meet (in your coffeemaker). The more eugenol the water hangs on to, for example, the woodsier the taste of your coffee will be.

Magnesium is particularly sticky, meaning water that's high in magnesium will make coffee with a stronger flavor (and higher levels of caffeine). Hard water can also have high levels of bicarbonate, though, which Hendon found could lead to more bitter flavors coming through.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #68 : Maaliskuu 01, 2019, 12:12:48 ip »

Onko kenelläkään kokemusta vedensuodattimista, jotka lisäävät magnesiumia suodatettuun veteen?

Esim. tällaisesta:
https://www.bwt-filter.com/en/water-magnesium/Magnesium-taste/Pages/default.aspx

Aiheesta on lisää täällä:
https://www.baristainstitute.com/inspiration/coffee-and-water-how-use-high-quality-water-brew-best-coffee

Magnesium edesauttaa maukkaiden ainesosien liukenemista, kuitenkaan lisäämättä koneen kalkkeutumista. Kiinnostuin asiasta vieraillessani Fika-kahvilassa Tallinnassa ja maistaessani heidän poikkeuksellista espressoaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #69 : Maaliskuu 02, 2019, 18:01:07 ip »

Onko kenelläkään kokemusta vedensuodattimista, jotka lisäävät magnesiumia suodatettuun veteen?

Ajatuksia siitä voisiko sitä magnesiumia lisätä siihen veteen ihan sellasenaankin? Turha PK seudun vesijohtovettä on suodatella?

Millasista määristä noissa puhutaan?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #70 : Maaliskuu 02, 2019, 20:27:54 ip »

Third wave water tekee optimaalisia mineraalosekoituksia käytettäväksi joko tislataan tai käänteisosmoosisuodatetun veden kanssa. Ei ole henkilökohtaisia kokemuksia aiheesta.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #71 : Maaliskuu 03, 2019, 09:40:59 ap »

Ha, pitäisiköhän kantaa kokeeksi 20 litraa käänteisosmovettä kämppään...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #72 : Maaliskuu 03, 2019, 14:56:03 ip »

Tämä alkoi nyt kiinnostamaan.
Viime Aeropress skaboissa Kaffallahan oli suodatettua vettä, joka laittoi jokaisen kisaajan viilaamaan jo tehtyä reseptiään reilusti. Itse mielsin veden ihan juotavaksi, joskin liian pehmeäksi. Vähän kuin ruotsinlaivoilla kraanavesi.
Nyt en muista mikä se filtteri oli, ja jaetut filtterit (kraanaan kiinnitettävä), ni oma on mökillä enkä pääse sen merkkiä tarkastamaan.

"Magnesium is particularly sticky, meaning water that's high in magnesium will make coffee with a stronger flavor (and higher levels of caffeine). Hard water can also have high levels of bicarbonate, though, which Hendon found could lead to more bitter flavors coming through."

Tuo kofeiinipitoisuus ja makujen esiin tuominen olis aika jees päästä kokeilemaan, ei pelkästään espressolla, vaan aeropressillä varsinkin.

Jos joku on tilaamassa akallion linkittämää kannua, tai vastaavaa siis, ni heti tänne kokemuksia ja putiikkien linkkejä hintoineen.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #73 : Maaliskuu 04, 2019, 00:09:32 ap »

Ajatuksia siitä voisiko sitä magnesiumia lisätä siihen veteen ihan sellasenaankin? Turha PK seudun vesijohtovettä on suodatella?

Millasista määristä noissa puhutaan?

Taannoin toisessa vesikeskustelussa laitoin mm. linkin Barista Hustlen tee-se-itse -mineraalivesikikkailuihin. Sieltä saanee kohtuullisen hyvät lähtökohdat resepteihin.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=4931.0
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #74 : Maaliskuu 04, 2019, 00:48:12 ap »

Jos joku on tilaamassa akallion linkittämää kannua, tai vastaavaa siis, ni heti tänne kokemuksia ja putiikkien linkkejä hintoineen.

No minähän jo innostuin tilaamaan Saksan Amazonista kannun ja siihen ison kasan magnesium-patruunoita. Hinnaksi tuli 50€ ja ilmaiset postit. Ei ole hurja hinta, jos käy niin iloisesti, että kahvin maku paranee vuosiksi eteenpäin...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E