Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Veden laatu ja TDS  (Luettu 34533 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1351
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #90 : Maaliskuu 11, 2019, 18:49:45 ip »

Hyvin samanlainen paketti pläjähti tännekin. Testaus ottanee oman aikansa. Ajattelin tehdä keittimelle täysputsauksen ennen magnesium-kikkailuja... kunhan tässä ehtii.

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1988
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #91 : Maaliskuu 12, 2019, 21:32:06 ip »

Tänne saapui myös. Pelkästä vedestä olin ehkä maistavinani jotain pehmeämpää...
Kahvin puolella vaikeata kyllä sanoa mitään. Ehkä hiieman marjaisempaa makumaailmaa puskee läpi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1351
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #92 : Maaliskuu 12, 2019, 22:06:50 ip »

En minäkään millään malttanut odottaa espressokeittimen syväpuhdistusta, vaan tyydyin pelkkään boilerin veden vaihtamiseen - se kun oli muutenkin aikataulutettuna näihin aikoihin.

Valutin samaan syssyyn tuplanokalla essolasiin ja cappukuppiin. Cappussa en huomannut juurikaan eroa eiliseen, mutta esso maistui jokseenkin normaalia intensiivisemmältä. Papuna oli jo tarpeettoman yli-ikäiseksi päässyt TKP:n Kenialainen Mlima. Yli-ikäisyydestä johtuen hedelmäisiä nuotteja ei ihmemmin noussut pinnalle, mutta shotti maistui jotenkin enemmän ristrettomaiselta, vaikka menin ihan standardilla 18->36, jolla olen kyseistä papua valutellut.

Katsotaan, mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan, kun pääsee tuoreempiin papuihin käsiksi. Ehkä ei muutenkaan kannata yhden shotin perusteella mennä syvällisempiin johtopäätöksiin. ;)

Vesilasista juotuna en havainnut mainittavaa eroa suodattamattomaan Helsingin hanaveteen.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1351
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #93 : Maaliskuu 12, 2019, 23:18:49 ip »

Vesilasista juotuna en havainnut mainittavaa eroa suodattamattomaan Helsingin hanaveteen.

Ja sekään ei ollut sokkotesti, ei edes saman vuorokauden sisällä tehty vertailu, mutta menköön pointtina siitä, että mitään tajuntaa räjäyttävää mullistusta en kyennyt havaitsemaan - kuten en cappussakaan, mutta espresson kanssa kokemus oli jo mielenkiintoisempi.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1351
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #94 : Maaliskuu 14, 2019, 19:27:02 ip »

Tein vesitestin (kun ei näin iltasella enää viitsinyt kahvia juoda useampaa kupillista) uudestaan hivenen fiksummin toteutettuna. Kyseessä ei ollut sokkotesti.

Verrokkeina magnesiumpatruunalla suodatettu BWT-vesi ja stadilainen hanavesi - molemmat huoneenlämpöisinä.
Jos jotain eroa niissä oli, minä en sitä osaa sanoiksi pukea. Sen verran olemattomista asioista puhutaan...

Mainittakoon, että putkiremontti on hiljattain tehty, joten putkiston vesi ihan sellaisenaan on varmaan aika a-luokkaa, mitä Helsingissä voi kerrostalossa saada.

Kahviin palataan myöhemmin...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1988
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #95 : Maaliskuu 14, 2019, 21:26:05 ip »

Meillä kanssa uudet putket mutta tää Nurmijärven vesi on muutoin aivan järkkykalkkista. Joskin suodattimessa lukee ettei panos suodata isoja määriä kalkkia vedestä pois.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1351
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #96 : Maaliskuu 17, 2019, 21:19:08 ip »

Nyt on snadisti testailtu espressoja sekä hana- että magnesiumvedellä...

Erot olivat hyvin pieniä. Jotenkin jäi sellainen mielikuva, että magnesiumkäsittelyn kanssa sai pikkuriikkisen enemmän makuja irti niin hyvässä kuin pahassakin. Vaatisi kuitenkin kyllä ihan kunnollista sokkotestiä, jos jotain luotettavaa ja merkityksellistä mielikuvaa noista haluaisi saada.

Viimeisimmäksi valutin parit espressot sekä Barnin etiopialaisella että TKP:n brasilialaisella. Molemmat samoilla säädöillä paitsi, että tietysti vaihdoin välissä vedet.
Annoin kahvien jäähtyä huoneenlämpöisiksi ennen maistelua. Se testissä vähän tökki, että mielestäni liiaksi jäähtynyt espresso on lähtökohtaisesti aika karmean makuista.

Molemmissa oli sellainen jännä yksityiskohta, että samalla papumäärällä samaan espressomäärään pääseminen vei hanavedellä kaksi sekuntia pidempään. Se saattaa myös mennä huolimattomuuden piikkiin, koska en mitenkään laboratoriokoetta ollut tekemässä.

Joka tapauksessa, etiopialaista valutin 19,5->40g ja brassia 18,5->39g. Molemmilla pavuilla hanavedellä uuttoon meni 37s ja BWT:n filtterivedellä 35s.

Mainittakoon, että pari kertaa olen vääntänyt essot eri vesillä ja juonut ne lähes samantien ennen jäähdyttämistä. Silloin olen pitänyt enemmän filtterivedellä uutetuista essoista, mutta en edes itse uskalla pitää sitä kovin luotettavana havaintona. ;)
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 18, 2019, 00:18:03 ap kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #97 : Maaliskuu 19, 2019, 20:46:45 ip »

Itsekin ehdin testailemaan hätäisesti ennen työmatkaa.

Suodatettu vesi maistui samalla tavalla hieman makealla kun se maistui kahvila Fikassa. Kotiversiossa makeus oli kuitenkin mieto, kun taas Fikassa tarjolla ollut vesi meni jo vähän oudon puolelle. En tiedä onko suodatussysteemi heillä eri tai onko jotenkin moneen kertaan kirkastettua. Mielestäni samoja patruunoita siellä hyllyssä oli.

Kaadoin Kalita Wavella yhden kupillisen jo jonkun aika auki ollutta Kaffan Nano Challaa. Se vaikutti melko samalta kuin aiemmin, mutta maku oli hitusen pehmeämpi ja makeampi. Aiempaan verrattuna puuttui hieman kirkkautta ja terävää hapokkuutta. Mutta saattoi olla vaan uuttokohtaista vaihteluakin. Joka tapauksessa ero oli pieni ja ei pystynyt sanomaan, että toinen oli parempi kuin toinen, lähinnä vähän erilainen.

Espresson tein juuri avatusta HB:n Jabberwocky White Blendista. Yleensä vaaleat espressot ovat olleet turhauttavan vaikeita ja käytännössä jääneet sivuun. Tähän toivoin muutosta Fikan kokemusten pohjalta. Tämä yksi kupillinen antoi toivoa, että jotain toivotun suuntaista vaikutusta saattaisi olla. Koneen lämmöt oli unohtuneet turhan korkeaksi, mutta joka tapauksessa tämä kahvi toimi heti ensimmäisellä yrityksellä. Oli kuten pussin kyljessä kuvattiin: "bright fruit, balanced acidity, clarity and vibrancy." Hyppäsin taksiin ja miellyttävän raikas espresson maku viipyi suussa melkein lentokentälle asti.

Omia ja muiden kokemuksia lainaten vaikuttaisi, että pääasiassa magnesiumin vaikutus ei ole merkityksellinen. Mutta pitää jatkaa testailua, että jos nimenomaan vaaleapaahtoisen espresson tapauksessa voisi tuottaa sen ratkaisevan pienen eron mikä on lähes liian hapokkaan ja liian hapokkaan kahvin välillä.

Seuraavaksi pitää tehdä kunnollista vertailua cupping-menetelmällä, niin että pääsee rinnakkain vertaamaan tavallista ja käsiteltyä vettä erilaisilla pavuilla.

Pitää myös kokeilla, että saanko toistettua sitä samanlaista lähes epämiellyttävää makeutta, jota Fikan vesilasista löysin. Ehkä useaan kertaan suodatus voisi vaikuttaa? Tai sitten vaan magnesiumin lisääminen muilla tavoin. Ilmeisesti Virossa usein vesijohtovesi on aika epämiellyttävää ylipäänsä, joten saattoihan kyseessä olla myös muu kuin suodatuksen tuottama maku.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1351
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #98 : Maaliskuu 20, 2019, 20:55:17 ip »

Suodatettu vesi maistui samalla tavalla hieman makealla kun se maistui kahvila Fikassa. Kotiversiossa makeus oli kuitenkin mieto, kun taas Fikassa tarjolla ollut vesi meni jo vähän oudon puolelle. En tiedä onko suodatussysteemi heillä eri tai onko jotenkin moneen kertaan kirkastettua.
snip
Pitää myös kokeilla, että saanko toistettua sitä samanlaista lähes epämiellyttävää makeutta, jota Fikan vesilasista löysin. Ehkä useaan kertaan suodatus voisi vaikuttaa? Tai sitten vaan magnesiumin lisääminen muilla tavoin. Ilmeisesti Virossa usein vesijohtovesi on aika epämiellyttävää ylipäänsä, joten saattoihan kyseessä olla myös muu kuin suodatuksen tuottama maku.

Itse kun viimeksi yövyin Tallinnassa joku vuosi sitten, niin muistelen että hanavesi oli ihan juotavaa, joskin jäi selvästi jälkeen Helsingin hanavedelle.
Viime vuodelta muistelen lukeneeni, että Tallinnan vesijohtovesi on selvästi kovempaa (sikäläisessä maaperässä taitaa olla kalkkia kuin Britanniassa konsanaan) kuin Helsingin vesi ja myös voimakkaammin kloorattua.

Seuraavaksi pitää tehdä kunnollista vertailua cupping-menetelmällä, niin että pääsee rinnakkain vertaamaan tavallista ja käsiteltyä vettä erilaisilla pavuilla.

Samaa mietin myös. Se lienee ainoa itselläni käytössä oleva järkevä keino, jolla saan aikaiseksi keskenään vertailukelpoisia juomia, kun huoneenlämpöinen kahvikaan ei oikein maistu.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #99 : Maaliskuu 22, 2019, 20:08:28 ip »

Viime vuodelta muistelen lukeneeni, että Tallinnan vesijohtovesi on selvästi kovempaa (sikäläisessä maaperässä taitaa olla kalkkia kuin Britanniassa konsanaan) kuin Helsingin vesi ja myös voimakkaammin kloorattua.

Näin sanoivat Virossa asuneet tuttunikin. Siellä on ilmeisesti hyvin erilainen maaperä kuin meillä.

Maistelin rinnakkain 0-3 kertaa suodatettua vettä ja eipä tuohon veteen tunnu hienoista suurempaa eroa saavan. Suodatettujen ja suodattamattoman välillä oli pieni makuero, mutta suodatuskertojen määrällä ei ollut mitään havaittavaa vaikutusta makuun. Ja kaikki neljä vesilasia maistuivat tavalliselta vedeltä, eivätkä olleet mitään sellaista jota virolaisen kahvilan vesilasista löytyi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #100 : Heinäkuu 16, 2019, 10:42:29 ap »

Onkos kukaan jatkanut magnesium-kokeiluja?

Järjestin itselleni sokkomaistelun, jossa papuina olivat HasBeanin Brazil Ipanema Fazenda Rio Verde Premier Cru B65 Peach sekä Jabberwocky White Blend. Makuprofiililtaan ne ovat suunnilleen samassa maastossa. Jabberwocky oli jo vähän vanhaa.

Erot olivat yllättävän suuria. Yksi neljästä oli selvästi vetinen ja latistunut, kaksi ihan hyvää hedelmäistä, täyteläistä, hieman petroolista, jossain määrin toisistaan poikkeavaa, sekä yksi herkullisen hapokas makean sitruunainen ja aprikoosinen. Mielestäni erotin pavut toisistaan, mutta eivätpä ne sitten menneetkään oikein. Eli siinä mielessä ainakin veden laatu vaikutti yllättävän paljon, että se sai kaksi papua sotkeutumaan keskenään.

Se vetinen ja latistunut oli tavallisella vedellä tehty Jabberwocky, siinä maistui lähinnä pavun ikä. Mg-vesi kuitenkin taikoi vähän enemmän aromia irti samasta pavusta. Ja se selvästi herkullisin oli tuore Rio Verde mg-vedellä tehtynä.

Maistoin vielä uudelleen, kun kahvit olivat jäähtyneet täysin huoneenlämpöiseksi. Tässä vaiheessa myös olin katsonut, mitä kukin kuppi oli. Erot olivat varsin vastaavia, tosin mg-veden taika vanhan pavun osalta ei paljon erottunut. Mietin, että olisikohan ollut vain makujen sotkeutumista alkuperäiselläkin kierroksella. Joka tapauksessa tuoreen pavun ja mg-veden yhdistelmä oli yhä lyömätön herkkien makeiden hedelmäisten makujen esiintulossa.

Todennäköisesti en jatkossakaan tee suodatinkahveja mg-vedellä, koska hitaasti pulputtava kannu on vähän hankala yhdistää arkisiin kahvirutiineihin. Jos käsiteltyä vettä tulisi hanasta, niin ehdottomasti sitä käyttäisin.

Espresson sen sijaan olen tehnyt pelkästään mg-vedellä nykyään. Väittäisin, että hapokkaiden kahvien osalta onnistumisprosentti on noussut, mutta järkevä vertailu on vaikeaa ilman kahta samanlaista keitintä. Brita-kannu menee kätevästi piiloon keittimen taakse ja pulputtaa käsiteltyä vettä samalla kuin valmistelen muut asiat shottia varten.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)