Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Veden laatu ja TDS  (Luettu 35978 kertaa)

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1993
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #45 : Syyskuu 28, 2009, 12:51:30 ip »

Itse en näistä vesiarvoista oikein ymmärrä (ainakaan miten ne suoraan vaikuttavat kahvin makuun/koostumukseen), mutta tässä kuntani (Nurmijärvi) lukemia:
pH 7,8   
Kok.kovuus 6,5 dHo
Kalsium 35 mg/l   
Magnesium 9,3 mg/l
Fluoridi 0,51 mg/l

Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #46 : Syyskuu 30, 2009, 00:20:14 ap »

Voisiko olla, että pehmeä vesi tuottaa herkemmin happamia shotteja jos uutto ei ole kunnossa?

Näinhän se Schulman hieman vihjaili - ja oletan että ei tarkoittanut niinkään tekniikkapuolta vaan annoskokoa/uuttosuhdetta, lämpötilaa jne... joutuu olemaan paljon tarkempana.

Täälläkin saan shottien happamuudet kontrolliin, mutta olen vain miettinyt miten paljon enemmän joudun näkemään siihen vaivaa kuin kovemman veden barista?

Tuota vesien kovuuslistausta katsellessa voi todeta että olette ainakin sen 2dH:ta "onnellisemmassa" asemassa siellä Helsingin seudulla.  :'(
Kirjattu

vipe

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 57
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #47 : Lokakuu 12, 2009, 22:50:31 ip »

Sanokaas kemistimmät, miten kotikonstein saisi vettä kovetettua? Kipsiä sekaan vaan?

Palasin juuri työmatkalta Lontoon lähistöltä. Hanavesi oli siellä selvästi kovempaa; jopa vesilasiin jäi helposti kalkkijäämiä. Kahvi - reseptillä SqM pavut, Zassenhaus käsimylly ja Aeropress - sen sijaan oli aina ensiluokkaista, ilman sen kummempaa iterointia. Kotiin palattua yhtä hyvän kahvin saaminen tuntuu olevan paljon vaikeampaa.

Tai sitten Zasse vaan toimii Aeropressin kanssa paljon paremmin kuin Versalab, mitä hiukan ihmettelen. Kolmesta toistaiseksi tekemästäni kahviannoksesta kaksi Versalla jauhettua oli selvästi hapanta (semmoinen sitruunainen sivumaku), mutta se kolmas Zassella jyystetty olikin likimain yhtä hyvää kuin Englannissa.

Täytyy vielä kokeilla Versan karkeuden variointia. Lisäksi viimeisellä kerralla taisin olla aika paljon tarkempi veden lämmönkin kanssa. Papu on SqM Progreso Huila, jonka siis toin palatessani mukanani Suomeen.

Vipe
Kirjattu
Brewtus II + Versalab M3

Kylmämies

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #48 : Tammikuu 18, 2010, 20:05:35 ip »

Tällaista vain, että kuinkahan iso merkitys kahvin maussa on vedellä ? Kahvista en saa millään hyvän makusta täällä opiskelu paikkakunnalla ja koulussa maistuu yhtä hirveällä. Opiskelu tovereitten kanssa arveltiin, että täkäläinen vesi tekee pahaa kahvista. Oman kämpän kahvinkeittimen olen putsannut jollain sitruunahappo mömmöllä ja huuhtonu sen sitte monesti vedellä ja kahvi on aina aika hirveätä ? Keitin on joku 20e halppis keitin ja on siinäkin varmasti hieman vikaa, mutta mitä tuolle vedelle voisin tehdä ? voiko sillä tehdä mitään että maistuis paremmalle kahvissa ? Perkolaattoria harkitsin jo ostaa, siitäki kysyin jo toisessa aiheessa...
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #49 : Tammikuu 18, 2010, 20:12:55 ip »

Tällaista vain, että kuinkahan iso merkitys kahvin maussa on vedellä ? Kahvista en saa millään hyvän makusta täällä opiskelu paikkakunnalla ja koulussa maistuu yhtä hirveällä. Opiskelu tovereitten kanssa arveltiin, että täkäläinen vesi tekee pahaa kahvista. Oman kämpän kahvinkeittimen olen putsannut jollain sitruunahappo mömmöllä ja huuhtonu sen sitte monesti vedellä ja kahvi on aina aika hirveätä ? Keitin on joku 20e halppis keitin ja on siinäkin varmasti hieman vikaa, mutta mitä tuolle vedelle voisin tehdä ? voiko sillä tehdä mitään että maistuis paremmalle kahvissa ? Perkolaattoria harkitsin jo ostaa, siitäki kysyin jo toisessa aiheessa...

Tekstiäsi lukiessa tulee mieleen monta tekijää, jotka saattavat vaikuttaa siihen kahvin makuun. Aloitetaan vaikka niistä olennaisimmista. Pidätkö kahvista? Onko kahvi hirveää verrattuna johonkin mitä olet juonut aikaisemmin vai onko se vain yksinkertaisesti kamalaa? Millä tavalla kahvi on hirveää? Minkälaista kahvia käytät?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1464
  • Kahviharrastaja
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #50 : Tammikuu 18, 2010, 20:19:15 ip »

Oman kämpän kahvinkeittimen olen putsannut jollain sitruunahappo mömmöllä ja huuhtonu sen sitte monesti vedellä ja kahvi on aina aika hirveätä?

Keitä pelkkä vesi (jäähdytys optiona) ja maista. Yritä tarkkailla maistuuko vain keitetyltä vai ihan pahalta.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Kylmämies

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #51 : Tammikuu 18, 2010, 22:36:21 ip »

Tekstiäsi lukiessa tulee mieleen monta tekijää, jotka saattavat vaikuttaa siihen kahvin makuun. Aloitetaan vaikka niistä olennaisimmista. Pidätkö kahvista? Onko kahvi hirveää verrattuna johonkin mitä olet juonut aikaisemmin vai onko se vain yksinkertaisesti kamalaa? Millä tavalla kahvi on hirveää? Minkälaista kahvia käytät?

Yleensä juon Juhla mokkaa, eli aika perus jamppa kahvia. Vaikea kyllä kuvailla tarkasti nyt, kun ei ole kahvi kippoa tuossa nenän edessä, mutta kahvista lähtee makua hieman ja se pehmeys lähtee myös. Siitä tulee semmoista ehkä hieman kitkerää. Pitää vissiin tässä testata sitte tuota pelkän veden läpi laittoa keittimestä ja antaa sen jäähtyä ja maistaa sitte sitä ? (tirofaux)... Mutta mutta voiko tuolle vedelle sitten jotain temppuja tehdä jos se tosiaan on siinä se vika ? Niin ja se kahvi tosiaan on aika surkeata verratuna kotona halppis philipsin keittimeenki verratuna, että eipä tuo suuri haitta ois vaikka tuommosen perkolaattorin muutenki ostais  ::).... :)
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #52 : Tammikuu 19, 2010, 09:26:43 ap »

Mutta mutta voiko tuolle vedelle sitten jotain temppuja tehdä jos se tosiaan on siinä se vika ?

Voihan sille tehdä vaikka mitä. Simppeli Brita-suodatin poistaa enimmät epäpuhtaudet. Sen järeämmät temput helposti tulevat aika kalliiksi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1464
  • Kahviharrastaja
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #53 : Tammikuu 19, 2010, 10:14:31 ap »

Mutta mutta voiko tuolle vedelle sitten jotain temppuja tehdä jos se tosiaan on siinä se vika ?

Koetahan ensin paikallistaa mahdollisimman tarkkaan ongelman synnyttävä vaihe. Jos vaikka se kahvinkeitin tuottaa pahaa vettä (keitto ilman kahvia), kokeile veden keittoa myös kattilassa tai muussa puhtaassa astiassa. Tämän jälkeen voi jo paremmin arvioida onko vika vedessä vai kahvinkeittimessä.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

ile.

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #54 : Helmikuu 24, 2016, 13:42:47 ip »

Lueskelin "Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet"-ketjua, ja sieltä pisti silmään tällainen:

Lainaus
Välillä tulee sellainen olo että onkohan koneessa jotain vikaa kun tuntuu ettei shotit vaan lähene noita kahviloiden (siis hyvien, kuten kaffa, caffi, cafetoria jne.) tuotoksia mitä on päässyt maistelemaan. Niissä on yleensä sellaista pehmeyttä ja täyteläisyyttä mitä en pysty omilla vehkeillä toistamaan.

Onkohan tietoa, minkälaista vettä nämä kahvilat käyttävät? Kovettavatko he esim. vettä jotenkin (jos käyttävät suomalaista pehmeää kraanavettä)? Tai jos eivät käytä kraanavettä, niin mitä vettä he käyttävät?

Olettaisin, että tuo veden laatu voisi olla suuri osa näiden kahvien (joita itse en ole maistanut) laadun syystä? Vai onko kyseessä sitten kuitenkin "vain" laitteet ja baristatekniikka?

« Viimeksi muokattu: Helmikuu 24, 2016, 14:32:06 ip kirjoittanut ile. »
Kirjattu
Expobar Leva, Arrarex Caravel, Pharos

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #55 : Helmikuu 24, 2016, 15:15:31 ip »

Lueskelin "Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet"-ketjua, ja sieltä pisti silmään tällainen:

Onkohan tietoa, minkälaista vettä nämä kahvilat käyttävät? Kovettavatko he esim. vettä jotenkin (jos käyttävät suomalaista pehmeää kraanavettä)? Tai jos eivät käytä kraanavettä, niin mitä vettä he käyttävät?

Olettaisin, että tuo veden laatu voisi olla suuri osa näiden kahvien (joita itse en ole maistanut) laadun syystä? Vai onko kyseessä sitten kuitenkin "vain" laitteet ja baristatekniikka?

Ei niissä kahvilaespressoissakaan aina ole kehumista  :)
Jos suodstuksensa on käytetty käänteisosmoosia saatetaan vettä "kovettaa" mutta ei äkkiseltään tule mieleen että suomessa kenelläkään olisi ro-suodattimia eikä siihen ole niin tarvettakaan paikallisella vedellä. Lähtökohdiltaan käytetty vesi on pehmeämpää siis kuin kotikeittiöissä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2208
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #56 : Helmikuu 24, 2016, 16:09:01 ip »

Lueskelin "Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet"-ketjua, ja sieltä pisti silmään tällainen:

Onkohan tietoa, minkälaista vettä nämä kahvilat käyttävät? Kovettavatko he esim. vettä jotenkin (jos käyttävät suomalaista pehmeää kraanavettä)? Tai jos eivät käytä kraanavettä, niin mitä vettä he käyttävät?

Olettaisin, että tuo veden laatu voisi olla suuri osa näiden kahvien (joita itse en ole maistanut) laadun syystä? Vai onko kyseessä sitten kuitenkin "vain" laitteet ja baristatekniikka?

Olettaisin, että veden laatu ei ole syynä vaikka se toki vaikuttaakin.

Näytti siltä, että siinä ei varrattu mihinkään tiettyyn samaan papuun mitä kahvila oli käyttänyt. Papu on se ensimmäinen asia, joka eniten tulee mieleen. Shotin säätö toki on ihan äärettömän tärkeä asia. Mylly on laitteistosta toki oleellinen.

Mutta kyllä minä minä papua veikkaisin ja baristataitoja. Puhdas arvaus toki ja voin olla ihan täysin väärässäkin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

ile.

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #57 : Helmikuu 24, 2016, 22:11:26 ip »

Ok, kiitos.

Veden laadun vaikutus Suomessa kyllä kiinnostaisi, jos joku on testaillut, ja päätynyt johonkin lopputulokseen (käsittelystä on/ei ole hyötyä).
Kirjattu
Expobar Leva, Arrarex Caravel, Pharos

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2208
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #58 : Helmikuu 25, 2016, 07:43:40 ap »


Veden laadun vaikutus Suomessa kyllä kiinnostaisi, jos joku on testaillut, ja päätynyt johonkin lopputulokseen (käsittelystä on/ei ole hyötyä).

Joo siis tietty siitä pitää aloittaa että vesi ihan sellaisenaan maistuu hyvältä. Sitten se vesi kyllä vaikuttaa uuttoon, että muullakin laadulla on merkitystä. Niitä sitten voi ja ei voi kompesoida omilla säädöillä.

Tuossa on kaikkea juttua eri vaikuttavista tekijöistä:
http://www.jlhufford.com/Proper-Water-Quality-for-Brewing-Coffee-Espresso-and-Tea-s/2054.htm

Tuosta saa amerikan erikoiskahviyhdistyksen rajat jos tahtoo mittailla:
http://www.scaa.org/PDF/resources/water-standards.pdf

Kyllä Suomessa ensisijaisesti eliminoisin muita muuttujia, mutta ilman muuta vesi on mahdollinen tekijä yleisiinkin makuongelmiin. Siis senkin jälkeen kun se maistuu itsessään hyvältä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 609
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #59 : Helmikuu 25, 2016, 07:50:46 ap »

Uuttuminenhan on tehokkaampaa pehmeällä vedellä kuin kovalla. Ja merkittävästi.
Sikäli siis veden pehmentämisellä on vaikutus.
Hämmentää minua, mikäli joku ei ole tätä sen enempää tutkinut.
Kirjattu