Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Veden laatu ja TDS  (Luettu 34532 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #30 : Heinäkuu 24, 2009, 01:36:29 ap »

Mittailin omaa eli Espoon vettä (jonka pitäisi kaiken järjen mukaan olla aika samaa vettä kuin Missellä). TDS-mittari antoi lukeman 83 ppm ja sille on annettu virherajat +/- 3%, tosin en ole erikseen mittaria kalibroinut.

Sitten mittasin erittäin epämääräisellä liuskalla vielä nämä: pH 6,3, karbonaattikovuus 3 dKH = 65,4 ppm, kokonaiskovuus 6 dGH = 106,8 ppm. Näiden lukemien virherajat ovat suuret ja luotettavuus olematon, koska nuo liuskat ovat kaiken lisäksi kai vähän kärsineet kosteudesta tai eivät ainakaan tuota enää yhtä selkeitä värityksiä kuin ennen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #31 : Heinäkuu 24, 2009, 16:12:31 ip »

Espoon vesi toimitetaan parista eri lähteestä, mutta tavoitearvot vedelle pitäisi olla jotakuinkin samat. Molemmissa tapauksissa vesi tulee pintavesilähteestä.

Liuskatestein vesi itsellä (Espoossa) pH ~7...7,2, GH n. 75 ppm tai ehkä hieman päälle, KH 40...80 ppm, ei oikein ota liuskatestillä tarkemmin selvää.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #32 : Heinäkuu 27, 2009, 10:42:05 ap »

En näitä kemiallisia kysymyksiä oikein hallitse, mutta ilmeisesti me ei tässä asiassa oikein päästy johtopäätökseen, eli ymmärrykseen siitä miten paikallinen vesi on erilaista kuin muualla?

Tuli vaan mieleen että saisikohan sitä Keski-Euroopan vettä ostettua kaupasta. Jos löytyisi joku pullovesi joka vastaa vaikka italialaista tyypillistä vettä, niin voisi viikon ajan kokeilla että muuttuuko shottien maku parempaan suuntaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 708
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #33 : Heinäkuu 27, 2009, 14:33:23 ip »

En näitä kemiallisia kysymyksiä oikein hallitse, mutta ilmeisesti me ei tässä asiassa oikein päästy johtopäätökseen, eli ymmärrykseen siitä miten paikallinen vesi on erilaista kuin muualla?

Tuli vaan mieleen että saisikohan sitä Keski-Euroopan vettä ostettua kaupasta. Jos löytyisi joku pullovesi joka vastaa vaikka italialaista tyypillistä vettä, niin voisi viikon ajan kokeilla että muuttuuko shottien maku parempaan suuntaan.


Ilmeisesti keskieuroopassa veden kokonaiskovuus on isompi, eli sen liuotuskyvyn pitäisi sen perusteella olla huonompi. Karbonaattikovuus taasen taitaa olla pienempi eli lopputuotoksen sen perusteella hapokkaampaan.

Tälläisen käsityksen olen itse asiasta saanut. Tosin täkäläisten ongelmat viittaisivat liian pieneen karbonaattikovuuteen jota veden ei kait täällä pitäisi olla, ainakaan vesilaitokselta lähtevän veden. Tosin seran tippatestin mukaan meillä on KH 1dh, eli karbonaattikovuudeltaankin "pehmeää".


Mutta tuollaista pullovettä tekisi itsekin mieli testailla. Olisikohan joku lidlin pullovesi sopivaa siihen käyttöön?

-Mikko-
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #34 : Heinäkuu 27, 2009, 22:15:52 ip »

Vastailenpa pariin viestiin tässä samalla, kun näemmä oli mennyt toinen viesti itseltäni "ohi"...

Tosin seran tippatestin mukaan meillä on KH 1dh, eli karbonaattikovuudeltaankin "pehmeää".
Oma mielikuva on, että karbonaattikovuuden testaaminen luotettavasti labran ulkopuolella ei ole ihan triviaalia ja akvaariotestit saattavat antaa tietyissä olosuhteissa virheellistäkin tietoa.
Aktiivihiilisuotimena on ihan Clas ohlsonin valikoimista löytyvä aktiihiilisuodin Linkki. Laadultaan se ei varmastikaan ole paras mahdollinen, mutta uskoisin että tyhjää parempi kuitenkin.
Clasun aktiivihiilisuodatin on rakenteeltaan "kanisteri" joka on täytetty aktiivihiilirakeilla (GAC). Siitä irtoaa erityisesti käyttöönotossa hiilipölyä, joten huuhtelua ei parane unohtaa. Lisäksi rakeisen aktiivihiilen pinta-ala on pieni, mikä vähentää tehokkuutta. Itselläni kopsahti tuollainen johonkin, niin kanisteri aukesi päästä ja hiilet levisi pihalle...
Millaisen suodatusratkaisun itse valitsisit?
On olemassa suodattimia, joissa käytetään aktiivihiilipölyä (PAC), joka on "aktiivisempaa" kuin rae. Pölyn käytössä on omat haasteensa, joita on yritetty ratkaista rakenteellisin keinoin. Tyypillisiä kahvilaitekäytössä on ratkaisu, jossa pölyllä "pinnoitetaan" tiukka suodatinkalvo, tai eri tavoin valmistettujen aktiivihiilipalikoiden käyttö. Näissä on mahdollista yhdistellä erilaisia vaihtoehtoja, joten sama suodatinelementti voi tehdä muutakin kuin imeä epäpuhtauksia aktiivihiileen.

Vesi on Suomessa tyypillisesti niin pehmeää, että pelkkä aktiivihiili toimii aika hyvin. Koneen rakenteesta riippuu, onko mahdollisista "kirkasteista" (polyfosfaatit) enemmän haittaa kuin hyötyä (korroosio/kalkkeutuminen vs. kemikaalin toiminta korkeissa lämpötiloissa). Jos vesi on kovaa (kuten Suomessakin paikka paikoin), on vedenpehmennin tai käänteisosmoosi hyviä vaihtoehtoja, mutta lähtökohta on erityisesti niiden kohdalla, että veden kovuus on tiedossa.

Espoon veteen laittaisin aktiivihiilisuodattimen, ja koneen rakenteesta riippuen myös polyfosfaattiannostelun. Vedenpehmentimellä pääsisi kalkkeutumisista kyllä eroon varmemmin, mutta kustannus sellaisella on isompi kuin aktiivihiilisuodattimella, eikä kahvilaitteiden kalkkeutumisen Espoossa pitäisi mitenkään suuri ongelma olla.
Mutta tuollaista pullovettä tekisi itsekin mieli testailla. Olisikohan joku lidlin pullovesi sopivaa siihen käyttöön?
Onko ajatus testata ns. pullovettä, joka voi olla käsiteltyäkin, vai jotain luonnonvesiä?

Työmaalla olisi myös testiin joutava aktiivihiilisuodatin ja vedenpehmennin, sikäli mikäli kiinnostaa.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #35 : Heinäkuu 28, 2009, 08:48:54 ap »

Onko ajatus testata ns. pullovettä, joka voi olla käsiteltyäkin, vai jotain luonnonvesiä?

Kumpaa vaan. Ajatus olisi löytää joku vesi, joka muistuttaa sitä vettä josta esimerkiksi pohjoisitalialaiset kahvinsa keittävät, ja katsoa syntyykö sitä käyttäen vähemmän hapokasta kahvia. Jos näin on, niin sitten voisi vaikka mittailla sitä vettä ja koittaa kehitellä jonkun ratkaisun jolla täkäläisen vesijohtoveden saisi helposti käsiteltyä samanlaiseksi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #36 : Syyskuu 27, 2009, 13:35:07 ip »

Veden laadusta ja vesiasioista on taas käyty kovaa keskustelua Home-Baristan puolella. Kaapataampa tänne sieltä löytyvä kommentti joka koskettaa tätä meidän pehmeänveden ongelmaamme.

Lainaus käyttäjältä: Jim Schulman
The excessive softness reduces solids extraction from the coffee puck well below 20%. This makes it very difficult indeed to brew high end SOs without getting a sink shot level of overbearing sourness and cutting lemon peel flavors. In essence, the more minerals you start with, the more acidic and lighter roasted the coffees you can brew. The more acidic and lighter roasted the coffees, the higher their quality can get. Of course, not all highly acidic, light roasted cofffees are great; but almost all great coffees are highly acidic and best roasted light.

Ja nyt jos joku kemiantaitoinen selvittäisi mistä ihmeestä on kysymys.  :)

Eli tuossa todetaan (olettaisin että mittausdataan perustuen) että pehmeällä vedellä espressokakusta ei saada tarpeeksi tavaraa irti. Itse olen ymmärtänyt että mitä pehmeämpi vesi, sitä parempi liuotin? Suomen pehmeän veden pitäisi siis luottaa kahvista hyvin veteen liukenevia yhdisteitä, mutta onko nyt niin että se ei sitten sido/irrota niin hyvin noita (veteen liukenemattomia?) kiinteitä partikkeleita tms? Käsittääkseni esimerkiksi kovan veden alueilla on ongelmana pesuaineiden kanssa se, että ne sitoutuvat veteen eivätkä likaan - onko nyt kyse samanlaisesta ilmiöstä?

Täältä löytyy yksi taulukko "arvosanoja" erilaisilla vesillä tehdyille espressoille. Pehmein mahdollinen vesi (RO) tuntuu irrottavan hyvin aromit (ja nämähän ovat niitä vesiliukoisia?) mutta makeus/tasapaino ja body/mouthfeel kärsivät. Kun vesi kovenee, niin aromiarvosana hieman tipahtaa, mutta muut arvosanat pomppaavat sitten ylöspäin.

Eli (kysymys?) tiivistetysti: Suomalainen pehmeä vesi irroittaa/liuottaa hyvin kahvista aromiaineita ja happamia ainesosia, mutta ei sitten sokereita hapokkuutta tasapainottamaan, eikä muita hiukkasia runkoa tuomaan?



Hieman tuosta HB:n paikoitellen "kiivastakin" vesikeskustelusta: siellä on siis käyty melkoista debattia liiallisen vedenpehmennyksen järkevyydestä. Eli koneelle syötetään suurinpiirtein RO-vettä kun pelätään kalkkeutumista taikka ei haluta vaivautua puolivuosittaiseen kalkinpoistoon koneelle (tai pelätään kalkinpoisto-operaatiota). Samalla sitten valjastetaan parhaimmillaan (pahimmillaan) 4-5 tonnin laitteisto tuottamaan keskinkertaista taikka heikompaa espressoa. Tätä käytäntöä vastustavien/kummeksuvien suhteellisen selkeä näkemys on ollut että kalkinpoisto kuuluu osana espressokoneen käyttöön/huoltoon ihan niinkuin takaisinhuuhtelu. Itsekin olen tällä kannalla, mutta ymmärrän kyllä että mikäli espressoharrastus on vasta aluillaan, kone on uusi ja kauheasti ei ole kokemusta/käsitystä sen sielunelämästä, niin mahdollisimman pehmeän veden käyttö voi olla perusteltua - varsinkin kun mahdollisissa ongelmatilanteissa koneen saaminen osaavaan huoltoon voi olla pitkänkin matkan takana.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 27, 2009, 14:52:36 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #37 : Syyskuu 27, 2009, 21:21:28 ip »

Itse kiinnitin huomiota sanoihin "excessive softness", ja oman kokemukseni mukaan se tarkoittaa aivan toisenlaista veden pehmeyttä kuin mitä suomalainen vesi keskivertoisesti on. Olen nimittäin asunut Keski-Euroopassa taloyhtiössä, jossa vettä pehmennettiin todella paljon. Niin paljon, että suihkussa käydessä ei tiennyt milloin kaikki saippua oli huuhtoutunut pois. Mieheni termillä 'saippua sisältyi hintaan' ;)

Kemikaaleilla pehmennetyn veden käyttö espresson valmistukseen tuntuu lähinnä omituiselta, koska kemiallisesti pehmennettyä vettä ei saisi käyttää ruoan valmistukseen lainkaan...  :o
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 708
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #38 : Syyskuu 27, 2009, 21:34:11 ip »


Kemikaaleilla pehmennetyn veden käyttö espresson valmistukseen tuntuu lähinnä omituiselta, koska kemiallisesti pehmennettyä vettä ei saisi käyttää ruoan valmistukseen lainkaan...  :o

En tiedä millaista kemiallista pehmennystä tarkoitat, mutta normaalisti espressokoneelle syötettävää vettä pehmennetään ihan ruokasuolalla. Tällöin Ca-ionit vaihtuvat Na-ioneiksi, natrium-ionit eivät aiheuta kattilakiveä kuten kalsium, joten siksi näin tehdään. Mitään vaarallista tai myrkyllistä tästä ei kyllä muodostu.

-Mikko-
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #39 : Syyskuu 27, 2009, 21:57:11 ip »

En tiedä millaista kemiallista pehmennystä tarkoitat, mutta normaalisti espressokoneelle syötettävää vettä pehmennetään ihan ruokasuolalla. Tällöin Ca-ionit vaihtuvat Na-ioneiksi, natrium-ionit eivät aiheuta kattilakiveä kuten kalsium, joten siksi näin tehdään. Mitään vaarallista tai myrkyllistä tästä ei kyllä muodostu.

-Mikko-

Pehmentämiseen käytetään tosiaan ruokasuolaa, mutta natriumilla on ei-sydänystävälliset haittapuolensa. Kuppi tai pari espressoa päivässä ei tietty hetkauta tilannetta, mutta jos juo päivittäiset puolitoista vesilitraansa erittäin kovasta todella pehmeäksi käsiteltyä vettä (= paljon natriumia) vuosikymmenten ajan, niin huonompi homma.
Suomessahan elintarviketeollisuus ylisuolaa väestön muutenkin, että onneksi vesi sentään on pehmeää ;)
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 708
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #40 : Syyskuu 27, 2009, 22:43:58 ip »

Pehmentämiseen käytetään tosiaan ruokasuolaa, mutta natriumilla on ei-sydänystävälliset haittapuolensa. Kuppi tai pari espressoa päivässä ei tietty hetkauta tilannetta, mutta jos juo päivittäiset puolitoista vesilitraansa erittäin kovasta todella pehmeäksi käsiteltyä vettä (= paljon natriumia) vuosikymmenten ajan, niin huonompi homma.
Suomessahan elintarviketeollisuus ylisuolaa väestön muutenkin, että onneksi vesi sentään on pehmeää ;)

Jos ei tässä ihan väärin laskeskeltu, niin ei tuosta kyllä ihan kamalasti natriumia veteen jää. Veden kovuus monasti ilmoitetaan saksalaisella kovuusasteikolla, jossa yksi aste vastaa 0,178mmol/l kalsiumkarbonaattia. Vesi on kovaa jos kovuusluku on 10-21 astetta.

No lasketaan todella kovalla vedellä (en tiedä voiko tälläistä edes olla), eli kovuus olisi 50:

Alkutilanteessa vedessä siis on 50x0,178mmol=8,9mmol kalsiumia litrassa vettä, ioninvaihdon jälkeen vedessä ei ole optimitilanteessa enää kalsiumia vaan tuo samainen 8,9mmol/l natriumia.

Natriumin molekyylipaino on 23mg/mmol eli sitä on litrassa vettä 204,7mg. Vastaava määrä natriumkloridia painaisi 520,7mg.

En sitten tiedä onko tuollainen puoli grammaa suolaa jokaisessa vesilitrassa pahasta, mutta luultavasti salamimakkaralla on isompi vaikutus pumpun pettämiseen myös kovan veden alueilla :)

-Mikko-
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 28, 2009, 21:36:53 ip kirjoittanut Misse »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #41 : Syyskuu 27, 2009, 23:41:46 ip »

Itse kiinnitin huomiota sanoihin "excessive softness", ja oman kokemukseni mukaan se tarkoittaa aivan toisenlaista veden pehmeyttä kuin mitä suomalainen vesi keskivertoisesti on.

Tuo lainaus toki liittyy keskusteluun jossa on mukana erittäin pehmeitä vesiä, mutta pointti on lähinnä noissa ongelmakuvauksissa jotka tuntuvat osuvan yksiin monien Suomikokemusten kanssa. Varsinkin englannista tilatuissa espressoblendeissä (ja SO-kahveissa) on monella foorumilaisilla ollut taistelemista liiallisen hapokkuuden/äjäkkyyden kanssa jos ovat olleet vähänkin vaaleampaan päin. Itsellänikin näitä ongelmia on esiintynyt. Toisaalta olen Lontoossa juonut samasta blendistä tehtyä kahvia jonka kanssa kotona on joutunut taistelemaan ja siellä heti ensi siemauksesta totesin tavaran aivan toisenlaiseksi tasapainoltaan. Tosin yksi tekijä saattoi olla (monta) kertaluokkaa paremmat koneet siellä päässä - mutta kun ne omasta mielestä onnistuneetkin ja hyvänmakuiset juomat kotona olivat niin erilaisia siihen verrattuna.

Ongelmahan ratkeaisi tietysti käyttämällä tummempia paahtoja, mutta tällöin yleensä kadotetaan siitä laadukkaasta kahvista jotain (oleellistakin). Ja itsestäni tuntuisi pahalta laittaa se prosessin tärkeämpi ja kiinnostavampi raaka-aine (kahvi vs. vesi) joustamaan.

Viimeisin tieto paikallisen veden kovuudesta on 2,30dH ja siinä ei ole eritelty mistä koostuu (pH 8,4). Eikös tuo ole luokkaa 41ppm? Jos laadun kannalta parhaana vaihtoehtona pidetään kovuutta 100-125ppm (jolloin pitää kalkit poistaa pari kertaa vuodessa) - niin aika kaukana mennään. Käsittääkseni tuon kovuuden pitäisi osua jonnekin edellisessä viestissä mainitun taulukon sarakkeiden RO ja RO+TAP väliin (RO+TAP kohtaan on eritelty kovuus 40+25 joista ensimmäinen siis "oikeaa" kovuutta - kokonaiskovuus siis 65ppm? Pelkkä RO on kokonaiskovuudella alle 10ppm).
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #42 : Syyskuu 28, 2009, 10:03:10 ap »

Googlasin veden kovuusarvoja eri puolella Suomea ja vaihtelua tuntuu olevan aika paljon, jopa samassa kaupungissa:

Helsingin vesi / Vanhankaupungin jakelualue 6.6°dH, Pitkäkosken jakelualue 4.4°dH   
Hämeenlinnan seudun vesi 3.7°dH     
Oulunsalon vesihuolto 6 °dH
Raahe 3.36°dH     
Keminmaan vesi yli 9 °dH
Jyväskylä 1.1-2.5 °dH
Valkeakoski / Tyrynlahti 3 °dH, Kemmola 6.6 °dH
Porin vesi 3 °dH (paitsi Ahlainen 6 °dH)
Lieto 2.5 °dH
Hanko / kantakaupunki < 4 °dH, Lappohja < 2.1 °dH
Kymen vesi < 3 °dH
Heinola 1,67 - 2,22 °dH

Ja samalla silmiin osui tällainenkin: Kova vesi vähentää infarktiriskiä http://www.sas.com/offices/europe/finland/yhteiskunta/304ktl.html  ;)
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #43 : Syyskuu 28, 2009, 10:33:17 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Eli (kysymys?) tiivistetysti: Suomalainen pehmeä vesi irroittaa/liuottaa hyvin kahvista aromiaineita ja happamia ainesosia, mutta ei sitten sokereita hapokkuutta tasapainottamaan, eikä muita hiukkasia runkoa tuomaan?

Jos Raon kirjaa oikein ymmärrän, niin espressouuttumisessa on pääasiassa kyse siitä että vesi pesee pois ainesosia kahvipartikkelien pinnalta ja myöhemmin kun ne ovat vettyneet, myös sisältä. Hapokkuusongelmat liittyvät aliuuttumiseen, jolloin kuvittelisi että jälkimmäinen vaihe ei tapahdu kunnolla ja vesi vaan huuhtoo jo "paljaaksi huuhdottua" partikkelin pintaa. Voisiko olla että pehmeä vesi johtaa samaan ongelmaan eli se ei jostain syystä tunkeudu kunnolla partikkelien sisään? Tämä oli siis tämmöistä maalaisjärkeilyn ja huonosti ymmärrettyjen kirjallisten lähteiden yhdistelyä...

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tuo lainaus toki liittyy keskusteluun jossa on mukana erittäin pehmeitä vesiä, mutta pointti on lähinnä noissa ongelmakuvauksissa jotka tuntuvat osuvan yksiin monien Suomikokemusten kanssa. Varsinkin englannista tilatuissa espressoblendeissä (ja SO-kahveissa) on monella foorumilaisilla ollut taistelemista liiallisen hapokkuuden/äjäkkyyden kanssa jos ovat olleet vähänkin vaaleampaan päin.

Nuo ongelmat ovat erittäin tuttuja, mutta minulla ne tuntuvat kadonneen viimeisen vuoden sisällä - en oikein tiedä miksi. Ennen jauhoin yksittäisiä papusatseja ja tiukempia shotteja, eli myllyn säätö voi nykyään olla reilusti (puoli Mazzerin isoa pykälää) karkeampi. Samoin kakunrakennustekniikka on muuttunut ja parantunut. Ja kone ja käyttörutiini vaihtunut, jonka seurauksena uuttolämpö on tasaisempi, mutta suurempaa vaikutusta sillä ei pitäisi olla. Vesi on kovuudeltaan samaa, tosin sekin on vaihtunut helsinkiläisestä espoolaiseen.

En toki osaa sanoa miltä HasBeanin tai Square Milen kahvit maistuvat paikan päällä, mutta Jimin kuvaamia hampaat syövyttäviä shotteja en ole enää hyvään aikaan nähnyt, kun ne ennen olivat niin arkipäiväisiä että HB:n kahveja ei aina edes viitsinyt tilailla. Käytän Brita-suodatettua vettä, eli se on pehmeää mutta ei toki RO-tasoista kuitenkaan. Voisi ehkä sanoa että tärkein muutos on ollut, että uutot ovat nykyään tasaisempia, kun ennen oli enemmän yli- ja aliuuttoa: kanavointia oli enemmän (ei WDT:tä tai väärin tehty WDT) ja hitusia enemmän hienommasta jauhatuksesta johtuen. Voisiko olla, että pehmeä vesi tuottaa herkemmin happamia shotteja jos uutto ei ole kunnossa?

Ja tietenkin voi myös olla että hapokkuuteen on vain tottunut...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 708
Vs: Veden laatu ja TDS
« Vastaus #44 : Syyskuu 28, 2009, 11:13:07 ap »


Nuo ongelmat ovat erittäin tuttuja, mutta minulla ne tuntuvat kadonneen viimeisen vuoden sisällä - en oikein tiedä miksi.


Mielenkiintoista, koska myös itselläni on hapokkuusongelmat kahvien suhteen tippuneet lähes olemattomiin. Olisikohan vaikutusta myös sillä, että Päijännetunnelin peruskorjaus on valmistunut, eikä enään oteta käyttövettä Vantaanjoesta? Veden tds-lukema ei ole mielestäni muuttunut, mutta ehkä veden koostumus muuten on muuttunut parempaan suuntaan.

Lainaus

Ja tietenkin voi myös olla että hapokkuuteen on vain tottunut...


Täysin samanlaiset ajatukset on itselläkin käynyt mielessä :)

-Mikko-
Kirjattu