Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...  (Luettu 135381 kertaa)

Laurijan

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #195 : Joulukuu 12, 2014, 05:33:34 ap »

Luin myös että on huono jos kahvi tekee kraatterin läpivaluvan veden ansoista ja että kannattaa sekoittaa kahvin suodattimessa kun se on kostunut - onko perää?

Onko se kraatteri huono juttu tai ihan sama?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1508
  • Kahviharrastaja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #196 : Joulukuu 12, 2014, 08:37:05 ap »

Onko se kraatteri huono juttu tai ihan sama?

Asteikolla hyvä, paha: molemmat ovat mahdollisia. Osa kahvin valmistusprosesseista koettaa välttää kraatereita, osa taas tavoittelee kraatereita.

Kysymys itsessään on puutteellinen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Laurijan

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #197 : Joulukuu 14, 2014, 11:17:56 ap »

Asteikolla hyvä, paha: molemmat ovat mahdollisia. Osa kahvin valmistusprosesseista koettaa välttää kraatereita, osa taas tavoittelee kraatereita.

Kysymys itsessään on puutteellinen.

Eli kyseessä on Moccamasteri KB 741
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 14, 2014, 14:29:28 ip kirjoittanut Laurijan »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #198 : Joulukuu 14, 2014, 15:43:02 ip »

Aika harvoin on toiveena kuoppa (itse en itseasiassa keksi milloin olisi). Jos keitin (tai muu tekniikka) saa aikaan kovin syvän kraaterin, niin silloin käy helposti siten, että veden on helpoin juosta kuopan pohjan kautta. Moccamasterilla tilannetta voi hieman auttaa jos uuton alkupuolella/puolivälissä pyöräytät massaa varovasti lusikalla tai sopivalla tikulla.
Kirjattu

Laurijan

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #199 : Joulukuu 14, 2014, 17:08:45 ip »

Aika harvoin on toiveena kuoppa (itse en itseasiassa keksi milloin olisi). Jos keitin (tai muu tekniikka) saa aikaan kovin syvän kraaterin, niin silloin käy helposti siten, että veden on helpoin juosta kuopan pohjan kautta. Moccamasterilla tilannetta voi hieman auttaa jos uuton alkupuolella/puolivälissä pyöräytät massaa varovasti lusikalla tai sopivalla tikulla.

Joo voin kokeilla :) mutta tukkiiko se massan pyörittäminen kahvisuodattimen?
Kirjattu

Laurijan

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #200 : Joulukuu 22, 2014, 05:17:09 ap »

No niin oon nyt sekoittanut massan lusikalla noin viikon mutta se kahvimassa muodostaa edelleen kraatterin aina kun katon jälkeenpäin suodatinpussiin.

Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #201 : Joulukuu 22, 2014, 10:30:14 ap »

No niin oon nyt sekoittanut massan lusikalla noin viikon mutta se kahvimassa muodostaa edelleen kraatterin aina kun katon jälkeenpäin suodatinpussiin.

Maistuuko kahvi hyvältä?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2471
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #202 : Joulukuu 22, 2014, 11:13:30 ap »

Näin joulunalustunnelmassa ei voi olla nauramatta sinnikästä kahvinkieputtelua ;-D
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #203 : Joulukuu 22, 2014, 11:40:33 ap »

Kyllä se kraateri sinne melko väkisinkin syntyy. Olennaisempaa ehkä olisi koittaa saada vesi uuttumaan läpi kaikesta suodattimeen laitetusta kahvista. Eli jos antaa veden tippua koko ajan samaan kohtaa keskelle. Alkaa se kraateri muodostua siihen jo veden tippumisen voimasta ja aika nopeasti käy niin, että vesi menee suoraa railosta läpi.
Itse olen anoppilassa tehnyt niin, että siirrän sitä valutus osaa enemmän suodattimen reunaa kohti ja saatan jopa pyörittää koko suodatin osaa ympäri jolloin vesi tippuu reunalle, eikä ala heti porata reikää keskelle. Tuolla tavalla olen saanut vähän tasaisemmin uuttuvaa kahvia. Todettakoon, että myös näin tehtynä lopussa tulee kouru keskelle, jota on mielestäni melko vaikea välttää. Mutta kahvi on hyvää  :)
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1582
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #204 : Joulukuu 22, 2014, 13:59:43 ip »

En ole kokeillut mutta tuli mieleen sama pyöritystekniikka. Niin kuin drippereillä yleensä tapana.
Eli myötä/vastapäivään reunoja myötäillen, kuitenkaan niihin osumatta. Veden pintaa yrittäen pitää hieman yli purukasan koko ajan, siinä näkee kaatonopeuden hyvin.
Sit jos lopussa on pinta puruja kovinkin paljon korkeammalla, niin voi kokeilla kopautusta (eli suodattimen nostaa ja kopauttaa paikalleen), se tahtoo tasoittaa purujen asettumista kanssa.
Ei oikein itseltä muita eväitä irtoa, ellei aleta hanki sitä ja tätä linjalle.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #205 : Joulukuu 22, 2014, 14:20:25 ip »

Olisiko se monimutkainen lisälaite mokkamasteriin, sellainen lisäosa, joka levittäisi sen veden ympäriinsä suihkun tapaan?

Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1520
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #206 : Joulukuu 22, 2014, 14:42:33 ip »

Olisiko se monimutkainen lisälaite mokkamasteriin, sellainen lisäosa, joka levittäisi sen veden ympäriinsä suihkun tapaan?

Veikkaan, että olisi mikäli haluaisi toteuttaa sen siten, että sillä ei olisi vaikutusta uuttolämpötilaan.
Tehdasasennettuna se tietty olisi helpompi toteuttaa.

Mielenkiintoinen ajatus sinänsä, dispersion screen suodatinkeittimeen.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #207 : Joulukuu 22, 2014, 14:48:39 ip »

Veikkaan, että olisi mikäli haluaisi toteuttaa sen siten, että sillä ei olisi vaikutusta uuttolämpötilaan.

Joo. Metallinen jonka lämmittää tai sitten ihan ohut muovinen voisivat toimia riittävästi.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1508
  • Kahviharrastaja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #208 : Joulukuu 22, 2014, 16:20:23 ip »

Joku taisikin jo ehtiä kiinnittämään Silvian (tai vastaavan laitteen) dispersion screenin Moccamasteriin.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Laurijan

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #209 : Joulukuu 23, 2014, 04:39:26 ap »

No niin kraatteri ongelma on pois kun laitoin vesiputken eri asentoon niin että se vesi osuu suodatinkotelon reunalle. Pyöritin myös suodatinkoteloa että vesi ei osu aina samaan kohtaan.
Kirjattu