Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...  (Luettu 161176 kertaa)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #120 : Huhtikuu 21, 2013, 09:01:48 ap »

Kyllä se flow restrictor kannattaa ilman muuta hankkia varsinkin kun hinta on mitä on.

Ensinnäkin se tunne kun saa tuunata tavaroitaan on arvoltaan mittaamaton (tai no, mitä se palikka nyt maksaakaan..) ja suodatinkartiolla jos kahvia tekee, toimii bueno n. miljoona kertaa paremmin ja kahvinkeitossa on muutenkin enemmän Zeniä mukana. Samalla kun olet kaupoilla flow restrictoria varten, kannattaa ostoskoriin napata myös Harion bambutikku sekoittamista varten, ellet sellaista vielä omista. Ei nyt ihan välttämättömyys mutta kyllä se kahvi maistuu paremmalta tuollaisella sekoitettuna.

Tietenkin jos täyttelee buenolla myös aeropressejä ja clevereitä yms. niin voi palikka buenossa voi alkaa turhauttamaan. Saahan sen toisaalta tietenkin myös pois.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #121 : Huhtikuu 21, 2013, 18:33:05 ip »

äh, ei mitään turhia palikoita vaan rannetta harjoittamaan..
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #122 : Huhtikuu 21, 2013, 18:40:55 ip »

Oletan, että akubi ei siis ole ikinä kokeillut tuollaisen flow restrictorin käyttöä?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #123 : Huhtikuu 21, 2013, 19:04:44 ip »

oletus nappiin.käytän rannetta kaatamiseen.
tietysti voin kokeilla,mutten halua (ostella)turhia rojuja nurkkiin......
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #124 : Huhtikuu 21, 2013, 19:09:42 ip »

I rest my case, vai miten Kovassa laissa sanotaankaan..

Vaikka sitä rannetta harjottaisi miten, niin bueno flow restrictorilla on parempi suodatinkeittämiseen kuin ilman sitä.

Jos Oldpet on tästä sivuraiteille suistumisesta huolimatta valmis sijoittamaan n. viisi euroa ja uhraamaan säilytystilastaan n. 0,5 kuutiosenttiä (joka sekin buenon nokan sisällä), niin hän ei varmasti tule pettymään.

edit: vaikka 'full respect' tietenkin Akubi sille, ettei ihan jokaista kahvitavaraa tarvitse haalia
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 21, 2013, 19:25:36 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #125 : Huhtikuu 21, 2013, 19:44:56 ip »

enhp muita estä ostamasta vaan omasta puolestani höpisen
 buonon käyttökokemuksetkin vähäisiä..kalitaan tottuneena saattaapi olla että paremmin toimii restriktorilla.
tietenkin kokeileminen kiinostaa, kun provokatoidaan näin
Kirjattu

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #126 : Huhtikuu 21, 2013, 19:48:38 ip »

Kysyin mielipidettä, ja sain puolesta ja vastaan. Kiitos. Ainut seikka mikä mietityttää on juuri tuo ranteen väsyminen pitkässä kaadossa. Tähän mennessä ei ole edes vielä kovin isoja satseja valuteltu, mitä nyt 330 grammaa tuo vaimon aamukahvin vesimäärä.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #127 : Huhtikuu 21, 2013, 19:55:43 ip »

enhp muita estä ostamasta vaan omasta puolestani höpisen
 buonon käyttökokemuksetkin vähäisiä..kalitaan tottuneena saattaapi olla että paremmin toimii restriktorilla.
tietenkin kokeileminen kiinostaa, kun provokatoidaan näin

Kalita taitaa olla ihan ilman muokkauksiakin hieman parempi kaato-ominaisuuksiltaan kuin bueno, mutta kyllä sekin varmasti hyötyisi tuosta palikasta. JiiTee täältä muistaakseni sanoi, että ko. palikka sopii hyvin myös kalitaan.

Täytyy myöntää, että olen käyttänyt kalitaa vain muutaman hassun kerran että muistikuvien perusteella ollaan liikenteessä.

Kysyin mielipidettä, ja sain puolesta ja vastaan. Kiitos. Ainut seikka mikä mietityttää on juuri tuo ranteen väsyminen pitkässä kaadossa. Tähän mennessä ei ole edes vielä kovin isoja satseja valuteltu, mitä nyt 330 grammaa tuo vaimon aamukahvin vesimäärä.

Kyllä se uutto kestää yhtä pitkään flow restrictorilla ja ilman sitä. Tietenkin tuolla flow restrictorilla voi ja täytyy kaataa yhtäjaksoisesti, mikä tietenkin on kahvin kannalta suvereenein tapa. Sen sijaan jos pitää vain nopeasti saada esim. 330 grammaa kaadettua, irrotan itse buenosta tuon palikan koska odottelu kyrsii.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #128 : Huhtikuu 21, 2013, 23:13:49 ip »

Sen sijaan jos pitää vain nopeasti saada esim. 330 grammaa kaadettua, irrotan itse buenosta tuon palikan koska odottelu kyrsii.

Jos tarvii nopeesti vettä, niin kaataa suoraan vedenkeittimestä.
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #129 : Huhtikuu 22, 2013, 15:19:28 ip »

espropress on ihan kätevä aeropressiin katelussa
ja sitten tiristelyyn hyvä,jos ei suoraan kuppiin halua
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #130 : Huhtikuu 22, 2013, 21:04:29 ip »

Kalita taitaa olla ihan ilman muokkauksiakin hieman parempi kaato-ominaisuuksiltaan kuin bueno, mutta kyllä sekin varmasti hyötyisi tuosta palikasta. JiiTee täältä muistaakseni sanoi, että ko. palikka sopii hyvin myös kalitaan.

Ainakin lähtö on Kalitassa silmämääräisesti täsmälleen saman kokoinen reikä kuin Buenossa. Heti sen jälkeen Kalitassa tosin nokka levenee todella reilusti (supistuu sitten taas loppua kohti) eli tuota rajoitinta ei kannata kovin voimakkaasti tuonne tunkea jottei jää nokan sisään jumiin (vai liekkö miten joustavaa materiaalia?). Kalitan parempi kaato-ominaisuus perustuu mielestäni ihan vain terävämpään, kapeampaan ja viimeistellympään nokan kärkeen.
Kirjattu

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #131 : Heinäkuu 13, 2013, 10:58:21 ap »

Moi  :) Olen tässä pohtinut sellaista, kun ostan perus suodatinkahvin melkein mistä vaan (paitsi nyt kahvin valmistuksen erikoisliikkeet) niin seuraus aina närästys. Mistä tämä mahtaa johtua? Eli onko vika valmistustekniikassa, huonoissa puruissa vai mikä? Haluaisin harjoitella myös hyvän suodatinkahvin saloja ja luenkin tätä topikkia läpi, mutta tuo on suurin syy miksi en ole lähtenyt toimiin vielä. Olen myös kuullut erilaisia teorioita, mut päätin nyt kysellä "ammattilaisilta".
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #132 : Heinäkuu 13, 2013, 22:24:12 ip »

Niinno, itseäni ei ainakaan närästä JuhlaMokat ja Pressat, joita juon vierailla.
Ja jos närästää, niin todella harvoin. Sit taas puolisolla närästelee useammin, ihan monet kotikahvitkin.
Joten pääosin tää vois olla tyyppivika nauttijassa, sen jälkeen lähtisin raaka-aineisiin ja sit valmistukseen (likainen nortsikeitin tekee jo ihmeitä).
Aika laaja kysymys.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #133 : Heinäkuu 13, 2013, 23:23:34 ip »

Joo hiffasin kyllä et on aika laaja kyssäri. Mut se tuntuu olevan aina noi suodatin tavarat. Juon lattee ja cappuchinoa joka päivä, ei närästystä. Aeropress ja presso, joskus jotkut närästää. Mutteri, taasen joskus närästää useimmiten ei.
Oon kuullut seuraavia mahdolisuuksia. Paperi vie rasvan kahvista = närästää helpommin. Sopii koska useimmin juuri suodatinkahvissa. Paahtoaste, suomalainen (esim juhlamokka) jotenkin paahdettu liian happamaksi = sekoittaa pakin. Likaiset keittimet = moska sekoittaa pakin. Kahvi olisi liian vanhaa ja joku siinä elävä "home" = aiheuttaa närästystä.
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa... // närästyksestä, n-metyylipyridiini
« Vastaus #134 : Heinäkuu 14, 2013, 08:48:59 ap »

Minäkin kärsin närästyksestä. Vaiva on sen verran kurjaa sorttia, että tuttavien tarjoamat Juhla Mokat jätän väliin. Aiemmin luulin, että kyse on kahvin hapokkuudesta (acidity), koska valmistustavalla ei mielestäni ole suurtakaan vaikutusta närästykseen. Suodatinkahvi saattaa närästää tai sitten ei. Sama espresson kanssa.

Luin hiljattain artikkelin, jonka mukaan tutkijat epäilevät, että takana saattaa olla NMP, n-methylpyridium (n-metyylipyridiini). http://www.refluksi.fi/89
Korkea NMP-taso vähentää vatsahapon eritystä, ja NMP muodostuu vasta paahtaessa, vihreissä pavuissa NMP:tä ei ole. Usein tummapaahtoisen kahvin NMP-pitoisuus on korkeampi, kuin vaaleapaahtoisen, ja vatsa ei siksi protestoi.

Senkin olen huomannut, että vatsani ei tykkää ollenkaan, jos kahvin seassa on purujäämiä (esim. suodatinpussi falskannut, tai espressokoneen kahva huolimattomasti täytetty). Maidon kanssa nautittuna närästysriski tuntuisi pienenevän, mene ja tiedä...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!