Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...  (Luettu 158394 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #105 : Heinäkuu 30, 2011, 21:13:04 ip »

No en tuolla ole Hariota huonompaa saanut aikaiseksi (kun samoissa määrissä mennään) - mutta en toisaalta merkittävästi parempaakaan. Ainoa selkeä etu tuossa on Harion 1 kuppiseen nähden se, että purut tulevat melkein tuohon piripintaan ja niille on helppo lirutella läheltä ja samalla suodattimen pieni koko pitää huolen siitä, että vesi tulee automaattisesti kaadettua sopivan hitaasti (kun siis verrataan 15g valmistusta molemmilla aparaareilla). Plussana siis ehkä pienempi "tarkkuusvaatimus". Miinuksena sitten kalliimpi kappalehinta (hieman tuumiskelin josko tuosta voisi sopivalla rautalankaviritelmällä kopioida mallin johon taittelisi sitten vaikka Melitan paperista sopivan pussukan). Muodoltahan tuo eroaa Hariosta - on melko neliskanttinen reunoiltaan ja littana pohja

Kalitan Wave olisi mielenkiintoinen kokea (ei vaan raaski vielä sijoittaa). Siinähän paperin muotoilu on hyvin Bunn/Fetco tyyppinen.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #106 : Heinäkuu 30, 2011, 22:51:47 ip »


Kalitan Wave olisi mielenkiintoinen kokea (ei vaan raaski vielä sijoittaa). Siinähän paperin muotoilu on hyvin Bunn/Fetco tyyppinen.

Kilpavarustelu alkakoon.

Saisi hasbean ottaa kauppaan myös sen kalitan kuparipannun.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #107 : Tammikuu 10, 2012, 17:28:22 ip »

Joululahjoin itselleni viimein Kalitan kannun, ohessa kuvaa Harion vastaavan rinnalta. Koko on aavistuksen pienempi, nimellisarvoltaan 1,0l (Hario 1,2l). Hintaeroa näillä on se reilu 10 puntaa, mikä näkyy kyllä Kalitassa viimeistellympänä ulkonäkönä (livenä rinnakkain Kalita vie voiton). Paino on melkolailla sama, Kalitassa vain 60g lisää massaa. Nokan muotoilussa on eroa, mikä pikaisten testien perusteella näyttäisi mahdollistavan Hariota hitaamman kaatonopeuden. Kahvin maussa ei ole vielä havaittu merkittävää eroa. :)
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #108 : Tammikuu 10, 2012, 19:32:35 ip »

Joululahjoin itselleni viimein Kalitan kannun, ohessa kuvaa Harion vastaavan rinnalta.

Vaikuttaako Kalitan kaatonokan kiinnitys kannuun vahvemmalta kuin Hariossa?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #109 : Tammikuu 10, 2012, 20:07:06 ip »

Vaikuttaako Kalitan kaatonokan kiinnitys kannuun vahvemmalta kuin Hariossa?

Erittäin paljon vahvemmalta.

Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #110 : Tammikuu 14, 2012, 21:19:30 ip »

Jokusen käyttöpäivän jälkeen: on tuo kalita parempi ja mukavampi käyttää kuin Buono kaatovaiheessa IMHO (*), mutta taas induktioliedellä "surffaa ja surisee" huomattavasti Buonoa kovemmin - johtunee ehkä suipommasta muotoilusta joka saanee resonointia voimakkaammin aikaan, tai mistä lie?

(*) tätä pitänee jotenkin tarkastella "tarkasti" - tuntuma on nyt että virtausnopeus on pienempi samanpaksuisella norolla, mutta kuinka tämän tarkasti mittaan/tutkin niin ettei jää vain "tuntumaksi" on vielä pohdittavana.

Muoks: Ainiin, vaikka tuo nokan tyvi on paksumpi kuin Buonossa ulkoisesti, niin pannun sisältä vesi lähtee suurinpiirtein samankokoisesta aukosta kuin Buonossa (siinnekin saisi siis tällaisen: http://www.home-barista.com/tips/hario-water-flow-restrictor-t19964.html )
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #111 : Maaliskuu 01, 2012, 22:21:56 ip »



Kalitan Wave olisi mielenkiintoinen kokea (ei vaan raaski vielä sijoittaa). Siinähän paperin muotoilu on hyvin Bunn/Fetco tyyppinen.
[/quote]

wave on ihan hauskan näköinen vehje. vähemmän puuhastellut sen kanssa,mutta tuntuisi karvaita sävyjä korostavan. himpun harmittaa nuo ruskeat paperit, jotka maistuvat aikamoisen paperille. kuumavesitesti. huuhtelu tuppaa sotkemaan aallokkorakenteen herkästi. sekä paprujen kiskominen nipusta. tummilla paahdoilla toiminnee paremmin.luulen tässä kohtaa. kokeilen...
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #112 : Maaliskuu 02, 2012, 09:05:08 ap »

wave on ihan hauskan näköinen vehje. vähemmän puuhastellut sen kanssa,mutta tuntuisi karvaita sävyjä korostavan. himpun harmittaa nuo ruskeat paperit, jotka maistuvat aikamoisen paperille. kuumavesitesti. huuhtelu tuppaa sotkemaan aallokkorakenteen herkästi. sekä paprujen kiskominen nipusta. tummilla paahdoilla toiminnee paremmin.luulen tässä kohtaa. kokeilen...

Täällä myös Wavetettu jo pidemmän aikaa! Suodatinpaperissa on tosiaan aika vahva sivumaku, mutta kannattaa huuhdella paperia niin ettei se uppoa ihan kokonaan veteen siinä suodatinsuppilossa. Näin paperin muoto pysyy ehjänä ja pitäisikin pysyä, jotta suodattimen idea toimisi paremmin (kait...).
Tasaisempia kuppeja tällä kyllä saa kuin esim V60 dripperillä, tosin kirkkautta jää jonkun verran pois. Karvaita kuppeja en ole kyllä Wavella saanut. Minulla on tämä pienempi versio (155), olisi kannattanut ottaa se isompi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #113 : Maaliskuu 25, 2012, 19:17:27 ip »

, tosin kirkkautta jää jonkun verran pois. Karvaita kuppeja en ole kyllä Wavella saanut.

voipi olla juuri tuo kirkkauden sameneminen sekä huuhteluista huolimatta paperin maku, mitä karvaammaksi tulkitsen.

harvemmalle käytölle anyway jäänyt wave..
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #114 : Kesäkuu 13, 2012, 14:01:27 ip »

Olisikohan tuollainen pöytäinduktioliesi hyvä vaihtoehto Kalita/Buono-keittelijälle jos varsinaista keittiötilaa ei ole lähellä. Tuo voisi ehkä korvata myös vedenkeittimen.

https://stockmann.com/p/fi/Wilfa-ICP-2000-induktioliesi/188838?itemId=188839
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #115 : Helmikuu 18, 2013, 11:23:32 ap »

Tuommonen tuli hankittua


5 puntaa taisi olla ja mukaan tuli 40 kpl suodatinpaperia. Eka uutto meni vähän pitkäksi, 15g/210g 4min kukituksen kanssa. Kuitenkin yllättävän hyvin onnistui. Ens kerralla myllyä ehkä vähän karkeemmalle.

Edit. dropbox --> picasa
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 18, 2013, 13:31:30 ip kirjoittanut oldpet »
Kirjattu
Kupissa tänään:

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #116 : Helmikuu 18, 2013, 13:19:28 ip »

^ Mimmonen, ei näy mitään  ???
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #117 : Helmikuu 18, 2013, 13:32:36 ip »

Sori. Dropbox ei pysty jakaa, näky vaan itelle. Siirsin picasaan, toivottavasti nyt näkyy  :)
Kirjattu
Kupissa tänään:

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #118 : Maaliskuu 02, 2013, 11:50:42 ap »

Laitetaanpa nyt pieni videokin tuosta. Voisi olla jotain hiottavaa tekniikassa. Tosin en tiedä onko kellään muulla vastaavaa laitetta.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=k4fpvnhTnYM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=k4fpvnhTnYM</a>
Käytännössä saan aina parempaa kahvia kuin mokkamasterilla, mutta vertailu ei ole kovin objektiivista (mylly, suodatinpaperi, määrät jne).
Kirjattu
Kupissa tänään:

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #119 : Huhtikuu 20, 2013, 09:49:35 ap »

Sain emännältä lahjaksi tuommosen bueno-pannun. Kun vertaa vedenkeittimellä kaateluun, niin onhan sillä eroa kuin yöllä ja päivällä :) Onko tuommosesta flow restrictorista merkittävää hyötyä? Jos vaikka semmoisen hommaisi seuraavaksi..
Kirjattu
Kupissa tänään: