Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...  (Luettu 158363 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #60 : Helmikuu 23, 2010, 20:08:10 ip »

Nappasin oman reseptini Barismon blogista, mutta pitää testata muutkin ajat läpi.

Yksi Hario-ohje löytyy täältä.

Samasta lähteestä löytyy itseasiassa muutakin hauskaa, kuten tämä varsin visuaalinen suodatinkarkeusmalli - pitää vain muistaa tulostaa tuo pdf ilman mitään skaalausta/sovitusta.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #61 : Helmikuu 24, 2010, 09:38:55 ap »

Samasta lähteestä löytyy itseasiassa muutakin hauskaa, kuten tämä varsin visuaalinen suodatinkarkeusmalli - pitää vain muistaa tulostaa tuo pdf ilman mitään skaalausta/sovitusta.

Linkin sisältävä sivu ei kerro tarkemmin, mutta PDF:stä voi päätellä että oikea koko on jenkkiläinen letter-koko, eli 8,5x11 tuumaa (215.9×279.4 mm). Se ei siis täysin mahdu A4:lle, mikä ei ole ongelma kunhan ylimääräiset leikkautuvat pois, eikä sivua skaalata mahtumaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #62 : Maaliskuu 11, 2010, 17:37:35 ip »

En sitten pystynyt coffeehitin -20% tarjousta vastustamaan...

Ensikokemus ei ihan nappiin, mutta oli lupaava - hieman yllättäen joutunenkin säätämään jauhatusta karkeammalle kuin mitä olin tottunut muilla kartioilla. Nyt 30g/480g (kahvi/vesi kuumana) annostuksella meni hieman yliuuttumisen puolelle vaikka alle 3 minuutissa pysyttiinkiin. En tiedä johtuuko ihan vain tuosta keraamisesta materiaalista, joka paperia huuhdellessa otti hyvin lämpöä itseensä ja piti ehkä näin uuttolämmön paremmin.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #63 : Maaliskuu 20, 2010, 23:15:32 ip »

Mikäli jollekulle on vielä hämärän peitossa se, miten nämä Harion suodatinsuppilot eroavat normaaleista, niin alla pari selventävää kuvaa.

Harion kartio on siis sisäosiltaan käytännössä katkaistu ympyräkartio (symmetrinen), mikä edesauttaa tasaista uuttumista. Suodatinpaperi on myös normaalista poikkeava ja se asettuu suppiloon siten, että kärki työntyy alaosan isosta reiästä ulos. Ilman paperia tuossa ei luonnollisesti vesi juurikaan viivy, mutta pelkkä paperin lisääminen hidastaa valumisnopeuden lähes "normaaliksi", vaikkei paperi poikkea paksuudeltaan Melittan vastaavasta (tuntuu jopa hieman hentoisemmalta). Kahvin kanssa uutettaessa en ole mitenkään merkittäviä eroja huomannut tuohon 4 reikäiseen "perinteiseen" verrattuna.

Harion suppilossa kahvi on siis uuton aikana kartion muotoisena petinä, mikä on kauttaaltaan tasaisen uuttumisen kannalta suurinpiirtein se ideaalisin vaihtoehto. Kun vesi ylhäältä alas valuessaan kyllästyy kahvista ja menettää uuttamiskykyään tulee kahvipedin poikkileikkauksen luonnollisesti kutistua jotta tuota saadaan kompensoitua (uutettava massa vähenee).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa... - kaatokannu
« Vastaus #64 : Maaliskuu 25, 2010, 21:40:49 ip »

Saapui sitten viimein kunnollinen vedenkaatokannu/pannu. Kyseessä Harion V60 Buono (made in Japan) - alhaalla siitä pari kuvaa, verrokkina tähän mennessä palvellut OPA.

Osaisikohan kukaan sanoa, että löytyisikö mistään kohtuullisen hyvää OPA:n kaltaista pannua? Ilmeisesti salaisuus on ohuessa nokassa, jonka avulla pienikin liru tulee paineella läpi, eikä valu alas nokan ulkopintaa pitkin.

Buono vähän arveluttaa. Hinta on aika kova ja nokka vaikuttaa helposti särkyvältä ja koko laitos melko paljon tilaa vievältä. Olen vähän visioinut lämpömittarin lisäämistä, jolloin suoraseinäinen pannu olisi paljon helpompi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa... - kaatokannu
« Vastaus #65 : Maaliskuu 25, 2010, 22:02:51 ip »


Ilmeisesti salaisuus on ohuessa nokassa, jonka avulla pienikin liru tulee paineella läpi, eikä valu alas nokan ulkopintaa pitkin.


Yläasteen fysiikanluokan seinällä oli hieno kaavakuva "kahvinkiihdyttimestä", eli siitä kuinka entisajan kyläsepät osasivat tehdä kahvipannun nokan oikein kapenevaksi. Periaatteena siis on "mitä kapeampi sola, sen nopeampi virtausnopeus".

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa... - kaatokannu
« Vastaus #66 : Maaliskuu 25, 2010, 22:41:02 ip »

Hinta on aika kova

45€ ?

ja nokka vaikuttaa helposti särkyvältä

Aikalailla sitä saa runnoa jos meinaa irti taikka vääntymään (kunnolla) saada. Omani on saanut jossain vaiheessa (Amerikan matkalla) tällin jonka jäljiltä sieltä siis tulee ulos se yksi tippa tyvestä sinä aikana kun vesi kiehuu. Saisi tuon varmasti hitsautettua kiinni, mutta en ole nähnyt vaivan arvoiseksi.

ja koko laitos melko paljon tilaa vievältä.

Tuohon OPAn pannuun verrattuna en kyllä kokenut pöytätilan vähenevän.

Olen vähän visioinut lämpömittarin lisäämistä, jolloin suoraseinäinen pannu olisi paljon helpompi.

Kannatta ottaa myös se kaatoergonomia huomioon - varsinkin pidike. Eli se millaista sitä pannua on pidellä se reilu kaksiminuuttinen. Buonon kanssa voin sanoa tuon olevan ilo. Kannu on suhteellisen kevyt ja kädensijan asemointi on tasapainon kannalta hyvä. OPA-mainen kääntyvä ja kaareva kädensija on huono - ensinnäkin se liikkuu ja toiseksi tuntuu että pannua joutuu kääntämään ja tukemaan kun taas Buonon kanssa fiilis on kallistaminen.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #67 : Huhtikuu 01, 2010, 20:12:14 ip »

Hario USA:lta löytyy näemmä Youtube videoita, joissa parissa sivutaan suodatinkeittelyä (tekniikkaa sekä välineitä). Tekniikkana tuossa ensimmäisessä videossa on "tilkoittain" kaatelu, eikä jatkuvana virtana.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=EB5Dpio3mmg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=EB5Dpio3mmg</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Mr3VS6SGWrk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Mr3VS6SGWrk</a>
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #68 : Huhtikuu 01, 2010, 20:23:29 ip »

Tekniikkana tuossa ensimmäisessä videossa on "tilkoittain" kaatelu, eikä jatkuvana virtana.

Kumpaa tyyliä sinä käytät? Tilkoittamista vai jatkuvaa virtaa?

Laskeskelin suodatinpapereista, että olen keittänyt nyt n. 40+ kuppia kahvia hariolla ja kaataminen on muuttumassa tuonne jatkuvan virran puoleen. Buono-kattilan kallistaminen tuntuu olevan homman nimi kaatamisessa.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #69 : Huhtikuu 01, 2010, 20:32:42 ip »

Tähän mennessä hiljalleen jatkuvana virtana (poislukien turvotus). Mutta pari kertaa olen testaillut tuota pätkittäistä ja saattaa olla että siirryn siihen pienten annosten kanssa. Nyt siis käytössä 2 kupin V60 ja sillä yleensä 25g-30g purumäärillä pelailen. Tuosta pätkittäisestä voisi olla iloa alle 20g uutoissa (kun en viitsi sitä 1 kuppista ostaa).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #70 : Huhtikuu 14, 2010, 00:44:03 ap »

Itse hommasin juuri 1-kuppisen muovisen V60:n SquareMilesta. Hyvä vinkki muistaakseni Joonalta oli käyttää vaahdotuskannua veden kaatamiseen. Se olikin tosiaan kätevä, koska vesi oli paljon helpompi punnita kannussa kuin kaataa vaa'an päällä olevaan astiaan, ja kannu oli erityisesti paljon parempi kaatamiseen kuin vedenkeitin tai vastaava. Ihan tipoittain ei Mottasta saa, mutta hyvin hallittuna norona kumminkin.

Muovinen pikku-V60 ei maksanut paljon mitään, joten jos tämä villitys yhtään kiinnostaa niin voin suositella sitä ja maidonvaahdotuskannua.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #71 : Huhtikuu 18, 2010, 18:43:42 ip »

Olen tässä nyt vajaan viikon leikkinyt V60 ja Buonon kanssa ja muutaman ihan kohtuullisen kupin saanut aikaiseksi, yleensä 24g kahvia/400ml vettä, uutto (pre+kaato) 2.00-2.30 min
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #72 : Huhtikuu 26, 2010, 21:41:08 ip »

Harion V60:in kanssa pelatessa on seuraava tekniikka osoittautunut hyödylliseksi.

Alku normaalisti kostutuksella ja turvotuksella. Tämän jälkeen jatketaan kaatoa kunnes reilu kolmasosa vedestä on kaadettu (kartiossa kunnolla jo vettä). Sitten pidetään tauko, jonka aikana odotellaan että melkein kaikki vesi valuu läpi ja kahvipeti painuu kasaan. Sitten jatketaan kaatamista hitaasti loppuun asti. Näin menettelemällä tuon tauon jälkeen kahvipeti tuottaa selvästi pienempää ja vaalempaa kuplaa ja peti pysyy muutenkin nätimmin kasassa ilman "pulputuksia". Uutoista tullut näin toimimalla paljon tasalaatuisempia tuloksia.
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #73 : Huhtikuu 26, 2010, 23:10:20 ip »

tuo pulputtelu onkin välteltävä reaktio. kahvikakku menee ihan pois tolaltaan :'(..
lämmönsiirtymis juttu. kanavointia sun epätasaista uuttumista.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #74 : Huhtikuu 28, 2010, 21:27:51 ip »

tuo pulputtelu onkin välteltävä reaktio.

Näinhän se on. Yllätti vain että vaikka tuo esiturvotus selväsi auttaa asiaan, niin ei välttämättä vielä tarpeeksi (ainakaan tuoreilla pavuilla).
Kirjattu