Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...  (Luettu 133554 kertaa)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1582
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #45 : Tammikuu 24, 2010, 01:16:01 ap »

Keittimen veden lorottaminen purujen läpi. Tässä viive ja veden lämpötila ratkaisevat tekijät onnistuneelle suodatinkahvin keittämiselle "marketti rimpulalla", olenko oikeassa?
Itse pidän keittimestäni sen verran huolta, että kalkinpoistoista huolehdin ja olen muutenkin tarkka yleisestä siisteydestä.

Harvemmin tulee nykyään juotua, silloin kun juojia on parin pannullisen verran, niin silloin.
Välillä kun on joutunut keittämään puolikkaita pannuja, niin huomaa kevyehkön makueron.
Tänään kaupassa pysähdyin suodatinpussien kohdalle, on tarjonta laajentunut (tai huomiokyky herännyt), oli melittalla vaikka minkälaisia vaihtoehtoja tarjota.
http://www.melitta.de/filtertueten_premium_en%2C18451.html

Olisiko jollain käyttökokemuksia noista jaettavaksi?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1505
  • Kahviharrastaja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #46 : Tammikuu 24, 2010, 13:47:21 ip »

Tänään kaupassa pysähdyin suodatinpussien kohdalle, on tarjonta laajentunut (tai huomiokyky herännyt), oli melittalla vaikka minkälaisia vaihtoehtoja tarjota.

Havaitsin myös. Teoria vaikuttaisi olevan seuraava: on hidas (intense), nopea (mild) ja tavallinen, lisäksi näiden yhdistelmä (gourmet) joka yrittänee antaa saman mittaisen uuttoajan eri kahvimäärillä ja lopuksi vielä ekologinen (natura) vaihtoehto. Tavallista ja nopeaa on tullut kokeiltua, hieman on eroa läpimenoajassa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 24, 2010, 16:16:35 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID + Niche Zero .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #47 : Tammikuu 24, 2010, 22:05:27 ip »

Keittimen veden lorottaminen purujen läpi. Tässä viive ja veden lämpötila ratkaisevat tekijät onnistuneelle suodatinkahvin keittämiselle "marketti rimpulalla", olenko oikeassa?

Aivan kuten espressossa, on suodatinkeittelyssäkin ideana saada se kahvimassa uuttumaan tasaisesti ja niin että oikea määrä "tavaraa" irtoaa veden mukana kuppiin. Yhtälö toimii suurinpiirtein niin, että ensimmäiseen tekijään tarvitaan oikenlainen vedensyöttö puruille ja jälkimmäiseen oikea veden lämpötila, jauhatuskarkeus, uuttoaika, jne.

Käsin suodattaessa (kunnon kannulla) tuo vedensyöttö onnistuu helposti. Ensin siis kostutetaan purut pienellä vesimäärällä ja varsinkin tuoreen kahvin kanssa tällä on erittäin suuri merkitys. Kun purut saavat kotvan rauhassa imeä itseensä vettä/turvota ja hiilidioksidia poistuu, niin varsinaisen uuton aikana kahvipeti pysyy nätisti kerroksena. Jos suoraan aloittaa uuton (tuoreella kahvilla) niin se kuplii ja pulputtaa ja kanavoi. Varsinaisen uuton aikana vettä pyritään antamaan suhteellisen tasaisella tahdilla ja sopivalla nopeudella, painottaen suodatinsuppilon keskikohtaa kaatamisessa (siitä alaspäin on isoin kahvimassa). Mikäli vielä haluaa parantaa tasaista uuttoa, niin puolessa välissä voi nopeasti pyöräyttää purut ympäri lusikalla (yläosa kun uuttuu voimakkaimmin).

Se, että edelläkuvattu prosessi onnistuu automaattikeittimellä hyvin, vaatii keittimeltä jo varsin paljon (esim. Moccamaster ei tähän vielä pysty). Sen sijaan oikeasta vedenlämmöstä vähänkin laadukkaammat keittimet suoriutuvat yleensä hyvin.

Harvemmin tulee nykyään juotua, silloin kun juojia on parin pannullisen verran, niin silloin.
Välillä kun on joutunut keittämään puolikkaita pannuja, niin huomaa kevyehkön makueron.

Keittimet on periaatteessa suunniteltu käytettäväksi täydellä kapasiteetilla ja tietyllä jauhatuskarkeudella - tällöin ns. "tähdet kohtaavat". Vajaan pannullisen keittämisen ongelma tulee yleensä siitä, että uuttoaika jää liian lyhyeksi ja kahvi aliuuttuu. Tätä voi yrittää kompensoida (ja onnistuukin tiettyyn rajaan saakka) säätämällä jauhatuskarkeutta hienommaksi. Mutta esimerkiksi jos standardikokoisella 1x4 keittimellä keittää kaksi kupillista, niin johtuen isokokoisesta suodatinsuppilosta ja sen aiheuttamasta matalasta kahvipedistä tämä tarkoittaa yleensä niin hienoa jauhatusta että siinä kahvin pinnalla lilluu suurimman osan aikaa iso vesikerros kun keitin on sylkenyt kaikki vedet ulos ensimmäisen puolen minuutin jälkeen. Lopputulos ei ole hyvä (tällöin kahvia - lähinnä pintaosia - haudutetaan kuten pressossa ja jauhatuskarkeuden pitäisi olla karkeampi).

Jos haluaa keittää kaksi kupillista, niin pitää olla pienempi suodatinsuppilo joka takaa että pienelläkin jauhemäärällä siihen saadan riittävän paksu kerros jauhetta. Lisäksi tulevan veden virtausnopeutta pitäisi saada hitaammaksi.
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #48 : Helmikuu 10, 2010, 15:42:26 ip »

Coffeehit myy myös Harion tuotteita nykyään. Ihan ok hinnoin (V60-kannu 47 €). Kaffakin on jossain vaiheessa tuomassa kuulemma näitä myyntiin.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1582
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #49 : Helmikuu 11, 2010, 08:22:05 ap »

Hieman palatakseni asiaan, niin olen hyvinkin yllättynyt positiivisesti noista "intense" suodatinpusseista (verrattuna aiempiin normiruskeisiin).
Saatan keittää essojen lisäksi parille kaverille cafè au laitit, jossa tuo intense saa pauligin parisienin maistumaan aivan erilaiselta.

Tiedän että muitakin ranskalaisia paahtoja olisi tarjolla, mutta mielestäni tuo on omaan suuhun sopivan maukas.

Löysin isäni ylähyllyltä pölyä keräämästä yhden vanhan pitkänokkaisen pannun, siis sellaisen jossa putki alkaa sieltä alhaalta ja kulkee kuin norsun kärsä. Tästä innostuneena joutunen luultavasti kokeilemaan kohta tuota jiiteen mainitsemaa käsin uuttamista.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #50 : Helmikuu 11, 2010, 17:48:18 ip »

Coffeehit myy myös Harion tuotteita nykyään. Ihan ok hinnoin (V60-kannu 47 €). Kaffakin on jossain vaiheessa tuomassa kuulemma näitä myyntiin.

Coffeehit alkaa olla kyllä huikea paikka tarvikkeiden hankkimiseen - sieltähän löytyy nykyisin vaikka mitä. Itseltäni on jäänyt tuo Harion suodatinsuppilo vielä hankkimatta - uudet paperit kun pitäisi aina tilata netin kautta.

Tiedän että muitakin ranskalaisia paahtoja olisi tarjolla, mutta mielestäni tuo on omaan suuhun sopivan maukas.

Löysin isäni ylähyllyltä pölyä keräämästä yhden vanhan pitkänokkaisen pannun, siis sellaisen jossa putki alkaa sieltä alhaalta ja kulkee kuin norsun kärsä. Tästä innostuneena joutunen luultavasti kokeilemaan kohta tuota jiiteen mainitsemaa käsin uuttamista.

Ja rohkeasti kokeilemaan niitä vaaleampiakin paahtoja - Ranskalaiset paahdot ovat kieltämättä makeudessaan ja "tummassa" pehmeydessään sinällään hyviä, mutta sitten makumaailman suhteen melko mielenkiinnottomia.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #51 : Helmikuu 21, 2010, 12:03:27 ip »



Eilen oli pitkään odotettu pakettipäivä ja kaapit ovat täynnä Harion laatikoita. Keitin äsken toisen kuppini v60 & buono-yhdistelmällä ja olen sangen tyytyväinen siitä, että hyppäsin tähän trendiin. Keittäminen on suhteellisen nopeaa ja puhdistaminen vielä nopeampaa.

Keitin eilen vanhaa yirgacheffeä ja tänään sqm:n progresoa muun kahvin uupuessa. Makua on vaivannut lievä yliuuttuneisuus mutta ovat silti olleet täysin juomakelpoisia.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #52 : Helmikuu 21, 2010, 20:15:33 ip »

Noniin... :) joko kohta päästään pitämään Buonojen kokoontumisajot. ;)

Kannun kanssa kannattaa olla varovainen - itselläni on kehittynyt pienen pieni vuoto nokan liitoskohtaan. On kolahtanut joko matkalla tai sitten kotona. Haitta on tosin lähinnä kosmeettinen - täyttä pannua keittäessä sieltä tulee se kaksi tippaa läpi joista toinen ennättää sihahtaa levyllä.

Keitin eilen vanhaa yirgacheffeä ja tänään sqm:n progresoa muun kahvin uupuessa. Makua on vaivannut lievä yliuuttuneisuus mutta ovat silti olleet täysin juomakelpoisia.

Millaisilla parametreilla keitit? (puruja/vettä/aika). Sweetmaria's:in Tom teki erilaisista suodatinsuppiloista videodokumenttia äskettäin ja siellä tuolla Harion filtterillä sai ilmeisesti erittäin helposti aikaa aliuutteista kahvia mikäli ei ollut tarkkana vedenlisäysnopeudessa (mittasi MoJolla). Millä tavalla tuo yliuuttuneisuus on kahvissasi ilmennyt? (Kitkerä maku kun voi olla merkki myös aliuuttuneisuudesta kun sokereita ja muuta ei ole tarpeeksi - oliko body millainen, maistuiko paperi? Kuvan myllylläkö jauhoit?)
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #53 : Helmikuu 21, 2010, 20:34:50 ip »

Noniin... :) joko kohta päästään pitämään Buonojen kokoontumisajot. ;)
Jos joku ottaa asiakseen pitää jonkinlaiset barista jamit tulevaisuudessa niin siellä olisi hauskaa keitellä kahvia näillä ja muillakin käsimenetelmillä.

Kannun kanssa kannattaa olla varovainen - itselläni on kehittynyt pienen pieni vuoto nokan liitoskohtaan. On kolahtanut joko matkalla tai sitten kotona. Haitta on tosin lähinnä kosmeettinen - täyttä pannua keittäessä sieltä tulee se kaksi tippaa läpi joista toinen ennättää sihahtaa levyllä.
Kuvissa buono näyttäisi olevan todella raskasta tekoa mutta pannu olikin yllättävän kevyt. Säikähdin että omassanikin olisi ollut vuoto nokan juuressa mutta eipä kuitenkaan taida olla.

Millaisilla parametreilla keitit? (puruja/vettä/aika). Sweetmaria's:in Tom teki erilaisista suodatinsuppiloista videodokumenttia äskettäin ja siellä tuolla Harion filtterillä sai ilmeisesti erittäin helposti aikaa aliuutteista kahvia mikäli ei ollut tarkkana vedenlisäysnopeudessa (mittasi MoJolla). Millä tavalla tuo yliuuttuneisuus on kahvissasi ilmennyt? (Kitkerä maku kun voi olla merkki myös aliuuttuneisuudesta kun sokereita ja muuta ei ole tarpeeksi - oliko body millainen, maistuiko paperi? Kuvan myllylläkö jauhoit?)

Käytin 19 grammaa i-minillä jauhettua kahvia ja 300 grammaa vettä. Kymmenen sekunttia kahvin kasteluun n. 40 grammalla vettä, annoin turvota 20 sekuntia jonka jälkeen kaadoin loput 260 grammaa vettä noin minuutissa ja kolmessa kymmenessä sekunnissa. Suutuntumaa kahvissa oli melkoisen paljon ja yirgan tyypilliset mustikan/jasmiinin maut olivat esillä mutta peittyivät kuitenkin jonkinlaisen karvaan maun taakse. En osaa arvioida paperin makua mutta mielestäni kahvi ei maun puolesta ollut kuitenkaan alikehittynyttä.

Luulen, että käytin liian kuumaa vettä. Olen yleensä kiehuttanut veden kattilassa ja kaatanut sen Mottan kannuun, jolloin lämpötila on laskenut sopivaksi, nyt otin pannun suoraan liedeltä. Pitäisi kyllä hakea tds-mittari lainaan ja tutkailla sen kanssa näitä suodatinkeitoksia. Espresson tekeminen on helppoa suodatinkahvien rinnalla.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #54 : Helmikuu 21, 2010, 21:01:31 ip »

Käytin 19 grammaa i-minillä jauhettua kahvia ja 300 grammaa vettä. Kymmenen sekunttia kahvin kasteluun n. 40 grammalla vettä, annoin turvota 20 sekuntia jonka jälkeen kaadoin loput 260 grammaa vettä noin minuutissa ja kolmessa kymmenessä sekunnissa.

Itse olen pyrkinyt siihen että saisin venytettyä kokonaisaikaa lähelle kolmea minuuttia. Mikäli tuo 300g oli kuuman veden paino, niin silloin kahvi/vesi suhde oli ihan ok. Suurella kahvi/vesi suhteellahan olisi vaarana se että vahva liuos "juksaa" hyvällä suutuntumalla vaikka kahvi olisikin aliuutteista (makujakin löytyy).

Luulen, että käytin liian kuumaa vettä. Olen yleensä kiehuttanut veden kattilassa ja kaatanut sen Mottan kannuun, jolloin lämpötila on laskenut sopivaksi, nyt otin pannun suoraan liedeltä.

Tuon kanssa saa tosiaan olla tarkkana. Kiehautuksen jälkeen siihen kannuun saa melko hyvin perinteisin maidonvaahdotusmittarin reunalle kiikkumaan - siitä on suht hyvä tarkkailla lämpötilaa. Suoraan levyltä on kyllä liian kuumaa. Toisaalta tuo filtterisihän on posliininen (?), joten vesihän jäähtyy jo jonkin verran sinä aikana kun huuhtelet filtteriä ja lämmität suodatinta kuumalla vedellä. Kannattaa kokeilla myös esim. 30g annoksia - filtteri näyttää kuitenkin melko kookkaalta (onko monen kupin?).

Espresson tekeminen on helppoa suodatinkahvien rinnalla.

Täsmälleen - mutta mikäs sen mukavampaa :)
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #55 : Helmikuu 22, 2010, 21:38:58 ip »

Itse olen pyrkinyt siihen että saisin venytettyä kokonaisaikaa lähelle kolmea minuuttia.
Nappasin oman reseptini Barismon blogista, mutta pitää testata muutkin ajat läpi.

Suurella kahvi/vesi suhteellahan olisi vaarana se että vahva liuos "juksaa" hyvällä suutuntumalla vaikka kahvi olisikin aliuutteista (makujakin löytyy).
Tuota voisi kutsua vaikka alikehittyneisyydeksi ja jokaisen (varsinkin espressoa keittävän) ihmisen pitäisi tietää ko. ominaisuus.


Tuon kanssa saa tosiaan olla tarkkana. Kiehautuksen jälkeen siihen kannuun saa melko hyvin perinteisin maidonvaahdotusmittarin reunalle kiikkumaan - siitä on suht hyvä tarkkailla lämpötilaa.

Valjastinkin sen jo toisella kerralla käyttöön. Vaahdotusmittarille löytyy päivä päivältä enemmän käyttöä. Tästä huolimatta en ole koskaan mitannut sen kanssa vielä maidon lämpötilaa  :)


Toisaalta tuo filtterisihän on posliininen (?), joten vesihän jäähtyy jo jonkin verran sinä aikana kun huuhtelet filtteriä ja lämmität suodatinta kuumalla vedellä. Kannattaa kokeilla myös esim. 30g annoksia - filtteri näyttää kuitenkin melko kookkaalta (onko monen kupin?).

Posliinia taitaa olla ja kahden kupin versio on kyseessä. Valitsin tuon lähinnä värin puolesta. Ymmärtääkseni yhden ja kahden kupin kartioissa on yhtä isot reiät pohjalla, mutta olisi aika jees vertailla niitä.

Kartio saa kiitoksia vielä puhdistamisen helppoudesta verrattuna muihin käsikäyttöisiin kahvinkeittotapoihin.

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #56 : Helmikuu 23, 2010, 13:33:11 ip »

Ymmärtääkseni yhden ja kahden kupin kartioissa on yhtä isot reiät pohjalla, mutta olisi aika jees vertailla niitä.


Itse olen ymmärtänyt toisin, kahden kupin kartioissa isompi reikä kuin yhden kupin.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #57 : Helmikuu 23, 2010, 14:29:06 ip »

Itse olen ymmärtänyt toisin, kahden kupin kartioissa isompi reikä kuin yhden kupin.

Lähteeni on luotettava  :)

Toisin sanoen joku heebe TMC:ssä, joka ei omistanut Hariota vaan tavallisen (*sanottuna väheksyvällä äänensävyllä) suodatinkartion. Lukiessani uudestaan alkuperäisen viestin, ei siinä itse asiassa otettu edes kantaa koko asiaan.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

wairus

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
  • KahviNarkkari
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #58 : Helmikuu 23, 2010, 14:30:49 ip »

Täytyy todeta, että oma menetelmäni on varmaan edellä kerrottujen yhdistelmää.
Taustaksi kerrottakoon, että muuten hyvä keitin(sarja) kuin moccamaster onkin niin tippalukot on surkeita.
Aikani ihmeteltyäni valintojen auki / kiinni välillä, piti myös olla vähän auki, unohdin kerran tippalukon kiinni.
Pöydän ja koneen putsaamisen välillä revin koko säätimen irti, eipä jää kiinni toista kertaa.
No aiemmin olin jo huomannut, etä jos keittää 3-4 kuppia niin kahvista ei tule yhtä hyvää kuin koko pannullista.
(kuten edellä on todettu vesi menee ilmeisesti läpi liian nopeasti). Ostin siis uuden suodatintelineen.

Koska minä juon kunnollista Suomi-sumppia, eli vaaleaa suodatinkahvia, ja vaimo ei juo, niin usein pitää keittä vain yksi mukillinen eli 2-2½ kupillista.

Ratkaisu: Joko vedenkeittimellä tai mikrossa mukillinen vettä kuumaksi ja kaadetaan suodatintelineeseen, meillä on
semmoisia kukkakuvioisia kuppeja, joiden päälle teline sopii koko mukavasti. Jos veden keittää mikrossa saa samalla kupin lämpimäksi. Oman makuuni kahvista tulee parasta, kun antaa sen hautua muutaman kymmenen sekuntia ennenkuin avaa tippalukon ja valuttaa kahvin kupposeen.

Kirjattu
No mitä tässä nyt taas lukee ???

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1505
  • Kahviharrastaja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #59 : Helmikuu 23, 2010, 19:20:51 ip »

Taustaksi kerrottakoon, että muuten hyvä keitin(sarja) kuin moccamaster onkin niin tippalukot on surkeita.

Viittaatko Moccamasterin manuaalisella tippalukolla varustettuun suodatinsuppiloon? Automaattinen tippalukko on vaikuttanut varsin toimivalta ratkaisulta, niin keittimen yhteydessä kuin ulkopuolellakin.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=gL75FmcrZFA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=gL75FmcrZFA</a>

Voisikohan olla jopa niin manuaalisen Moccamasterin voisi päivittää automaattilukolliseen vaihtamalla suppilon ja sen pidikkeen. Tosin jos muutenkin pidät siitä että kahvi hautuu hetken ennen valuttelua suodatinpussin läpi, voisi Abid/Moccamaster-tyyppinen suppilo olla sinulle sopiva ratkaisu. Voit myös kokeilla hitaampaa suodatinpussia.

Edit: youtube linkki upotettu viestiin (jiitee)
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 23, 2010, 20:10:43 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu
Silvia PID + Niche Zero .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..