Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...  (Luettu 158366 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #135 : Heinäkuu 14, 2013, 10:45:47 ap »

Maito auttaa ainakin minulla närästykseen kahvin kanssa. Mahtavia suodatinkahveja tulee juotua ilman maitoa ja närästys seuraa yleensä aina, ainakin vaaleapaahtoisten kanssa. Maidon kera kahvia voi juoda vaikka litratolkulla ja närästyksestä ei ole tietoakaan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #136 : Heinäkuu 14, 2013, 11:44:36 ap »

Auttaako jos suodatinkeittimen kanssa käyttää kestosuodatinta (swiss gold)?
Sitä välillä käytän jos tuntuu ettei moccablasteri meinaa antaa kahvista makuja irti millään.

Meillä ei niinkään valiteltu pressosta ja närästyksestä sen jälkeen kun lopetin männän alas painamisen, aikaa sitten kun luin J.Hoffmanin blogista jutun "Cupping vs. French Press", niin aloin jättämään tuon männän ylös.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

vanttila

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #137 : Lokakuu 14, 2013, 00:38:51 ap »

Onkos porukalla kuinka paljon Chemexejä täällä? Espresson litkiminen alkaa välillä aina tympimään ja tekisi mieli jotain "kevyempää". Tasotilaa on aika rajoitetusti, joten suodatinkeittimelle ei ole oikeen paikkaa vaikka sellainenkin kaapista löytyy. Muutenkin suodatinkeitin taitaa olla aikamoinen kompromissi.

Mielessä on nyt pyörinyt Chemex ja Bonavitan vedenkeitin. Sinänsä varmaan pärjäisi jollain yksinkertaisella pour over-suppilollakin, mutta chemexin muotoilu hivelee silmää. Lähinnä mietityttää kahvin laatu ja käytännön asiat. Kovastihan kaikki tuntuvat Chemexiä kehuvan, mutta yllättävän vähän löytyy suomen puolelta kokemuksia.

Jos nyt nappaisi vaikka tuollaisen 6-8 kupin mallin, niin kuinkakohan helposti se taipuisi sinkkumiehen käyttöön, eli suurimmilta osin sillä tulisi valmistettua 1-2 kupillista kerralla (eli noin 2-5dl)? Sama kai se sille astian koolle sinänsä on, jos muut parametrit on kunnossa. Lähinnä mietityttää se, että jos tuolla tekee vaikka 5dl kerralla, ja ensimmäisen kupin nauttimisessa menee 5-10min, onko toinen kupillinen siinä vaiheessa jo huoneenlämpöistä? Mielellään kuulisin muiden käyttökokemuksia Chemexistä (ja miksei myös bonavitasta), jos sellaisia täältä löytyy.
Kirjattu

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #138 : Lokakuu 14, 2013, 15:19:40 ip »

Kun itse kaipasin espressoa ”enemmän juotavaa” esim aamukahviksi ja voileväin seuraksi, päädyin suodatinsuppiloon. Tällä hetkellä on käytössä Hario V60.

Sain Chemexin lainaksi ja kokeilin sitä pari päivää perinteisen suodatinsuppilon kanssa rinnakkain. Tarkoitus oli testata kahvin valmistuksen rutiineja (aamu-unisena :)), ei niinkään kahvin makua, oletus oli että molemmilla tavoilla saa hyvää.

Kovin tieteellistä analyysia en tehnyt, mutta päädyin pysymään suppilossa koska:
-   suppilolla voi tehdä suoraan kuppiin (oma aamukahvikuppi vetää 280grammaa vettä, 17-20gr kahvijauhetta ja hyvät rutiinit olemassa)
-   voi tehdä myös erilliseen astiaan, jos haluaa kerralla enemmän, esim 2-4 kupillista, riippuu toki suppilon koosta
-   suppilo vie vähemmän tilaa
-   suppiloon saa (Harioon taiteltuna) tavallisen Melitta suodatinpaperin
-   muovisuppilo (ja Harion keraaminenkin) ovat turvallisemman oloisia, pelotti että kolhin chemexin rikki tiskatessa tms :o. (varsinkin kun ei ollut oma…)

Kahvin laadussa/maussa tai valmistuksessa en juuri muuta eroa huomannut, molemmilla teki hyvää kahvia suht samalla menetelmällä.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #139 : Lokakuu 27, 2013, 20:50:40 ip »

Olen aina uuttanut V60:sella seuraavasti; 30s bloom, sitten laskenut vettä hissukseen vastapäivään kiertäen, osumatta kuitenkaan reunoihin. Lopussa kun vikat vedet on kaadettu teen "tap":n. Eli nostan suppilon ja kolautan sen kupin päälle.

Vähän aikaa sitten kuitenkin näin eri tyylin, siinä vedettiin ristiin vaakaan ja pystyyn pitkään, lopussa vasta pyöritys.
Nyt olen kokeillut kotona molempia vuorotellen, ja tosi paha sanoa kumpi olis parempi.

Mites muut tekee?
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 29, 2013, 22:17:03 ip kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #140 : Lokakuu 29, 2013, 11:38:30 ap »

Suunnilleen samat V60 rutiinit, tässä koko kaava:
- ensin lorautan tilkan +95C kuumaa vettä joka kostuttaa filtterin ja esilämmittää suppilon&kupin
- purut 17-20g filtteriin ja tasoitus kopsauttamalla suppiloa kämmentä vasten - en tee mitään kuoppaa puruihin
- (kaadan kupin pohjalta läpi menneet ”lämmitysvedet” pois, tämän kun unohtaa, niin saa hieman laimennettua kahvia… :))
- purujen kostutus -> bloom vaihtelee jotain 15 – 40 sekunnin välillä, aikaa en varsinaisesti kellota, vaan totean silmämääräisesti tapahtuuko puruissa mitään. Parhaiten bloom toimii ihan tuoreilla pavuilla, jolloin ”kuohahtaminen ja turpoaminen” on selkeää. Nyt esim on jäljellä pussinpohjat vähän vanhempaa Löfbergs Kharismaa ja bloom on melko vähäistä.
- vettä kaadan kiertäen/pyöritellen vasta- ja myötäpäivään vaihdellen ja reunoja varoen
- lopuksi sekoitan kahvin lusikalla, jotta ei jää ”kerrostumia” ja samalla vähän jäähtyy (en käytä maitoa tai sokeria suodatinkahvissa)

Itse en usko että kaatotyylillä on makuun juurikaan merkitystä, lähinnä pienestä liikkeestä on helpompi saada sopiva ja hallittu tasainen noro, jolloin ei liian kovalla vauhdilla kaada yhteen kohtaan ja aiheuta kuoppaa puruihin. Tuo ristiin rastiin kokeilu aiheutti ainakin minulla veden hölskymisen kannussa ja vaikeutti tasaista kaatoa.

Sitä olen kaataessa pohdiskellut, että kuinka paljon / nopeasti vettä suppiloon lorottaisi eli yrittääkö pitää vesi mahd. niukkana juuri ja juuri purut peittäen vai kaataako runsaammin ”parilla kaadolla täyteen” ja antaa sitten valua kuppiin. Tämän hetken metodi on tuosta puolivälistä.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #141 : Lokakuu 29, 2013, 22:32:12 ip »

Mitä nyt jäi kirjoittamatta, niin kanssa toki kastelen tuon filtterin, ja kaadan vedet pois kupista ennen uuttoa ;)
Mutta kun lataan purut suppiloon, niin käytän aeropressin funnelia tässä apuvälineenä, ja lopuksi vielä painan keskelle kevyesti sormella pienen kuopan. Kuoppaan sitten alan kaatamaan.
Bloomi on 30s, vanhoilla pavuilla jos se 50-60g vettä hulahtaa läpi, eikä jää puruja paisuttelemaan, niin jatkan kaatoa.
Oma V60 on mallia Tornado, jossa siis sisällä pienet kielekkeet avittamassa uuton virtausta.
Edelliseen kommenttiini korjaten; kaadan siis myötäpäivään vain ja ainoastaan. Ellen sitten kokeile tätä ristiinvetelyä (joka on osoittautunut aika hankalaksi).

Sitä olen kaataessa pohdiskellut, että kuinka paljon / nopeasti vettä suppiloon lorottaisi eli yrittääkö pitää vesi mahd. niukkana juuri ja juuri purut peittäen vai kaataako runsaammin ”parilla kaadolla täyteen” ja antaa sitten valua kuppiin. Tämän hetken metodi on tuosta puolivälistä.

Tähän oikeammin varmaan vastaa tämä linkki (joka on kyllä .pdf, jos sillä nyt on väliä).
Itse pidän veden kaadon mahdollisimman niukkana, mutta kuitenkin ajan rajoissa. 260g -> 2,5min + bloom
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #142 : Lokakuu 31, 2013, 22:15:14 ip »

Ok, kiitos, en tätä Hario-ohjetta aiemmin ole nähnytkään.
Minulla on juuri tuo 02 koko ja "sisäkierteillä" (luulin että kaikissa Harion suppiloissa on nuo kielekkeet). Tuossa oli myös info 48g/780g maksimikapasiteetista 02lla, sitä olen joskus miettinyt paljonko kerralla voisi tehdä, jos tulee tarve. Ja kuopan teko ei ole pakollista,  mutta auttaa tähtäämistä :)

Pitää huomenna kellottaa uuttoa hiukan niukemmalla kaadolla ja katsoa mihin menee 18g/280g. Papuna on nyt tuoretta Hunaputa, joten hyvä olla muutenkin tarkkana, että saa optimituloksen. Yleensä aamukahvit menee "rutiinilla" eikä tule kelloa niin tarkkailtua.

Olen joskus kaadon puolessa välissä kaatanut hieman voimakkammin, jotta purut sekottuisivat. Muistelen, että joku sekotteli jopa lusikalla, jotta saisi purut uutuman kokonaan tasaisesti.
Kirjattu

viherpeukalo85

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #143 : Marraskuu 27, 2013, 13:31:39 ip »

Ihan ensimmäisiä kertoja olen suodatellut kahvia käsin eikä mene ihan niinkuin strömsössä... Alku menee ihan hyvin mutta kun vedestä n. puolet on kaadettu, suodatin lakkaa päästämästä vettä läpi. Luulin ensin että ongelma johtui kestosuodattimesta (eli purut tukki verkon) mutta sama ongelma on paperisellakin. Joudun kohottelemaan suodattimen reunoja että vesi alkaa taas virtaamaan ja siitä seuraa reikiä paperiin ja puruja kahviin, ei kiva >:( Purujen karkeus on näppituntumalla jotakuinkin normaali suodatinkarkeus (skertonilla jauhan) ja pussit mitälie pusseja mitä kaapin perällä oli, mitä luultavimmin pirkkaa... Ja ihan moccamasterin suppilolla suodattelin, ei liene oleellinen tieto kun virtaus tyssää pussiin eikä suppiloon. Olisko jollain kokeneemmalla näkemystä että onko mun suodatinpussit vaan huonoja vai onko jauhatuksessa vikaa? Keittimellä tulee melko lailla normaalia kahvia, tosin kraatterin koko on tähtitieteellinen.

On tuossa toinenkin ongelma mutta se johtuu huonosta vaa´asta. Mun vaaka pitää lukeman huonosti, se rupeaa pikkuhiljaa laskemaan. Kun vesi kertyy ja kaatamisessa täytyy pitää pitkiäkin taukoja, vaa´an lukema muuttuu enkä pysy kartalla. Mukillisen koko vaihtelee aikamoisesti... Pitäis kai kaataa tasaisen kokoisissa lorauksissa ja taarata vaaka välillä. Välillä se mokoma rakkine sammuu kesken kaiken kun liikaa joutuu odottelemaan.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #144 : Marraskuu 27, 2013, 13:41:44 ip »

Voisiko jauhatuksessa olla liikaa hienoja partikkeleita, jotka tukkivat sitten filtterin?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #145 : Marraskuu 27, 2013, 13:42:10 ip »

Kokeilehan aluksi säätää jauhatusta reilusti karkeammalle.

Toimiiko vaaka oikein punnitessasi muita esineitä vai esiintyykö heittelyä vain kuumien nesteiden kanssa?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

viherpeukalo85

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #146 : Marraskuu 27, 2013, 13:54:01 ip »

Seuraavaksi siis karkeampi kokeiluun.

Kyllä tuo vaaka aina rupeaa heittelemään lukemaa jos jättää punnittavan jutun siihen seisomaan. Normaalisti kuitenkin punnitsen kerralla koko tarvittavan määrän jolloinka ongelmaa ei ole. Kokeilin sitäkin että punnitsin ensin veden ja aloin kaatamaan vasta sitten. Tuloksena haalea kahvi.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #147 : Marraskuu 27, 2013, 15:00:41 ip »

Kokeilin sitäkin että punnitsin ensin veden ja aloin kaatamaan vasta sitten. Tuloksena haalea kahvi.

Jos mittavirhe sallitaan niin veden voi punnita ennen sen lämmittämistä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #148 : Marraskuu 27, 2013, 15:07:41 ip »

Vaa'at ovat muuten melko halpoja ja valikoimaa riittää.

Käytän kahvipurujen mittaamiseen 200g (+-0.01g) vaakaa  ja veden mittaamiseen 1000g (+-0.1g) vaakaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

viherpeukalo85

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #149 : Marraskuu 28, 2013, 11:31:25 ap »

No nythän siitä kahvista vasta herkkua tuli... Kitkerää on mutta aromista ei tietoakaan. Käänsin karkeuden säädintä yhden kokonaisen kierroksen karkeampaan, joukkoon tuli jo varsin muhkeita palasia. Silti viimeiset 80ml (koko määrä 250ml) ei meinannut mennä läpi ollenkaan. Pitäisköhän kokeilla eri suodatinpusseja kunhan joskus hamassa tulevaisuudessa pääsee kauppaan asti.
Kirjattu