Pohdiskellaanpa välillä suodatinkeittelynkin saloja:

Kaikissa suodatinkeittimissä on yksi ikävä "ominaisuus": ne on suunniteltu tekemään kerralla pannullinen kahvia. Toki niillä voi tehdä vajaankin pannullisen, mutta ainakin itse olen huomannut että tällöin maku ei ole niin hyvä (ainakin käyttämilläni tuoreilla ja hyvälaatuisilla kahveilla tuon eron huomaa).
Tuumailin ja tarkkailin tätä ilmiötä kotvan aikaa ja tulin siihen tulokseen että (yhtenä) syynä tuntuisi olevan liian nopea "vedenlorotustahti" kahvijauheen määrään nähden. Nimittäin ainakin oma keittimeni (Moccamaster KB741) tuottaa kuumaa vettä suodatinosioon aika tehokkaasti ja tämä tuotantotahti tuntuu toimivan oikein vain juuri täyttä pannullista tehdessä.
Tässä ongelmassa on siis kyse suodatinosiossa olevan kahvimäärän suhteesta siellä olevaan veteen. Näyttäisi siltä, että jos vettä on suhteessa jauheeseen liiaksi (itselläni tämä ilmiö tulee vajaata pannullista tehdessä), niin vesi ei niinkään suodatu kahvin läpi, vaan suodatinosioon syntyy vesi/kahvi seos josta sitten neste vain siivilöityy filtterin/suodattimen läpi pois. Täyttä pannua tehdessä jauhetta on niin paljon, että tätä "seosilmiötä" ei pääse syntymään.
Toivottavasti saitte tuosta edellisestä selityksestä jonkinlaisen kuvan. Eli kyse on siis periaatteessa kahdesta eri prosessista: ensimmäisessä vesi virtaa hiljalleen kahvimassan läpi jatkuvana virtana, toisessa syntyy nopeasti vetinen seos, josta lopuksi vain erotetaan neste pois. Ensimmäinen prosessi antaa ainakin itselleni täyteläisemmän ja "pehmeämmän" kupin.
Noh, enpä tästä ongelmasta lannistunut vaan siirryin vajaiden pannullisten osalta "manuaaliseen" keittelyyn. Nimittäin nyt kävi niin onnekkaasti että tuon Moccamasterin suodatinosan saa istumaan nätisti tuon kannun päälle, mikäli kannussa on käytössä on se "sekoittava" kansi (itselläni on myös kansi ilman sekoitinta ja tämän päälle tuo suodatinosa ei käy). Pienemmissä Moccamastermalleissa tuo suodatinosa itseasiassa istuukin valmiiksi kannun päällä (näissä ei siis ole tippalukkoa/telinettä suodatinosiolle).
Koska manuaalisella keittelyllyä syntyi sen verran hyviä lopputuloksia "automaattiseen" verrattuna (vajaata pannua tehdessä siis), niin innostuin ottamaan prosessita pari kuvaa ja sorvaamaan seuraavan opastuksen. Tätä manuaalista keittelyä kannattaa testata varsinkin jos omistaa ns. "muovisen rimpulakeittimen", jonka suurin heikkous on todennöisesti liian alhainen veden lämpötila (joka tällä manuaalisella tavalla osuu lähes idioottivarmasti oikeaan).
Tarvitaan siis suodatinteline (näitä saa kaupasta parin euron hintaan irrallisinakin, ei tarvitse Moccamasteria käydä ostamassa), jokin astia johon kahvi valmistuu (tuollainen irtoteline taitaa sopia jopa suoraan reilunkokoisen mukin päälle) ja sitten tietysti suodatinpaperia (tai mieluummin kestosuodatin), kahvia ja kuumaa vettä.
Homma etenee seuraavasti: