Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kysymyksiä vedestä  (Luettu 8689 kertaa)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Kysymyksiä vedestä
« : Marraskuu 09, 2007, 10:20:00 ap »

Olen muita kahviaiheisia foorumeja tutkiskellut mutten ole saanut vastauksia kysymyksiini vedestä. Normaali hanavesi on ilmeisesti kiellettyjän listalla ulkomailla. Entä Suomessa? Minkälaisia suodatinjärjestelmiä on olemassa vai kannattaako pysytella pullotetussa vedessä?

 
Kiitos kaikille mainiosta foorumista!

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #1 : Marraskuu 09, 2007, 10:45:38 ap »

Jim Schulman on kirjoittanut mielettömän pitkän jutun aiheesta:
http://www.big-rick.com/coffee/waterfaq.html

Minun epämääräinen johtopäätökseni oli, että suomalainen kraanavesi ajettuna simppelin suodattimen läpi (esim. Brita) johtaa veteen, joka ei ole liian puhdasta espresson tekoon mutta kuitenkin ei kerrytä kalkkeumia käytännössä ollenkaan.

Maun kannalta tosin vähän epäpuhtaampi vesi voisi olla parempi, eli esim. suomalainen hanavesi sellaisenaan. Ja toisaalta kyllähän sitä jotain kertynee yllämainitulla tavallakin toimiessa, eli silloin tällöin kannattaa kalkinpoisto tehdä. Kerran vuodessa tai parissa.




Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

julehti

  • Global Moderator
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 84
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #2 : Marraskuu 09, 2007, 10:49:22 ap »

Keski-Euroopassa veden kalkkipitoisuus on yleensä aivan eri luokkaa kuin happamien kivilajien Suomessa. Kalkkihan tukki boilerit, venttiilit, putket ja siivilät.

En ole mitään syytä käyttää Suomessa pullovettä, jos asustaa hyvän vesijohtoveden äärellä. Ylipäänsä pullovesi on aikamoista luonnonvarojen haaskausta.
Kirjattu
Juhani
--------
mustan ystävä jo vuosikymmenet

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #3 : Marraskuu 09, 2007, 10:53:29 ap »

Lainaus käyttäjältä: julehti

En ole mitään syytä käyttää Suomessa pullovettä, jos asustaa hyvän vesijohtoveden äärellä. Ylipäänsä pullovesi on aikamoista luonnonvarojen haaskausta.


Jep, pulloveden käyttöä ei varmasti kukaan täällä suosittelekaan. On Suomessakin tosin sellaisia jotka käyttävät pullovettä espresson tekoon, mutta laittaisinpa mielelläni heidät sokkona maistamistestiin...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #4 : Marraskuu 09, 2007, 13:30:11 ip »

pullovesi tosiaan kuulostaa jopa törkeältä. itse olen käyttänyt kraanavettä, mutta kohta saattaa olla muutto edessä turun sameisiin vesiin... kelpaakos se turun vesi espresson tekoon, vai olisiko syytä hommata joku suodatin? voisiko saada hieman lisätietoa, mikä tuo suodatinhomma ylipäätään on?
grazie!
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #5 : Marraskuu 09, 2007, 19:20:37 ip »

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
kelpaakos se turun vesi espresson tekoon, vai olisiko syytä hommata joku suodatin?


Paremmalta se kahvissa maistuu kuin yksinään. Tuo pullotettu vesi oli home-baristasta lueskeltu neuvo. Neuvon noudattamiseen vaikutti lähinnä isällinen rakkaus ja huoli uuden karheaa Gaggiaa kohtaan.

Ihan hyvä, ettei enää tarvitse laahata lähikaupasta vesikanistereita kotiin: vaikutin varmaankin unabomberilta vähintään.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1481
    • ristretto.fi
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #6 : Marraskuu 09, 2007, 20:08:48 ip »

Täällä Köpiksessä veden kovuus on noin kuusinkertainen esim Helsingin hanaveteen verrattuna. Eli itse lukeudun pulloveden käyttäjiin kun kuitenkin haluaa koneelta muutaman vuoden enemmin kuin muutaman kuukauden elinkaarta. Helsigissä hanasta tuleva vesi on ihan ok kovuuden puolesta.

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

mansikka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #7 : Marraskuu 10, 2007, 10:02:58 ap »

Euroopassa vesi on yleensä kalkkipitoista eli asiaan pitää monesti laittaa huomiota. Ja tämmöisiä ovat kirjoituksetkin netissä. Suomessa asia kuitenkin on yleensä päinvastoin. Mutta on Suomessa myös erittäin kalkkipitoisiakin vesiä. Ainakin jotkun Lohjan alueen omista kaivoista ovat aivan muun Euroopan veroisia tässä asiassa. Tämän asian olen aikoinaan varmistanut vesijohtoliikkeiltä, jotka joutuvat vaihtamaan tiettyihin ko. alueen taloihin jopa RST-boilereita 5 vuoden välein, jos vesi on kalkkipitoista. Yleensähän nuo vermeet kestävät jopa 20 vuotta. Heti on todettava, ettei varmaan tämä laitteen ikä ole tässä kahvinkeitinasiassa vastaava kysymys (erilaiset paineet ja lämpötilat), mutta se kertoo tietysti myös vastaavasta asiasta.

Jos en tietäisi oman veteni "tilaa", ei kai sen tutkituttaminen aivan maltaita maksa? Mutta en siis tiedä, missä sen tekisin - eiköhän tämä ole kunnallinen maksullinen palvelu?

- Mansikka
Kirjattu

Mini1965

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #8 : Marraskuu 10, 2007, 10:36:05 ap »

Usein asuinpaikkakuntasi nettisivuilla ilmoitetaan arvot paikallisen veden laadusta.

Oman asuinkuntani sivuilla mainitaan seuraavasti:
"Liedon vesijohtovesi on koko kunnan alueella Oripää-Virttaa pohjavettä. Vesi on täysin alkuperäistä luonnontuotetta, sitä ei käsitellä millään tavalla eikä siihen lisätä mitään. Veden tutkitut arvot ovat ihannearvoja, parempaa pohjavettä ei liene olemassa. Veden kovuus on 2,5 °dH eli vesi on pehmeää. Veden ph-arvo on 8,4."

Ja minulla on vesi vielä Brita suodatettua ja koneessa on vedenpehmennyspatruuna niin ei varmaankaan pidä olla kovin huolissaan kalkkeumista.
Kirjattu
Expobar Brewtus II, Anfim Super Caimano

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #9 : Marraskuu 10, 2007, 12:48:50 ip »

Lainaus käyttäjältä: Mini1965

Ja minulla on vesi vielä Brita suodatettua ja koneessa on vedenpehmennyspatruuna niin ei varmaankaan pidä olla kovin huolissaan kalkkeumista.


Mutta jos kovin alat sitä vettä suodattamaan, niin alkaa näkyä espresson maussa. Nimittäin kovin pehmeään veteen ei enää "maku tartu". Samantyyppiseen ilmiöön voi törmätä pesukoneiden kanssa: Keskieuroopan tarpeisiin suunnitelluista pesukoneissa huuhdellaan Suomen olosuhteisiin nähden liian vähällä vesimäärällä. Pehmeän veden alueella pitää siis huuhteluvedellä "lotrata" jotta saa aikaan hyvän huuhtelutuloksen.

Espresson kanssa taidetaan pitää optimaalisena noin 5 dH:n vedenkovuutta kahvin maun/kalkin yms. kertymisen suhteen. Ja sen kalkinhan saa sieltä koneesta puhdistettua pois - tämä kannattaa ottaa ihan espressokoneen omistamiseen kuuluvana toimenpiteenä.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #10 : Marraskuu 10, 2007, 13:56:17 ip »

Lainaus käyttäjältä: Mini1965

Ja minulla on vesi vielä Brita suodatettua ja koneessa on vedenpehmennyspatruuna niin ei varmaankaan pidä olla kovin huolissaan kalkkeumista.


Sellainen putken päässä oleva patruuna ei välttämättä ole kauhean hyödyllinen. Se pitäisi ladata suolavedessä usein, jotta sillä on suodatustehoa. Ja toisaalta filtterit aina keräävät epäpuhtauksia ja saattavat äityä bakteeripesäkkeiksi jos vesi seisoo pitkän aikaa vaihtamatta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Mini1965

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #11 : Marraskuu 10, 2007, 20:12:31 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Sellainen putken päässä oleva patruuna ei välttämättä ole kauhean hyödyllinen. Se pitäisi ladata suolavedessä usein, jotta sillä on suodatustehoa. Ja toisaalta filtterit aina keräävät epäpuhtauksia ja saattavat äityä bakteeripesäkkeiksi jos vesi seisoo pitkän aikaa vaihtamatta.


Hmm, no tuskinpa se insinööri on sitä patruunaa ihan kiusaksikaan sinne kehittänyt... Ja kyllähän tällaisessa suhteellisen aktiivisessa kotikäytössä vesi vaihtuu siellä säiliössä aika tahtia.  :roll:
Kirjattu
Expobar Brewtus II, Anfim Super Caimano

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #12 : Marraskuu 10, 2007, 21:47:38 ip »

Lainaus käyttäjältä: Mini1965
Hmm, no tuskinpa se insinööri on sitä patruunaa ihan kiusaksikaan sinne kehittänyt... Ja kyllähän tällaisessa suhteellisen aktiivisessa kotikäytössä vesi vaihtuu siellä säiliössä aika tahtia.  :roll:
Kyllähän se insinööri on sen sinne aivan vakavissaan laittanut. Mutta kun laborantti ottaa patruunasta näytteen, niin pöpöjähän sieltä löytyy - insinöörin hyvistä aikeista huolimatta. Järestään, kun erilaisia kotikäyttöön tarkoitettuja "vedenpuhdistajia" ja suodattimia on mittailtu, niin aikamoisia bakteeripitoisuuksia on löytynyt. Kovin usein ne saastuttavat vettä enemmän, kuin puhdistavat. Ainoa oikea ratkaisu on pitää veden vaihtumisnopeus niin suurena, että "suodattimen" luonnollinen vaihtoväli tulee eteen ennen, kuin bakteerimäärä kasvaa liian suureksi.

"Aktiivinen kotikäyttö" on kovin suhteellinen käsite. Voi olla, että joskus kotikäytön litramäärä on tarpeeksi suuri, useimmiten ei.

cartman
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #13 : Marraskuu 10, 2007, 21:56:54 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Mutta jos kovin alat sitä vettä suodattamaan, niin alkaa näkyä espresson maussa. Nimittäin kovin pehmeään veteen ei enää "maku tartu". Samantyyppiseen ilmiöön voi törmätä pesukoneiden kanssa: Keskieuroopan tarpeisiin suunnitelluista pesukoneissa huuhdellaan Suomen olosuhteisiin nähden liian vähällä vesimäärällä. Pehmeän veden alueella pitää siis huuhteluvedellä "lotrata" jotta saa aikaan hyvän huuhtelutuloksen.

Jees, kokeiltu on. Kaipasin joskus aikoinaan "aitoa" Espanjalaista Cafe Cortadoa kotonani. Kone oli sieltä, pavut olivat sieltä, kahvi oli hyvää, mutta ei maistunut "oikealle". Toinpa yhdeltä reissultani ison pullon sikäläistä pullovettä (silloin sai vielä kuljettaa nesteitä koneessa!). Ja niin onnistuin saamaan "oikean" espanjalaisen kahvin aikaiseksi -  espanjalaisella vedellä, en muutoin. Kokeilin myöhemmin muutaman kerran Eviania. Sekin "toimi" paremmin, kuin oma helsinkiläinen veteni, mutta ero ei ollut enää niin suuri.

Vesjohtovettä käytän, mutta tuo oli avartava kokeilu.  Muuttujien määrä tässäkin prosessissa on aika suuri...

cartman
Kirjattu

Mini1965

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vast:Kysymyksiä vedestä
« Vastaus #14 : Marraskuu 10, 2007, 22:37:21 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Kovin usein ne saastuttavat vettä enemmän, kuin puhdistavat.


Pitäisi varmaan näiden "internet insinöörien" alkaa itse tekemään näitä laitteita, kun tietämys tuntuu olevan asiaan kuin asiaan niin kovalla tasolla...  :twisted:
Kirjattu
Expobar Brewtus II, Anfim Super Caimano