Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: vino valuma & tamppaus  (Luettu 11327 kertaa)

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
vino valuma & tamppaus
« : Lokakuu 24, 2007, 21:36:45 ip »

meikäläisen uutoissa on melkein säännöksi alkanut muodostua, että kahvia valuu selkeästi enemmän portafilterin toisesta nokasta. toinen nokka tuntuu tällä menolla turhalta, koska ei näin voi juomaa valuttaa kahteen kuppiin yhtä aikaa. olen yrittänyt tampata tasaisesti, eikä laitteistokaan ainakaan päälle päin näytä mitenkään vinolta. mistähän on kyse? tarkoitus lienee kuitenkin että valuma tulisi tasaisesti molemmista?

lisäksi sellainen ihmetyttää, miksi yleensä tamppaus suoritetaan basket portafilterissä kiinni. eikö ole helpompaa tampata basket irrallaan, koska sen pohja on tasainen, kun taas pf huojuu?
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
vino valuma & tamppaus
« Vastaus #1 : Lokakuu 25, 2007, 09:21:10 ap »

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
meikäläisen uutoissa on melkein säännöksi alkanut muodostua, että kahvia valuu selkeästi enemmän portafilterin toisesta nokasta. toinen nokka tuntuu tällä menolla turhalta, koska ei näin voi juomaa valuttaa kahteen kuppiin yhtä aikaa. olen yrittänyt tampata tasaisesti, eikä laitteistokaan ainakaan päälle päin näytä mitenkään vinolta. mistähän on kyse? tarkoitus lienee kuitenkin että valuma tulisi tasaisesti molemmista?


Mikäli toinen portafiltterin nokista ei ole tukossa, taikka kohdassa josta nokat haarautuvat ei näy mitään rakenteellista syytä (=valuvirhettä) tuolle ilmiölle, niin veikkaisin syyksi kyllä ihan sitä vinoutta. Kokeileppa laittaa portafiltteri kiinni koneeseen (tyhjillään) ja laita vaikka vatupassi alhaalta päin niihin nokkiin kiinni, tms. ja tarkista onko suorassa. Joskus nuo nokat saattavat jäädä vinoon johtuen liian suuresta kahvimäärästä, eli kahvipuruja on laitettu liikaa ja ne estävät suihkusihtiin kiinniottaessaan portafiltterin menemisen kunnolla paikalleen.

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni

lisäksi sellainen ihmetyttää, miksi yleensä tamppaus suoritetaan basket portafilterissä kiinni. eikö ole helpompaa tampata basket irrallaan, koska sen pohja on tasainen


Voihan tuon tamppauksen suorittaa se basket irrallaankin, mutta tällöin olisi hyvä omistaa ns. "ridgeles" versio, eli semmoinen jossa ei ole sitä jousiuraa. Nuo jousiuralliset yleensä napsahtavat kiinni portafiltteriin ja tuo napsaus sitten helposti irrottaa sen huolellisesti tampatun kakun siitä basketista. Se ei siis pomppaa sieltä pois, mutta basketin seinämän ja kakun väliin tulee välystä jota pitkin vesi sitten uuton aikana "karkaa" kun sen ei tarvitsekaan siitä keskeltä kakkua tihkua vaivalla läpi.

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni

kun taas pp huojuu?


Eli portafiltterisi nokat heiluvat, vai koko pf?
Kokeilepa tampata pitämällä portafiltteriä pöydän reunalla, eli niin että kahvat roikkuvat reunan ulkopuolella, vähän niinkuin täältä löytyvässä kuvassa tuon "apuvälineen" kanssa toimitaan (mutta pöydän reunalla se tukeutuu siis vain toisesta laidasta).
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:vino valuma & tamppaus
« Vastaus #2 : Lokakuu 25, 2007, 11:31:31 ap »

en kyllä huomaa että nokka olisi mitenkään tukossa tai vinossa. pitänee hommata se vatupassi. -ja yleisen elämänkokemuksen perusteellahan voi todeta, että maailma on vino :)
ja tamppauksesta basketti irrallaan: mielestäni ei ole mitään ongelmaa ujuttaa tamppauksen jälkeen baskettia täysin sulavasti portafilteriin. pf:n huojumisella tarkoitan siis vain sitä että tamppaaminen on huterampaa verrattuna siihen että pelkkä tasapohjainen basket on pöytää vasten.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:vino valuma & tamppaus
« Vastaus #3 : Lokakuu 25, 2007, 12:58:41 ip »

Kyllä se Europiccolassa on ihan irtomallia se "basketti" ja minäkin täytän se ihan erillään. Kahvan kopauttaminen tyhjäksi on myös vähän hankalaa  :lol: tai tulee usein asiaa varaosamyyjälle.


Äh, englannin kieli ryömii tähänkin taiteenlajiin. Mikä on basketti suomeksi tai edes italiaksi? Suodatinkori? Olen aina luullut että se on sama kuin portafiltteri, mutta ilmeisesti pf on synonyymi sanalle "kahva"?

edit: suomenkieliset termitä löysyinkin jo SCAEen sivuilta
www.scae.fi  :)
Kirjattu
Hirvi

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:vino valuma & tamppaus
« Vastaus #4 : Lokakuu 25, 2007, 13:07:16 ip »

no sitähän minäkin.
basket on suomeksi tietty basketti  :-)
ja pf on juurikin se kahva.

sain muuten valumaa tasapainotettua vääntämällä pf:n tiukemmalle. saattoi olla jopa noin yksinkertaisesta asiasta kyse. mitään falskaamista ei kuitenkaan ole esiintynyt pienemmälläkään kiristämisellä.

edit: vaikuttaa että tuo kiristysmetodi ei toimikaan. en muutenkaan ole kovin innostunut runnomaan tätä hienoa laitetta... vaikka se varmaan kestäisikin sen. jos joskus tarvetta valuttaa mustaa kultaa kahdesta nokasta, pitänee pistää joku pieni koroke beissin alle... hieman tyylitöntä  :(
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:vino valuma & tamppaus
« Vastaus #5 : Lokakuu 25, 2007, 13:11:11 ip »

Portafilter on käsittääkseni se koko setti, eli kahva ja filtteri (ja näitä nimityksiä niistä kai voi suomeksi käyttää - tuossa aiemmin menin samalla termillä kuin kysyjä).

Englanninkieliset tosin puhuvat kanssa vähän sekalaisesti. Välillä portafilter on se kahvaosa ilman filtteriä, välillä sen kanssa.

Mutta mielestäni ainakin pelkästä kahvaosasta puhuminen portafiltterinä on hieman kyseenalaista, koska eihän siinä silloin ole mitään filtteriä.
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:vino valuma & tamppaus
« Vastaus #6 : Lokakuu 25, 2007, 13:42:25 ip »

jiitee puhuu jälleen asiaa, noinhan se tarkalleen ottaen on. portafilter ymmärtääkseni kirjaimellisesti tarkoittaa siirrettävää filtteriä, joten kahva ilman filtteriä olisi pelkkä handle tms.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
vino valuma & tamppaus
« Vastaus #7 : Lokakuu 25, 2007, 22:47:49 ip »

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
meikäläisen uutoissa on melkein säännöksi alkanut muodostua, että kahvia valuu selkeästi enemmän portafilterin toisesta nokasta. toinen nokka tuntuu tällä menolla turhalta, koska ei näin voi juomaa valuttaa kahteen kuppiin yhtä aikaa. olen yrittänyt tampata tasaisesti, eikä laitteistokaan ainakaan päälle päin näytä mitenkään vinolta. mistähän on kyse? tarkoitus lienee kuitenkin että valuma tulisi tasaisesti molemmista?


Koska kahvi valuu yhden reiän kautta nokkiin, niin vinosta tamppauksesta tai muusta uuton ongelmasta tuossa ei ole kyse. Sen sijaan vinossa voi olla nokat suhteessa kahvaan, kahva suhteessa gruppoon, gruppo suhteessa koneeseen (kyllä, tämäkin on mahdollista) tai kone suhteessa pöytään. Ja voihan se pöytäkin tietenkin olla vinossa. Todennäköisimpiä syitä ovat listassa ensimmäinen ja viimeinen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)