Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Ariete Retro  (Luettu 15033 kertaa)

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Ariete Retro
« : Lokakuu 23, 2007, 04:08:32 ap »

KodinAnttilan verkkokaupassa on myynnissä Ariete Retro Kerma espressokeitin 299?. Olisiko tuosta johonkin?

Toinen kysymys: Jossain täällä mainittiin ettei Rancilio Silvia olisi paras keitin espresso-maito juomille. Suositelkaa jotain suunnilleen saman hintaluokan keitintä joka sopisi paremmin kahvi-maito juomille?

Kolmanneksi kysyisin että onko tietoa espressokeitinten myyjistä jotka myisivät keittimiä osamaksulla?
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

moop

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vast:Ariete Retro
« Vastaus #1 : Lokakuu 23, 2007, 08:19:07 ap »

KodinAnttilan mainostekstinen kyseisestä koneesta jättää aika tärkeitä tietoja arvailujen varaan. Enkä sattunut pikaisen googletuksen jälkeen niitä löytävän muutenkaan. Oleellisia puuttuvia tietoja ovat esimerkiksi seuraavat asiat:

Onko kyseessä boilerikone?
Boilerikoneet ovat yleisesti parempia kuin termoblokkikoneet. Toki jälkimmäiselläkin voi saada tiukan harjoittelun jälkeen ihan maistuvia shotteja. Boileri auttaa esimerkiksi pitämään lämmöt tasaisempina ja korkeampina uuton aikana.

Onko kahvassa paineenlisääjä?
Jos kahva on rakennettu siten, että sen tarkoitus on keinotekoisesti lisätä painetta uuton aikana (eli siinä on crema enhancer), ei kyseinen ratkaisu palvele tarkoitustaan mitenkään hyvin. Ilman paineenlisääjää olet todennäköisesti tyytyväisempi lopputuloksiin pitkällä aikavälillä.

Mikä on sitten paras kone?
Parhaan koneen määritelmä on täysin subjektiivinen. Tietysti joitain yleistysksiäkin voidaan tehdä (kuten boileri, kahva, uuttopää, kolmitieventtiili, jne), mutta paras kone on kuitenkin sellainen, joka palvelee sinun tarpeitasi parhaiten. Jos juot paljon maitopohjaisia juomia, tahdot sujuvaa höyrytystä etkä välttämättä pidä höyrylämpötilaan nousun odottelusta. Näin ollen kyseeseen saattaisi tulla esimerkiksi lämmönvaihtimella varustettu kone (englanninksi Heat Exchanger, HX). Yleinen "ongelma" näissä kuitenkin on, varsinkin ensimmäistä konettaan hankkiville korkea hinta.

Jos et välitä pienoisesta odottelusta uuton ja höyrytyksen alkamisen välillä, niin perinteinen yksiboilerinen kaksikäyttöinen (jos Arietessa on boileri on se todennäköisesti tällainen, eli boilerilla hoidetaan sekä uutto että höyrytys) kone sopii varmasti maitopohjaisiin tarpeisiisi.

Paraskaan kone ei ole hyvä, jos kaverina ei ole hyvää myllyä ja tuoreita papuja. Nämä oikeastaan ovat ne premissit, joiden täytyttyä hyvää espressoa voi saada. Yleensä suositellaan konetta etsiville, että ostaisi kunnollisen myllyn ensin, sillä se on paljon suuremmassa roolissa hyvän espresson valmistuksessa kuin itse kone!  

Itse hankin juuri Silvian muutama viikko sitten termoblokkikoneen tilalle. Olen huomannut, että vaikka nautin eniten espressosta sellaisenaan, tulee myös maitopohjaisia juomia tehtyä päivittäin. Tätä voisi ajatella myös käänteisenä, eli vaikka joisitkin pääasiassa maitopohjaisia juomia, niin satunnaisten espressojesi määrä voi nousta yllättävästi kunhan koneen käyttöön pääsee tutustumaan. Pyytämiisi suosituksiin samaan hintaluokkaan Arieten kanssa mahtuu esimerkiksi moni Gaggian kone. Jos  mennään hieman Silvian hintaluokan yli lämmönvaihtimiin, niin Expobar Office taitaa olla seuraavana listassa. Expobaria ei vaan taida saada Suomesta, joka taas pistää melko paljon paineita nettikauppiaan takuiden ja palautuskäytäntöjen varaan.

Koneen hankinta ei ole helppoa, sen tiedämme kaikki:) Internetistä löytyy kuitenkin valtavasti tietoa erilaisista ratkaisuista. CoffeeGeek sekä Home-Barista ovat tutustumisen arvoisia saitteja jos englannin kieli taipuu. Jälkimmäinen on ehkä harrastuksen alkuvaiheessa hieman hankalahkosti lähestyttävä. Suosittelen erityisesti tätä opasta.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Ariete Retro
« Vastaus #2 : Lokakuu 23, 2007, 09:10:39 ap »

Tuolta em. coffeegeekistä löytyy jonkinlainen kuluttaja-arvio kyseisestä laitteestä, löytyy nimellä "Espressione Retro" (nämä huokeammat laitteet seikkailevat aika yleisesti maailmalla eri nimillä).

linkki

Kannattaa lukaista tuolta plussat ja miinukset (ja arvio muutenkin).
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Ariete Retro
« Vastaus #3 : Lokakuu 23, 2007, 10:00:50 ap »

Lainaus käyttäjältä: Kahvikissa

Jossain täällä mainittiin ettei Rancilio Silvia olisi paras keitin espresso-maito juomille. Suositelkaa jotain suunnilleen saman hintaluokan keitintä joka sopisi paremmin kahvi-maito juomille?


Suosittelen La Pavonin Europiccolaa. Pieni ja tyylikäs laatulaite, jolla voi vaahdottaa maitoa kätevästi ja ilman odottelua. Silvian kanssahan joutuu odottamaan vaahdotuksen ja espresson uuttamisen välillä, että lämpötila muuttuu. Toki kaikilla koneilla on omat rajoituksensa, esim tuo Pavoni ei ole kaikista soveliain monien espressojen tekoon peräjälkeen, koska sen lämpötilat nousevat kuulemma liiaksi ja kahvin maku kärsii. Itse en ole tällaista vielä huomannut, koska olen tehnyt vain muutamia espressoja putkeen. Europiccolan perusmallin voi saada Silviaa edullisemmin netistä (379 e, www.espressocoffeeshop.com), mutta tällaisille halvimmille nettikaupoille valmistaja ei ilmeisesti myönnä takuuta.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Ariete Retro
« Vastaus #4 : Lokakuu 23, 2007, 11:08:44 ap »

Itselläni on Silvia. 90% juomistani on maitopohjaisia, eli pelkän espresson teko on satunnaista. Silviassa ongelmana on juuri tuo yksiboilerisuus. Jos kyse on vain yhdestä juomasta, tuo ei haittaa. Shotin jälkeen kone on valmiina vaahdotukseen alle minuutissa. Itselläni menee n. minuutti kun poistan kahvan, lasken vettä purujen poistamiseksi suihkusihdistä, kalautan käytetyt purut pois kahvasta, kaadan maitoa höyrytyskannuun, päästän märän höyryn ulos. Eli en joudu odottelemaan, eikä Silvian rakenne aiheuta ns. harmia.

Jos sen sijaan pitää tehdä useampi maitopohjainen juoma, homma ei ole niin selvä. Tehdäkö kaksi (tupla) espresso-shottia ja sitten vaahdottaa maito? Tällöin toinen espresso joutuu odottamaan aika kauan ja maku+lämpötila eivät enää ole optimaalisia. Vai tehdäkö juomat erikseen? Tällöin juomista ei voi nauttia samanaikaisesti.


Jos minun pitäisi nyt hankkia espressokeitin, hankkisin todennäköisesti kaksiboilerisen (Brewtus vaikuttaa aika kivalta) tai ehkä lämmönvaihdin (HX) koneen. Molemmissa ongelmia tuottaisi kuitenkin hinta ja koko. Silvia on kompaktin kokoinen. Kaksiboileriset tai HX-koneet ovat oleellisesti kookkaampia. Lisäksi HX-koneessa olisi oma läträäminen veden kanssa (jäähdytyshuuhtelut ennen shottia), enkä tosiaankaan tiedä jaksaisinko jatkuvaa tankin täyttöä jne.

Kannattaa ehdottomasti lukea coffeeGeekin ostajan opas sekä miettiä minkä höyrytysmukavuudesta on valmis maksamaan, jos maitopohjaiset juomat on se juttu.
Tärkein on kuitenkin: HYVÄ MYLLY!
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Ariete Retro
« Vastaus #5 : Lokakuu 23, 2007, 11:34:10 ap »

Lainaus käyttäjältä: japa
Lisäksi HX-koneessa olisi oma läträäminen veden kanssa (jäähdytyshuuhtelut ennen shottia)


Tämän vaikeutta ei nyt kannata liioitella. Lasketaan vain vettä ennen (ensimmäistä) shottia niin että "suhina" ja "kuplinta" loppuu - tällöin ollaan suurinpiirtein kohdillaan (hienosäätää voi toki lisää). Jos tekee toisen shotin heti perään, niin ei tarvitse vettä laskeskella. Ja kyllähän "PIDdaamattomassa" Silviassakin joutuu hieman veden kanssa puljaamaan mikäli haluaa lämmön kohdilleen - ja käsittääkseni PIDatussakin Silviassa grupon lämpö kipuaa jonkin verran "yli" mikäli kone seisoo pitkään päällä?

Ainakin omasta mielestäni perus HX kone on helpompi käyttää kuin perus Silvia (lämpötilamielessä).
Kirjattu

moop

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vast:Ariete Retro
« Vastaus #6 : Lokakuu 23, 2007, 13:00:23 ip »

Kuten vastauksista voi päätellä, on koneen valinta pitkälti juuri omien tarpeiden tiedostamista ja niiden täyttämistä. Ja lopulta hankinta on kuitenkin kompromissi: aina jokin asia voisi olla itselle sopivammin. Näin ollen kannattaa satsata myös niihin tulevaisuuden tarpeisiin ja eikä keskittyä vain tämän hetkisiin tarpeisiin.

Meidän talouteen Silvia oli paras vaihtoehto niin hinnan, yleisesti ymmärretyn laadun kuin kapasiteetinkin suhteen ja uskon, että kapasiteetti riittää vielä pitkälle tulevaisuuteen. Vaikka en maitojuomia pystykään pöytään jatkuvalla syötöllä kantamaan ja vaikka optimaalisuus vaatiikin vähän ylimääräistä hääräystä, kykenee Silvia selvittämään pienen kestityksen tarpeeksi hyvin. Ja optimaalisuudesta voi tarpeen tullen hieman tinkiä, sillä maito kuitenkin peittää kahvin "virheitä" (tähän ei tietenkään saisi luottaa vaan optimaalisuuteen tulisi aina pyrkiä).

Toivottavasti saat edes jotain näistä irti:)
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Ariete Retro
« Vastaus #7 : Lokakuu 23, 2007, 13:39:10 ip »

Veden kanssa läträämisellä tarkoitin lähinnä tankin täyttöä kohtuu usein, kun sitä vettä joutuu laskemaan "ohi". Lisäksi jos vettä ei laske johonkin astiaan, niin valuma-alustan (drip tray) saa varmaan tyhjennellä kanssa aika usein.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e