Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aloittelevan kysymyksiä...  (Luettu 10673 kertaa)

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Aloittelevan kysymyksiä...
« : Lokakuu 19, 2007, 20:56:15 ip »

Jonkin aikaa mutteripannulla keitelleenä tulin sitten ostaneeksi AEG EA130-koneen. Iloni ja suruni on aina vajota turhan syvälle kaikessa nautiskelussa. Noh, nyt päätin edetä tämän AEG:n kanssa niille alueille mille sillä on vain mahdollista ja myöhemmin siirtyä hiukan kalliimpiin koneisiin. Muutama kysymys onkin tullut mieleeni:

 Kuinka tiukkaan kahvi puristetaan sinne siiviläkuppiin? Vaikuttaako se syntyvään paineeseen? Aromiin?

 Mitä kahveja suosittelette näistä marketeista myytävistä? Mitä hyviä hankintapaikkoja on netissä? Mitä tulisi ottaa huomioon netistä tilatessa?

 Kaveri asuu Milanossa ja ajattelin kysyä josko voisi minulle sieltä lähettää kahvia. Onko jotain merkkiä jota suosittelisitte, vai kysynkö jos ottaisi selvää jostain paikallisesta paahtimosta? Ehdotuksia/kokemuksia?

 Minkä hintaisia ovat edullisimmat, hyvät myllyt? Suosituksia?

 Kaikki hyvät vinkit maksimaaliseen kahvinautintoon uuden koneeni kanssa ovat tervetulleita. Kiitoksia jos jaksatte vastailla!!
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Aloittelevan kysymyksiä...
« Vastaus #1 : Lokakuu 21, 2007, 00:37:28 ap »

tervetuloa keskusteluihin.
kahviasiat on syytäkin ottaa vakavasti  :)
-tai niin kuin bruce lee sanoi: play it seriously :)

koneesi on varmaan sellainen, ettei se vaadi kovaa tamppausta. siinä lienee pressurized portafilter joka kehittää automaattisesti suht oikeanlaisen paineen. mutta kannattaa varmaan ainakin tasoittaa purut silti, ja kokeilemallahan tuo parhaiten selviää.

sun kannattaa varmaan seuraavaksi hankkia kunnon mylly. lisätietoa saat selailemalla tätä sivustoa. markettikahveja ei voi oikein suositella. tosin kun itsellä oli aikoinaan krupsin thermoblock-tyylin keitin eikä myllyä ollenkaan, robert's coffeen valmiiksi jauhettu brutal oli ehdoton suosikkini (osittain siitä syystä että sitä sai myös täältä korvesta). toimii varmaan myös sun koneesi kanssa.

itse hankin ensimyllyksi zassenhausin käsinveivattavan. tältä foorumilta saamieni vinkkien perusteella löysin sellaisen tampereelta. se on hauska ja pystyy myös espressojauhatukseen. maksoi 70 e, eli edullinen kun vertaa sähkömyllyihin. hyvät sähkömyllyt taitavat maksaa vähintään noin 200 e. jos sellaiseen päädyt, tsekkaa esim rancilio rocky ja demoka.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Aloittelevan kysymyksiä...
« Vastaus #2 : Lokakuu 21, 2007, 01:24:55 ap »

Lainaus käyttäjältä: joni

Mitä kahveja suosittelette näistä marketeista myytävistä? Mitä hyviä hankintapaikkoja on netissä? Mitä tulisi ottaa huomioon netistä tilatessa?


Suosittelisin tummapaahtoista ja tuoretta. Tummapaahtoista siksi, että koneesi todennäköisesti ei pidä kauhean hyvin tasaista uuttolämpöä, jolloin tummempi kahvi toimii paremmin. Sellaista on esimerkiksi edellä mainittu Robertsin Brutal (jos sitä vielä myydään). Tai no ainakin kohtuullisen tuoretta, kunhan papuna ostaa. Netistä tuoretta kahvia saa ainakin www.hasbean.co.uk.

Kylmä tosiasia on, että valmiiksi jauhettua kun ostaa niin on aika sama mitä se on. Tällöinkin kuitenkin tummempi paahto toimii paremmin, en vaan kyllä osaa mitään sellaista suorilta käsin sanoa. Mutta valmiiksi jauhettua kahvia ei ehkä juurikaan lähimarkettia kauempaa kannata lähteä hankkimaan, koska ei siinä eroa tulle huomaamaan.

Lainaus käyttäjältä: joni

Kaveri asuu Milanossa ja ajattelin kysyä josko voisi minulle sieltä lähettää kahvia. Onko jotain merkkiä jota suosittelisitte, vai kysynkö jos ottaisi selvää jostain paikallisesta paahtimosta? Ehdotuksia/kokemuksia?


Italialaisista isoista paahtimoista Mokaflor on oma suosikki. Moakia on myös kehuttu.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Aloittelevan kysymyksiä...
« Vastaus #3 : Lokakuu 22, 2007, 10:44:26 ap »

Kyllä kahvin tiivistäminen paransi tulosta AEG:lläkin. Valmiiksi jauhettu kahvi on sen verran karkeaa, että sitä tuskin saa liian tiukaksi tampattua, mutta jos kupillisen valumisaika menee selvästi yli puolen minuutin, silloin olet saanut aikaan liian tiiviin kakun. Koska noissa laitteissa ei ole ylivirtausventtiiliä, vaan painetta rajoittaa ainoastaan pumppu itse, niitä ei saa käyttää ilman virtausta. Jos vesi ei tule kahvista läpi, sammuta pumppu.
Kirjattu