Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: sitä mikrovaahtoa...  (Luettu 39498 kertaa)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #30 : Tammikuu 14, 2008, 14:30:11 ip »

Jeps, siinä vaahdotuksessa on tosiaan kaksi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa lisätään ilmaa maitoon. Aseta kannu niin, että suutin on hiukan pinnan alla, avaa höyryhana, ja sitten laske kannua varovasti niin kauan että vaahto on paisunut sopivasti. Kun lasket kannua, pinta nousee samalla, kun ilmaa sekoittuu joukkoon. Tämä vaihe pitäisi saada hoidettua parissa sekunnissa.

Tämän jälkeen sekoitetaan ensimmäisessä vaiheessa syntynyt suurikuplainen vaahto loppumaitoon. Tämä tehdään nostamalla kannua ylemmäs niin että suutin painuu vaahdon ja maidon rajalle. Kannussa pitäisi nyt alkaa voimakas pyörivä liike. Tätä jatketaan niin kauan, että maito kuumenee tarpeeksi, mutta ei liikaa. Jos maito ylikuumenee, vaahto muuttuu taas suurikuplaiseksi. Lämpötila on sopiva hetken sen jälkeen, kun kannun kylki on tullut liian kuumaksi koskea.

Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #31 : Tammikuu 14, 2008, 20:01:39 ip »

On se vaan vaikeeta  :oops: . Litra maitoa meni ja yksi suht hyvin onnistunut vaahdotus. Maitoa olen laittanut kannuun aina about saman määrään.
Yksi vaahdotus onnistui suht' hyvin, toisesta tuli jotain tiskivaahdon tyyppistä mömmöä, kolmas ja neljäs jäivät kuuman maidon asteelle.
Ei tää voi olla näin vaikeeta!?!

Sen hirveän ininä-äänen saa tosiaan loppumaan kun saa vaan sitä ilmaa sinne maidon sekaan. Jotain edistystä sentään.

Muistelen vaan aikoja kun vaahdottelin jollain Krupsin thermoblock vehkeellä vaahtoja (tai siis jotain "vaahtoa") lähestulkoon mistä tahansa maidosta ja onnistumisprosentti oli 100 luokkaa. Ei ollut niin tarkkaa todellakaan.

Nyt on käytössä kunnon vehkeet ja sutta ja sekundaa vain tulee aikaiseksi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #32 : Tammikuu 15, 2008, 09:03:32 ap »

Lainaus käyttäjältä: migu2

Ei tää voi olla näin vaikeeta!?!


Kyllä se vaan aluksi on, itse kullakin. Mutta kun riittävän monta kannullista seuraa vaahdottuvan maidon sielunelämää, niin kyllä se siitä lähtee sujumaan!
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #33 : Tammikuu 15, 2008, 10:28:22 ap »

Noissa Krupseissa on ns. vaahdotusapu, eli suutin sekoittaa itse ilmaa höyryn joukkoon. Semmoisella tulee aina vaahtoa, mutta prosessi on hallitsematon, kun ilman määrää ei voi säätää. Kunnon laitteella vaahto ei synny sillä, että lykkäät vaan suuttimen maitoon, vaan sinun pitää itse osata tehdä se vaahto, kone toimittaa vain höyryn. Kun homman osaa kohtuullisesti, syntyy paljon parempaa vaahtoa kuin millään Krupsilla ikinä. Vähän sama ero kuin kahviautomaatilla ja espressokeittimellä.

Kuumaa maitoa syntyy joko sillä, että et lisää ilmaa ollenkaan tai sillä, että ylikuumennat maidon, jolloin valkuainen hyytyy kokonaan ja kuplat katoavat. Tiskivaahtoa syntyy, kun ilmaa lisää aivan liikaa, tai kun vaahtoa ei saa sekoitettua maitoon.

Kun sekoitat vaahtoa maitoon, pidä aina höyry täysillä ja suutin lähellä kannun reunaa. Äläkä annan maidon kuumentua liikaa, parempi lopettaa liian aikaisin kuin liian myöhään.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #34 : Tammikuu 15, 2008, 10:40:09 ap »

Sellainen tuli vielä mieleen, että mahdollinen syy ongelmiisi voi olla että et avaa höyryhanaa riittävästi. Sen saa siis ruuvata reilusti auki.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #35 : Tammikuu 15, 2008, 12:28:23 ip »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Noissa Krupseissa on ns. vaahdotusapu, eli suutin sekoittaa itse ilmaa höyryn joukkoon. Semmoisella tulee aina vaahtoa, mutta prosessi on hallitsematon, kun ilman määrää ei voi säätää. Kunnon laitteella vaahto ei synny sillä, että lykkäät vaan suuttimen maitoon, vaan sinun pitää itse osata tehdä se vaahto, kone toimittaa vain höyryn. Kun homman osaa kohtuullisesti, syntyy paljon parempaa vaahtoa kuin millään Krupsilla ikinä. Vähän sama ero kuin kahviautomaatilla ja espressokeittimellä.

Kuumaa maitoa syntyy joko sillä, että et lisää ilmaa ollenkaan tai sillä, että ylikuumennat maidon, jolloin valkuainen hyytyy kokonaan ja kuplat katoavat. Tiskivaahtoa syntyy, kun ilmaa lisää aivan liikaa, tai kun vaahtoa ei saa sekoitettua maitoon.

Kun sekoitat vaahtoa maitoon, pidä aina höyry täysillä ja suutin lähellä kannun reunaa. Äläkä annan maidon kuumentua liikaa, parempi lopettaa liian aikaisin kuin liian myöhään.


OK, kiitoksia vinkeistä. No nyt alkaa pikku hiljaa valkenemaan tämä tekniikka. Ihmettelin tosiaan mikä tuon Krupsin ilmatikun merkitys on, tulipahan sekin nyt selville. "Automaattinen" vaahto on mitä on, sehän on selvää. Näissä ns. hieman paremmissa vehkeissä ei apuja ole, vaan vaahto on juuri niin hyvää kuin tekijä osaa siitä tehdä.
Aamulla tulikin jo ihan kohtalaista vaahtoa, en tosiaan aikaisemmin osannut/tajunnut laittaa tota ilmaa sinne maidon sekaan. Vaahdotus on ollut täysillä ja tulipa sekin jo kokeiltua miten kuumaa maitoa saa pitkin käsiä ja keittön seinää lentämään  :D . Noh, jatketaan treenailua... jos alkaisi pikku hiljaa pääsemään pienemmällä hukkamaitomäärällä.
Yllättävän nopeasti toi maito kuitenkin vaahtoutuu. Muistelen menneitä aikoja ton Krupsin kanssa, siinä kun sitä maitoa saa vaahdottaa ikuisuuden.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #36 : Tammikuu 15, 2008, 12:28:50 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Sellainen tuli vielä mieleen, että mahdollinen syy ongelmiisi voi olla että et avaa höyryhanaa riittävästi. Sen saa siis ruuvata reilusti auki.


Joo se on ollut täysillä koko ajan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #37 : Tammikuu 15, 2008, 12:44:15 ip »

Eipä siinä monta sekuntia nokka (eikä höyryputki) tuhise, etenkään pienellä kannulla. Harjoitellessa isompi maitomäärä antaa enemmän aikaa havaita mitä tapahtuu, yhden cappuccinon maitomäärää ei kannata yittää vaahdottaa ennenkun osaa.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #38 : Tammikuu 16, 2008, 01:53:37 ap »

Minä lähdin liikkeelle näillä ohjeilla:

http://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide/steamguide

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #39 : Tammikuu 20, 2008, 21:42:38 ip »

Tästä linkistä löytyy video maidonvaahdotuksesta Andrejalla. Mikäli Giotton omistajia askarruttaa maidonvaahdotus, niin hekin voinevat tuosta ottaa oppia - Giotossahan taitaa olla aika samanlainen (noburn) höyryputki (ja varmaan se kärkikin on melko samanlainen?) - ainakin höyrytysteholtaan se on Andrejan kanssa melko identtinen (home-baristan lukemien mukaan).
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #40 : Syyskuu 07, 2008, 21:52:38 ip »

Home-Baristan puolella on jo kotvan aikaa elänyt ketju jossa on ollut juttua maidonvaahdotuksen ja latteartin kaatamisen opettelusta saippuavedellä (tippa astianpesuainetta veteen). Ideana on ollut säästää "maitokuluissa" - tiskiaineveden pitäisi ilmeisesti käyttäytyä suurinpiirtein samoin kuin maidon. Ketjua voi lueskella täällä.

Nyt tuonne on sitten ilmestynyt linkki Youtube-videoon, jossa Scott Rao:n opastuksella tätä kaikkea treenataan. Video kannattaa vilkaista - löytyy täältä. Latteart osio alkaa kohdasta 2:46, mikäli maidonvaahdotus jo onnistuu.

Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #41 : Joulukuu 12, 2008, 20:58:48 ip »

Nyt alkaa olla maidon vaahdotus hanskassa  ;). Näin jälkeenpäin ajatellen tuntuu ihmeelliseltä, että niinkin yksinkertainen tehtävä on vaatinut kymmeniä harjoittelukertoja ennenkuin on päässyt sellaiseen "turvallisen varmaan" tasoon. Isommalla kannulla saan hyvää mikrovaahtoa aikaiseksi ja siihen ei kulu aikaa kuin n.10-15 sekuntia. Pienempi kannu on hieman ongelmallisempi, koska pienempi maitomäärä kuumenee yleensä liian nopeasti (n.5-8 s).
Olen tilannut uuden vaahdotuspään, joka on siis kaksireikäinen, vanhan nelireikäisen tilalle. Tarkoituksena on saada varsinkin pikkukannun kanssa hieman enemmän peliaikaa.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #42 : Helmikuu 09, 2009, 19:49:49 ip »

Kuten tuossa joulukuun puolella edellisessä kirjoituksessa totesin, olen vihdoin ja viimein oppinut tekemään tasalaatuista ja hyvää mikrovaahtoa, jolla voi tehdä jopa latte artia. Hyvä niin, työtä ja tuskaa oli matkan varrella riittämiin.

Viikonlopun aikana vaihdoin höyryventtiiliin tiivisteet ja samalla vaivalla myös uuden höyryputken, koska vanhasta oli kromaukset kuluneet osin pois. Uuden putken mukana tuli nelireikäinen suutin. Tästäpä alkoivat ongelmat...ei onnistu vaahdotus enää entiseen malliin. Näköjään joutuu opettelmaan rutiinit uusiksi  >:(
Reiät ovat ilmeisesti jonkin  verran pienemmät kuin vanhassa, koska vaahdotukseen vaadittava aika lisääntyi dramaattisesti (ennen 15s, nyt 30s). Myös vaahto on isokuplaisempaa entiseen verrattuna, eikä "venytyskään" onnistu niin helposti. Eli vaikka sain ajallisesti lisää pelivaraa, niin eipä helpottunut yhtään. No, harjoitustahan tuo vain vaatii... ;D
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #43 : Helmikuu 09, 2009, 21:25:46 ip »

Myös vaahto on isokuplaisempaa entiseen verrattuna, eikä "venytyskään" onnistu niin helposti. Eli vaikka sain ajallisesti lisää pelivaraa, niin eipä helpottunut yhtään. No, harjoitustahan tuo vain vaatii... ;D

Kuinka isolla kannulla vaahdottelet? Meinaan vaan että putki voi olla melko "laajalle" ampuva eli suunniteltu käytettäväksi isossa kannussa.

Onko se pää vaihdettava?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #44 : Helmikuu 09, 2009, 21:50:38 ip »

Kuinka isolla kannulla vaahdottelet? Meinaan vaan että putki voi olla melko "laajalle" ampuva eli suunniteltu käytettäväksi isossa kannussa.

Onko se pää vaihdettava?


Isompi kannu on 0,6 l ja pienempi 0,35 l (todella harvoin käytössä, nykyisellä höyrytysteholla käyttökelpoisempi).

Vanha suutin on tasapäinen, nelireikäinen, reiät suoraan alaspäin. Uudessa nelireikäinen, viistopää, reiät n. 45 asteen kulmassa. Toinen uusista suuttimista kaksireikäinen, muutoin samanlainen kuin edellä. Vaihdoin vanhan suuttimen takaisin uuden tilalle ja homma helpottui muuten, mutta höyryn tuotto pysyi mielestäni samansuuruisena.

Kasatessani venttiiliä, huomasin, että siinä höyrytysputken liitoksessa on sellainen tiivisteellinen jousikuormitteinen ruuvi, jonka syvyyttä voi ilmeisesti säätää (mielestäni ruuvasin sen hieman syvemmälle kuin mitä se oli ollut). Voisiko tämä jotenkin rajoittaa sitä höyryn kulkua?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*