Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: sitä mikrovaahtoa...  (Luettu 39499 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #15 : Lokakuu 13, 2007, 12:26:27 ip »

Lainaus käyttäjältä: Supa
Onkos kellään muilla tuota Mottan 35 cl kannua? Muutaman kerran tullut koitettua ja täytyy rehellisesti sanoa, että kunnon kannu kyllä paikkaa noita vähäisiä taitoja.


Minulla on juuri tuo, ja se on kyllä kiva. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #16 : Lokakuu 17, 2007, 12:44:17 ip »

Ei ollut kaffecentraalissa yksireikäistä vaahdotuspäätä, mutta henkilökunta paneutui muuten kiitettävästi. Sorruinkin ostamaan hienon maitokannun, kylläkin aika turhaan.

Nyt olen keskittynyt siihen pyörittämiseen. Vähällä vaahdolla onkin helppo nähdä että pyörimisliike on laiskanpuoleista. Ongelma ei välttämättä ole höyrynpaine vaan se, että höyryputki ei ylety kannun pohjalle kuin yhdessä asennossa ja silloinkin höyry menee kolmeen suuntaan. Täytyy vähän kokeilla erilaisilla astioilla ja täyttöasteilla, ja sitten sillä hammastikkukonstilla.

Ja ei siinä mitään vaikkei onnistuisikaan, vaahtoa ja kahvia saadaan kotitarpeiksi vaikka latteartistiksi ei ryhtyisikään. :D
Kirjattu
Hirvi

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #17 : Lokakuu 18, 2007, 12:32:10 ip »

Ei höyryputken tarvitse pohjaan ylettyäkään, vaan vaahdon ja nestemäisen maidon rajalle.  Vaahdotuksen loppuvaiheessa sotketaan alussa ilmaa lisätessä syntynyt isokuplainen vaahto maitoon, ja siitä syntyy se pienikuplainen mikrovaahto.

Kannattaa harjoitella aina samalla maitomäärällä. Muuten ei opi arvioimaan ilman määrää. Senhän näkee pinnan noususta, maito paisutetaan kannussa tiettyyn korkeuteen asti ottamalla ilmaa mukaan ja sitten siiretään suutin syvemälle ja loppuaika vain sekoitetaan vaahtoa maitoon, ei enää lisätä ilmaa. Jos tulee partavaahtoa, seuraavalla kerralla vähemmän ilmaa ja jos tulee nestettä, seuraavalla kerralla enemmän ilmaa. Tietenkin lisäksi täytyy pitää huoli, ettei ylikuumenna maitoa. Silloin tulos on tiskivaahtoa nesteen päällä. Ja epäonnistuneen sekoituksen tuloksena on kiinteä vaahto nesteen päällä.
Kirjattu

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #18 : Lokakuu 18, 2007, 13:36:48 ip »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Ei höyryputken tarvitse pohjaan ylettyäkään, vaan vaahdon ja nestemäisen maidon rajalle.  Vaahdotuksen loppuvaiheessa sotketaan alussa ilmaa lisätessä syntynyt isokuplainen vaahto maitoon, ja siitä syntyy se pienikuplainen mikrovaahto.

Onko se siis niin, että sekoitusvaiheessa höyryputken pää ei saakaan olla syvällä maidossa aiheuttamassa hurlumheitä vaan siinä nesteen ja vaahdon rajalla?

Lainaus käyttäjältä: Esa
Kannattaa harjoitella aina samalla maitomäärällä. Muuten ei opi arvioimaan ilman määrää. Senhän näkee pinnan noususta, maito paisutetaan kannussa tiettyyn korkeuteen asti ottamalla ilmaa mukaan ja sitten siiretään suutin syvemälle ja loppuaika vain sekoitetaan vaahtoa maitoon, ei enää lisätä ilmaa.

Kuinkas paljon sen maidon pitää hyväksi mikrovaahdoksi turvota? Mulla on lähes pystyseinäiset kannut (0,6 ja 0,35), joten voisin maidon pinnan korkeudesta helposti nähdä nousun lineaarisesti.

Hauskaa sinänsä, että täälläkin kovasti kehuttu pikkukannu on - ainakin minulle - monta kertaa hankalampi vaahdotuksessa. Tulos yleisemmin partavaahtoluokassa, maidossa todella nopeat lämpötilan nousut ja sekoituksessa maito pakkaa lentelemään reunojen yli...
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #19 : Lokakuu 18, 2007, 14:01:04 ip »

Hurlumheitä aiheutetaan tosiaan nesteen ja vaahdon rajapinnassa. Pinnan löytäminen tapahtuu tarkastelemalla vaahdon liikehdintää, kyllä se paras hurlumhei löytyy siitä oikeasta kohdasta.

Maitoa ei turvoteta ihan hirveästi. Kokeilmalla löytyy se taso, millä omilla vehkeillä ja tekotavalla paras vaahto syntyy, mutta yleensä ilmaa lisätään liikaa, harvemmin liian vähän.

Pikkukannu on vaikeampi siksi, että kaikki tapahtuu nopeammin. Isolla maitomäärällä on enemmän aikaa havaintoihin. Kun homman osaa, se sujuu kyllä pienemmälläkin kannulla.
Kirjattu

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #20 : Lokakuu 18, 2007, 20:33:13 ip »

Jaha, olisko sittenkin noin:

"The milk in the pitcher should whirlpool or form a standing wave of turbulence in order to fold foam into liquid. With a one hole tip, angle the entry, and keep it close to the edge of the pitcher to rotate the milk into a whirlpool. With a multi-hole tip, point it straight down and keep it near the center of the pitcher?the hole dispersion pattern on a properly designed tip will create a whirlpool or a standing wave of turbulence for you. If your multi-hole tip does not do this, change it for another, or block some holes and convert it to slower, single hole use. "

Täytyy siis huomenna yrittää suunnata höyryt ei suinkaan laitoja pitkin vaan suoraan alaspäin ja keskelle maitoa?

(lähde: PaulL sivulla http://www.home-barista.com/forums/milk-foaming-on-lapavoni-t517.html)
Kirjattu
Hirvi

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #21 : Lokakuu 29, 2007, 11:41:13 ap »

Komppaan aiempaa kirjoittajaa, kyllä kädellä tuntee metallikannun pinnalta sopivan lämpötilan. Harjoitellessa voi vaikka käyttää paistimittaria, sillä voi tsekata lämpötilan kun on mielestään saanut sopivan lopputuloksen.

Toinen juttu, oletteko kokeilleet eri maitolaatuja? Ainakin omilla vajavaisilla taidoillani mikrovaahtoa saan syntymään varmimmin UHT-maidosta.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

dominola

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #22 : Lokakuu 30, 2007, 11:35:52 ap »

Työskentelen erikoiskahvien kanssa päivittäin, Tässä vinkit maitovaahdon tekoon ja maidon käsittelyyn yleensä.

Maidon käsittely:

Maitoa käytetään juomissa kahdessa eri muodossa maitovaahtona ja lämmitettynä (höyrytettynä).

Maidonvaahdon tekeminen

1 Kaada metallikannuun tarvittava määrä maitoa. (Cappuccino n. 1,2 dl, latte 2 dl) Käännä höyrytyskytkintä ja laske vesi ulos höyrytysputkesta. (monesti kondensiovettä) Sulje kytkin.

2 Aseta kannu höyrytysputken alle siten, että putken pää on kannun pohjassa. (ok aloittaa pohjasta ettei aloittejilla roisku maidot päälle, ammattilaiselle aivan sama)  

3 Käännä höyrytin päälle ja tuo höyryputken pää maidon pinnan tuntumaan. Anna maidon pyöriä kannussa.  Näin maitoon sekoittuu tasaisesti  ilmaa ja syntyy maitovaahtoa. Kun olet saanut tarpeeksi mielestäsi maitovaahtoa laske höyrytysputki syvemmälle maitoon ja kuumenna maito 65-70  asteiseksi. Oikean maidon lämpötilan voit tarkistaa kannuun kiinniteltävällä lämpömittarilla.

4 Laske höyryputkesta maito ulos ja pyyhi se kostella, puhtaalla liinalla.

5. Tähän monet lopettavat käsittelyn - nyt sinulla on kannussa päällä maitovaahtoa ja pohjalla kuumaa maitoa - ne pitää saada sekaisin keskenään että saadaan upea tasainen vaahto. Aloita maidon käsittely. Kopauta kannua pöydän pintaan (jos kuplia ne häviävät ja pohjalla oleva maito "hypähtää" ylöspäin) ja pyöritä maitoa kannusa hetken aikaa (tarkoitus saada vaahto ja maito sekaisin keskenään). Maito muuttuu peilimäiseksi ja saa samettisen, pehmeän koostumuksen. Muista käsitellä maitoa niin kauan kun kaadat sen....muuten kuuma maito erottuu taas pohjalle ja vaahto pinnalle.

6. Jos olet tehnyt esim. 2 cappuccinoon vaahtoa kerralla, voit jakaa vaahdon kahteen kannuun - saat kaksi tasaista vaahtoa.

Kaada espresson pinnalle maito.

MUISTA

Vaahdottaessasi maitoa sen tilavuus noin kaksinkertaistuu.
- Varo kuumentamasta maitoa yli 70 asteen. Maidon valkuaisaineet kypsyvät ja maidon maku kärsii. Lähellä kiehumispistettä maitoon tulee palanut maku.
- Valitse vaahdotuskannun koko tarvitsemasi maitomäärän mukaan, niin että siinä tarpeeksi tilaa laajentuvalle maidolle. Maidonvaahdotuskannun tulisi olla ylöspäin kapeneva metallikannu.
- Pyri välttämään maidon uudestaan lämmittämistä. Maidon luontainen maku kärsii ja maito vetistyy höyrytysputkesta tulevasta höyrystä.

Toivottavasti auttaa maidon vaahdottajia :D
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #23 : Lokakuu 30, 2007, 12:20:51 ip »

grazie, kyllä tuo ainakin minua auttoi :)
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #24 : Lokakuu 30, 2007, 12:28:40 ip »

Lainaus käyttäjältä: dominola

5. Tähän monet lopettavat käsittelyn - nyt sinulla on kannussa päällä maitovaahtoa ja pohjalla kuumaa maitoa - ne pitää saada sekaisin keskenään että saadaan upea tasainen vaahto.


Jos maidon saa liikkeelle jo höyryttäessä, niin käsittely ei ole tarpeen. Maito on homogeenista jo valmiiksi - tämän näkee esim. sitä kaataessa. Koska vaahto erottuu nopeasti, niin toki tuolloinkin kevyt pyörittely on tarpeen mikäli ei pääsee kaatamaan vaahtoa välittömästi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #25 : Lokakuu 30, 2007, 19:55:06 ip »

Oikein hyviä vinkkejä dominolalta!

Lainaus käyttäjältä: dominola
Vaahdottaessasi maitoa sen tilavuus noin kaksinkertaistuu.

Näin paksu mikrovaahto alkaa omaan makuuni olemaan jo turhankin paksua cappuccinoon, lattesta puhumattakaan. Makuja on toki monia, mutta latte-art on ainakin melko paljon hankalampaa näin paksulla vaahdolla? Itse "venytän" maitoa noin 40% latteja varten...

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #26 : Marraskuu 08, 2007, 22:51:59 ip »

Maidonvaahdotukseen liittyen on home-baristan foorumeille ilmestynyt viestiketju josta löytyy opastusvideo maidonvaahdotukseen lattea varten. Videossa on tosin käytössä hieman "tuhdimpi" kone. Pätkässä esiintyvät 100 ja 155 fahrenheit -astetta ovat siis celsiuksina noin 38 ja 68.
Kirjattu

Supa

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #28 : Tammikuu 14, 2008, 12:21:59 ip »

Kylläpä tuntuu olevan haastavaa tämä vaahdon tekeminen. Ei vaan onnistu, ei sitten millään. Olen yrittänyt noudattaa ohjeita tarkasti. Höyryttimessä pitäisi olla riittävästi potkua, kone on Solis Sl 70.

Vaahtoa ei synny millään, maito vain pyörii kannussa ja kuumenee lopulta. Maitona olen käyttänyt tuota monen suosittelemaa Lidlin tiiliskivimaitoa. Kokeilin myös normaalilla Valion kevytmaidolla mutta ei niin ei.

En tiedä kuuluuko tuo hirveä nariseva ininä -ääni tähän vaahdotusprosessiin. Ääni on oikeasti niin kova että tarttisi varmaan kuulosuojaimet laittaa korviin. Enpä ole aikaisemmin noin kovaan vaahdotusääneen törmännyt. Mites muilla Soliksen käyttäjillä?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #29 : Tammikuu 14, 2008, 12:44:12 ip »

Narisevan äänen pitäisi loppua, kunhan maitoon vaa vähän ilmaa sisään. Et selvästikään saa puhallettua ilmaa maitoon, kannattaa siis nostaa pillin kärki lähemmäs pintaa ja kokeilla erilaisia "tulokulmia". Äänen pitäisi olla sellainen "hörppivä" kun ilma sekoittuu maitoon. Kuumetessaan maito ei enää ota ilmaa vastaan, eli jos maito ei ala venyä niin sitä enää loppuvaiheessa oikein saa korjattua, vaan joutuu aloittamaan alusta.

Positiivista on se että saat maidon liikkeelle, eli kun saat vielä ilman mukaan niin pitäisi syntyä tasalaatuista vaahtoa!
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)