Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Silvia ja Rocky, tekniikoista  (Luettu 172555 kertaa)

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #60 : Joulukuu 21, 2007, 22:35:02 ip »

Tuolla kun nopeasti katsoin, saisi lämpötila ilmeisesti olla muutaman asteen korkeampi. Mutta onhan tuossa vielä reserviä, vaikkakaan ei kauhean motaa astetta? Ehkäpä tuossa olisi ideaa tehdä muutama testi kahvin kanssa 104, 105, 106, 107 ja 108 asteen boilerilämmöllä.

Tuo boilerin lämpötilan mittaus on ollut nyt kolmessa kohdassa
    1. kannen päällä keskellä 16.-17.12. kahden ilmastointiteipin palasen tukemana ja eristämänä

    2. ylilämpötermostaatin mutterin ja kannen väliin tungettuna 18.-20.12.

    3. höyrystystermostaatin oikeanpuoleisen ruuvin alla (kuten esitit) 21.12.-


Kaikista tuntuu tulevan ihan samanlaiset lukemat. Äsken nopeasti ruuvin alta tehty lämmitystesti kylmästä antoi suunnilleen samanlaiset arvot kuin eilen tekemäni 2 kohdan asennuksella. Asennustapana tämä iimeisin on kyllä varmin ja jätän sen siihen toistaiseksi.

asema 2: 119.6 - 89.2 - 121.8
asema 3: 119.4 - 89.2 - 122.0

Ohessa lisäksi eilen tekemäni lämmitys/jäähdytystestaus vihdoin kylmästä koneesta lähtien.



Käyrät testin loppupuolella ovat hyvin samantapaiset aikaisemmin tehtyyn testiin verrattuna (jossa siis tuo kylmäkäynnistys ei rekisteröitynyt), joten Silvia tuntuu käyttäytyvän hyvin johdonmukaisesti. Jäähtymisjakso kestää 15 minuuttia +/- 1 %.
 
Kuvassa on myös amerikkalaisen Silvian jo aikaisemminkin esitetty käyrä . Siinä on vain kolme ensimmäistä jaksoa vertailukelpoisia, sillä neljännessä Silviaa käytetään ja rytmi muuttuu.

{ed. kuvaa pienemmäksi ja klikattavaksi}
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #61 : Joulukuu 22, 2007, 05:50:10 ap »

Erittäin mielenkiintoisia mittauksia! Ja jälleen kerran tieto lisää tuskaa eli avoimia kysymyksiä herää enemmän kuin vastauksia saa.

Ajattelin herätellä pohdintaa / tutkimusta säilössä olevan veden lämpötilan vaikutuksesta.

Näistä hienoista mittauksista voinee todeta, että Silvia varastoi noin t = 50 s ajassa P = 1100 W teholla lämpöenergiaa E = P t = 55 kJ. Tämä enegia menetetään 15 minuutin kuluessa, niin keskimääräinen hukkateho on noin Ph = 61 W. Jäähtyminen noudattaa exponentiaalisen muotonsa kuvaamana hyvin pitkälle Newtonin jäähtymislakia. Toki säteily- ja konvektiohäviöt jyrkentävät käyrää hieman suuremmissa lämpötiloissa. Kuitenkin suhteellisen hitaan prosessin johdosta boilerin sisällä olevan veden lämpötila seurannee melko tarkasti ulkolämpötilaa seinämän lämpövastuksen aiheuttaman erotuksella.

Tehdään seuraavaksi yksinkertaistettu ajatuskoe siitä, miten käytetyn veden lämpötila vaikuttaa. Tiedämme, että järjestelmässä on viivettä siten, etteivät kylmä ja jo kuumennettu vesi sekoitu kovin tehokkaasti, vaan lämpöelementin ja kylmän ottovedenkin vaikutus näkyy kahvassa lähinnä uuton loppupuolella. (Laskevalla lämpötilakäyrällä elementti tietysti ei ole käytössä)

Shottia tehtäessä säiliön vesi voi olla juuri hanasta otettuna 10 Celsius asteista tai pitempään lämmenneenä huoneen lämpötilaa korkeammalla. Otetaan esim. 25 Celsius asteista eli lämpötilaero voi olla ΔT = 15 K. Tällöin käytettäessä 60 ml vettä tuplaespressoa varten voidaan veden lämpötilan nostamiseksi tarvita Q = m c  ΔT = 0,06 kg * 4,19 kJ / (kg * K) * 15 K = 3,8 kJ energiaa. Tämä vastaa jäähtymisaikaa t2 =  Q / Ph  = 62 s. Lisäämällä tähän normaalin 25 sekunnin valutuksen hukkaenergia-ajan, lopussa energiaa on poistunut "noin 90 sekunnin edestä" energiaa. Tästä voidaan kuvaajien perusteella päätellä, että kylmemmän veden käyttö jäähdyttäisi systeemiä maksimissaan noin 3 - 3,5 astetta Celsiusta enemmän kuin lämpimän käyttö uuton aikana. Tämä näkyisi varmasti vastaavasti myös kahvaan tulevan veden lämpötilassa shotin valutuksen lopulla.

Olisikin mielenkiintoista nähdä, onko tällä teorialla todellisuuspohjaa. Lisäksi koska tämä käänteinen lämpösurffaus on melko hidasta, niin kiinnostaisi myös tietää kuinka paljon riittävän kylmällä vedellä voisi kompensoida tavanomaisen elementin päällä olessa nousevalla käyrällä tapahtuvaa lämpötilan nousua valutusajan loppua kohden. (Ajoituksen ja termostaakin kytkentälämpötilan epätarkkuudesta johtuvat virheet toki heikentävät tässä tavassa toistettavuutta hieman)

Tätä perinteistä lämpötilasurffausajatustahan voi teoriassa ajatella niin, että kun 25 s aikan 0,6 dl hieman huoneenlämpöä lämpimämpää vettä käytetään shottin tekoon nostaen sen lämpötilaa 75 K, vaatii tämä lämmitystehon P' =  0,06 kg / 25 s * 4,19 kJ /  kg / K * 75 K =~ 760 W. Tähän kun lisää tuon 60 W lämpöhäviön, niin 230 V 1100 W euro-mallissa "liikatehoa" on ehkäpä n. 280 W, joka tuo n. 7 kJ liikaa energiaa shotin aikana. Kompensoidakseen tämän 60 ml veden lämpötilan pitäisi siis olla 28 Celsius astetta kylmempää eli käytännössä niin kylmää kuin hanasta saa. (Jäitä sekaan?) [Tämä laskelma on aika herkkä veden määrälle: Jos vettä kuluu 70 ml, veden tarvitsisi olla "vain" 13 astetta Celsiusta kylmempää]

Loppuyhteenvetona siis:
- Säiliössä olevan kylmän veden lämpötilan vaikutus kämpötilastabiiliuteen filtterissä oikean tuplashotin aikana olisi mielenkiintoinen mittaus; Tuleeko talvipakkasella (kylmä hanavesi) ja kesähelteellä (lämmin hanavesi) erilainen tulos lämpötilastabiiliudesta?
- Voisi olla hyvä käytäntö ilmoittaa käytetyn kylmän veden lämpötila. ja miksei huoneenkin lämpötila.
- Myös lämmityselementti päällä tehtyjen valutusten mittaukset ja kylmän veden loppulämpöä kompensoiva vaikutus olisivat mielenkiintoisia asioita.

EDIT: muutin kaikki laskelmat 60 ml:lle
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #62 : Joulukuu 22, 2007, 05:54:32 ap »

Edit: duplikaatti poistettu.
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #63 : Joulukuu 22, 2007, 12:09:44 ip »

Lainaus käyttäjältä: Pentu

Tuo boilerin lämpötilan mittaus on ollut nyt kolmessa kohdassa
    1. kannen päällä keskellä 16.-17.12. kahden ilmastointiteipin palasen tukemana ja eristämänä

    2. ylilämpötermostaatin mutterin ja kannen väliin tungettuna 18.-20.12.

    3. höyrystystermostaatin oikeanpuoleisen ruuvin alla (kuten esitit) 21.12.-



Hemmetti, iso mies, eikä erota vasenta ja oikeaa. Tarkoitin (tietysti :) ) vasemman puoleista ruuvia. PID-kitissä TC laitetaan siis vasemman termostaatin vasemman ruuvin alle..
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #64 : Joulukuu 22, 2007, 12:22:23 ip »

Lainaus käyttäjältä: K

Loppuyhteenvetona siis:
- Säiliössä olevan kylmän veden lämpötilan vaikutus kämpötilastabiiliuteen filtterissä oikean tuplashotin aikana olisi mielenkiintoinen mittaus; Tuleeko talvipakkasella (kylmä hanavesi) ja kesähelteellä (lämmin hanavesi) erilainen tulos lämpötilastabiiliudesta?
- Voisi olla hyvä käytäntö ilmoittaa käytetyn kylmän veden lämpötila. ja miksei huoneenkin lämpötila.
- Myös lämmityselementti päällä tehtyjen valutusten mittaukset ja kylmän veden loppulämpöä kompensoiva vaikutus olisivat mielenkiintoisia asioita.


Lämmitän silviaani aina n. tunnin. boileriin olen lisännyt vettä (mikäli tarvetta) jo paljon aiemmin, eli se on ollut huoneenlämpöistä jo silloin kun silvia on käynnistetty. Lisäksi säiliössä oleva vesi lämpenee tuon tunnin aikana kun boileri ei ole kovin hyvin eristetty.

Toinen pointti on, että tuplashotissa ei valuteta 60ml nestettä, vaikka 60ml onkin tuplashotin tilavuus. Tilavuuteen kuuluu crema. www.home-barista.com issa on keskusteltu ( http://www.home-barista.com/forums/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html), että tilavuutta parempi mitta olisi uuttosuhde. Espressossa 40-60%, oletuksena 50%. Tarkoittaa kahvinpurujen massa 50% veden massasta. Ts. Itselläni tuplaan menee lajikkeesta riippuen 17-18g puruja, nestettä tulisi n.35g -> ~35ml tuplaan.
Eli tuon perusteella 60ml olisi aika laiha.

Ainakaan tämän ketjun mittausten perusteella sisään tulevalla vedellä ei ole vaikutusta shotin lämpötilaan. http://www.home-barista.com/forums/thermologging-new-pod-capable-silvia-long-t2813.html
Toki mittaukset on tehty pidatusta silviasta, mutta oman kokemukseni perusteella voin sanoa, että ei se lämpöelementti niin hirveästi ehdi olla päällä sen shotin aikana ja lisäksi ei se elementtikään heti ole kuuma kun virta kytkeytyy päälle.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #65 : Joulukuu 22, 2007, 12:58:17 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Tarkoittaa kahvinpurujen massa 50% veden massasta.


Ei veden massa vaan lopullisen tuotoksen (=espresson) massa. "Brewing ratio is the ratio of dry coffee used to liquid beverage produced." Eli jos käytät 16 grammaa kahvia niin kyllä siitä sen "normaalin" espresson tekemiseen joudut käyttämään vettä enemmän kuin 32 grammaa (32 ml). Jos ottaa huomioon kakun kostuttamiseen menevän veden (ja sinne jäävän) niin kyllä vedenkulutuksen osalta mennään aika lähelle sitä 60ml:aa. Sanoisin että 16 grammalla puruja + 32ml vettä saat aikaan (hyper)ristreton.
Kirjattu

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #66 : Joulukuu 22, 2007, 16:23:10 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Toinen pointti on, että tuplashotissa ei valuteta 60ml nestettä, vaikka 60ml onkin tuplashotin tilavuus. Tilavuuteen kuuluu crema. www.home-barista.com issa on keskusteltu ( http://www.home-barista.com/forums/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html), että tilavuutta parempi mitta olisi uuttosuhde. Espressossa 40-60%, oletuksena 50%. Tarkoittaa kahvinpurujen massa 50% veden massasta. Ts. Itselläni tuplaan menee lajikkeesta riippuen 17-18g puruja, nestettä tulisi n.35g -> ~35ml tuplaan.
Eli tuon perusteella 60ml olisi aika laiha.


Totta. Vettä ei kuitenkaan aluksi ole filtterissä ja shottia tehdessä osa vedestä jää sinne gruppoon, minkä vuoksi 3-tie venttiilikin on. Koska tämäkin vesi tulee boilerista, niin boileriin menee kylmää vettä enemmän kuin 35 ml, joka tulee kuppiin. Varmastikin lähempänä 60 ml, kuten em. laskelmissa.  Sitähän voisi esim. mitata paljonko vettä on säiliössä ennen ja jälkeen shottia.

Lainaus käyttäjältä: japa
Ainakaan tämän ketjun mittausten perusteella sisään tulevalla vedellä ei ole vaikutusta shotin lämpötilaan. http://www.home-barista.com/forums/thermologging-new-pod-capable-silvia-long-t2813.html
Toki mittaukset on tehty pidatusta silviasta, mutta oman kokemukseni perusteella voin sanoa, että ei se lämpöelementti niin hirveästi ehdi olla päällä sen shotin aikana ja lisäksi ei se elementtikään heti ole kuuma kun virta kytkeytyy päälle.


Kyse oli tässä nimenomaan vakio Silviasta - pidattu käyttäytyy eri lailla. Onhan koko PID-säätöjärjestelmän tarkoituksena poistaa turhien muuttujien - kuten sisään otettavan veden lämpötilan - vaikutus. Pioneerimittauksissa 110 V mallin lämmöt nousivat loppua kohden etenkin kun shottia ei voi vetää heti minimilämmössä vaan pitää odottaa sopivaa lämpötilaa. Tämä loppulämpöjen nousutendenssi on varmasti 230 V tehokkaammalla elementillä selvästi voimakkaampi ja olen koettanut perustella sitä laskennallisesti edellä. Pidattu laite taas noudattanee lämpötilaprofiililtaan enemmänkin minimilämmöillä valutettua shottia, jossa lämpötila ei juuri nouse loppua kohden mm. tuosta elementin matalasta alkulämpötilasta johtuen. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta muistelisin nähneeni mittauksen, jossa pidattu 110 V laite käyttää lämpöelementtiä km. vain n. 10-20 % tehosyklillä shotin aikana (varmaankin lämpimähköllä vedellä). Tämähän on hurjasti eri tilanne kuin pidaamattoman 100 %.

Tässä olisikin mielestäni syytä kvantifioida tämä pidaamattoman 230 V mallin loppulämpötilan käyttäytyminen, joka kokemuksesi perusteella saattaa olla hieman ristiriidassa tuohon pioneerimittauksessakin havaittuun ilmiöön nähden. Ja jos ja kun lämpötilat nousevat loppua kohden normaalissa surffauksessa, niin kuinka paljon jääkylmän veden käyttö hillitsisi tätä.
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #67 : Joulukuu 22, 2007, 17:31:56 ip »

Mittasin juuri pitkään päällä olleesta Silviasta kuumemittarilla lähes täyden säiliön veden lämpötilan, joka oli 39,6 astetta Celsiusta. Jos tätä vertaa hanasta saatavaan kylmään käyttöveteen, jonka lämpötila voi olla vain muutamia asteita, on ero valtava. En edellä uskaltanut laskea näin suurilla lämpötilaeroilla. Mutta koska vesi varastoi lämpöenergiaa hyvin tehokkaasti, voisi tässä valossa kylmän veden kompensatoorinen vaikutus lämmityselementin toimiessa tehtävän valutuksen loppuvaiheeseen olla merkittävä.

Käänteisessä surffauksessahan on varmaa, että uuttoveden lämpötila laskee shotin loppua kohti, koska energiaa vain hävitetään järjestelmästä. Mikäli boilerin/veden aloituslämpötilan valitsee sopivan korkeaksi voi alun korkeampi uuttoveden lämpötila riittää sopivasti kahvan, filtterin ja purujen nopeahkoon lämmittämiseen tuottaen kahviin melko tasaisen lämpötilaprofiilin. Kuitenkin väistämättä lopussa lämpötila on matalampi. Vesisäiliön korkean lämpötilan vaikutus tämän tekniikan tasaisuuteen lienee varmastikin merkittävä. Tämän vahvistaisi kokeellinen vertailu sekä lämpimällä että hana- tai jääkaappikylmällä säiliövedellä.

Tavanomaisessa surffauksessa taas uuttoveden lämpötilan voi uskoa herkästi kohoavan loppua kohden etenkin, jos säilössä on 40 asteista vettä. Riittävän kylmällä vedellä voisi kuitekin mahdollisesti kompensoida tämän ja tuottaa melko tasaisen lämpötilaprofiilin; ehkäpä paljon tasaisemman kuin käänteisessä surffauksessa, koska tässä tavassa voitaneen estää tippuminen (ja nousu) lopussa. Tämäkin vaatisi oman testinsä.

Toki se onko tasaisella uuttoveden lämpötilaprofiililla tuotetun espresson maku paras, on sitten aivan toinen kysymys.
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #68 : Joulukuu 22, 2007, 19:04:56 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
PID-kitissä TC laitetaan siis vasemman termostaatin vasemman ruuvin alle..


Sinnehän aluksi ajattelin laittaa, mutta siirsin tuonne sekä viestisi että Murphin Silvia PID-sivujen mukaan. Kuvassa 1 laitettiin myös samaan paikkaan, niin ... :)

Sivun lopussa toteaa, että paikalla ei suurta merkitystä taida olla.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #69 : Joulukuu 22, 2007, 19:29:28 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Mielenkiintoisia tuloksia ja vaikuttaisi siltä, että Jim Gallt (www.pidkits.com pidkit-mies) ei puhunut läpiä päänsä kun sanoi, ettei uusi silvia lämpene tarpeeksi.


Löysin vihdoin vajaan vuoden takaa dataa tuolle Jimin lausunnolle:

In summary, those data show that shots pulled at the high point in the boiler temp cycle average around 195F. Shots pulled at the low point of the boiler temp cycle average around 185F. I could not get any shots hotter than 195F. If there is interest, I can plot and summarize those data from the stock machine (before PID control was added).

Tuo 195F on meidän asteikollamme 90.6, jonka yli hän ei päässyt maksimilämmöillä. Itse sain juuri 90 astetta lähtemällä 104 asteesta.

Samassa artikkelissa hän näyttää tähdänneen noin 93 asteeseen suotimessa.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #70 : Joulukuu 22, 2007, 19:57:33 ip »

Lainaus käyttäjältä: K
Ajattelin herätellä pohdintaa / tutkimusta säilössä olevan veden lämpötilan vaikutuksesta.


Oikein hyvä idea. Olin itse myös jo hieman miettinyt tuota vaikutusta, varsinkin kun löysin tuon Silvian kaaviokuvan http://Ericin sivuilta, jota olen osalta käyttänyt havainnollistamaan termoelementtien paikkoja:



Laskelmiin olennainen seikka on pumpun tilavuusvirta 4.33 ml/s, jota tulisi käyttää.

Lainaus käyttäjältä: K

Loppuyhteenvetona siis:
- Säiliössä olevan kylmän veden lämpötilan vaikutus lämpötilastabiiliuteen filtterissä oikean tuplashotin aikana olisi mielenkiintoinen mittaus; Tuleeko talvipakkasella (kylmä hanavesi) ja kesähelteellä (lämmin hanavesi) erilainen tulos lämpötilastabiiliudesta?
- Voisi olla hyvä käytäntö ilmoittaa käytetyn kylmän veden lämpötila. ja miksei huoneenkin lämpötila.
- Myös lämmityselementti päällä tehtyjen valutusten mittaukset ja kylmän veden loppulämpöä kompensoiva vaikutus olisivat mielenkiintoisia asioita.


Hyviä ajatuksia, huonelämpötila edellä olevissa mittauksissa on ollut 19 - 20 astetta. Kylmän veden lämpötilan voisi jatkossa mitata tosiaan ainakin kunkin mittauksen yhteydessä manuaalisesti.

Ja todella tuohon veden lämpötilan vaikutus jäähtymisen kestoon on helposti kokeiltavissa ilman lämpötilan mittaustakin. Pitkään lämmitettyyn Silviaan mitataan viimeisen jäähtymisjakson pituus ja sitten vain vaihdetaan kylmä vesi säiliöön.


{ed. kuva pienemmäksi}
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #71 : Joulukuu 22, 2007, 20:25:24 ip »

Lainaus käyttäjältä: Pentu
Laskelmiin olennainen seikka on pumpun tilavuusvirta 4.33 ml/s, jota tulisi käyttää.

Tämä oli hyvä tieto! Jos kuitenkin oletetaan, ettei säiliöön palautuva vesi juuri lämpene, niin kuvion pohjalta boileriin menee kylmää vettä 3 ml/s (= 4,33 ml/s - 1,33 ml/s) eli yhteensä 75 ml 25 sekunnin aikana. Hieman enemmän kuin uumoiltu 60 ml siis. Pitäneepä tehdä jatkossa laskelmia tällä luvulla.
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #72 : Joulukuu 22, 2007, 20:51:49 ip »

Hyvä huomio tilavuusvirrasta.

Koska boilerissa on painetta, pumpun käynnistyminen ei tarvitse lähteä heti päälle, mutta koska katkaisimen käynnistys aiheuttaa aina selvää melua, taitaa myös pumppu olla aina silloin päällä.

Pumpun toimintakäyrä löytyy myös Ericin sivuilta
 .
Jos siitä olettaa käyttämäsi virtauksen 3 ml/s (180 ml/min), pitäisi ylipaineventtiilin (OPV) toimia 10 -11 barin välillä. Mikä kuulostaa ihan järkevältä.

Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #73 : Joulukuu 22, 2007, 21:02:21 ip »

Tässä vaan sivuhuomautuksena: Onhan tämän foorumisysteemin "kuvanymppäystoiminto" hieman tankea, mutta siinä on se hyvä puoli että systeemi rajoittaa samalla kuvien leveyden eivätkä nämä viestiketjut karkaa tällä tavalla kuin nyt hieman vaikeaselkoisiksi.

phpbb koodilla pitäisi onnistua seuraava

Koodia: [Valitse]

[url=http://osoite.fi/isokuva.jpg][img]http://osoite.fi/pikkukuva.jpg[/img][/url]


tuo saa aikaan seuraavan näköisen ilmestyksen:



Eli foorumilla pitäisi näkyä nyt pienennetty versio jota klikkaamalla saa tarkemman kuvan näkyviin. Tämä käytäntö säästää myös kuvia ylläpitävän palvelimen kaistaa...
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #74 : Joulukuu 22, 2007, 22:51:53 ip »


Ymmärsinkö oikein, että uuton aikana lämpö pysyy 2 asteen haarukassa? Sehän on oikein hyvä, ei kai sitä sen stabiilimmaksi tarvitse enää saada.

Lainaus käyttäjältä: Pentu

Minun on pitänyt katsoa, onko tuo uuttolämpötila 90 - 88 astetta sopiva. Eipä vaan ole ehtinyt sitä tehdä.


Minun näppituntumani asiaan pohjautuu Brewtuksen ilmoittamiin lukemiin, mutta pikaisten mittausten perusteella ne vastaavat aika tarkalleen oikeaa uuttoveden lämpöä.

Pääasiallinen käyttämäni haarukka on 88-92, jossain ääritilanteissa 86 ja 94 on käytössä, mutta silloin kyseessä on lähinnä epäoptimaalisen kahvin paikkaaminen. Jos Silvialla ei saa yli 90 asteen uuttolämpöä, niin minusta se ei ole erityisen huono juttu, mutta ei se pahitteeksi olisi vaikka saisikin. Jos minun pitäisi käyttää vain yhtä uuttolämpöä, niin se olisi 90.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tässä vaan sivuhuomautuksena: Onhan tämän foorumisysteemin "kuvanymppäystoiminto" hieman tankea, mutta siinä on se hyvä puoli että systeemi rajoittaa samalla kuvien leveyden eivätkä nämä viestiketjut karkaa tällä tavalla kuin nyt hieman vaikeaselkoisiksi.


Hyvä vinkki, me tämän viestiketjun ahkerat seuraajat arvostaisimme moista parannusta luettavuuteen... :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)