Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Silvia ja Rocky, tekniikoista  (Luettu 172328 kertaa)

mama

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #210 : Elokuu 25, 2009, 14:40:03 ip »

Hei vaan!
Uusi mylly toimii kuten pitääkin.  :)
Ihan hyviä kahveja on juotu! Huonommista satseista voikin sitten vaan arvailla, mikä meni pieleen. Aika suurpiirteisesti olen ottanut homman haltuun. En omista vaakaa, vaan kahvipurujen määrä on se, mitä tuplafilteriin mahtuu, ylimääräiset pyyhkäisen kahvimitalla pois. Tampattuna uraan saakka. Uuttoaika on noin 27 sekuntia. Uuden papupussin kanssa mittaan shotin tilavuuden ja säätelen myllyä, jos on tarvetta. Sen jälkeen vaan keittelen ilman mittauksia. Olen miettinyt, mikä olisi boilerin kannalta sopivin hetki lurauttaa kahvit. Silloin kun lämmitysvalo palaa vai silloin kun se on sammunut? Yleensä aloitan uuton, kun valo on palanut 25-30 sekuntia tai vastaavasti kun se on ollut sammuneena saman ajan. En ole jaksanut alkaa testailemaan muita vaihtoehtoja, kun tuntuu, että muuttuvia tekijöitä on muutenkin niin paljon ja kaikki on vähän harjoituksen alla vielä. Mitenkäs te muut pidaamattomat teette? Maidon vaahdotus onnistuu aika hyvin! Lämpömittarin kanssa sähelsin alkuun, mutta onnistun paremmin, kun keskityn katsomaan ja kuuntelemaan maitoa mittarin sijasta.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #211 : Heinäkuu 22, 2010, 14:05:19 ip »

Yleensä aloitan uuton, kun valo on palanut 25-30 sekuntia tai vastaavasti kun se on ollut sammuneena saman ajan. En ole jaksanut alkaa testailemaan muita vaihtoehtoja, kun tuntuu, että muuttuvia tekijöitä on muutenkin niin paljon ja kaikki on vähän harjoituksen alla vielä. Mitenkäs te muut pidaamattomat teette? Maidon vaahdotus onnistuu aika hyvin! Lämpömittarin kanssa sähelsin alkuun, mutta onnistun paremmin, kun keskityn katsomaan ja kuuntelemaan maitoa mittarin sijasta.

Mulla on tapana aloittaa uutto 40 sekunnin päästä termostaatin valon syttymisestä, mutta varmaan optimiajassa on keitin- ja keittäjäkohtaisia eroja. Lämpötilasurfauksessa kannattaa ottaa aikaa valon syttymisestä, ei sammumisesta. Vettä voi lirutella alkuun hiljakseen niin kauan että valon saa syttymään. Kohtuullisella rutiinilla tuo 40 sekuntia on tarpeeksi aikaa kahvan kuivaamiseen, täyttämiseen (kun sopiva määrä kahvia on valmiina myllyn annostelijassa) ja tamppaamiseen, jolloin kahva ei ehdi turhaan jäähtyä irtonaisena eikä kahvi turhaan kuumentua koneessa kiinni.

Kovin paljon ei Silvian uuttoveden lämpötila kyllä heitä surffailemattakaan. Vesi virtaa niin massiivisen messinkimurikan läpi, että grupolla veden lämpötila ei vaihtele likikään niin paljon kuin boilerissa. Surffauksella pääseekin sitten jo melkoisen tarkkaan lämpötilan vakiointiin.

Vertaapa huomaatko mitään eroa jos annat valon palaa ennen uuttoa 20 tai 40 sekuntia, kun kahvi on samasta jauhatuserästä.
Kirjattu

mocca

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #212 : Toukokuu 07, 2011, 08:10:04 ap »

Onko jollain muuten jotain niksiä miten Rockysta saa jauhatuksen jälkeen ne viimeiset kahvinpurut talteen siitä aukon suulta? Sellanen teelusikallinen aina jää jotka tulee ulos seuraavalla kerralla ku jauhaa.
Kirjattu
Silvia (pid) & Rocky

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #213 : Toukokuu 07, 2011, 15:21:21 ip »

Onko jollain muuten jotain niksiä miten Rockysta saa jauhatuksen jälkeen ne viimeiset kahvinpurut talteen siitä aukon suulta? Sellanen teelusikallinen aina jää jotka tulee ulos seuraavalla kerralla ku jauhaa.

Itse ajattelen että tuo kuuluu myllyn normaaliin toimintaan. Jos ei halua päivän ensimmäiseen kahviin liian vanhaa jauhatusta niin kannattaa juoda vasta toinen annos.

Olen myös kokeillut rikkaimuriin kiinnitettyä sopivaksi taivuteltua mehupilliä sekä lähestynyt asiaa toisesta suunnasta paineilmalla.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #214 : Toukokuu 07, 2011, 18:29:51 ip »

Onko jollain muuten jotain niksiä miten Rockysta saa jauhatuksen jälkeen ne viimeiset kahvinpurut talteen siitä aukon suulta? Sellanen teelusikallinen aina jää jotka tulee ulos seuraavalla kerralla ku jauhaa.

En tiedä puhummeko nyt samasta asiasta, mutta itseäni auttoi Rockyn kanssa, ja auttaa itseasiassa edelleenkin, pyöreä sivellin, jonka harjaksen pää on tasainen. (esim. Bilteman tuotenro: 87038, itsellä muistaakseni tuollainen)
Vaikka tuntuu, että osan puruista se työntää takaisin myllyn sisään, saa ne kivasti ulos pyöräyttämällä myllyä pari sekuntia.

Ko. siveltimen ostin aivan heräteostoksena ja se osoittautuikin erittäin toimivaksi, kyseinen sivellin kestää kovaakin käyttöä ilman harjasten irtoamista.
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #215 : Heinäkuu 11, 2011, 10:42:54 ap »

Silvian 2009 malleissa tuli osassa mukana 3-reikäinen vaahdotuspää. Vaihdoin omani nyt 1-reikäiseen. Tuo yksi reikä on suurehko, suurempi kuin aiemmat kolme yhteensä. Vaahdotukseen tulee tästä merkittävä muutos: maito kuumenee selvästi nopeammin ja kannuun saa niin voimakkaita pyörteitä että saa olla tarkkana ettei maito roisku ulos. Vaahdotuksen voi tällöin myös aikaisemmin, eli espresson valmistamisen jälkeen ei tarvitse odotella boilerin kuumenemista yhtä pitkälle.

Vaahdotuksen laatu ei ole vielä ihan selkeytynyt kun tekniikka tuon uuden vaahdotuspään kanssa on vielä vähän hakusessa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Miikka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #216 : Kesäkuu 28, 2015, 22:35:28 ip »

Tulipahan taas ostettua Silvia ja Rocky, mutta nyt on semisti tenkkapoo tuon shotin säätämisen kanssa. Oikeastaan ensin kiinnostaa tietää, että pitäisikö tuolla Rockylla saada Silvia tukkeeseen hienoimmalla jauhatuksella jos tuplasihdissä on se 14g kahvia? Meinaan, oma Rocky on käytännössä 0:ssa ja kohtalaisen hyvin valuu edelleen läpi. Minkä verran tuohon tuplasihdissä tulisi edes sitä kahvia laittaa ns. optimaalisti?
Koneeseen on asennettu PID joka on säädetty 104c asteeseen. Veikkaan kuitenkin nyt että tuo mylly ei jauha tarpeeksi hienoa. Ostettu 2010, joten en yllättyisi jos terät ovat jo parhaat päivänsä nähneet.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #217 : Kesäkuu 29, 2015, 00:17:58 ap »

Foorumilla on ohjeita nolla kohdan säätämiseen.
Mut kokeile vaikka laittaa tuplasihti purua täyteen ja siitä ylimääräiset sormella pyyhkäiset. Onko enää 14g?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #218 : Kesäkuu 29, 2015, 09:13:27 ap »

Hienolla jauhatuksella pitäisi saada Silvia tukkoon. Tällöin puruista muodostuva tampattu kahvikakku on niin tiivis että vesi ei pääse siitä läpi. Puruja ei saisi olla tuplafiltterissa niin paljoa että kahvan kiinnityksen ja irroituksen jälkeen kahvikakun pinnasta löytyy suihkusihdin jälki.

Rockyn nollakohtien etsintään kirjoittelin aiemmin pienen ohjeen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Miikka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #219 : Kesäkuu 29, 2015, 10:35:51 ap »

Jees, 14g:llä en lähtenyt edes testaamaan vaan vedin suoraan Toman ohjeen mukaan tuplasihdissä täyteen ja ylimääräiset pois -> Silvia tukkoon. Tein saman uusiksi ja mittasin melkein 20g kahvia sihdissä :D
Kompromissiratkaisuna otin puolet pois, eli 17g ja napsautin yhden pykälän karkeammalle Rockyn (2-1 välissä). Tuloksena mukavan "paksu" espresso, tämä ilmeisen hyvä asia sillä aiemmin ovat tahtoneet jäädä "laihoiksi". Valuttelin about 28 sekkaa koska tuli vähän hitaanlaisesti. Maku, noh sanotaan että jäi vähän poskipäihin pyörimään joka on uutta, aiemmin ollut selkeästi pistävä maku.

Suohkusihdistä ei jää jälkeä (kakut myös kuivia), mutta tuosta mutterista jää kyllä kakkuun painauma.
Kirjattu

Miikka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #220 : Kesäkuu 29, 2015, 11:40:19 ap »

Tuohon myllyn säätämiseen vielä, ennen puhdistusta pystyi kiertämään -3 saakka ennenkuin rupesi kuulumaan rahinaa tyhjänä jauhettaessa. Nyt tuo rahina tulee heti 0-tason jälkeen eli siinä -1 kohdassa. Terien uusiminen nyt ei ole kallis investointi, mutta interwebin ihmeellisessä maailmassa on törmännyt vähän ristiriitaisiin tuloksiin; osalla ei ole vaikuttanut mitenkään ja osa kertoo että terien vaihdon jälkeen on espresso-taso siirtynyt 1-2 aina lähemmäs 7-8 kohtaa.

Ainahan se antaa enemmän säätövaraa jos jo tasolla 7-8 saisi tarpeeksi hienoa jauhatusta espressolle.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #221 : Kesäkuu 29, 2015, 11:45:39 ap »

Selittäkää joku miksi tuo Rocky on niin suosittu ja yleinen? Ei maksa vähempää kuin Ascaso i-mini ja on vaikea hienosäätää kohdalleen ja pienimän karheuden kanssa ongelmia? Mitä se tarjoaa enemmän kuin se i-mini? Onko partikkelijakauma niin paljon parempi, että sen hyödyt ylittävät säädön heikkoudetkin?
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 29, 2015, 11:53:41 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Miikka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #222 : Kesäkuu 29, 2015, 11:53:37 ap »

Mulla on ollut molemmat, pistin i-minin kiertoon sillä rocky tuntui kaikilta muilta osin laadukkaammalta kuin tuo ascaso... PAITSI nyt tuo jauhatuskarkeus  :D
Eniten i-minissä risoi äänekkyys, sai aina aamulla arvostavia katseita kun 06.00 myllytteli kahvia. Rockyssä myös mukavampi säätää muille kahvikoneille jauhatus, i-minissä vei tolkuttoman kauan.

Summasummarum, uskon että saan tuon rockyn toimimaan haluamallani tavalla jolloin se on parempi vaihtoehto omaan käyttöön. I-mini oli myös loistava, varsinkin portaattoman säätönsä ansiosta, mutta yllä mainituista syistä kuitenkin tähän talouteen mieluummin "toimiva" rocky.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #223 : Kesäkuu 29, 2015, 11:55:05 ap »

Itselläkin oli taannoin Rocky.
Ei kai siinä mielestäni ollut mitään isoa perusvikaakaan. Sain sillä jauhetuksi essot ja muutkin purut ihan kelvollisesti. Etunahan siinä on se, että pystyt muuttamaan karkeuden vaikkapa suodattimelle ja palata nopeasti takaisin essoon. Nyt kun itsellä on käytössä Vario ja Mazzer, niin tätä optiota ei oikeestaan ole ja joudun jauhamaan Aeropressit hyvin modatulla Hariolla.
Tuota Variota en uskalla juurikaan säädellä eestaas, se kun nyt tekee niin loistavan ja paakuttoman espressojauheen.
Oliskos se tämä syy? Lisäksi Rocky lienee erittäin kestävä.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #224 : Kesäkuu 29, 2015, 11:57:39 ap »


Rockyssä myös mukavampi säätää muille kahvikoneille jauhatus, i-minissä vei tolkuttoman kauan.

Aivan joo. Tämän unohdin, kun itse käytän sitä vain espressoon. Käytännössä i-miniä ei voi kyllä käyttää kuin yhden menetelmän jauhamiseen. Ellei sitten aivan poikkeusellisesti tarvitse harvinaisessa erikoistilanteessa muuta.

Itse en kyllä osaisi tehdä espressoa ilman tarkkaa säätöä. Jos tekisi kokoajan samanlaatuisella pavulla pelkkiä espressoja niin ehkä. Käytännössä usemiten pavunvaihdon yhteydessä pitää hienosäätää. Myös espresson ja cappuccinon välillä hienosäätö on erittäin hyödyllinen.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini