Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Silvia ja Rocky, tekniikoista  (Luettu 176030 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #150 : Heinäkuu 28, 2009, 16:15:56 ip »

Mielestäni yhden pykälän verran löysempänä kuin kohta, jolloin teriä ei voi pyöritellä sormin. Tarkistan asian vielä seuraavan puhdistuksen yhteydessä.

Ettei olisi nyt myllyssä vikaa - ks. tämä ketju ja tuolta varsinkin tästä viestistä löytyvät ohjeet terien oikean keskinäisen aseman tarkastamiseen ("Burr alignment can be confirmed by...") ja sitten mainuttu teflonteippi-viritys kannattaa myös testata.

Näkisin että joko jauhat aivat liian hienoksi tai sitten jostain syystä et saa jauhettua tarpeeksi hienoksi (=terät vinossa). Jos teet shotteja tuota kohtaa (huomattavasti) karkeammalla niin tulevatko ne kuinka paljon nopeammin läpi (kun hopperissa kunnolla papuja)?

(ks. täällä: "On my Rocky, zero is right at zero on the dial and I work in the 5-10 range... mostly 7-9.")
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #151 : Heinäkuu 28, 2009, 20:06:46 ip »

Katselin Rockyä yrittäen löytää ongelmia. Tässä ensimmäinen mahdollinen. Alempi terä näyttäisi olevan hieman sivussa.

http://www.youtube.com/watch?v=hCezeWXERN4

Toimivan Rockyn omistajilta olisi kiva kuulla havaitsevatko he samantyyppistä epäkeskoisuutta.

Toinen havaintoni oli jo aiemmin toteamani väljyys ylemmässä terässä. Videossa kokeilen yläterällä eri asentoja kosketuksen rajalla. Painelemalla eri kohdista huomaa että etäisyys alaterään ei ole tasainen. Videon lopussa yläterää nostamalla saan käännettyä yläterää ohi sen pisteen, jossa ilman nostamista terät jo koskettavat.

http://www.youtube.com/watch?v=TPT5KDRmH-U
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 28, 2009, 20:30:22 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #152 : Heinäkuu 28, 2009, 21:03:54 ip »

Katselin Rockyä yrittäen löytää ongelmia. Tässä ensimmäinen mahdollinen. Alempi terä näyttäisi olevan hieman sivussa.

http://www.youtube.com/watch?v=hCezeWXERN4

Toimivan Rockyn omistajilta olisi kiva kuulla havaitsevatko he samantyyppistä epäkeskoisuutta.

Alaterä on kyllä melko pahasti vinksallaan - mutta näyttäisi että se on vain alaterä eikä akseli - heti terän reunan vieressä olevan teräalustan (burr carrier suomeksi? nyt tuli oikosulku) reuna näyttäisi pyörivän tasaisesti. Onkohan terässä valuvika vai onko se vain huonosti paikoillaan? Kannattaisikohan kokeilla sen uudelleenasemointia - ohjeita terien vaihdosta täällä - nyt vain irroittaisit alaterän ja laittaisit takaisin paikoilleen (käännä vaikka 120 astetta tms - niin että ruuvinreiät vaihtavat paikkaa - kolme ruuviahan siinä taisi olla?).

Toinen havaintoni oli jo aiemmin toteamani väljyys ylemmässä terässä. Videossa kokeilen yläterällä eri asentoja kosketuksen rajalla. Painelemalla eri kohdista huomaa että etäisyys alaterään ei ole tasainen. Videon lopussa yläterää nostamalla saan käännettyä yläterää ohi sen pisteen, jossa ilman nostamista terät jo koskettavat.

http://www.youtube.com/watch?v=TPT5KDRmH-U

Tuo on käsittääkseni Rockyn "tyyppivika" ja sen pitäisi korjautua teflonteipin avulla. Esim. täällä näkyy samanlaista klapia:
http://www.youtube.com/watch?v=DD0w6IYwR1c
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #153 : Heinäkuu 28, 2009, 21:21:18 ip »

Jaa-as.
Vaikeaa on sanoa, mikä on ongelma ja mikä on ominaisuus...
Nyt kun kokeilin omaa Rockyani, niin kyllähän se ei ota "koko pinnalta kiinni" yhtaikaa. Siinähän kylläkin puhutaan varmaan millin sadasosista?
Kuitenkin sanoisin, että minun myllyni ei sano "kwink-kwink-kwink", vaan paremminkin pinta tuntuu ottavan isommalta alalta yhtäkkiä...? ääni ei ole noin "äkkinäisen oloinen". En silti oikeastaan usko tuohon kuuntelumetodiin, eihän sillä mitään tolkkua saa mihinkään.

Mittasin myös tarkalla vaa-alla tuon "normiuuttoni". Silloin sihtiin pannaan 13,5g puruja. Katselin ruuvin jälkeä kuivana ja AIVAN PIENI kosketus oli näkyvissä kuivana. Uuton jälkeen kosketus oli selvempi, mutta ei syvä. Olisikohan melko kovalla tamppaustavalla jokin merkitys siihen, että kakku ei paljon turpoa, vai johtuisikohan se kohtuullisen tummasta paahdostani, tai jostakin muusta?

Weissaus tehtiin taas eri mukissa tosi kovaa ja sitten sihtiin, jossa pinta sileeksi ja kovahko tamppaus, jota en ole punninnut, mutta takuulla 10-15 kg.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #154 : Heinäkuu 28, 2009, 22:01:50 ip »

Tuon alaterän ajattelin ensimmäiseksi asemoida uudelleen. Tai ainakin homma on nyt vielä mukava kokeilla kun mylly on juuri puhdistettu. Saanen siirreltyä terän keskelle, oletan että sen verran tuossa on väljyyttä ruuvien kohdalla.

Hieman villimpänä ideana olen pyöritellyt seuraavaa teoriaa: Oletetaan aluksi että alaterä on hieman kallellaan, toinen laita korkeammalla kuin toinen. Yläterä on myös kallellaan. Selittäisikö tämä hink-hink-hinkkausäänen? Äänihän toistuu aina samassa kohtaa teräkiertoa. Jos tasapainotan alaterää nostamalla vastakkaista laitaa hieman, voisiko ongelma jonkin verran parantua? Eli jos terät olisivat sivuprofiilinsa osalta aluksi asennossa "<" (molemmat kallellaan, hinkkaus teräkierron yhdessä vaiheessa) ja tavoitetilassa asennossa "=" (molemmat ylä- ja alaterä yhdensuuntaiset).
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 29, 2009, 10:02:04 ap kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #155 : Heinäkuu 29, 2009, 13:15:26 ip »

Rockyn terät ovat paikallaan tiukalla sovitteella, eikä niitä voi siirtää yhtään mihinkään suuntaan. Jos ne irrottaa, on syytä puhdistaa terän kiinnityskaulus huolellisesti, ettei väliin jää pölyhiukkasta tms. mikä vääntää sen vinoon. Mutta muuten terän voi kyllä huoletta irrottaa ja tarkistaa, ettei siinä ole vikaa tai jotain välissä. Tuosta videosta en kyllä saanut selvää, vippaako itse terä.

Rockyn terien kosketuskohta on justiin se, missä terät koskettavat silloin kun papusäiliötä vetää ylöspäin. Kun terien välissä on papuja, ne painavat kyllä terät erilleen lujalla voimalla.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 29, 2009, 13:28:52 ip kirjoittanut Esa »
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #156 : Heinäkuu 29, 2009, 16:46:37 ip »

Rockyn terät ovat paikallaan tiukalla sovitteella, eikä niitä voi siirtää yhtään mihinkään suuntaan.

Mielestäni jonkilainen kiinnitystä ohjaava systeemi oli vain yläterän kohdalla. Alempaa terää sain liikuteltua enemmän tai vähemän keskelle pyörivää alustaa kun löysäsin hieman alaterää kiinni pitäviä ruuveja.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #157 : Heinäkuu 29, 2009, 21:10:10 ip »

Tuosta videosta en kyllä saanut selvää, vippaako itse terä.

Ohessa pari kuvakaappausta videosta. Itse tarkkailin noita ympyröityjä alueita. Alempi nuoli osoittaa sisenpää kehää, joka oletettavasti kuuluu terän alustaan (siihen jossa terä on kiinni) ja se näyttäisi pysyvän kohdillaan pyörimisen aikana. Ylempi nuoli taas osoittaa terän sisäkehään, joka mielestäni heiluu aikalailla paljon.

Alempaa terää sain liikuteltua enemmän tai vähemän keskelle pyörivää alustaa kun löysäsin hieman alaterää kiinni pitäviä ruuveja.

Tämän keskityksen vaikutusta kannattaa testata ensin. Tuo videon epäkesko liike aiheuttanee teriin ylimääräistä säteen suuntaista ees-taas hankausliikettä - kaikki "terien välinen hankaus" pitäisi olla kehän suuntaista.

Tilkkeen laittamista alaterän alle en suosittelisi - ennen kuin varmistat että terät itsessään ovat kunnolliset (= terät irti koneesta ja katsot pöydällä miten ne asettuvat toisiaan vasten ja samalla tarkistat niiden kiinnittymispintojen tasaisuuden).
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #158 : Heinäkuu 30, 2009, 10:05:53 ap »

Ohessa pari kuvakaappausta videosta. Itse tarkkailin noita ympyröityjä alueita. Alempi nuoli osoittaa sisenpää kehää, joka oletettavasti kuuluu terän alustaan (siihen jossa terä on kiinni) ja se näyttäisi pysyvän kohdillaan pyörimisen aikana. Ylempi nuoli taas osoittaa terän sisäkehään, joka mielestäni heiluu aikalailla paljon.

Juuri näin, hyvin havainnollistettu.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 2816
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #159 : Heinäkuu 30, 2009, 10:28:24 ap »

Juuri näin, hyvin havainnollistettu.

Yksi nopea konsti voisi olla verrata jauhatusaikaa siihen mitä se muilla Rockyn käyttäjillä on. Espressokarkeuksia kohti mennessä alkaa pienemmän myllyn jauhatusnopeus tippumaan nopeasti ja jos ongelma on että terien väärä muoto tai asemointi estää riittävän hienon jauhatuksen käytön, niin sen pitäisi kaiken järjen mukaan näkyä myös niin että myllysi puhaltaa purut ulos normaalia nopeammin. Ainakin Mini-E tekee tuollaisen läpilorisevan shotin tuottavan jauhatuksen silmin nähden nopeammin kuin normaalin espresson.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #160 : Heinäkuu 30, 2009, 11:05:19 ap »

Niin siis en saanut selvää, vippaako terä, vai näyttääkö se vaan siltä siksi, että kiiltävä alue on toiselta reunalta leveämpi.

Kyllä minä muistaisin, että myös alaterä istuu tiukassa sorvatussa olakkeessa. Ja mitäpä järkeä siinä olisikaan, että sitä voisi liikuttaa, kun sen pitää aina olla tasan keskellä.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #161 : Heinäkuu 30, 2009, 11:21:14 ap »

Katselin Rockyä yrittäen löytää ongelmia. Tässä ensimmäinen mahdollinen. Alempi terä näyttäisi olevan hieman sivussa.
http://www.youtube.com/watch?v=hCezeWXERN4

Video samasta aiheesta sen jälkeen kun yritin keskittää Rockyn alaterän.

http://www.youtube.com/watch?v=swZqeLV6ipw
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #162 : Heinäkuu 30, 2009, 12:24:34 ip »

Ohessa lisää videoita. Onnistumisia ei oikein sattunut kohdalle, eli lisää vinkkejä otetaan vastaan.

Puhdistin keittimen, myllyn ja keskitin alaterän. Ensimmäinen teräkosketus tulee Rockyn asennolla 5, terät eivät sormilla pyöri asennossa 0. Papuna edelleen Hasbeanin Premiun Espresso Blend. Videoissa melkein koko prosessi ensimmäisen yrityksen osalta, jälkimmäisten yritysten osalta vain uutto ja vaaka vain tarvittaessa. Annostus on 12g ellei toisin mainita.

jauhatus (papuja säiliössä painona)
http://www.youtube.com/watch?v=JBJvyPfEAzg

weissaus
http://www.youtube.com/watch?v=OHOgbpSP76M

annostelu (ekalla kerralla tuli hieman liian vähän kahvia)
http://www.youtube.com/watch?v=yMx4Nt6jD8w

tamppaus
http://www.youtube.com/watch?v=ipHmOcwyPpg

uutto (Rocky asetuksella 10, 20sek)
http://www.youtube.com/watch?v=pPAva07Wkv8

uutto (Rocky asetuksella 4, 20sek)
http://www.youtube.com/watch?v=A7VP1EycJKQ

uutto (Rocky asetuksella 4, 20sek toinen yritys)
http://www.youtube.com/watch?v=RPpMRTP5O4g

uutto (Rocky asetuksella 1, yritys 1, 25sek)
http://www.youtube.com/watch?v=OJwR_lc7wP0

uutto (Rocky asetuksella 1, yritys 1, 25sek, vaaka)
http://www.youtube.com/watch?v=gkrrj-c1Riw

uutto (Rocky asetuksella 1, yritys 2, annos 13g, 25sek)
http://www.youtube.com/watch?v=Dz3_dLDqoek

uutto (Rocky asetuksella 1, yritys 2, annos 13g, 25sek, vaaka)
http://www.youtube.com/watch?v=BAjJuyJcjXA

Tämä on nyt hieman masentavaa oletuksella että Silvia pitäisi saada enemmän tai vähemmän tukkoon hienoimmalla jauhatuksella.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 30, 2009, 12:34:15 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #163 : Heinäkuu 30, 2009, 13:04:34 ip »

Kokeilitko irrottaa terät ja katsoa ovatko niiden kosketuspinnat tasaiset, kuten jiitee ehdotti.

Irroittelin terät, en huomannut kosketusepätasaisuutta tasaiseen pintaan nähden. En huomannut kokeilla teriä toisiaan vasten.

Teräkosketuksenhan olenkin jo aiemmin huomannut olevan epätasainen. Harmi ettei myllyn sisälle oikein pääse katsomaan ja arvioimaan kuinka epätasainen kosketus on.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #164 : Heinäkuu 30, 2009, 15:29:15 ip »

No, jokuhan näyttäisi mättävän oikein jonkin verran.

Kyllä Silvia menee tukkoon Rockyllä aika helpolla...
Oletko ihan varma siitä nollakohdasta? Itselläni se ei ole oikein sormin pyörittelemällä testailtu, mutta puhdistettu mylly menee asentoon -3 johon jenka sitten pysähtyy, koska terät on tosi kiinni. (sen stoppiruuvin olen evapotiseerannut hittoon). Jotenkin minulla on tunne, että olen joutunut säätämään myllyä kireemmälle vähitellen. Nyt jauhan asennolla 3 - 5. Tosin se riippuu kahvistakin melko paljon. (menisikö rasvaisemmalla paahdolla hienompaan päin)?

Yksi tapa testata tuo myllyhomma olisi se, että otat omaa kahvia ja myllyn kainaloon ja tulet joku arkipäivä piipahtamaan täällä Krunassa. Voitais päiväreissulla  testata myllyt ja jauhaa vielä mun myllyllä Sulle porot lasitölkkiin messiin, kyllä ne siinä muutaman tunnin hyvänä pysyy. Selviäisi sitten, onko vikaa siellä, tai täällä...

Mulla on kämppä ja työhuone samassa pihassa. Sovitaan vaan päivä etukäteen, niin jätän keittimen päälle?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso