Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Silvia ja Rocky, tekniikoista  (Luettu 172367 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #135 : Heinäkuu 28, 2009, 12:27:44 ip »

Samat asiat tuli mieleen.
En sano, että minun tapani olisi parempi, mutta weissaan eri kupissa oikein kunnolla.
Suodatin näytti äkikseltään erilaiselta, kuin minun, mutta sanoisin että lisää kahvia...?
Vielä näytti siltä, että kahvaa koputellessa kahvijauhe siirtyi kahvan takareunaan. Tämän sitten oikaisit tamppauksella?
Itse en saa hyvää jauhetta jos jauhan vain yhdelle shotille. Pavuilla pitää olla painoa, jotta saan onnistumaan. Pidän papuja säiliössä ja punnitsen jauheen.
Vielä tulisi mieleen tuosta Migun kommentista, että olisiko myllyssä jotakin vaivaa, kun kuulostisi aivan siltä, että terät ei ota tasaisesti kiinni, vaan sanoo silleen "hink-hink-hink"? Tämähän ehkä voisi selittää tuon hyvin tiukan myllyn asennon ja silti nopean näköisen ja huonon uuton?
Eikös joku täällä palstalla vastikään kertonut kaiken menneen pieleen juurikin myllyn vinosta akselista johtuen?
Luultavasti kaikki spekuleeraukseni menivät pieleen, mutta voihan se olla vielä kova painekin Silviassa?
Tulipahan nyt ainakin valikoima mahdollisuuksia esille?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #136 : Heinäkuu 28, 2009, 12:39:38 ip »

olisiko myllyssä jotakin vaivaa, kun kuulostisi aivan siltä, että terät ei ota tasaisesti kiinni, vaan sanoo silleen "hink-hink-hink"? Tämähän ehkä voisi selittää tuon hyvin tiukan myllyn asennon ja silti nopean näköisen ja huonon uuton?

Tuon tyyppistä "hink hink" -soundia minunkin Rockyni pitää todella hienoilla jauhatuksilla, liekkö sitten vika vai ominaisuus?

Ja tosiaan uutto näyttää siltä että kahvia pitäisi laittaa reilusti lisää...

Rohkeasti vain kokeilemaan eri asetuksia ja tapoja, mitään raamatullista oppikirjaa kun ei välttämättä kannata noudattaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #137 : Heinäkuu 28, 2009, 12:40:00 ip »

Oletko kokeillut isompia annoksia? Mitä sitten jos siihen tulee ruuvin jälki.

Kahville pitäisi jäädä tilaa turvota. En tiedä millainen ruuvi Silviassa on, mutta ei taida paljon jäädä tyhjää jos ruuvi painuu kakkuun.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #138 : Heinäkuu 28, 2009, 12:43:21 ip »

Rockyn papusäiliötä (joka on kiinni yläterässä) kallistelemalla saan hink-hink-hinkkauksen aikaiseksi eri laidoille, esim. kallistamalla vasemmalle tai oikealle. Voisin ehkä irroittaa Rockyn molemmat terät, asettaa tasaiselle alustalle ja koettaa katsoa onko vaikka toinen teristä hyvin epätasainen tjsp. Vinkkejä toki otetaan vastaan.

Onko Silvian uuttopaineen mittaamiselle jotain helppoa konstia?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #139 : Heinäkuu 28, 2009, 12:49:36 ip »

Kahville pitäisi jäädä tilaa turvota. En tiedä millainen ruuvi Silviassa on, mutta ei taida paljon jäädä tyhjää jos ruuvi painuu kakkuun.


Tuossa videossa näkyvä ruuvi on yllättävän korkea... Toki kahville pitää jäädä tilaa turvota. Silviaa en ole pahemmin käyttänyt, mutta jameissa kokeilin pari shottia Tinurin Silvialla ja kahvassa oli varmasti aivan liikaa kahvia ja silti kuppiin tuli silti tuhtia ja maukasta espressoa. Pointtina vaan että kannattaa kokeilla eri annoksia eikä niin pelätä sitä ruuvia :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #140 : Heinäkuu 28, 2009, 12:51:03 ip »

Taas olisi tarvetta Silvia ja Rocky -vinkeille.
Yritin videoida kahvin valmistustapahtuman. Videon laatu ei digipokkarilla ole kummoinen, kuvakulmat menivät toisinaan hieman ohi mutta eiköhän tuosta selvää saa. HD-linkkiäkin saa klikata.
http://www.youtube.com/watch?v=_tcEAwDcJwg

Weissausta ei näytetty? Tuo sinun reunuksesi ei ole riittävän iso kunnon sekoittamiseen. Silloin pitäisi siis pöllyttää puruja ihan tosissaan ja tuosta reunasta ne lentäisivät yli. Jugurttipurkki olisi oikeaa kokoluokkaa. Sitä huomattavasti parempi on AeroPressin jalusta, koska staattiset purut tarttuvat noihin ohuisiin muoveihin ainakin minulla todella ärsyttävästi. Erillinen lasi on myös hyvä, mutta purujen kaataminen vaan vähän tympeää. Puruja ei myöskään kannattaisi tasata paukuttelemalla, vaan levittelemällä. Se onnistuu parhaiten sillä weissaus-vempeleellä.

Todellinen ongelma ei kuitenkaan liene edellä, koska uutto ei vaikuta kanavoituvan pahasti, vaan tulee lujaa läpi ihan koko alueelta. Jos sihtiin ei tosiaan mahdu enempää ja myllyn säätö on hienoimmalla mahdollisella, niin puruissa on oltava jotain vikaa. Oletko tutkaillut niitä, olisiko Rockyssä jotain probleemia jonka vuoksi mukaan tulee esimerkiksi karkeampaa jauhatusta? Ovatko pavut tuoreita ja oletko kokeillut muita papuja?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #141 : Heinäkuu 28, 2009, 12:55:36 ip »

Omien kokemuksien perusteella väittäisin, ettei uuttopaine kauheasti vaikuta uuttoaikoihin. Jos eroa muodostuukin, niin syypäänä on isommalla paineella herkemmin tapahtuva kanavointi.

Mutta empiiriset havainnot ovat tietty pelkkää mutuilua, kunnes analyyttisesti asiaa oikein testailisi :)

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #142 : Heinäkuu 28, 2009, 13:13:40 ip »

Omien kokemuksien perusteella väittäisin, ettei uuttopaine kauheasti vaikuta uuttoaikoihin. Jos eroa muodostuukin, niin syypäänä on isommalla paineella herkemmin tapahtuva kanavointi.
Mutta empiiriset havainnot ovat tietty pelkkää mutuilua, kunnes analyyttisesti asiaa oikein testailisi :)

Olen samaa mieltä, nyt meillä on jo n=2. :) Uuttopaine ei juurikaan vaikuta veden virtaukseen, vaan siihen mitä se uuttaa mukaansa. Ainakin kun itse säädin uuttopaineen huomattavasti alemmas niin maku parani, mutta shotit valuivat aikalailla samaa vauhtia. Tosin cremaa tuli vähemmän.

Uskoisin siis että ongelma ei ole koneessa, vaan siinä että kakku syystä tai toisesta ei synnytä riittävää vastusta veden virtaukselle.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #143 : Heinäkuu 28, 2009, 14:05:11 ip »

Voisin koostaa seuraavilla vinkeillä uuden videon:
- painetta papujen päälle jauhatuksen ajaksi
- weissaus voimakkaammin, erillisessä korkeassa kupissa
- ei kahvan taputtelua ennen tamppausta
- kahvin määrän kasvatus, annoskoot 12g, 13g ja 14g, kahvan irrotus ennen uuttoa ruuvinjäljen tarkastelua varten

Tulikohan tuossa kaikki kokeilemisen arvoiset? Lisääkin saa ehdottaa.

Weissausta ei näytetty?
Ovatko pavut tuoreita ja oletko kokeillut muita papuja?

Käyttämäni Hasbeanin pavut on paahdettu 1.7. ja 250g pussit säilytetty pakastimessa avaushetkeen asti. Edellinen pussi samankaltaisilla tuloksilla oli Espresso Blendiä, nyt siis menossa Premium Blend. Weissaus ei oikein tullut esille edellisessä videossa onnettomasta kuvakulmasta johtuen. Ensi sitten kerralla paremmin :)
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #144 : Heinäkuu 28, 2009, 14:09:32 ip »

- painetta papujen päälle jauhatuksen ajaksi

Jos joku ottaa vetoja vastaan niin minä laittaisin rahani tälle hevoselle... :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #145 : Heinäkuu 28, 2009, 14:24:50 ip »

En paljon harrasta vedonlyöntiä, mutta kokeilisin:

- papuja säiliöön enemmän, siitä se paras paino tulee
- kunnon vispaus erillisessä mukissa, siitä sitten sihtiin (ei näytä vaikuttavan, mutta toimii)
- ei koputtelua, mutta tasainen pinta-ala tuolla hauskalla weissarilla
- melko ronski tamppaus
- kahvia se 13g, kakkua EI katsota kun jälkikäteen, ettei se rikkoonnu ennen uuttoa

Jos ei tällä lähde, niin sitten on myllyssä tai keittimessä jokin vaiva, joka kylläkin selvitetään  >:(.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #146 : Heinäkuu 28, 2009, 15:10:45 ip »

Silvian filtterit ovat normaaleja pienempiä (lukuisia mainintoja täälläkin), itse sain juuri 12 g:n ympäristöön tuplalla ja triplalla 19 g:n hollilla. Tietysti tuolla ruuvisäännöllä, joka on ollut SE sääntö. Itse asiassa en ole aikaisemmin nähnyt sen suhteen epäileviä kommentteja. Toki sellaista onkin järkevä epäillä, jos se vaikka pohjautuukin johonkin tiettyyn keittimeen.

Has Bean Premium Espressoa (tuoretta) olen yleensä jauhanut Rockylla 4-7 välillä, nelosella tuhtia ristrettoa ja seiskalla melkein espressoa. Kun pavut jäävät pidemmäksi aikaan säiliöön, joutuu sitten tiukentamaan askeleen, jos toisenkin.

Jos kahvan käyttää kylmänä, eikö se sitten tavallaan poissulje tuon toisen säännön, että keitintä on lämmitettävä tuo 20-30 minuuttia. Silloin viimeinen lämpenevä asia on nimenomaan tuo kahva. Tällekään säännölle ei liene täällä tehty testauksia?

Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #147 : Heinäkuu 28, 2009, 15:21:19 ip »

Jos joku ottaa vetoja vastaan niin minä laittaisin rahani tälle hevoselle... :)

- papuja säiliöön enemmän, siitä se paras paino tulee

Koska tuo shotti oli sen verran poskellaan (ja jotain on nyt perusteellisesti pielessä) niin ei kannata turhaan pelätä papujen vanhenemista siellä hopperissa (eivät ne nyt sentään niin räjähdysherkkää tavaraa ole). Kaada koko pussi sinne kerralla - nyt on tärkeintä saada uuton kulku kohdilleen.

Kuinka hienoa tuo jauhatuksesi tarkkaanottaen on (kuinka kaukana ollaan kohdasta josta et saa sormilla myllyn teriä pyörimään)?

Tuleehan silviasta tarpeeksi kuumaa vettä ja gruppo ja portafiltteri on kunnolla lämpimiä? Muistelisin itse että PIDaamattomalla silvialla sieltä tuli "sihahtamalla" vettä pitkän joutinolon (lämpinänä) jälkeen - käykö sinulla näin?

Irrota suihkusihti (ruuvi irti) ja putsaa sen tausta huolella (uita sihti ja dispersiolevy puhdistusliuoksessa)?

Tarvitseeko portafiltteriä tosiaankin kääntää noin reippaasti ettei vuoda?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #148 : Heinäkuu 28, 2009, 15:24:53 ip »

Jos kahvan käyttää kylmänä, eikö se sitten tavallaan poissulje tuon toisen säännön, että keitintä on lämmitettävä tuo 20-30 minuuttia. Silloin viimeinen lämpenevä asia on nimenomaan tuo kahva. Tällekään säännölle ei liene täällä tehty testauksia?

Muistelisin että kun kuumaan E61:seen kiinnittää kylmän nakukahvan niin lämpö tipahtaa grupossa sen pari astetta kun sen jättää siihen lämpenemään. E61:sessä on kuitenkin tuo vesikierto gruppoa lämmittämässä toisin kuin silviassa - jossa olettaisin tipahduksen olevan reippaampi (ja pidempikestoisempi)?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #149 : Heinäkuu 28, 2009, 15:56:05 ip »

Kuinka hienoa tuo jauhatuksesi tarkkaanottaen on (kuinka kaukana ollaan kohdasta josta et saa sormilla myllyn teriä pyörimään)?

Mielestäni yhden pykälän verran löysempänä kuin kohta, jolloin teriä ei voi pyöritellä sormin. Tarkistan asian vielä seuraavan puhdistuksen yhteydessä.

Tuleehan silviasta tarpeeksi kuumaa vettä ja gruppo ja portafiltteri on kunnolla lämpimiä? Muistelisin itse että PIDaamattomalla silvialla sieltä tuli "sihahtamalla" vettä pitkän joutinolon (lämpinänä) jälkeen - käykö sinulla näin?

Vettä olin laskenut kuppiin hieman ennen uuttoa ja laite oli ollut päällä yli 30min. Sihahduksia grupon suunnalta olen havainnut lähinnä maidon höyrytyksen jälkeen. Tällöin ylikuuma vesi voi höyrystyä heti ulos päästyään. Viilentymisajan jälkeenkin veden normaalia virtausnopeutta saa myös odotella jonkin aikaa.

Irrota suihkusihti (ruuvi irti) ja putsaa sen tausta huolella (uita sihti ja dispersiolevy puhdistusliuoksessa)?

Puhdistuksesta oli aikaa noin viikko. Voisin toki tehdä puhdistukset uudelleen ennen seuraavaa yritystä. Mekaaniseen puhdistukseen olen käyttänyt tiskiharjaa ja liuottamiseen Cafizaa.

Tarvitseeko portafiltteriä tosiaankin kääntää noin reippaasti ettei vuoda?

Ei oikeastaan, tuli vain käännettyä reippaasti.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..