Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Silvia ja Rocky, tekniikoista  (Luettu 175643 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #120 : Heinäkuu 19, 2009, 19:54:29 ip »

Tänään jäi kakku taas kiinni uuttopäähän. Uutettu kahvi vaaleni nopeasti ja sitä tuli paljon. Arvelisin että kahvikakku olisi ainakin tässä tapauksessa irronnut Rancilion tuplasihdistä uton aikana ja merkittävä osa vedestä on päässyt kulkemaan kakun ohitse. Onko joku havainnut samaa?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #121 : Heinäkuu 19, 2009, 21:13:44 ip »

Juu, ei.
En ole tuollaiseen törmännyt. Kuten jo aiemmin on puhuttu, niin joskus, hyvin harvoin kakku jää kiinni sihtiin. Silloinkaan ei itse kahvissa (juomassa) ole ollut vikaa ja yllätys onkin suuri.
Vaakani on vain grammatarkkuinen, kun en viitsi pikkurimpulalla punnita, mutta luulen kahvimäärän vaihtelevan 0,5 g toleranssia, ehkäpä vähemmänkin.
Kakku on aina uuton jälkeen hiukan kovera ja kevyt ruuvin kuva on keskellä.
Epäonnisia uuttoja ei tule nykyään "ollenkaan". Weissaan aina samalla tavalla jne...
Onkohan Sulla liikaa kahvia suodattimessa? Tulisi vaan mieleen...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #122 : Heinäkuu 20, 2009, 10:39:07 ap »

Käsittääkseni kahvin tarttuminen sihtiin tapahtuu kolmitieventtiilin auetessa, jolloin grupon painevesi syöksähtää sihdin läpi ylöspäin. Sillä tuskin on mitään tai juuri mitään tekemistä kanavoimisen kanssa. Enemmänkin näyttäisi olevan satunnaista. Kahvin määrä varmasti vaikuttaa kyllä.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #123 : Heinäkuu 20, 2009, 17:09:57 ip »

Onkohan Sulla liikaa kahvia suodattimessa? Tulisi vaan mieleen...

Ei liene liikaa kahvia. Mittailen 0.1g resoluution vaa'alla 11,7g-11,9g kahvia Rancilion tuplasihtiin. Ruuvin jälkeä ei tule ennen uuttoa, mutta tulee uuton jälkeen. 12g ja suuremmilla määrillä ruuvin jälki tulee jo ennen uuttoa. Vaaka voi omata virhettä, mutta mittaukset näyttäisivät olevan toistokelpoisia ja sehän oikeastaan riittää.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #124 : Heinäkuu 21, 2009, 00:28:40 ap »

Tamppaukseni taitaa olla 20kg:n paikkeilla, ehkä toisinaan ylikin.

Ei sitä tarvitse noin kovasti murjoa. Kokeilin simuloida henkilövaa'an kanssa omaa tamppaustani ja en siinä kyllä yli 10 kilon päässyt.

Tamppauksen tarkoituksena on tiivistää kahvikakkua niin että portafiltteri mahtuu lukittumaan gruppoon (=kakku ei ota sihtiin kiinni ja mene rikki).
Kirjattu

omitlove

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 40
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #125 : Heinäkuu 23, 2009, 22:11:29 ip »

No niin, Silvia + Rocky saapuivat kaksi pvää sitten, shottia on väännetty palstan ohjeiden mukaan, täytyypä sanoa että pari ensimmäista shottia oli kaameaa kuraa, mutta punnitus, oikea jauhatus ja tiukka tamppaus etc. alkavat tuotaa tulosta, tuossa pari kuvaa viimeisestä shotista, ei paha?

Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #126 : Heinäkuu 23, 2009, 23:05:59 ip »

No, Ei paha ollenkaan.

Jos maku on kohdallaan, niin homma alkaa olla hanskassa. Riittävästi vaan harjoitusta, niin kuppi näyttää miltei aina tuollaiselta.
Itsekin käytän mieluusti useimmiten lasikuppeja, jotta näen myös "pinnan alle". Tämä on erityisen kivaa, kun 
nakulla laittaa tuplan yhdelle.
Harjoitus tekee mestarin, ja justiin kun luulee, että nyt se on hanskassa, niin kahvi vaihtuu, tamppaus menee vinoon, weissaus unohtuu, tai jotakin muuta kivaa sattuu. Se nyt vaan kuuluu tähän hommaan.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #127 : Heinäkuu 28, 2009, 08:39:34 ap »

... ja justiin kun luulee, että nyt se on hanskassa, niin kahvi vaihtuu, tamppaus menee vinoon, weissaus unohtuu, tai jotakin muuta kivaa sattuu. Se nyt vaan kuuluu tähän hommaan.

Taas olisi tarvetta Silvia ja Rocky -vinkeille.

Yritin videoida kahvin valmistustapahtuman. Videon laatu ei digipokkarilla ole kummoinen, kuvakulmat menivät toisinaan hieman ohi mutta eiköhän tuosta selvää saa. HD-linkkiäkin saa klikata.

http://www.youtube.com/watch?v=_tcEAwDcJwg

Videon ensimmäisessä osassa yritän säätää Rockyn hienoimmalle mahdolliselle jauhatukselle. Aluksi käännän säätöä karheammalle, napsautan kierroksia myllyyn ja väännän säätöä hienommalle kunnes terät koskettavat. Vedän papusäiliötä ylöspäin ja hieman sivulle, jotta tunnen mistä laidasta terät ensimmäisenä koskettavat. Yritän löytää tasapainoisen kohdan ja tuen säiliön paperipalalla tähän kallistukseen.

Videon toisessa osassa mittailen sopivan määrän papuja ja kolmannessa osiossa jauhan pavut. Jauhatuksen lopussa pumppailen imukuppimaisella laitteella myllyn sisälle jääneet suurimmat purut pihalle. Seuraavassa osassa mittaan n. 11,8g kahvia Rancilion tuplasihtiin, koska 12,0g ja suuremmilla määrillä tulee yleensä ruuvin kuva kahviin ennen uuttoa. Weissarina toimi olutpullon korkki, johon on kiinnitetty 5kpl. ohuimpia löytämiäni parsinneuloja. Ennen tamppausta koputtelen kahvaa hieman, jotta kahvi laskeutuisi hieman alaspäin täyttäen kertakäyttömukista tehdyn apusuppilon jättämän tyhjän tilan. Koetan sormenpäillä varmistella että tampperi on vaakatasossa sihtiin nähden ennen painelua.

Uuton pituus on 25s., mitattuna kytkinkäynnistyksestä sammutukseen. Videolla uutto näkyy myös toistamiseen zoomattuna, tosin apu ei taida olla kovin suuri. Videon lopussa vielä vaa'an ilmoittama kahvin paino 46,7g.

Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #128 : Heinäkuu 28, 2009, 08:44:39 ap »

Lisätään nyt vielä että tarkoitus olisi ollut valmistaa espressoa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #129 : Heinäkuu 28, 2009, 10:09:52 ap »

HD-linkkiäkin saa klikata.

http://www.youtube.com/watch?v=_tcEAwDcJwg

Linkin takaa tulee vain "Sign in to YouTube! " sivu vastaan (minulla ainakin).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #130 : Heinäkuu 28, 2009, 10:12:11 ap »


http://www.youtube.com/watch?v=_tcEAwDcJwg


Juutuubi herjaa että video on private eikä näytä sitä ollenkaan.
Et maininnut ollenkaan mitä papua käytät videolla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #131 : Heinäkuu 28, 2009, 10:20:13 ap »

Seuraavassa osassa mittaan n. 11,8g kahvia Rancilion tuplasihtiin, koska 12,0g ja suuremmilla määrillä tulee yleensä ruuvin kuva kahviin ennen uuttoa.

Rancilion perustuplaan ei siis mahdu kuin 12 g tampattuna puruja, ilman että kakku lähes ottaa kiinni sihtiin ja sille ei jää tilaa turvota? Tämä kuulostaa kyllä aika oudolta. Osaisiko joku silvisti kommentoida?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #132 : Heinäkuu 28, 2009, 10:33:10 ap »

Juu, Enpä tiedä, onko noita "perustuplia" eri kokoisia?
Itse saan kyllä siihen menemään n. 13g ilman, että ottaa ruuviin kiinni. Annos myöskin mielestäni pieneni silloin, kun luulin entisen kovan kumin menneen huonoksi ja käytin varaosaksi hankittua pemeämpää tiivistettä.
Vaihdoin kovan takaisin, ei se ollutkaan vielä huono... Tsekkaan vielä tänään tarkemmalla pikkupuntarilla, mikä se minun maksimi, tai oikeastaan vakiomäärä oikeasti on. Nyt olen jauhanut kahvia kunnes gramman erotteleva Soenhle alkaa ekaa kertaa näyttämään 13g, jos menee 14:aan, niin kaikki ei mahdu.
Isompikin suodatin (mikälie nakun mukana tullut tripla) minulla kyllä on. Pitäisi joskus kokeilla, minkä eron sillä saisi... En vaan viitsisi muutella hyväksi koettua keittotapaa.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #133 : Heinäkuu 28, 2009, 11:32:06 ap »

Linkin takaa tulee vain "Sign in to YouTube! " sivu vastaan (minulla ainakin).

Vahinko korjattu, videon pitäisi nyt olla näkyvissä kaikille.

http://www.youtube.com/watch?v=_tcEAwDcJwg

Et maininnut ollenkaan mitä papua käytät videolla.

Hasbeanin Premium Espresso Blend.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 28, 2009, 12:37:49 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #134 : Heinäkuu 28, 2009, 12:11:14 ip »

Aikamoista näpräämistä... kahvin voi jauhaa erilliseen kippoon, weissata siinä kunnolla, kaataa siitä kahvaan joka on koneessa kuumana, tehdä siinä kevyt weissaus/tasoitus ja sitten tamppaus.

Uutto menee kyllä aika lailla vituralleen. Oletko kokeillut isompia annoksia? Mitä sitten jos siihen tulee ruuvin jälki. Maku kupissa ratkaisee, ei se onko kakussa ruuvin jälki tai se että teet niinkuin muutkin Silvian käyttäjät. Kyllä periaatteessa tuplafiltteriin se standardi 14 grammaa pitäisi saada mahtumaan. Triplafiltterin hankintaa voi myös harkita.

Noin hienolla en ole koskaan Rockyllä jauhanut  :o. Mahtaisiko Silvian uuttopaineet olla turhan korkealla?

Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2