Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Silvia ja Rocky, tekniikoista  (Luettu 175545 kertaa)

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #75 : Joulukuu 23, 2007, 00:11:55 ap »

Pohdiskelin laskelmia uuden tilavuusvirtalukeman valossa. Todetaan ensin, että boilerissa olevan veden aloituslämpö pitää toki hakea kohdalleen tavanomaisesti surffaamalla, mutta pitemmällä aikavälillä pitäisi tapahtua seuraavaa.

Edellä esitetyn pohjalta Silvian tilavuusvirta on 3 ml/s ja keskimääräinen lämpöhäviö Ph = 61 W. Sisään virtaavan veden lämmittäminen P = 1100 W teholla johtaa yhtälöön

 P = Ph + m/t c ΔT

eli

 1100 W = 61 W + 0,003 kg/s * 4,19 kJ / kg / K * ΔT

Täten sisään virtaavan veden lämpötila nousee noin

 ΔT = 83 K

Siis jos uuttoveden lämpötilaksi boilerissa halutaan uuton lopussa(kin) 90 astetta pitäen metalliosien lämpötilat samoina, pitäisi veden vesisäiliössä olla 7 asteista. Vastaavasti kun tavoitellaan 93 asteista uuttovettä, pitäisi säiliön veden olla 10 asteista. Mutta jos vesi on ollut säilössä pitkään ja on noin 40 asteista, nousisi se jopa 123 asteen tuntumaan, kun ei huomioitu sitä että tässä myös metalliosien ja etenkin boilerin suurehkon vesimassan lämpötila alkaa nousta vieden reilun osan energiasta.
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #76 : Joulukuu 23, 2007, 01:12:54 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Eli foorumilla pitäisi näkyä nyt pienennetty versio jota klikkaamalla saa tarkemman kuvan näkyviin. Tämä käytäntö säästää myös kuvia ylläpitävän palvelimen kaistaa...


Ihan hyvä ohje kuvien pitämiseen kurissa.

En malta vain olla tuomatta esille, että erityisesti kaaviot tehtynä muutamalla värillä ovat gif-muodossa yllättävän 'laihoja'. Pienensit alkuperäistä kuvakokoa 58%. Mutta koska alkuperäinen oli 4-bittinen ja uusi 8-bittinen, tuo pienempi kuva onkin 65% suurempi bitteinä!



 
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #77 : Joulukuu 23, 2007, 01:31:11 ap »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Pääasiallinen käyttämäni haarukka on 88-92, jossain ääritilanteissa 86 ja 94 on käytössä, mutta silloin kyseessä on lähinnä epäoptimaalisen kahvin paikkaaminen.


Tämä olikin ihan mielenkiintoinen tieto. Olin suodattanut itselleni netistä, että suositeltu lämmittimen lämpötila olisi vaihdellut 102 ... 108 asteen välillä ja siksi valitsin tuon 104 testauksen pohjaksi.

 
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #78 : Joulukuu 23, 2007, 17:00:32 ip »

Pohdin tuota boilerin veden lämpötilan muuttumista ajan funktiona hieman tarkemminkin ja tein siitä laskelmat erilliseen PDF-dokumenttiin laajuuden, vaadittujen erikoismerkkien ja kuvaajien vuoksi.

PDF-tiedoston voi käydä lataamassa tämän linkin kautta.

(En onnistunut pienentämään PDF:ää mitenkään alle 100 kilotavun, joka on liitetiedoston raja tällä foorumilla. Pistin tiedoston ilmaiseen jakopalveluun, joka on tosin mainosrahoitteinen. Kytke siis pop-up esto päälle, mikäli et halua nähdä mainoksia.)

Lisäys: Tein Pennun alla olevan esimerkin innoittamana tämän Excel-laskurin, joka perustuu PDF:ssä esitettyihin laskuihin. EDIT: Laskuri-linkki päivitetty versioon, joka näyttää, mitä tapahtuu heti uuton jälkeen huomioiden veden virtauksen katkeamisen termostaattien lisäksi.
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #79 : Joulukuu 23, 2007, 17:30:29 ip »

Tässä lisää pohdintoja:
    Häviöenergiaksi sain tarkemmin dataa analysoimalla 52 kJ, mutta jos laskemme ajan kytkeytymispisteiden välillä, tulee siitä 16 minuuttia ja häviötehoksi 54 W. Mutta tämä menee osaltaan myös boilerin massan lämmittämiseen. Jos laskemme häviöenergian pelkästään vedelle lämpötilaeron mukaan, saadaan siitä 43 kJ ja vastaavaksi tehoksi 45 W. Näin ollen boilerimateriaali vie 17% lämmitystehosta.

    Uuttamisessa poistuva lämpöteho saadaan noin 100 asteisen veden entalpian 400 kJ/kg ja massavirran tulona.

    Uuden veden aiheuttama jäähtyminen menee juuri esitellyllä tavalla


Kun otetaan kaikki nämä asiat huomioon saadaan neljä lämpötilamuutosta:
- veden aiheuttama jäähtyminen: massavirta*lämpötilaero/boileriveden massa/lämpökapasiteetti
- uuttamisen jäähdytys: massavirta*entalpia/boileriveden massa/lämpökapasiteetti
- boilerin jäähtyminen: jäähtymisteho//boileriveden massa/lämpökapasiteetti
- boilerin lämmitys: lämmitysteho*hyötysuhde//boileriveden massa/lämpökapasiteetti

Näitä kun lähdetään yhdistämään samanaikaisesti, ja pyritään huomioimaan, milloin mikäkin on vaikuttamassa päästäänkin pieneen joululahjaan, jossa voi näiden muuttujien vaikutusta testailla. Linkistä tulisi avautua/tallentua virustarkistettu excel-ohjelma.

Vihreällä olevat arvot ovat niitä, joita pääasiassa muutellaan. Harmaat ovat enemmän koneen vakioarvoja, mutta niitäkin voi muutella. Ohjelma simuloi lämpötilojen muutosta, kun uutos tapahtuu laskevalla lämpötilaprofiililla.

Kuvaaja ja sinisellä esitetyt tulokset päivittyvät aina jotain arvoa muutettaessa.

En mene vannomaan, että simulaatio laskee oikein. Voi siellä olla oikeita lapsuksiakin, mutta korjattavaksihan kaikki teoriat tehdään.

PS.
Huomasin, että K oli myös ollut ahkerana ja raporttihan oli todella perusteellinen.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #80 : Joulukuu 25, 2007, 09:02:27 ap »

Suoritin muutamia mittauksia energiankulutusmittarilla. Kylmänä silvian 1100 W nimellistehoinen lämmityselementti ottaa sähköverkosta keskimäärin 982 W ja pitkään lämmenneenä 969 W idle-lämmityssyklin lämmitysvaiheen aikana. Alkulämmitys huoneen lämmöstä kesti n. 2 minuuttia 23 sekuntia, joten silvia varastoi n. 1,4 kJ/K.

Käytin mm. näitä uusia lukuja Excel-laskurissani, jonka linkin lisäsin myös edellisen viestiini, jossa on esitetty menelmän perusta. Tässä vielä kuva laskurista toiminnassa:



EDIT: Laskuri-linkki päivitetty versioon, joka näyttää, mitä tapahtuu heti uuton jälkeen huomioiden veden virtauksen katkeamisen termostaattien lisäksi.
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #81 : Joulukuu 25, 2007, 14:58:52 ip »

Onhan ollut perusteellista ja hyvää työtä, K.

Itse huomasin aiemmassa päättelyssäni sen virheen, että uuttamisessa menetettävä energia otetaan huomioon vain silloin, kun uutetaan enemmän kuin pumppu ehtii lisäämään. Ja sikäli simulointi ei anna oikeata tulosta.

Mutta jos ajatellaan itse uuttotapahtumaa, on K:n esitys realistinen, sillä tuskin tulee harvemmin eteen tarvetta uuttaa suuremalla virtauksella.

Itsekin tässä välillä ehdin muokata simulointia samaan suuntaan teoriaa vastaavaksi. Siinä pääaukeaman oikealla puolella löytyy laskennan tuloksia. Tässä on laskettu lämpötilan muutos lineaarisesti ja tulos poikkeaa hieman K:n excelissä käytettyyn differentiaaliyhtälön ratkaisuun. Koska siinä näkyy molemmat surffaukset, tuo lämmitys päälle/pois rupeaa lämmittämään käänteisessä surffauksessa vettä päädyttäessä alarajan alle. Tosin sen toteutus on vähän niin ja näin.

Kun saan aikaa, mittailen myös ennen kakkua tapahtuvaa lämpötilan muutosta ja sen osumista teoriaan.



-----
PS.
Nyt tajusinkin, että tänne voi liittää vain yhden kuvan viestiin, mutta useampia kuvia kyllä sitten voi linkittää.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #82 : Joulukuu 25, 2007, 17:08:01 ip »

Lainaus käyttäjältä: Pentu
Onhan ollut perusteellista ja hyvää työtä, K.

Kiitos kiitos, ja kuten myös sinulla!
Lainaus käyttäjältä: Pentu
Tässä on laskettu lämpötilan muutos lineaarisesti ja tulos poikkeaa hieman K:n excelissä käytettyyn differentiaaliyhtälön ratkaisuun. Koska siinä näkyy molemmat surffaukset, tuo lämmitys päälle/pois rupeaa lämmittämään käänteisessä surffauksessa vettä päädyttäessä alarajan alle. Tosin sen toteutus on vähän niin ja näin.

Tämä elementin  termostaatilla päälle/pois kytkeytymisen automaattinen huomiointi on kyllä selkeä puute laskurissani. Sitä voinee koettaa manuaalisesti simuloida kahdessa palassa siten, että esim. käänteisessä surffauksessa laskee ensin ilman elementtiä ("Elementti päällä = 0") ja katsoo missä kohtaa lämpötila mahdollisesti tippuu termostaatin kynnyksen alle. Sitten vaihtaa elementin päälle ("Elementti päällä = 1") ja muuttaa samalla aloituslämpötilan tuoksi termostaatin liipaisulämpötilaksi. Tällöin uutto noudattaa ensin laskettua käyrää siihen asti, kunnes termostaatti kytkeytyy ja tämän jälkeen jatkuu toisen simuloidun käyrän mukaan. Excel tuntuu vähän kankealta tämänlaiseen paloittaiseen kikkailuun, joten täytyy vähän tutkia miten asian voisi tehdä helposti.

Tuota elementti päällä (0 tai 1) arvoa voi muuten laskurissani käyttää esim. pidatun koneen karkeaan simuloimiseen siten, että esim. lukuarvo 0,2 vastaisi 20 % tehosykliä (elementti päällä 20 % ajasta lyhyin aikavälein).

Yksi hieno jatkokehitysmahdollisuus laskuriin olisi antaa mm. esim. massavirta ajan funktiona käyränä/taulukkona. Sen pohjaltahan voisi huomioida mahdollista virtauksen muutosta uuton eri vaiheissa kakun turvotessa jne...
Lainaus käyttäjältä: Pentu
Kun saan aikaa, mittailen myös ennen kakkua tapahtuvaa lämpötilan muutosta ja sen osumista teoriaan.

Erittäin hienoa! Tämä onkin tärkeintä, jottei totuus unohdu. Ilman kunnon todentavaa mittausdataa on laskurini ja teoria ilmaisen hosting-palvelunsa arvoinen.

Mikäli mallit antavat hyviä ts. todellisuutta vastaavia tuloksia, voi niiden avulla hienosti suunnitella haluamansa lämpötilaprofiilin uuton ajalle käyttäen parametreina mm. vesisäiliön veden lämpötilaa ja elementin päälläoloa (esim. itse höyrykytkintä vääntämällä). Villeimpänä visiona voisi tässä jopa joskus tulevaisuudessa harkita tilaennustavan säätimen tekemistä perinteisen pidin sijaan. Säädin siis käyttäisi tietoa laitteen käyttäytymisestä pystyen ennustamaan miten kukin korjaus tulee vaikuttamaan. Näin säätöä voidaan tehdä tarkemmin kuin vain katsomalla mitä, on jo tapahtunut, kuten pid tekee. Tällainen ohjain myös haluttaessa mahdollistaisi nätisti muidenkin kuin vakiolämpötilaprofiilien ohjelmoinnin. Tosin todellista massavirtausta ei voitane vakiomenetelmin tarkasti hallita muutoin kuin konsistentilla jauhatuksella, "distribuutiolla" ja tamppauksella. Ja ravintokäyttöön soveltuvan virtausmittarin asentaminen lienee hintavaa vaatien hankalaa putkityötä..

P.S. Pystyisitkö Pentu muuten laittamaan täyttä mittausdataa webbisivullesi jakoon kuvien lisäksi esim. ihan teksti- tai Excel-tiedostomuodossa? Helpottaisi kummasti kaikenlaisia pohdintoja, kun itselläni ei ole tarvittavaa lämpötilan mittauslaitteistoa.
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #83 : Joulukuu 25, 2007, 20:26:16 ip »

Sielläpäin ajatukset kummasti kulkevat samoja latuja :).

Itse ajattelin, että paremmin asiaa selvittämällä saisi käänteiselle surffaukselle hieman nopeamman ja silti luotettavan uuttorutiinin.

Excelin kanssa tosiaan joutuu hieman painiskelemaan, sillä se ei ole ihanteellinen ohjelmointiympäristö. Silti, on sillä saatu yllättävän monimutkaisiakin ohjelmointeja aikaiseksi.

Tuo datapyyntö oli todella asiallinen ja datahakemistosta löytyy mittausdata:
071216B.DAT   Lämpenemätesti kanavat 1:Filter 2:Boiler 3:Boilertila
071217A.DAT   Singletesti kanavat 1:Filter 2:Boiler 3:Boilertila
071219A.DAT   Kalibrointidata kiehuvassa vedessä, kanavat 1 ja 3
071220A.DAT   Lämpenemätesti II   kanavat 1:Filter 2:Boiler

Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #84 : Joulukuu 26, 2007, 15:03:53 ip »

Lainaus käyttäjältä: K

Kyse oli tässä nimenomaan vakio Silviasta - pidattu käyttäytyy eri lailla. Onhan koko PID-säätöjärjestelmän tarkoituksena poistaa turhien muuttujien - kuten sisään otettavan veden lämpötilan - vaikutus. Pioneerimittauksissa 110 V mallin lämmöt nousivat loppua kohden etenkin kun shottia ei voi vetää heti minimilämmössä vaan pitää odottaa sopivaa lämpötilaa. Tämä loppulämpöjen nousutendenssi on varmasti 230 V tehokkaammalla elementillä selvästi voimakkaampi ja olen koettanut perustella sitä laskennallisesti edellä.

Pahus kun en ole kotona juuri nyt, enkä voi tarkastaa mikä on lämmityselementin teho, eli onko jenkkimallilla eroa suomalaiseen. Jos oikein ymmärsin, niin shotit on nykästy heti kun lämmityselementti on kytkeytynyt päälle. Lämmönnousu on niin nopeata, että sopivan ajanhetken valitseminen on kyllä aikamoista arpapeliä. Jos minulla ei olisi pidattua silviaa, käyttäisin varmasti reverse-surfing metodia, jossa odotetaan tietty aika lampun sammumisesta.


Lainaus

Pidattu laite taas noudattanee lämpötilaprofiililtaan enemmänkin minimilämmöillä valutettua shottia, jossa lämpötila ei juuri nouse loppua kohden mm. tuosta elementin matalasta alkulämpötilasta johtuen.

Tähän ei voi muutakuin todeta, että näkemäni mittaukset todistavat silvian olevan hyvin vakaa shottilämpötilan suhteen, eli kesken shotin lämmöt ei pahemmin vaeltele. Toki lähteitä ei ole useita, joten mahdollisuus systemaattiseen virheeseen on olemassa.

Lainaus

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta muistelisin nähneeni mittauksen, jossa pidattu 110 V laite käyttää lämpöelementtiä km. vain n. 10-20 % tehosyklillä shotin aikana (varmaankin lämpimähköllä vedellä). Tämähän on hurjasti eri tilanne kuin pidaamattoman 100 %.


Sikäli kun kuvasta näkee mitään, google muutti sen aika hämäräksi, ohessa videoklippi yhdestä shotista (tupla). Tuosta näkee kuinka lämmityselementti käyttäytyy PIDin kanssa. Jälkiviisaana voi todeta, että olisi pitänyt nauhoittaa n. 10sek ennen shottia ja jatkaa ehkä n. 10 sekkaa shotin jälkeen. PID lämpöanturi on kiinni boilerin vasemmanpuoleisen termostaatin vasemmanpuoleisessa kiinnityspisteessä.


Ps. Ei näköjään onnistu videon upotus foorumiin.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #85 : Joulukuu 26, 2007, 15:52:36 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
mikä on lämmityselementin teho, eli onko jenkkimallilla eroa suomalaiseen.

Tässä on Rancilion sivuilta nuo arvot.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #86 : Joulukuu 26, 2007, 23:52:33 ip »

Tässä olisi sitten K:n teorialla muunnettu Excel-ohjelma. Jouduin sen koodaamaan VBasic-makrolla, joten excelin on hyväksyttävä makrot, jotta ohjelma toimii. Ohjelman on virustarkistettu.

Makron vuoksi se ei automaattisesti laske, vaan on painettava Start-nappia.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #87 : Joulukuu 27, 2007, 02:47:32 ap »

Lainaus käyttäjältä: Pentu
Tässä olisi sitten K:n teorialla muunnettu Excel-ohjelma.

Hienoa! :)  Testasin laskuriasi pikaisesti, ja jostain syystä laskuri näytti antavan aina molemmat kuvaajat käytännössä identtisinä. Osasinkohan käyttää laskuria oikein? Lisäys: Excel 2007:lla onnistui paremmin kuin 2003:lla jostain syystä.

Itsekkin olin ehtinyt väsäämään uuden version laskurista. Tämä versio osaa huomioida termostaatin kytkeytymisen ja virtauksen muutoksen näyttäen kehityksen vähän shotin jälkeen. Itse asiassa kolmannelle välilehdelle voi halutessaan muokata virtaussarakkeeseen haluamansa paloittain vakion virtausprofiilin simulointia varten! Huomasin muuten jo aiemmin, että alkuperäisissä dokumenteissa on pientä epätarkkuutta yksiköiden suhteen, ja että oletkin jo korjannut näitä. Parametrin k yksikkö on todellakin W/K, mutta vakiot d1 ja d2 ovat kuitenkin dimensiottomia. Ja PDF:n sivun 4 kaava d = d1 + d2 + d3 = 1 + d3 on virheellinen verrattuna sivun 3 d:n määritelmään, mutta ei tuota virheellistä kaavaa onneksi missään käytetäkään.

Tein muuten omalle laskurilleni seuraavan vertailun: Mallinnettaessa laskurilla boilerin lämpötilaa uuton aikana lähtien 104 asteen lämpötilasta ("Uuton aloituslämpötila") antaa laskuri 25 s uuton loppulämpötilaksi ennusteen 90,3 astetta Celsiusta 3ml/s virtauksella ja 40 asteisella säiliön vedellä. Viestisi 21/12/2007 13:17:34 sinisessä kuvaajassa boilerin lämpötila näyttäisi olevan juuri tämä! Olisikohan muuten todennäköinen syy siihen, miksi tuon em. mittauksen ensimmäinen shotti jäähdyttää boilerin nopeammin mutta kuumentaa kylmemmän kahvan ripeästi, se että virtaus (q) on hieman suurempi kuin toisessa? Nimittäin n. 3,5 ml/s virtaus riittäisi mallin mukaan pudottamaan lämmöt havaitusti. LISÄYS: Sama tulos myös 2,3 ml/s virtauksella boilerin läpi (sinkku) ja 23 asteisella vedellä ja nopeampi lämpötilan tippuminen 2,7 ml/s virtauksella.

Niin ja vielä suurkiitokset webbiin laittamastasi datasta! :lol:

Lainaus käyttäjältä: japa
Tähän ei voi muutakuin todeta, että näkemäni mittaukset todistavat silvian olevan hyvin vakaa shottilämpötilan suhteen, eli kesken shotin lämmöt ei pahemmin vaeltele. Toki lähteitä ei ole useita, joten mahdollisuus systemaattiseen virheeseen on olemassa.

Tässähän oli alunperin kyse siitä, onko joko a) "tavanomaisessa surffauksessa" tai b) "käänteisessä surffauksessa" pidaamattomalla 230 V Silvialla boilerista kakkuun tuleva vesi eri lämpöistä shotin lopussa alkuun verratuna riippuen siitä, minkä lämpöistä vettä säiliössä on. Itse en ole nähnyt tuloksia tällaisesta säiliön veden lämpötilaa parametrina käyttävästä mittauksesta euromallisella vakio Silvialla, ja olisin kovin kiinnostunut tällaisesta datasta.

Tässä riippuu tietysti näkökannasta, mitä pitää pahempana vaelteluna. En kuitenkaan usko, että Silviakaan voi rikkoa termodynamiikan lakeja. Kokeileppa huviksesi esim. simuloida laskurillani perinteistä surffausta:
    "Uuton aloituslämpötila" esim. 104 astetta tai muu haluamasi arvo,

    "Elementti päällä alussa" = 1 ja

    vaihtele "Vesisäliön veden lämpötilaa" 5 ja 40 asteen haarukassa.

Nimittäin mallin mukaan uuton aikana boilerista tuleva vesi todellakin voi olla hyvin eri lämpöistä. Saman voi toki toistaa käänteistä surffausta simuloiden kytkemällä elementin pois päältä ja kompensoimalla pudotusta lähtemällä korkeammasta alkulämpötilasta. Ja kuten yllä todettua, malli vastaa käänteisessä surffauksessa todellisia kokeita hyvin. Lisäksi mallin mukaan tavanomainen surffaus hyvin kylmällä vedellä vedellä muistuttaa lämpötilaprofiililtaan käänteistä surffausta lämpötilan vähenemisnopeuden ollen kuitenkin pienempää.

Lainaus käyttäjältä: japa
Lämmönnousu on niin nopeata, että sopivan ajanhetken valitseminen on kyllä aikamoista arpapeliä. Jos minulla ei olisi pidattua silviaa, käyttäisin varmasti reverse-surfing metodia, jossa odotetaan tietty aika lampun sammumisesta.

Normaalissa surffauksessa lämpötila nousee ehkäpä noin 0,6 astessa sekunnissa (60 sekunnissa 90 astetta --> 123 astetta). Näin ollen halutun ajankohdan lämpötilan käyttöön asteen tarkkuudella olisi n. 1,7 sekuntia molempiin suuntiin ts. kotibaristalla on n. 3,3 sekunnin "window of opportunity". Tähän varmaankin kykenee jokainen normaaleilla reflekseillä varustettu. Lisäksi bonuksena: Jos säiliössä on 16,2 asteista vettä, ei boilerista tulevan veden lämpötila muutu mallin mukaan lainkaan uuton aikana, joten sopivan lämpötilan liipaisu ei pitäisi olla lainkaan mahdotonta.

Käänteisen surffauksen ajoitusetuja ei varmasti kukaan kiistä. Tässä voinee kuitenkin pohtia, onko pitkään lämmenneen silvian 40 asteinen säiliövesi kuitenkin yksi merkittävä syy, miksi tavanomaisella surffauksella saattaa saada huonon shotin, koska lämmöt nousevat loppua kohden mallin mukaan melko paljon. Korkea säiliöveden lämpötila sen sijaan hyödyttää käänteisessä surffauksessa estäen lämpötilan putoamista shotin aikana.

Täytyy vielä lisätä, että termostaatin alarajan kytkentälämpötilan vaihtelu aiheuttaa normaalissa surffauksessa selvän virhelähteen, mutta mittausten mukaan ainakin idle-toiminnassa elementin käynnistymislämpötilan toistuvuus on erittäin hyvä, mutta sen sijaan suuremman valutuksen jälkeen huonompi.

Lainaus käyttäjältä: japa
Lainaus käyttäjältä: K
--- etenkin kun shottia ei voi vetää heti minimilämmössä vaan pitää odottaa sopivaa lämpötilaa.

Jos oikein ymmärsin, niin shotit on nykästy heti kun lämmityselementti on kytkeytynyt päälle.

Siinä linkittämässäni keskustelussa oli vedetty niitä shotteja 0, 20, 40 ja 60 sekuntia valon syttymisestä. Mutta heti vedetyt maistuvat sen verran heikoille, että "pitää odottaa sopivaa lämpötilaa".


EDIT: Laskuri-linkki ja kuvaus päivitetty versioon, joka näyttää, mitä tapahtuu heti uuton jälkeen huomioiden veden virtauksen katkeamisen termostaattien lisäksi.
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #88 : Joulukuu 27, 2007, 19:55:47 ip »

Tein eilen pitemmän testirupeaman seuraavin testiparametrein


Testit I-VI olivat käänteisellä lämpötilasurffauksella ja VII-X normaalilla lämpötilasurffauksella.

Testiä varten asensin myös screenin alle termoelementin. Se onkin todella hankala asennettava, sillä vaikka termoelementin sinällään sai taivutettua ruuvinpäätä korkeammalle, lanka väkisinkin tuntui osuvan kahvikakkuun.

Lisäksi kaikenlaisia pieniä kämmejä, kuten ensimmäisen uuton startti 10 astetta aiottua korkeammalta (enkä huomannut asiaa kuin vasta analysoidessani dataa).

Koko testirupeama on tässä kuvassa (klikkaa isommaksi):


Ensimmäiset neljä testiä
104 asteen käänteinen surffaus meni hieman pieleen, sillä ensimmäinen alkoikin 114 asteessa, toinen antoi jostain syystä yllättävän kuumaa vettä (olisiko kakku hajonnut laitettaessa?) ja kolmas vain oli odotettu. 106 asteen ensimmäinen testi antoi odotetun profiilin. Kuvissa alempi punertava käyrä on suotimessa ja ylempi grupossa:


Testi V ja VI
Nämä molemmat edelleen 106 asteella. Kahvin lämpötila näyttää olevan 91 - 93 asteen välillä.


Testit VII - X
Testeissä lämpötilan nousunopeus ja mittauslaitteiston vaiheistus teki liipaisemisen hieman hankalaksi. Näytetty lukema voi heittää hyvinkin asteen verran. Testissä VIII oli ilmeisesti kakku täysin hajalla, sillä nestettä tuli melkein kaksi desiä ja lämpötilat hyppäsivät kattoon. Toisaalta  tuossa nähdään, miten muutostilanteessa boilerin päältä tehtävä mittaus ei enää pidä paikkansa kylmän veden virratessa sisään:

 
Kuvissa näkyy myös veden ja huoneen lämpötilat sekä normaalisurffauksessa liipaisuaika lämpöelementin käynnistymisestä (kuvassa X arvon pitäisi olla 34s eikä 32 s).
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #89 : Joulukuu 27, 2007, 23:55:06 ip »

Lainaus käyttäjältä: Pentu
Tein eilen pitemmän testirupeaman seuraavin testiparametrein

Todella mahtavan kattavia mittauksia! :D  Ei voi muuta kuin ihailla työn laatua ja täsmällisyyttä! :-o  Näiden datojen pureskeluun meneekin aikaa.

Tiedustelisin taulukon uuttovirtauksesta sitä, onko se tässä valutetun kahvin määrä, laskennallinen boilerin läpi tullut kokonaismäärä, mitattu vesisäiliön tyhjenemä vai joku muu tulos. Pitääkö tähän siis lisätä kakkuun yms. paikkoihin jäävän veden määrä?
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän