Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Silvia ja Rocky, tekniikoista  (Luettu 172448 kertaa)

pentti

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #45 : Joulukuu 10, 2007, 15:44:39 ip »

Silvia neidin 5v tyytyväinen käyttäjä olen.
Siksi hieman omia kommenttejakin annan täältä pohojanmaalta;
Pesu ja puhdistus;
Olen havainnut sen, että varsinaista boilerin pesua pesuaineilla .ei tarvitse suorittaa jos vesi ei ole kovin kalkkipitoista.
Sihdinkin sekä kolmitieventtilinkin puhdistus pesuaineilla on alkanut arveluttaa viimeisen huollon jälkeen havaittiin venttiilin tukkeumaksi hapettuminen jota normaali vesi ei voi aiheuttaa. Joten en enää käytä pesuainetta takaisin huuhteluun. Vesisäiliön pesen kerran viikossa samoin letkut ulkopuolelta.
Tamppaus ja uutto;
Mielestäni on hyvin tarkkaa se, että joka shottiin tulee sama määrä puruja sekä tamppauksen voima on samanlainen sekä uuttoaikakin yhtä pitkä jokaisella shotilla silloin voi verrata makujakin. Itse käytän sekunttikelloa melkein jokaiselle shotille. Tampparini on metallia (oma sorvaamani).
Myllyni on Roccy ilman annostelijaa. Myllyn nollakohta on sama kuin myllyn nollakohta. Jauhatus tapahtuu n.rolla 7.
Tässä on 5v.n käyttökokemuksia. vieläkin kahvien maut muuttuvat eri laaduilla uuttaessa. Myllykon säädettävä aina kun papujen laatu vaihtuu. Italialaiset baristat säätävät myllyn ja keittimen joka aamu uusille päivän säädöille.
Petti   :roll:
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #46 : Joulukuu 10, 2007, 17:42:51 ip »

Lainaus käyttäjältä: pentti

Sihdinkin sekä kolmitieventtilinkin puhdistus pesuaineilla on alkanut arveluttaa viimeisen huollon jälkeen havaittiin venttiilin tukkeumaksi hapettuminen jota normaali vesi ei voi aiheuttaa.


Olitkos mitenkä ahkeraan tuota takaisinhuuhtelua aineilla suorittanut? Oletan kuitenkin että suoritit tämän eri aineella kuin millä boilerin puhdistit (takaisinhuuhtelua ei siis pidä tehdä kalkinpoistoaineella taikka esimerkiksi osittain kalkkia poistavalla Cleancafilla vaan nimenomaan takaisinhuuhteluaineella kuten Cafizalla).

Nimittäin ei ole ainakaan itselläni tähän mennessä tullut vastaan ("maailmanfoorumeilla") muilta kommenttia tämmöisestä ilmiöstä "normaalilla" aineillahuuhtelutahdilla.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #47 : Joulukuu 10, 2007, 18:53:40 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Nimittäin ei ole ainakaan itselläni tähän mennessä tullut vastaan ("maailmanfoorumeilla") muilta kommenttia tämmöisestä ilmiöstä "normaalilla" aineillahuuhtelutahdilla.


Oudolta kyllä kuulostaa. Ammattikoneita kun parhaimmillaan huuhdellaan useasti päivässä...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #48 : Joulukuu 10, 2007, 19:12:29 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Nimittäin ei ole ainakaan itselläni tähän mennessä tullut vastaan ("maailmanfoorumeilla") muilta kommenttia tämmöisestä ilmiöstä "normaalilla" aineillahuuhtelutahdilla.


Oudolta kyllä kuulostaa. Ammattikoneita kun parhaimmillaan huuhdellaan useasti päivässä...


Eikös hapettuminen vaadi sitä, että liuoksen pH on reilusti alle 7 (käytännössä kait alle 5)?

Urnexin data sheetin mukaan 1%:n Cafiza-liuoksen pH on 10.8-11.2 eli se on emäksistä. Ja voimakkaampi konsentraatio on erittäin emäksistä.

Minäkään en usko, että hapettuminen olisi takaisinhuuhtelusta kiinni, siis jos se on Cafizalla tehty. Ja kuten tuossa data sheetissä sanotaan, Cafizaa ei pidä sotkea minkään muun kuin veden kanssa. Ei siis yhdistettyä kalkin- ja rasvanpoistoa  :wink:
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

pentti

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #49 : Joulukuu 10, 2007, 19:45:12 ip »

Olen nimenomaan käyttänyt  Cafizaa enkä mitään muuta siksi epäilin sen aiheuttaneen venttiilin hapettumisen. En ole koskaan käyttänyt kalkinpoisto ainetta takaisin huuhteluun.
Joka tapauksessa venttiili oli hapettunut tai sitten joku muu aine oli aiheuttanut venttiilin jumittumisen. Luulo ei oo tieroon väärtti sanoo vanha hokemakin. Kai sitten pitää jälleen aloittaa Cafizan käyttö kun tietävät niin sanoo.  :D   :thumbup:
Pentti
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #50 : Joulukuu 18, 2007, 22:54:52 ip »

Meni tuo lämpötilan arvioiminen ihan pääasiaksi välillä. Kyllä sen suhteen tuntui tuolla maailmalla paljon työtä tehdyn, mutta päätin itsekin asiaa miettiä ja kokeilla.

Aikaisemminhan löytyi tuo lämpötilaprofiili
Lainaus käyttäjältä: japa
Silvian boilerin lämpötila 100C termostaatilla. http://www.coffeegeek.com/images/32382/stock-tstat-C.jpg.


Rupesin miettimään, että voisikohan tuota jäähtymistä lämpötilojen ja lämmönsiirron perusteella simuloida ja otin tyhjäkäynnissä Silvialla näitä lämmityskierron aikoja.

Mutta eipä ne menneetkään ihan kohdalleen, vaikkakin hieman keplottelemalla sain tehtyä jonkinlaisen simulaatiorutiinin.



Sinisellä siis tuo coffeegeekin käyrä, punaisella oma sovite ja pisteinä nuo kytkentäkohdat. Sovite on siis todella sovitettu eikä siinä laskennassa käytettyjä lämpötiloja ja/tai lämmösiirtokertoimia ole millään lailla mitattu.

Jotenkin tuntui siltä, että ei se auta kuin itse mitata. Nyt jälkeenpäin tuli mieleen, että eikö se ameriikan Silvia ole matalamman jännitteen takia teholtaan jonkin verran alhaisempi. Jolloin etenkin tuo alkulämmitys kestääkin kauemmin. Jäähdytyssyklithän tuossa ovat samansuuntaisia.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #51 : Joulukuu 18, 2007, 23:37:13 ip »

Tuumasta toimeen, hankin termoelementtiä ja mittavälineitä. Mittapisteiksi valitsin boilerin, boileritilan (sitä simulointisovitetta varten) sekä filtterin.

Koska tänne on hankala laittaa useita kuvia, voi mittausjärjestelyä käydä tarkemmin katsomassa sivultamme.

Ensiksi halusin kokeilla tuota lämmitys/jäähdytyskiertoa Silvian vain päällä ollessa. Ja siitä tuli todella siistin näköinen käyrä. Valitettavasti aivan alku meni pilalle enkä saanut haluaamani kylmästarttia, mutta lämmettyään Silvia tuntui toimivan todella säännöllisesti.


Huomionarvoista on, että boilerin seinämän aiheuttama viive näkyy lämmityksen loppuvaiheessa, jolloin lämpötila nousee asteen sekunnissa (sisällä ehkä nopeamminkin).  Lämmityksen loputtua lämpeneminen kuoren läpi hidastuu ja tämän jälkeen lämpötilan nousu jatkuu vielä 10 astetta, mutta se kestää nyt melkein minuutin. Koska veden lämpökapasiteetti on melko suuri, ei lämmitysvastuksesta enää johdu kovin paljon lämpöä veteen. Näin lämpötilan katkaisuhetkellä veden lämpötila voi ollakin aika lailla sama kuin boilerin pinnasta mitattu maksimilämpötila, ~122 °C.

Käyrästä näkyy myös selvästi, että paljon hitaamman jäähtymisen vuoksi boilerin seinämä ei aiheuta juurikaan viivettä. Lämpötila tällöin laskee asteen vajaassa puolessa minuutissa eli noin 30 kertaa niin hitaasti kuin kierron yläpäässä.

Lämmityksen kytkentä- ja katkaisupisteet ovat todella samassa pisteessä.

Jäähtymiskäyrät olivat liki identtiset ja niiden mukaan pystyi tekemään melko luotettavan tuntuisen lämpötilaprofiilin:

Boileri____Aika 1____Aika 2   
T [°C]____[min:s]___[min:s]
112______02:56____03:43
108______04:25____05:12
104______06:07____06:54
100______08:10____08:57
_96______10:57____11:44

Aika 1 : Aika maksimilämpötilan saavuttamisesta
Aika 2 : Aika lämmitysvalon sammumisesta

Ennenkuin vetää pidempiä johtopäätöksiä, tulisi tietysti tehdä iso määrä testejä erilaisilla Silvian käyttötavoilla, jotka voivat muuttaa jäähdytysprofiilia merkittävästi. Ja tuo liki kymmenen minuutin odottaminen tekee kahvinteosta todella hitaampaa.

Kuitenkin sanoisin, että lämmitysvaiheessa ajan laskeminen on huomattavasti hankalammin toistettavissa lämpötilan noustessa tuollaista vauhtia.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #52 : Joulukuu 19, 2007, 21:28:26 ip »

Seuraavana testinä oli tutkia, miten Silvian lämpötilat käyttäytyvät kun kuumaa vettä poistetaan grupon kautta ja miten vesi lämpenee suodattimessa. Eli kahvia ei tässä vaiheessa ollut mukana. Samalla saataisiin kuvaa, miten boilerin lämpötila jäähtyy muuttuvimmissa olosuhteissa.

Tein seitsemän testiä hieman erilaisista lähtökohdista.

Testi I: Lämpötila 94 °C vesimäärä 50 ml
Testi II: Lämpötila 100 °C vesimäärä 50 ml
Testi III: Lämpötila 104 °C vesimäärä 50 ml
Testi IV: Lämpötila 104 °C vesimäärä 50 ml
Testi V: Lämpötila 104 °C vesimäärä 80 ml
Testi VI: Lämpötila 102 °C vesimäärä 50 ml
Testi VII: Lämpötila 104 °C vesimäärä 80 ml

Testin käyrästö, jossa sinisellä on boilerin lämpötila ja punaisella suotimen lämpötila. Lisäksi näkyy lämmittimen kytkeytymisajat. Valutusmäärät on merkitty käynnistyslämpötilan tasolle.



Kuvasta on luettavissa useita mielenkiintoisia asioita.
    maksimilämpötilan määrä vaihtelee. Ilmeisesti mitä kylmemmäksi boilerin lämpötila pääsee, sen korkeammaksi se sen jälkeen lämpenee. Testien I ja V mukaan, valitettavasti viimeisen testin jälkeen lopetettiin mittaukset liian nopeasti eikä ehditty maksimia saavuttaa.

    päällekytkeytymisen lämpötila vaihtelee hieman enemmän, mutta koska lämpötila nousee niin vauhdilla, saattaa tässä olla epätarkkuuttakin

    104 ja 102 asteella otettaessa 50 ml, boilerin lämpötila ei laskenut niin paljoa, että lämmitys olisi kytkeytynyt päälle.  Kaikissa tapauksissa (III, IV ja VI) kesti vielä kolme minuuttia, ennenkuin lämmitys kytkeytyi. Mutta tänä aikana ei tapahtunut normaalia jäähtymistä aste/30 sekuntia, vaan lämpötila pysyi vakiona eli boilerissa oli epätasainen lämpötilajakauma, jonka tasaantuminen käytännössä kumosi jäähtymisen. Alussa jopa tapahtui lievää lämpenemistä

    100 asteessa ja alempana sekä 80 ml:n annoksilla lämmitys käynnistyy huomattavasti kylmempänä. Näissä kohdin on suhtauduttava hieman skeptisesti ajankohtaan. Olisi hyvä, jos tietojen tallentamisessa saisi kytkeytymisajat rekisteröityä, sillä mittauksessa on tuolla hetkellä niin montaa asiaa rekisteröitävänä

    punaiselta käyrältä näkee, miten lämmityksen päätyttyä myös suodin lämpenee boilerin lämmittämänä.


Kunkin testin tarkempi kuvakollaasi paljastaa, että 104 ja 102 asteen kanssa suotimen lämpötila nousee noin 96 asteeseen valutuksen määrästä riippumatta. Valutusaika 50 ml:lla oli noin 6-9 sekuntia (kaksi pikkuviivaa) ja 80 ml:lla 11-13 sekuntia. Sekuntikello olisi pitänyt olla mukana jo tässä vaiheessa, sillä arvot heiluvat vähän liikaa.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #53 : Joulukuu 19, 2007, 21:55:43 ip »


Erittäin kiinnostavia käyriä, ja ihailtavan eksakti lähestymistapa... :)

Lainaus käyttäjältä: Pentu

Testin käyrästö, jossa sinisellä on boilerin lämpötila ja punaisella suotimen lämpötila.


Mistä tuo "suotimen lämpötila" on mitattu?

Niistä tarkemmista käyristä näki, että ko. lämpötila nousee nopeasti 8 astetta ja sen jälkeen laskee hiljalleen 4 astetta. Eli voiko tästä päätellä, että Silvia pitää uuttoveden lämmön noin 4 asteen haarukassa?

Samoin periaatteessa uuttolämmön voi säätää haluamakseen mittaamalla ajan boilerin lämmityksen sammumisesta. Tarkkaan lukuun tarvitaan mittarit ja viitseliäisyyttä, mutta periaatteessa hakemalla se omaan makuun ja käytössä olevaan blendiin sopivin jäähtymisaika tuo osunee suunnilleen kohdilleen ilman ihmeempiä analyyseja.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #54 : Joulukuu 19, 2007, 23:03:14 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Mistä tuo "suotimen lämpötila" on mitattu?


Se kohta tuli sanottua hieman ympäripyöreästi. Eli termoelementti on singlefiltterin pohjalla niin, että langat tulevat alapuolelta läpi ja ne on yhdistetty niiden väliin jäävän kovamuovipalan päällä.



Lainaus käyttäjältä: akallio

Niistä tarkemmista käyristä näki, että ko. lämpötila nousee nopeasti 8 astetta ja sen jälkeen laskee hiljalleen 4 astetta. Eli voiko tästä päätellä, että Silvia pitää uuttoveden lämmön noin 4 asteen haarukassa?


Ihan hyvä kommentti, en tuota älynnyt yhdistää. Mutta koska meillä ei nyt ollut vielä kahvia mukana suotimessa, ei tilanne ole todellisuudessa tämä. Kahvin kanssa lähtölämpötila onkin käytännössä paljon alhaisempi tamppaamisen vuoksi ja joudutaan kattamaan paljon suurempi lämpötilaero. Enköhän saa huomenissa niistä kirjoitettua tuloksia auki.

Muuten,
lämpötilakalibrointi sadassa asteessa kiehuvalla vedellä osoitti kahden termoelementin olevan todella lähellä oikeaa lämpötilaa, toinen oli 100,2 ja toinen 100,0. Eli siinä mielessä mittausarvot saavat olla sellaisenaan.

Termoelementit, joita on työn puolesta kalibroitu näyttääkin vahvistavan asian, että sadan asteen lähistöllä osuvat paremmin ja lähempänä nollaa virhe on kasvanut.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #55 : Joulukuu 20, 2007, 08:35:12 ap »

Lainaus käyttäjältä: Pentu

Ihan hyvä kommentti, en tuota älynnyt yhdistää. Mutta koska meillä ei nyt ollut vielä kahvia mukana suotimessa, ei tilanne ole todellisuudessa tämä. Kahvin kanssa lähtölämpötila onkin käytännössä paljon alhaisempi tamppaamisen vuoksi ja joudutaan kattamaan paljon suurempi lämpötilaero. Enköhän saa huomenissa niistä kirjoitettua tuloksia auki.


Kahvin kanssa myöskin valumanopeus on hitaampi. Tällä on vaikutusta mikäli lämmitys kytkeytyy päälle kesken uuton tai mikäli boilerissa on lämpötilaeroja. Varsinkin mikäli Silviassa boilerin sisään- ja ulostulo on kohtuullisen lähekkäin niin lämpötilan pitäisi tippua nopeammin tyhjällä shotilla, koska sisääntuleva kylmä vesi ei ehdi tasaantua.

Mikäli sinulla on kahvaan kiinnitettävä säädettävä venttiili (tulee esim. joidenkin painemittarien mukana), niin sillä voi testata myös tuota rajatun valumanopeuden vaikutusta. Toki onnistuu se kahvillakin, mutta siihen tuleekin aika paljon lisää liikkuvia osia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #56 : Joulukuu 20, 2007, 21:21:29 ip »

Kerrassaan mahtavaa lukemista! Tämän olisi voinnut kyllä aloittaa omaksi keskustelusäikeeksi. Odotan mielenkiinnolla tuloksia kahvin kanssa mitattuna. Harmi, että asut lappeenrannassa, muuten olisin jo ollut raahamassa omaa silviaani mitattavaksi :)
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #57 : Joulukuu 21, 2007, 11:46:19 ap »

Tuntuu mukavalta, että tuloksista on muillekin 'ainesta'. Olin aloittamassa uutta säiettä, mutta päätin kuitenkin jatkaa täällä. Eiköhän Aleksi tai Teemu voi siirtää ketjun omaksi, jos siltä tuntuu.

Ensimmäinen kahvin kanssa tehty testi oli myös mielenkiintoinen, oheiseen kuvaan on merkitty 80 ml:n kahviton valutus (110 asteesta) sekä kaksi singleä (104 asteesta, mittaus aina tekstin vasemmanpuoleinen käyrä). Kuvan oikeassa ylänurkassa on kaaviokuva Silviasta ja termoelementtien paikat.



Käyrästä näkyy myös, että kahvin tekeminen lisää mittauksen vaikeusastetta, ensimmäisen mittauksen jälkeen seuraavat käyrät kuvaavat pesuun liittyviä toimia.

Kummankin singlen aikana riitti tarpeeksi vettä ja vasta uuton jälkeen lämmitys meni päälle. Maksimilämpötila kahvin keskellä oli noin 90 astetta, siitä seuraavassa postissa zoomausten kanssa.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #58 : Joulukuu 21, 2007, 13:17:34 ip »

Kun tarkemmin katsotaan mitä tapahtuu minuutin aikana uutosta tehdessä, saadaan parempi kuva lämpötilan käyttäytymisestä:



Ylempi kuva on 80 ml:n valutus ilman kahvia. Lämpötila lähtee 110 asteesta Silvialta ja kahva on vajaassa 70 asteessa.  Valutus kestää 13 sekuntia (+/- 1 s) ja viidessä sekunnissa suodin lämpiää 91.3 asteeseen ja loppuajan suodattimessa lämpötila pysyy melkein vakiona. Silviassa lämpötila laskee lämmitysrajalle noin viisi sekuntia valutuksen päättymisen jälkeen.

Singlen uuttamiset tapahtuvat 104 asteen lämpötilasta ja kahvin lämpötilat ovat ensi kerralla 67.7 astetta ja toisella 72.1 astetta. Kuvista huomaa, miten nopeasta kahvan ollessa kiinni kahvi lämpiää. Asteikko hieman pettää, sillä vauhti on todellisuudessa 7 - 10 astetta minuutissa.

Suotimessa kahvin lämpötila nousee jälleen viidessä sekunnissa maksimiin, siis saadaan ihan sama lämpenemisnopeus kuin edellä. Ykkösessä maksimilämpötila on 89.7 astetta ja kakkosessa 89.4 astetta eli käytännössä sama lämpötila ja vain 1.5 astetta alhaisempi kuin pelkällä vedellä yllä. Kun vielä huomioidaan, että vesi oli kuusi astetta kuumempaa ilman kahvia liruttaessa, täytyy kahvikakun tehostaa lämpötilan nousunopeutta.

Koska ensimmäisessä shotissa suodin oli 65 asteessa, jäähtyy Silvian lämpötila nopeammin. Kuitenkin suotimessa lämpötilat nousevat maksimiin samassa ajassa (mikä sekin on mielenkiintoista) ja pysyttelevät samassa lämpötilassa uuton ajan.

Minun on pitänyt katsoa, onko tuo uuttolämpötila 90 - 88 astetta sopiva. Eipä vaan ole ehtinyt sitä tehdä.

Tämä mittaus kuten aikaisemmatkin on tarkoitus vielä saada toistettua. mutta tässä välissä ehkä hyvä kuulostella, miten voisi jatkaa (lähtölämpötila, 'huuli'-mittauksen lisääminen). Mittauksia tietysti voisi tehdä loputtomiin, mutta elämässähän on muutakin.


Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Silvia ja Rocky, tekniikoista
« Vastaus #59 : Joulukuu 21, 2007, 18:08:23 ip »

Mielenkiintoisia tuloksia ja vaikuttaisi siltä, että Jim Gallt (www.pidkits.com pidkit-mies) ei puhunut läpiä päänsä kun sanoi, ettei uusi silvia lämpene tarpeeksi.

Muuttuvatko mittaamasi silvian lämpötilalukemat paljon, jos TC kiinnitetään boilerin kanteen, kaikkein oikeinpuoleisimpaan ruuviin (edestä päin katsottuna)?

Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e